• No results found

Gebieden waarvan de ontwikkeling niet prioritair is binnen de planperiode

1.3.1 Gefaseerde ontwikkeling van ongeordende woongebieden – OWG

De onderstaande gebieden zijn niet – prioritaire gebieden, waar op zich geen planologische bezwaren zijn tot aansnijden. Als gevolg van de beperkte woningbehoefte en/of meer perifere ligging zullen deze gebieden niet op korte termijn aangesneden worden. Ze worden wel behouden als reserve en op termijn komen ze in aanmerking om ontwikkeld te worden. Door hun ligging kunnen deze gebieden mogelijk aangeduid worden als compensatie voor de ontwikkeling van andere gebieden.

De doorstreepte gebieden zijn (deels) ontwikkeld of hiervoor zijn concrete plannen. Om deze redenen worden deze gebieden niet meer opgenomen in de gedeeltelijke herziening van het GRS.

- Gebied 1 - Gemeenteheidestraat – Molenstraat in Eindhout : Op termijn te ontwikkelen project met mogelijkheid van +/- van 10 bouwkavels

- Gebied 2b - Schoolstraat in Eindhout : Te realiseren project op basis van gemengd initiatief tussen privaat / sociale bouwmaatschappij voor de ontwikkeling van de achterliggende gronden.

- Gebied 6 - Riemortelseweg in Veerle : Op termijn te ontwikkelen project met mogelijkheid van realisatie van +/- 18 bouwkavels.

- Gebied 7 - Lange Blok / Makelstraat in Veerle : Te realiseren woningbouwproject met capaciteit van 8 woningen. Hier speelt de ontsluitings- en rioleringsproblematiek die een oplossing op korte termijn niet voor de hand liggend maakt.

- Gebied 8b - Brouwerijstraat 5e fase in Veerle : In latere fase 21 sociale woningen op te richten door Zonnige Kempen – 7 appartementen / 14 eengezinswoningen. voorontwerp reeds opgemaakt in functie van een structuurplan voor het ganse gebied.

- Gebied 11 - Heieinde in Veerle-Heide : Binnengebied Heieinde, versnipperde eigendomsstructuur. Het betreft de afwerking van een restgebied met een capaciteit van +/- 20 woongelegenheden op middellange termijn. Bij verdere ontwikkeling wordt een goede verbinding met het bestaande speelpleintje van de gemeente voorop gesteld.

- Gebied 13b – Molenveld in Groot Vorst : Te realiseren projecten in diverse fasen op middellange en langere termijn. In functie van verdichting in aansluiting met de kern kan de capaciteit nog beperkt opgetrokken worden. Bebouwingmogelijkheden en fasering worden uitgewerkt aan de hand van het BPA “Kom- Vorst” in opmaak.

- Gebied 14b – Gastenhuis in Groot Vorst : Nog geen concrete plannen voor dit gebied.

Mogelijkheid tot het realiseren van 10 bouwkavels.

- Gebied 15b - Rozenstraat 7e fase in Groot Vorst : Project Houthoek VII – afwerking van het woongebied door de Geelse Bouwmaatschappij. Gefaseerde ontwikkeling van het woongebied op middellange tot lange termijn.

- Gebied 20b - Dikstraat / Meerlaarstraat in Klein-Vorst : 2e fase van het project waar bijkomend 8 bouwkavels voor ééngezinswoningen kunnen worden gerealiseerd, privaat initiatief.

- Gebied 21 - Huis Eeckhout / Meerlaarstraat in Klein-Vorst : Gemeentelijk woningbouwproject in aansluiting met bestaande dagcentrum. Mogelijkheid tot het uitbouwen van serviceflats achter het huis Eeckhout, gemeentelijk initiatief.

- Gebied 22 - Heistraat – achter de zagerij in Klein-Vorst : Projectontwikkeling mogelijk voor verkaveling van 14 bouwkavels voor ééngezinswoningen, privaat initiatief.

10 IOK plangroep Laakdal – Partiële herziening GRS - maart 2010

– Gebied 101 - Heikantstraat: ongeordend WG aan de Heikantstraat te Eindhout. Deze zone sluit aan op een groene buffer langs de autosnelweg. Deze buffer is in het GRS, goedgekeurd dd.

03/03/2005, aangeduid als een te versterken groenzone en buffer. Dit gebied is niet bebouwd.

De aanwezigheid van mogelijke toegangen via de Toekomststraat en de Heikantstraat, sluit bebouwing in de toekomst niet uit. Door haar ligging op de rand van het woongebied en palend aan de bufferzone is de keuze van dit gebied als mogelijke compensatie te verantwoorden. De oppervlakte bedraagt 6.291m².

– Gebied 102 - ten zuiden van de Veldstraat in Groot Vorst: het gebied sluit aan op de open ruimte (vallei van de Grote Laak). De gemeente wil een grens trekken tussen de bebouwing van de Veldstraat en het valleigebied van de Grote Laak. Door haar ligging op de grens van het woongebied is de aanduiding van dit gebied als compensatiezone mogelijk en te verantwoorden.

De zone ten westen van gebied 102 wordt niet aangeduid als mogelijk compensatiegebied. Deze zone is vandaag nog gedeeltelijk in gebruik als kerkhof. Binnen de aangeduide zone zijn twee gebouwen weergegeven op het kadasterplan. Deze constructies zijn bijgebouwen en geen woningen. Het gebied is vandaag niet ingericht. Het gebied beschikt over voldoende ontsluitingsmogelijkheden waardoor een ontwikkeling in functie van wonen in de toekomst niet uitgesloten wordt. Door haar aansluiting op het valleigebied van de Grote Laak is een aanduiding als compensatie voor andere te ontwikkelen gebieden te verantwoorden. De oppervlakte van gebied 102 bedraagt 17.828m².

– Gebied 103 - ten zuiden van de Veldstraat in Groot Vorst. Dit gebied sluit aan bij de open ruimte (agrarisch gebied – vallei van de Grote Laak). Het gebied bestaat uit achterliggende percelen in woongebied. Indien rekening wordt gehouden met de onbebouwde percelen aan de Veldstraat en bijgevolg met de mogelijke aanleg van een ontsluiting van het achterliggende woongebied, is duidelijk dat het gebied bebouwd kan worden. Ook dit gebied is vandaag nog niet bebouwd. Om de vallei van de Laak te vrijwaren bepaalt de gemeente echter de uiterste grens van de bebouwing op de Veldstraat. Gebied 103 kan door haar ligging op de grens van de bebouwing en aansluitend op de vallei van de Laak mogelijk aangeduid worden als compensatiegebied. Gebied 103 heeft een oppervlakte van ongeveer 6.222 m²

– Gebied 105 - oud kerkhof Heuvels: Het kerkhof wordt niet meer gebruikt en de graven zullen op termijn verdwijnen. Dit kerkhof is gelegen ten zuiden van Capellebeemden fase 2. De gemeente wil dit gebied open en groen houden. Het gebied is gelegen aan een goed uitgeruste weg en kan onmiddellijk ontwikkeld worden, na verwijderen van de graven. Gelet op de huidige functie is het echter niet aangewezen dit gebied op korte termijn te ontwikkelen in functie van woningbouw. Het gebied kan gereserveerd worden samen met Capellebeemden fase 2, hierdoor is een aanduiding van dit gebied als compensatiegebied mogelijk. De oppervlakte van het gebied bedraagt 8.430m².

Gebied 101 is gelegen op de grens van het woongebied met het buffergebied langs de autosnelweg.

Gebied 102, 103 en 104 versterken de natuurverbinding rond de vallei van de Laak. Gebied 105 sluit aan bij Capellebeemden fase 2 en zal hierbinnen bekeken worden. Door hun ligging op de rand van de bebouwing en aansluitend bij de open ruimtestructuur kunnen deze gebieden in aanmerking komen voor compensatie ter ontwikkeling van andere gebieden, welke meer geschikt zijn om te ontwikkelen in functie van woningbouw.

– Gebied 104 - ten zuiden van de Veldstraat in Groot Vorst (deels eigendom van OCMW). Ook dit gebied ligt op de grens met het open ruimte gebied. Het gebied is niet gelegen aan een goed uitgeruste weg. De aanleg van een ontsluiting is mogelijk waardoor het gebied ontwikkeld kan worden, zowel via de Kerkstraat als via de Veldstraat. Het gebied is vandaag nog niet bebouwd.

Er zijn verschillende ontsluitingsmogelijkheden. . Ook dit gebied bevindt zich op de grens tussen de bebouwing enerzijds en de vallei van de Grote Laak anderzijds. Door haar ligging aansluitend bij de open ruimte rond de vallei is de eventuele aanduiding van dit gebied als compensatie voor een elders te ontwikkelen gebied te verantwoorden. De oppervlakte van het gebied 104 bedraagt 26.336m².

Onthouden van goedkeuring

Figuur 1: Gewenste ontwikkeling Eindhout (kaart 31)

Bron: GRS Laakdal goedgekeurd dd. 03/03/2005

Figuur 2: Gewenste ontwikkeling Groot Vorst (kaart 33)

Bron: GRS Laakdal goedgekeurd dd. 03/03/2005

101

102 103

104

12 IOK plangroep Laakdal – Partiële herziening GRS - maart 2010

Figuur 3: Gewenste ontwikkeling Klein Vorst (kaart 34)

Bron: GRS Laakdal goedgekeurd dd. 03/03/2005

1.3.2 Gefaseerde ontwikkeling van ongeordende woonuitbreidingsgebieden – OWUG – te ontwikkelen na aantonen woonbehoefte

De onderstaande gebieden zijn niet – prioritaire uitbreidingsgebieden, die niet binnen de planperiode zullen worden ontwikkeld. Ingevolge de beperkte woningbehoefte en/of meer perifere ligging zullen deze gebieden niet aangesneden worden. Ze worden wel behouden als reserve en op termijn in aanmerking komen om ontwikkeld te worden.

– Gebied 4b - Stokberg 4e fase in Eindhout : Afwerking van het woonuitbreidingsgebied door de bouwmaatschappij de Zonnige Kempen, in aansluiting met reeds gerealiseerde projecten op Stokberg. Het betreft de afwerking van een restgebied met een capaciteit van +/- 10 woongelegenheden op middellange termijn.

– Gebied 4c - Stokberg in Eindhout : Niet ontsloten woonuitbreidingsgebied tussen Stokberg, Bremstraat en Berthoutstraat. Gezien de taakstelling van de gemeente wordt dit gebied in reserve gehouden voor de middellange tot lange termijn. Het betreft een gebied met een versnipperde eigendomsstructuur met een capaciteit van +/- 35 woongelegenheden.

– Gebied 5 - Molenstraat – Hamsbroek – Poeleinde in Eindhout : Gezien de taakstelling van de gemeente wordt dit gebied in reserve gehouden voor de middellange tot lange termijn.

– Gebied 12 - Rauwstraat – Lange Blok in Veerle : Gezien de taakstelling van de gemeente wordt dit gebied in reserve gehouden voor de middellange tot lange termijn.

– Gebied 16 – Rozenstraat / Houthoek in Groot Vorst : Tot op heden niet ontwikkeld woonuitbreidingsgebied. Gefaseerde ontwikkeling van het woonuitbreidingsgebied op middellange tot lange termijn.

– Gebied 23b - De Heuvels / Capellebeemden in Klein-Vorst : 2e fase van het gemengd project te realiseren door gemeente, Geelse Bouwmaatschappij en privaat initiatief. Bij de volgende fasen van het project dienen bijkomende randvoorwaarden te worden ingebouwd: gefaseerde ontwikkeling en slechts opstarten van volgende fase nadat de vorige volledig gerealiseerd is;

realiseren van de voorop gestelde verhoudingen a rato van 1/3 sociale woningbouw, 1/3 gemeentelijke kavels en 1/3 particulier initiatief voor de totaliteit van het project ; respecteren van

10 105

de beekvallei en aandacht besteden aan mogelijkheden tot waterbuffering ; realisatie van een variatie van woningtype en dichtheid.

– Gebied 24 - Heistraat – De Locht in Klein–Vorst: Tot op heden niet ontwikkeld woonuitbreidingsgebied. Gefaseerde ontwikkeling van het woonuitbreidingsgebied op middellange tot lange termijn.

– Gebied 25 - Geelse Baan/ De Locht in Klein–Vorst: Gezien de taakstelling van de gemeente wordt dit gebied in reserve gehouden voor de middellange tot lange termijn.

– Gebied 26 - Heistraat / Geelse Baan / Nieuwstraat in Klein-Vorst: Gezien de taakstelling van de gemeente wordt dit gebied in reserve gehouden voor de middellange tot lange termijn.

– Gebied 27 - Sparrenstraat – Laak in Klein-Vorst: Een beperkte ontwikkeling van het resterende woonuitbreidingsgebied wordt op termijn voorop gesteld. Randvoorwaarden gelden vanuit de openruimte functies gelet op het landschappelijk belang (valleikarakter). De openheid van de kern richting valleigebied wordt maximaal bewaard.