• No results found

Fysieke veiligheid

Ambitie

We zijn voorbereid op het uitvoeren van adequate brandbestrijding en hulpverlening. De gemeentelijke en brandweerprocessen moeten organisatorisch voorbereid zijn op de bestrijding van rampen en crises. We willen structurele veiligheid in de gebouwde omgeving en brandveiligheid in gebouwen en woningen. Het vergroten van de fysieke veiligheid is voor de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) een continu proces. De gemeente Amersfoort neemt - samen met de andere gemeenten in de provincie Utrecht - deel aan de Gemeenschappelijke Regeling VRU. Hier worden brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening en crisisbeheersing georganiseerd en uitgevoerd.

Het aantal binnenbranden is deels een effect van het gevoerde preventiebeleid. We streven er naar het aantal binnenbranden ten opzichte van 2014 niet verder te laten stijgen (omdat het aantal woningen in Amersfoort toeneemt, is dit een relatieve daling van het aantal binnenbranden). Ook voor 'Brandweer binnen wettelijke norm ter plaatse' streven we ernaar in 2016 minstens op het zelfde niveau te eindigen als in 2014.

Doelstellingen

We hebben een actueel beeld van de risico's in Amersfoort en de regio. Risico's zijn grensoverschrijdend; we kiezen voor het gestructureerd en regelmatig uitvoeren van risicoanalyses in de regio.

We geven prioriteit aan het voorkomen en beperken van risico's om op termijn minder in actie te hoeven komen.

We vergroten het risicobewustzijn van inwoners, bedrijven en instellingen en zien de inwoner als medehulpverlener. We investeren niet alleen in 'regulerende preventie', zoals vergunningverlening, advisering, toezicht en handhaving, maar ook in 'stimulerende preventie', zoals Brandveilig Leven.

We investeren in kennisuitwisseling en samenwerking met onze netwerkpartners: netwerkmanagement, kennisdeling en innovatie gaan hierbij hand in hand.

We zetten mensen en materieel zo efficiënt en effectief mogelijk in bij de bestrijding van rampen en ongevallen. We gaan van gemeentelijke grenzen naar operationele grenzen en van regionale grenzen naar interregionale grenzen.

We beperken de risico’s van vervoer van gevaarlijke stoffen zo veel mogelijk. Daarnaast bereiden we ons voor op een snelle en adequate inzet als zich onverhoopt toch een calamiteit met gevaarlijke stoffen voordoet.

We zien er op toe dat het grondroerend werken in gebied dat verdacht is op conventionele explosieven, volgens landelijk vastgestelde richtlijnen verloopt.

Aantal binnenbranden Brandweer binnen wettelijke normtijd ter plaatse

77

2012

74%

2012

Onze inzet

Jaarlijks kijken wij met de VRU naar de actualiteit van het risicoprofiel van Amersfoort. Waar zitten onze risico's en kwetsbare objecten? Op basis van deze bevindingen wordt beleid gemaakt in de aanpak van risico's.

De VRU - en daarmee de gemeente - blijft investeren in het verkleinen van risico's. De komende jaren investeren we in stimulerende preventie en het bevorderen van zelfredzaamheid. In alle beleidsafwegingen wordt eerst gekeken naar de mogelijkheid om risico's te verkleinen of te beperken (door proactieve maatregelen). Hiermee verminderen we de druk op de organisatie om zich bezig te houden met meldingen en acties. Dit betekent een verschuiving naar de voorkant van de

veiligheidsketen, die op termijn een vermindering van het aantal oproepen kan betekenen. De wettelijke adviesrol van de VRU over proactieve en preventieve maatregelen (vergunningverlening, controle en handhaving) is verstevigd.

De komende jaren wordt stimulerende preventie ingezet als middel om brandveiligheid te bevorderen bij objecten waarbij een tijdige inzet niet vanzelfsprekend is. Dan gaat het om het voorkomen van brand, maar ook om een snelle opsporing van brand (bijvoorbeeld door rookmelders) en zelfredzaamheid als het gaat om zichzelf en anderen in veiligheid brengen. Het tijdig en professioneel bestrijden van branden is de core business van de VRU. Voor het tijdig reageren bij brand zijn wettelijke normtijden.

Van deze normtijden mag beargumenteerd afgeweken worden. Er is in 2016 een plan van aanpak waarin we voor diverse

doelgroepen en toegespitst op de lokale risico's, beschrijven welke vormen van stimulerende preventie effectief zijn. De uitvoering van dit plan van aanpak start in 2016. Daarbij wordt ook gekeken naar effectieve vormen van risico-communicatie en de

mogelijkheden van het inzetten van betrokken inwoners, zoals de veiligheidsambassadeurs.

De VRU heeft een belangrijke rol als het gaat om kennisuitwisseling en samenwerking met partners. De VRU brengt partners bij elkaar en gaat met hen op zoek naar effectieve en efficiënte oplossingen voor vraagstukken binnen de publieke veiligheid.

Zowel bij de gemeente als de VRU zijn veel medewerkers met een functie in de brandbestrijding en crisisbeheersing. Voor deze medewerkers wordt doorlopend geïnvesteerd in vakbekwaamheid. Jaarlijks krijgt iedere medewerker een passend programma van opleiden, trainen en oefenen. Van iedere medewerker worden de resultaten hiervan bijgehouden. Van inzetten wordt geleerd door evaluatie; het geleerde wordt via procedures in praktijk gebracht. De voorzieningen (facilitair, op het gebied van ICT) van de gemeentelijke crisisorganisatie worden jaarlijks getest.

Samen met de VRU gaan we nog meer aandacht besteden aan duurzaamheid. We zoeken naar mogelijkheden om de organisatie duurzaam te maken. Bijvoorbeeld door in aanbestedingstrajecten het onderwerp duurzaamheid mee te nemen.

We sluiten zo veel mogelijk aan bij landelijke en regionale overleggen over vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor en op emplacementen. De regionale en gemeentelijke crisisorganisatie bereidt zich voor op specifieke risico’s, waaronder die van vervoer met gevaarlijke stoffen. Op regionaal niveau is voorzien in plannen die tijdens een calamiteit gebruikt worden.

Er wordt in 2016 een verfijning gemaakt van de bestaande bodembelastingkaart voor Conventionele Explosieven. Op deze kaart is zichtbaar waar in Amersfoort vermoedelijk conventionele explosieven in de bodem liggen. Met deze verfijning is - voor heel Amersfoort - duidelijk welke werkwijze of opsporingsmethode gehanteerd moet worden bij grondroerende werkzaamheden. Bij grondroerende projecten in verdacht gebied, beoordelen wij de plannen van aanpak voor de werkzaamheden op veiligheid.

Samenwerking

Voorlichting en zelfredzaamheid is een belangrijk onderdeel bij preventie van brand.

Wij werken in het samenwerkingsverband van de VRU. Daarin nemen gemeenten deel en vormen samen met andere

veiligheidspartners zoals politie, waterschappen, defensie en inwoners, een sterk netwerk op het gebied van veiligheidszorg. Die intensieve samenwerking heeft gezorgd voor een kwalitatief goede, efficiënte en betaalbare brandweer- en

crisisbeheersingsorganisatie, die niet beperkt is door gemeentegrenzen. Deze werkwijze betekent ook dat wij als gemeente niet meer alleen richting kunnen geven aan het fysieke veiligheidsbeleid.

Financiën

x

€1.000,-In onderstaande tabel wordt het verloop van de begrotingscijfers weergegeven.

Herstelbegroting 2015

Begroting 2016

Raming 2017 Raming 2018 Raming 2019

Lasten Baten Lasten Baten Lasten Baten Lasten Baten Lasten Baten 2 fysieke veiligheid

9.440 9.284 9.311 9.347 9.341

Overhead -464 -466 -462 -456

Totaal 2 fysieke veiligheid

9.440 8.820 0 8.845 0 8.885 0 8.885 0

Analyse:

De (deel)programmabedragen voor de jaren 2016 en later wijken soms (sterk) af van die van 2014 en 2015. Dit komt omdat de overhead uit alle (deel)programma’s is gehaald en verantwoord wordt op het nieuwe programma 13. Hetzelfde geldt voor de rentebaten en -lasten; die staan nu volledig verantwoord in programma 12.

Maatregelen

Het huidige lokaal maatwerkdeel dat de gemeente afneemt van de Veiligheidsregio Utrecht beëindigen. Het basispakket dat de VRU levert, biedt voldoende ruimte om een aantal taken uit het lokaal maatwerkdeel in op te nemen. Het onderdeel

rood-blauwsurveillance is de afgelopen jaren niet geëffectueerd en kan worden geschrapt. De rood-blauwsurveillance tijdens oud en nieuw kan worden gedekt uit het budget oud en nieuw. In de Taakuitvoeringsovereenkomst 2016 met de VRU leggen we dit vast.

De gemeente verkleint een reservering voor crisisbeheersing. Door efficiënte benutting van de beschikbare middelen (minder externe inhuur, intergemeentelijke samenwerking) kan de reservering verkleind worden. Dat doen we vanaf 2016.

De gemeente doet onderzoek naar het overdragen van beheer en/of eigendom van brandweerkazernes aan de VRU. Dit stelt de VRU in staat om voor alle uitruklocaties in haar verzorgingsgebied eenzelfde niveau van beheer en onderhoud te hanteren. Op basis van de resultaten van een eerste onderzoek lijkt een besparing op de huisvestingskosten van de brandweer niet realistisch.

Besluitvorming hierover door het Algemeen Bestuur van de VRU vindt vermoedelijk eind 2015 plaats.

2014* 2015 2016 2017 2018 2019

0

* de cijfers behorende bij 2014 zijn ontleend aan de realisatie in de jaarrekening 2014.

Lasten Baten

wethouder Menno Tigelaar

Werk en inkomen, Beheer, Milieu, Handhaving, Dienstverlening T. 14033, wethoudertigelaar@amersfoort.nl