• No results found

Hoofdstuk 2 Ruimtelijke en functionele analyse

2.2 Functionele analyse

Kenmerkend voor een centrumgebied is de aanwezigheid van een groot aantal diverse

voorzieningen. Zo ook in het voorliggende plangebied . In deze subparagraaf komen de functies voorzieningen, wonen, verkeer en bedrijven aan bod.

In het plangebied zijn de nodige voorzieningen gelegen. Het betreffen zowel dagelijkse voorzieningen als minder dagelijkse c.q. maatschappelijke voorzieningen. Het gaat om detailhandel, dienstverlening, horeca, kantoren, maatschappelijke voorzieningen en groenvoorzieningen. Etten-Leur is daarmee in grote mate zelfvoorzienend. Grootschalige sportvoorzieningen en (intensieve) recreatieve

voorzieningen ontbreken binnen het plangebied en zijn voornamelijk aan de randen van Etten-Leur te vinden.

Detailhandel

Detailhandel concentreert zich voornamelijk in het Winkelhart van Etten-Leur. Maar ook aan de historische linten de Markt, de Oude Bredaseweg en Bisschopsmolenstraat is vanuit oudsher

detailhandel aanwezig. Deze straten functioneren als aanloopgebieden voor het centrum. De functies in het aanloopgebied zijn over het algemeen kleinschalig en divers. In het Winkelhart betreft het voornamelijk grootschalige detailhandel. Aan de Markt, de Oude Bredaseweg en aan de

Bisschopsmolenstraat betreft het voornamelijk kleinschalige detailhandel. De locatie van de Aldi (circa 1400 m2) en de locatie van Been (meubelwinkel, circa 2500 m2) zijn hier een uitzondering op. Ook aan de Stationsstraat zijn nog enkele (zeer) kleinschalige winkelvoorzieningen verspreid aanwezig.

Weekmarkt

Op het Raadhuisplein is wekelijks een warenmarkt, bestaande uit 50 kramen met een divers aanbod aan food en non-food producten.

Horeca

18 De cafés en restaurants zijn voornamelijk aan het Raadhuisplein, de Markt en de Oude Bredaseweg gevestigd. Aan de Oude Bredaseweg zijn hotel “Huis ten Bosch” en hotel “Het Witte Paard” gelegen.

Aan de Markt zijn nog enkele Grillrooms en afhaal/bezorg pizzeria‟s gevestigd. In het Winkelhart, met uitzondering van het Raadhuisplein, bestaan de horecagelegenheden voornamelijk uit

winkelondersteunende horeca zoals lunchrooms en broodjeszaken. Bij diverse horeca gelegenheden zijn terrassen aanwezig.

Kantoren en dienstverlening

Kantoren/dienstverlening concentreren zich voornamelijk in de buurt het Stationsplein, het

Raadhuisplein, het Burchtplein, de Markt en de Oude Bredaseweg (rond de Moeierboom). Verspreid in het plangebied komt hier en daar nog een enkele solitaire kantoorlocatie voor.

Bedrijven

Binnen het plangebied zijn slechts een beperkt aantal bedrijven gevestigd. Het betreft veelal kleine bedrijven of nutsvoorzieningen. Meer grootschalige bedrijven komen aan de rand van Etten-Leur op de bedrijventerreinen voor. Er zijn geen agrarische bedrijven in het plangebied gevestigd.

Omdat de binnen het plangebied gelegen bedrijven overwegend kleinschalig van aard zijn, zijn deze over het algemeen goed combineerbaar met de aanwezige woonfunctie. Voor deze bedrijven geldt evenwel dat er ter plekke vaak de fysieke en milieuhygienische ruimte voor uitbreiding ontbreekt (zie ook paragraaf 4.4).

Maatschappelijke voorzieningen

De maatschappelijke voorzieningen liggen voornamelijk in de strook tussen de Anna van

Berchemlaan en de Markt. Hier bevinden zich ondermeer het politiebureau, de brandweerkazerne, een basisschool, een zorgcentrum en een sportzaal. Binnen deze strook ligt ook het Oderkerkpark dat voor verschillende evenementen wordt gebruikt, waardoor het zowel een maatschappelijke als recreatieve functie heeft. In het plangebied bevinden zich verder nog een aantal kerken, een moskee en enkele kleinere solidaire groenvoorzieningen. Aan het Raadhuisplein is het gemeentekantoor prominent aanwezig.

Evenementen

In het centrum en in het Oderkerkpark vinden regelmatig evenementen plaats die aan de leefbaarheid van Etten-Leur bijdragen.

Wonen

De woonfunctie is, ondanks de aanwezigheid van een groot aantal andere voorzieningen, de meest voorkomende functie in het plangebied. Zowel in het Winkelhart, de oude linten, als in de

overgangszones naar de nieuwbouwwijken zijn woningen aanwezig. In het winkelhart betreft dit voornamelijk appartementen. Aan de oude linten betreft dit zowel bovenwoningen, appartementen als grondgebonden woningen. De meeste woningen zijn gezinswoningen, maar aan een aantal winkels en bedrijven zijn bedrijfswoningen verbonden. In de achtergelegen woongebieden zijn het

voornamelijk grondgebonden woningen.

Verkeer

Binnen het plangebied zijn verschillende wegen, openbaar vervoersvoorzieningen, openbare (ondergrondse) parkeervoorzieningen en een (overdekt) voetgangersgebied aanwezig.

Gebiedsontsluitingswegen

Op basis van de gemeentelijke wegencategorisering is er binnen het plangebied maar één

gebiedsontsluitingsweg type B aanwezig, de Anna van Berchemlaan. Hier geldt een snelheidsregime van 50 km/uur.

Erftoegangswegen

Bestemmingsplan Markt-Centrum e.o.

19 Alle overige wegen, met uitzondering van verblijfsgebieden, zijn erftoegangswegen en kennen een snelheidsregime van 30 km/uur. De Spoorlaan is een erftoegangsweg met een verzamelfunctie en kent een snelheidsregime van 50 km/uur.

Verblijfsgebieden

In het centrum van Etten-Leur zijn verschillende verblijfsgebieden aangewezen. Dit zijn gebieden die enkel toegankelijk zijn voor het langzaam verkeer. Ten behoeve van de bevoorrading van winkel- en horecabedrijven en de weekmarkt zijn deze gebieden op gezette tijden ook toegankelijk voor

(vracht)verkeer.

Parkeervoorzieningen

Binnen het plangebied zijn de volgende openbare parkeerterreinen aanwezig.

 Parkeergarage Centrum (betaald parkeren)

 Parkeerterrein Stationsplein (betaald parkeren)

 Parkeerterrein Veemarktstraat/Korte Dreef (betaald parkeren)

 Parkeerterrein Wipakker (vrij parkeren)

Behalve deze grotere parkeerterrein zijn er ook nog diverse kleinere parkeervoorzieningen verspreid over het plangebied aanwezig.

OV-voorzieningen NS-Station

Het NS station bevindt zich aan de noordzijde van het plangebied. Het huidige station kent twee sporen (één in de richting Breda en één in de richting Roosendaal); een uitbreiding van het aantal sporen is niet voorzien. Bij het NS station zijn een bloemenkiosk, een grillroom, een wachtruimte en een overdekte fietsenstalling aanwezig.

Busstation

Aan de oostzijde van het centrum ligt het busstation. Dit busstation biedt volop ruimte voor een uitbreiding van het serviceniveau en biedt plaats aan maximaal 4-6 bussen. Vanaf dit station is streekbusverbinding mogelijk met onder andere het NS-station, Breda, Oosterhout, Roosendaal etc.

Totaalbeeld functionele opbouw

De feitelijk functionele indeling van het centrum gebied is hoofdzakelijk in overeenstemming met de functionele situatie zoals deze is vastgelegd in de nu geldende bestemmingsplannen. Op enkele punten wijkt de werkelijke functionele situatie af van de in de bestemmingsplannen vastgelegde situaties, het betreft dan situaties waarvoor vrijstelling is verleend of het betreffen reeds bestaande (overgangs)situaties.

20 figuur 8. Functionele opbouw

Voor wat betreft de functionele structuur van het plangebied zijn tevens knelpunten aanwijsbaar. Zo zijn er horecabedrijven buiten het horecaconcentratiegebied aanwezig en zijn er bedrijven in de nabijheid van woningen gevestigd. Voor deze bedrijven is binnen het plangebied nauwelijks fysieke en/of milieutechnische uitbreidingsruimte aanwezig. Verplaatsing van deze bedrijven naar de bedrijventerreinen aan de rand van Etten-Leur heeft dan ook de voorkeur.

Bestemmingsplan Markt-Centrum e.o.

21