• No results found

Quickscan flora en fauna

Door Croonen Adviseurs is een quickscan flora en fauna uitgevoerd, d.d. 5 novem-ber 2008. Op basis van deze quickscan wordt geconstateerd dat het onderzoeks-gebied een potentiële habitat biedt voor een aantal (algemene) beschermde soor-ten.

Hoewel er geen gerichte veldinventarisatie heeft plaatsgevonden, is op basis van de beschikbare literatuurgegevens en een veldbezoek vastgesteld dat het terrein mogelijk van belang is enkele licht beschermde soorten (tabel 1-soorten) en voor strikter beschermde broedvogels, tongvaren en vleermuizen.

De ingreep zal naar verwachting leiden tot een beperkt verlies van leefgebied van enkele soorten van tabel 1 van de Flora- en faunawet. Dit heeft geen invloed op de gunstige staat van instandhouding van deze soorten omdat er voldoende leefge-bied aanwezig blijft en het relatief algemene soorten betreft. Voor deze soorten geldt dan ook een vrijstelling. Een ontheffing Flora- en faunawet is derhalve niet noodzakelijk.

Met broedvogels kan in het algemeen relatief eenvoudig rekening worden gehou-den door eventuele kapwerkzaamhegehou-den niet uit te voeren in de broedtijd (circa maart tot en met juli) indien concreet broedgevallen aanwezig zijn. Op deze wijze zijn geen belemmeringen vanuit de Flora- en faunawet aan de orde.

Bij het veldbezoek zijn in een van de putten op het binnenterrein de beschermde tongvaren aangetroffen. Dit betekent dat de plant met een deel van de mor-tel/stenen weggehaald wordt en teruggeplaatst wordt op een andere geschikte lo-catie, vochtige omgeving met zachte kalkrijke voeg. Hiervoor is een Compensatie-plan opgesteld.

Bij een inspectie van de bebouwing, met name de voormalige Boerenbondtoren zijn mogelijke verblijfplaatsen van vleermuizen aangetroffen. Het complex is in zijn geheel op 6 februari 2008 extra bekeken op eventueel overwinterende vleermui-zen. In het complex zijn geen overwinterende vleermuizen aangetroffen, wel zijn er sporen van vleermuisbewoning aangetroffen. Aanbevolen wordt aanvullend zo-meronderzoek uit te voeren naar de aanwezigheid van vleermuizen in de bebou-wing. Op basis van de aangetroffen soorten en aantallen vleermuizen kan vervol-gens een concreet compensatieplan worden opgesteld en kan een ontheffing Flo-ra- en faunawet worden aangevraagd.

Croonen Adviseurs

30

Bij de sloop van de Boerenbond dient derhalve rekening te houden met de moge-lijke aanwezigheid vleermuizen.

Zomeronderzoek vleermuizen

In de quickscan flora en fauna wordt aanbevolen aanvullend zomeronderzoek uit te voeren naar de aanwezigheid van vleermuizen in de bebouwing. Door Croonen Adviseurs is dit zomeronderzoek vleermuizen uitgevoerd, d.d. oktober 2009.

Er zijn tijdens het zomeronderzoek geen vleermuizen waargenomen die een speci-fieke binding hebben met of verblijfplaats hebben in het onderzochte gebied ter plaatse van de huidige bebouwing. Er kan geconcludeerd worden dat binnen het plangebied ter plaatse van de huidige bebouwing geen vleermuisactiviteiten zijn vastgesteld waarvoor een ontheffing aangevraagd moet worden.

In het huidige parkachtige gedeelte van het onderzoeksgebied zijn wel vleermuis-activiteiten vastgesteld; foerageren, paarterritorium en een trekroute. Deze activi-teiten kunnen wel verstoringsgevoelig zijn. Naar alle redelijkheid mag echter ver-wacht worden dat de ontwikkeling weinig invloed zal hebben op deze activiteiten.

Een belangrijke voorwaarde daarbij is wel dat de bestaande doorgaande bomenrij-en zoveel mogelijk behoudbomenrij-en blijvbomenrij-en bomenrij-en waar mogelijk gecompbomenrij-enseerd wordbomenrij-en door de aanplant van nieuwe bomen langs de ontsluitingswegen. Om het terrein geschikt te houden voor vleermuizen is het daarnaast belangrijk om het aanbren-gen van verlichting zoveel mogelijk te beperken. Naaanbren-genoeg alle vleermuissoorten zijn gevoelig voor lichtverstoring. Geadviseerd wordt om op het terrein lage armatu-ren met wit licht die naar beneden uitstralen te gebruiken. Deze verlichting vormt namelijk nauwelijks belemmering voor vleermuizen.

Put met tongvaren Potentiele vleermuiswinter-verblijfplaats

De steenuil is slechts eenmaal waargenomen. Dit is vermoedelijk een toevalstref-fer. Indien de soort binnen het plangebied een vaste verblijfplaats zou hebben, zou deze zeker vaker zijn waargenomen.

Compensatieplan Tongvaren

In de quickscan flora en fauna is geadviseerd een compensatieplan op te stellen voor de Tongvaren. Het compensatieplan voor de Tongvaren is opgesteld door Croonen Adviseurs, d.d. 23 december 2009.

In het compensatieplan wordt beschreven dat de Tongvaren met een deel van de mortel/stenen weggehaald wordt en teruggeplaatst wordt op een andere geschikte locatie, vochtige omgeving met zachte kalkrijke voeg.

5.7 Luchtkwaliteit

Op 15 november 2007 is de ‘Wet tot wijziging van de Wet milieubeheer (luchtkwali-teitseisen)’ in werking getreden. Vanaf dat moment zijn in de Wet milieubeheer luchtkwaliteitseisen opgenomen voor diverse verontreinigende stoffen, waaronder stikstofdioxide (NO2) en fijn stof (PM10).

Nieuw zijn het ‘Besluit niet in betekenende mate bijdragen (luchtkwaliteitseisen)’ en de ‘Regeling niet in betekenende mate bijdragen (luchtkwaliteitseisen)’. Voor pro-jecten die niet in betekenende mate bijdragen aan de luchtverontreiniging hoeft niet langer te worden getoetst aan de grenswaarden.

In de ‘Regeling niet in betekenende mate bijdragen’ zijn categorieën van gevallen benoemd die in ieder geval als ‘niet in betekenende mate’ worden aangemerkt en waarvoor toetsing aan de grenswaarden dus zonder meer achterwege kan blijven.

Er is blijkens deze regeling geen onderzoek nodig voor ‘woningbouwlocaties, in-dien een dergelijke locatie, in geval van één ontsluitingsweg, netto niet meer dan 1.500 woningen omvat, dan wel, in geval van twee ontsluitingswegen met een ge-lijkmatige verkeersverdeling, netto niet meer dan 3.000 woningen omvat’.

Het initiatief betreft de realisering van 42 woningen. Het aantal woningen ligt hier-mee ver onder de genoemde drempel. Een specifiek luchtkwaliteitonderzoek is derhalve niet noodzakelijk. Er worden vanwege het aspect luchtkwaliteit geen be-lemmeringen verwacht voor de beoogde ontwikkeling.