• No results found

Financiële stand

In document BEGROTING 2019 (pagina 132-135)

Staat van opgenomen geldleningen per 31 december 2019

TITEL 3 DIENSTVERLENING EDR

15. Verbonden partijen

16.5 Financiële stand

De financiële vertaling van een locatieontwikkeling in exploitatie vindt plaats in een grondexploitatie.

Aan de hand van de actuele inzichten omtrent de van toepassing zijnde beleids- en overige kaders en de diverse planonderdelen worden berekeningen en prognoses opgesteld en uitgevoerd en verwerkt in een grondexploitatie. Uiteindelijk wordt de financiële stand inzichtelijk gemaakt via een berekende eindwaarde en contante waarde. Op deze wijze wordt voldaan aan het Besluit Begroting en

Verantwoording vereisten inzake de informatievoorziening grondbeleid.

Ten minste eenmaal per jaar vindt deze actualisatie plaats.

Uitgangspunt is steeds om in de financiële vertaling van de actuele doelen en beleidskaders voor de locatieontwikkeling te streven naar minimalisatie van de kosten en maximalisatie van de opbrengsten.

Naast dat we rekening moeten houden met de Wet modernisering Vpb-plicht

overheidsondernemingen, dienen we nu ook verplicht tussentijds winst te nemen conform de PoC-methode. Door winst te nemen uit grondexploitaties wordt er eerder geld vrijgemaakt maar stijgt de boekwaarde waardoor ook de financieringslasten stijgen.

In de gebruikelijke rapportages in de planning & control cyclus wordt daarop indien daar aanleiding toe bestaat, ook nader ingegaan.

Het beeld van de grondexploitaties per 1 januari 2018 is als volgt.

• Uit de winstgevende exploitaties wordt aan het einde van deze exploitaties een positief resultaat van ca. € 6 miljoen op contante waarde verwacht. Dit bedrag zal via tussentijdse winstnemingen voor verdere bestemming in aanmerking komen.

• Daarnaast worden er geen verlieslatende grondexploitaties verwacht op basis van de huidige inzichten tot en met het einde van het jaar.

16.6 IJkmomenten

Voor de momenten van informatieverstrekking omtrent de projecten wordt aangehaakt bij de Planning- en Control cyclus van de Begroting.

t. De verantwoording van de projecten vindt plaats via de reguliere stukken in de P&C cyclus. De herziening van de grondexploitaties is losgekoppeld van de jaarrekening. Hierdoor is het mogelijk geworden om uw raad eerder dan bij de Jaarrekening te kunnen informeren over de gewijzigde budgetten in de geactualiseerde grondexploitaties waardoor ook eerder met formeel vastgestelde budgetten gewerkt kan worden.

Bij de eerstvolgende herziening van de grondexploitaties gaan we de aanvullende winstnemingen, zoals verantwoord in de jaarrekening van 2017, verwerken.

133 16.7 Opbrengsten

De marktconforme prijs wordt veelal op basis van de residuele rekenmethode inzichtelijk gemaakt. De uitgifteprijs-berekeningen worden direct voorafgaand aan de daadwerkelijke uitgifte toegepast.

Het uitgangspunt van marktconformiteit levert bij kavels voor sociale huurwoningen spanning op. Het streven naar realisatie van huurwoningen met een betaalbare huur is lastig verenigbaar met het door de corporaties betalen van een residueel berekende grondprijs.

16.8 Dorpskernen

In dergelijke projecten is sprake van meer kosten dan opbrengsten voor de planrealisatoren. Hierdoor kunnen niet alle door de gemeente ten behoeve van deze bouwplannen gemoeide kosten op de realisatoren van het bouwplan c.q. de eigenaren in het ontwikkelgebied worden verhaald, dan wel kan er sprake zijn van een negatieve grondexploitatie

Ook is er sprake van gewenste en noodzakelijke investeringen in het openbaar gebied die, omdat ook anderen daarvan profiteren, en e.e.a. ook ten behoeve van het algemeen maatschappelijk nut is, lang niet volledig aan de bouwplaninitiator kunnen worden toegerekend.

Naast de mogelijk beschikbare subsidies is een gemeentelijke investeringsbijdrage in centrumgebiedsontwikkelingen vaak onontkoombaar.

Centrum Eelde

Voor de voorzijde van de locatie Hoofdweg 67 (voormalige garage Koops) is een

verkoopovereenkomst is gesloten met een ontwikkelaar. De levering van de gronden gebeurt na het doorlopen van de bestemmingsplanprocedure. De ontwikkelaar is aan zet om draagvlak te creëren.

College houdt vinger aan de pols ten aanzien van de voortgang.

Het grootste deel van de werkzaamheden voor de herinrichting van de openbare ruimte is klaar. De aannemer moet op een aantal plaatsen nog wat herstelwerkzaamheden verrichten en bijvoorbeeld zand, stenen en hekken opruimen. Komend plantseizoen wordt het groen aangeplant.

Voor de revitalisering van het centrum van Eelde is subsidie beschikbaar gesteld door de provincie en de Regio Groningen Assen. De aanvragen om vaststelling van de subsidies zijn in voorbereiding. Eind 2018 zal de definitieve verantwoording richting subsidieverstekkers door middel van een

accountantsverklaring.

De raad heeft budget beschikbaar gesteld voor een sobere en doelmatige herinrichting van de openbare ruimte.

De gerechtelijke procedure inzake een ingediende claim door RVG loopt. In het voorjaar van 2018 heeft een zitting plaatsgevonden. Wij verwachten een uitspraak niet voor eind dit jaar. Afhankelijk van het verloop van deze procedure is het nu lastig in te schatten of hiervoor in 2019 voor juridische kosten extra budget benodigd zal zijn.

Centrum Zuidlaren

Hieromtrent wordt door ons college een duiding uitgewerkt van het draagvlakonderzoek centrumplan Zuidlaren. Wij verwachten uw raad nog in 2018 hierover, en onze voorstellen voor het vervolgproces om te komen tot gerbiedsontwikkeling, te informeren. Dit plan dient tot het versterken en het

toekomstbestendig maken van het centrum van Zuidlaren.

134 Onderstaande tabel geeft een overzicht van het onderhanden werk van de gronden in exploitatie exclusief eventuele toekomstige winstnemingen. In de tabel is onderscheid gemaakt tussen woningbouwlocaties en bedrijventerreinen.

Voor de onderbouwing van bovengenoemde geraamde inkomsten en uitgaven verwijzen wij u graag naar de grondexploitaties. Hierin wordt per hoofdpost gespecificeerd aangegeven en toegelicht hoe de ramingen zijn opgebouwd.

Voor eventuele af te waarderen of afgewaardeerde gronden wordt/is een voorziening “afwaardering gronden” gevormd. Eventuele verliezen worden afgeboekt ten laste van de in de Algemene Reserve Calamiteiten (ARCA). Echter, hiervan is op dit moment geen sprake.

135 In onderstaand overzicht worden de verwachte kosten en opbrengsten vanaf het jaar 2019

weergegeven. De laatste twee kolommen geven het verwachte resultaat weer aan het einde van de looptijd van het project. Deze gegevens zijn gebaseerd op de grondexploitaties per 1 januari 2018.

In de genoemde eindwaarden en netto contante waarden is nog geen rekening gehouden met de aanvullende winst van ca. 9,2 miljoen zoals verantwoord in de jaarrekening 2017. De exacte verwachte resultaten worden berekend bij de eerstvolgende actualisatie van de grexen 2019.

In document BEGROTING 2019 (pagina 132-135)