• No results found

Financiële aspecten Cova-programma

In document Procesevaluatie Cova-2 (pagina 42-45)

33 Tabel 4: Reden van uitval, intra- en extramurale groepen

4.5 Financiële aspecten Cova-programma

4.5 Financiële aspecten Cova-programma

Bij de eerste procesevaluatie kon de onderzoeksvraag naar de kosten die met de uitvoering van het Cova-programma gemoeid waren niet beantwoord worden omdat de benodigde informatie niet tijdig beschikbaar was. Inmiddels is informatie over de financiële aspecten van zowel 1 als van Cova-2 beschikbaar gekomen.

In onderstaand overzicht zijn op onderdelen de kosten die met de uitvoering van de beide Cova-trainingen gemoeid waren weergegeven. In totaal is voor de uitvoering van Cova-1 een bedrag van 180.997 euro gemoeid geweest. Cova-2 heeft volgens voorlopige ramingen in totaal 226.420 euro gekost. Met name de kosten van het inhuren en opleiden van de trainers is bij Cova-2 aanzienlijk hoger uitgekomen. Deze stijging is vooral veroorzaakt door de toename van het aantal trainers, de uitbreiding van het aantal uren voor de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van de training en een hoger uurtarief.

Ongeveer een kwart van de kosten van Cova-1 (44.486 euro) waren eenmalige kosten (contract ETS, vertaalkosten en opleiding interventiecoördinatoren). De opleiding van de trainers werd bij Cova-1 verzorgd door een Engelse trainer. De opleiding van de trainers bij Cova-2 heeft is door de

interventiecoördinatoren verzorgd. Hierbij ging het niet alleen om het opleiden van de nieuwe trainers maar ook om het bijscholen van trainers die ook hadden meegewerkt aan de eerste training.

Wanneer we alleen rekening houden met de personele kosten dan vergde Cova-1 per deelnemer een investering van 1.147 euro en Cova-2 van 2.270 euro. Gaan we alleen uit van het aantal deelnemers dat de training ook heeft afgerond dan was bij Cova-1 per deelnemer een bedrag gemoeid van 1.491 euro en bij Cova-2 van 3.493 euro.

Overzicht 1: Kostenoverzicht Cova-trainingen, in euro’s

Cova-1 Cova-2

Contract Cova, inclusief 20 dg counselling 14.286 -

Training en opleiding

Opleiding Interventiecoördinatoren Opleiding trainers

Werkbezoeken Verenigd Koninkrijk

9.200 29.120 5.000 - 44.800 - Materiële kosten Vertaling ETS Vertaalkosten vragenlijsten Reis- en verblijfskosten Overige materiële kosten

10.000 3.000 3.000 1.500 - - - - Voorlichting Voorlichtingsbijeenkomsten 1.500 - Personele kosten Interventiecoördinatoren Inhuren trainers 45.000 59.391 65.000 116.620 Totaal 180.997 226.420

35

4.6 Conclusie

Doordat drie trainers kort na de start uitvielen -twee door ziekte en een vanwege

samenwerkingsproblemen- hebben de interventiecoördinatoren opnieuw veel trainingen moeten verzorgen en zijn zij te weinig in de gelegenheid geweest om de trainers te superviseren en te coachen. Op de helft van de pilots is de uitvoeringsfase zonder al te grote problemen verlopen. Op een aantal locaties is de video-apparatuur tijdens de training defect geraakt waardoor niet alle sessies op video opgenomen konden worden.

Evenals bij Cova-1 bleken met name de motivatie van de deelnemers, de betrokkenheid van de begeleiders en de mate waarin het programma binnen de organisatie ondersteund werd van grote invloed te zijn op een succesvolle uitvoering van het programma4. De pilots waar bij de selectie van de deelnemers ook expliciet was gelet op de motivatie en deelnemers wisten wat de gevolgen zouden zijn van het voortijdig afhaken hebben meer resultaat gehad dan de andere pilots. Op de pilots waar het personeel goed geïnformeerd was over Cova en ook het belang van het programma inzag, konden de deelnemers ook buiten de trainingen om gestimuleerd en gemotiveerd worden om het programma ook af te maken.

Trainers en deelnemers waren overwegend positief over de wijze waarop de Cova-training verlopen is. Alleen over het ontbreken van coaching en supervisie en de organisatie van de trainingen op sommige locaties waren de trainers minder te spreken. Uit onvrede daarover hebben de trainers op een locatie besloten geen evaluatieformulieren meer in te vullen en video-opnamen te maken omdat deze toch niet gebruikt werden.

Uiteindelijk heeft ongeveer tweederde van de deelnemers het programma met succes afgerond. De uitval was bij de extramurale groepen duidelijk groter dan bij de intramurale groepen. Meest voorkomende reden voor uitval was het driemaal niet aanwezig zijn.

De kosten die met de uitvoering van Cova gemoeid waren lagen, vanwege de toename van het aantal trainers, de uitbreiding van het aantal uren voor de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van de training en een hoger uurtarief, bij Cova-2 aanzienlijk hoger dan bij de eerste Cova-training. Wanneer we alleen rekening houden met de personele kosten dan vergde Cova-1 per deelnemer een personele investering van 1.147 euro en Cova-2 van 2.270 euro.

4. Clarke, Simmonds en Wydall (2004) constateren eveneens dat de motivatie van de deelnemers en de mate waarin het programma binnen de organisatie ondersteund wordt van grote invloed zijn op het succes van het ETS-programma.

37

5 Inhoudelijke aspecten van de Cova-training

5.1 Inleiding

In de gesprekken die met de trainers, de interventiecoördinatoren en de deelnemers werden gevoerd is ook stilgestaan bij de meer inhoudelijke kanten van Cova. De evaluatieformulieren van de deelnemers bieden inzicht in de mate waarin zij in staat waren het programma te volgen en actief bij de training betrokken waren. Daarnaast verschaffen de 'sessie-evaluatieformulieren' informatie over het verloop van de training, de mate waarin de trainers zich gehouden hebben aan de handleiding en de wijze waarop met de groep werd omgegaan. Verder heeft op een aantal pilots een evaluatie van de Cova-training plaatsgevonden waarbij aan de deelnemers werd gevraagd om de Cova-training te beoordelen. In dit hoofdstuk zullen we allereerst weergeven hoe de trainers zelf tegen het programma, de trainin-gen en de deelnemers aankeken. Ook zullen we ingaan op het oordeel van de deelnemers over Cova en de trainingen. Vervolgens zal stilgestaan worden bij het functioneren van de trainers op basis van de sessie-evaluatieformulieren. Voorts zal ingegaan worden op de mate waarin trainers en deelnemers verwachten dat de training ook daadwerkelijk effect sorteert. Tot slot zullen we nog stilstaan bij de vragenlijsten die bij de voor- en nameting zijn gehanteerd.

In document Procesevaluatie Cova-2 (pagina 42-45)