• No results found

Figuur 12 Voor deposito's in aanmerking komende verplichtingen - ABC bank

Toelichting bij voorbeeldbank ABC bank

Aan de hand van het voorbeeld van de fictieve ABC Bank wordt de wijze toegelicht waarop een bank dient om te gaan met markeringen ten behoeve van het opstellen van de kwartaalrapportage.

Dit voorbeeld laat zien dat ABC Bank beschikt over veertien klanten en dertig rekeningen. De meeste klanten hebben meerdere rekeningen. Dit wordt zichtbaar door de samenstelling van het (versimpelde) IKB. De klanten en hun producten hebben verschillende kenmerken, wat tot uiting komt in de markeringen die de bank aanbrengt op basis van de IKB-beleidsregel.

In het versimpelde IKB is de opgebouwde maar nog niet gecrediteerde rente meegenomen in het saldo. In een echt IKB wordt het rentebedrag apart opgenomen. De saldi in de DGS-kwartaalrapportage zijn inclusief deze rente.

Op basis van deze markeringen bepaalt de bank het gegarandeerde bedrag per depositohouder conform de verschillende regels die gelden voor de berekening van de depositobasis (ten behoeve van kwartaalpremies) en de bedragen die al dan niet automatisch uitgekeerd kunnen worden.

Het voorbeeld licht toe hoe in de verschillende rapportages wordt omgegaan met de markeringen.

Aansluiting IKB-bestand en DGS-kwartaalrapportage Uitgangspunten:

▪ Het IKB-bestand wordt samengesteld met behulp van het IKB-systeem van de bank. Aansluiting met bronsystemen van de bank moet worden gewaarborgd (zie hoofdstuk 5 van de IKB-Beleidsregel).

▪ Het IKB-bestand bevat alle individuele klantbeelden (IKB’s), dus ook van niet voor DGS in aanmerking komende depositohouders (zie artikel 2 IKB-beleidsregel). Het IKB-bestand bevat de vereiste gegevens van alle depositohouders van de bank met hun deposito’s (rekeningen), de bijbehorende saldi en de op de peildatum opgebouwde maar nog niet gecrediteerde rente (conform Bbpm, artikel 29.06, tweede lid).

▪ Het IKB-bestand bevat per IKB de vereiste markeringen. Deze zijn van belang voor de verwerking in de kwartaalrapportage en in een uitkeringssituatie.

▪ Het IKB-bestand bevat tevens een opgave van het land waarin de deposito’s worden aangehouden (indien het deposito wordt aangehouden bij een bijkantoor binnen de EER).

Voor het bepalen van de omvang van de gegarandeerde deposito’s in de kwartaalrapportage gelden de volgende regels:

▪ De in de kwartaalrapportage opgenomen saldi zijn inclusief de op de peildatum opgebouwde maar nog niet gecrediteerde rente.

▪ Een bank kan bij de berekening van de in

aanmerking komende en gegarandeerde bedragen gebruik maken van wisselkoersen gepubliceerd door koersinformatieleveranciers.

▪ Rekeningen met een negatief saldo worden met het daadwerkelijk saldo opgenomen in het IKB-bestand.

In de kwartaalrapportage wordt voor deze rekeningen 0 euro opgenomen. In het aantal rekeningen tellen deze rekeningen wel mee, zodat de aantallen rekeningen sluiten met het IKB-bestand.

▪ Deposito’s van depositohouders (klanten)

waarvan de identiteit niet met een hoge mate van betrouwbaarheid kan worden vastgesteld, worden wel meegenomen.

▪ Deposito’s van depositohouders (klanten) waarover twijfel bestaat of deze in aanmerking komen voor DGS worden wel meegenomen.

▪ Deposito’s van depositohouders (klanten) die zijn overleden worden wel meegenomen.

▪ Deposito’s (producten) waarover twijfel bestaat of deze in aanmerking komen voor het DGS worden wel meegenomen.

▪ Deposito’s met de volgende markeringen (blokkades) worden wel meegenomen:

- deposito’s uit hoofde van transacties in verband waarmee een strafrechtelijke veroordeling is uitgesproken vanwege het witwassen van geld, zoals bedoeld in artikel 29.01, tweede lid van het Bbpm;

- deposito’s die onderwerp zijn van een rechts-geschil, bedoeld in artikel 8, vijfde lid, onderdeel a, van de richtlijn depositogarantiestelsels;

- deposito’s die onderwerp zijn van beperkende maatregelen die zijn opgelegd door nationale regeringen of internationale organen, bedoeld in artikel 8, vijfde lid, onderdeel b, van de richtlijn depositogarantiestelsels;

- deposito’s die zijn verpand aan een derde partij of waar beslag op is gelegd of die worden beheerd door een bewindvoerder;

- deposito’s die worden geblokkeerd op grond van de regelgeving van het land waar het deposito wordt aangehouden, voor zover deze blokkade relevant is voor een uitkering van het depositogarantiestelsel.

▪ Voor deposito’s die ten behoeve van derden worden aangehouden krachtens overeenkomst of wettelijk voorschrift (derdenrekeningen) wordt het volledige saldo meegenomen, tenzij de bank een nauwkeurige berekening kan maken conform artikel artikel 4, derde lid, onderdeel e van de Beleidsregel Individueel Klantbeeld. De alternatieve mogelijkheden zijn:

- Het aantal derden vermenigvuldigd met het maximale gegarandeerde bedrag

- De som van het gegarandeerde bedrag van iedere derde afzonderlijk, rekening houdend met het maximale gegarandeerde bedrag per depositohouder per bankvergunning, waarbij niet wordt vereist dat de bank rekening houdt met andere deposito’s die de derde bij de bank aanhoudt.

- Het verwerken van het gegarandeerde bedrag van iedere derde afzonderlijk, rekening houdend met het maximaal gegarandeerde bedrag.

Een bank is in staat per derdenrekening aan te tonen welke methode is gehanteerd bij de berekening van het bedrag.

▪ Derdenrekeningen van financiële ondernemingen, inclusief derdenrekeningen die de bank op eigen naam voor rekening van derden aanhoudt, worden opgenomen in regel 0040 met ‘overige financiële ondernemingen’, waarbij in kolom 09 het bijbehorende gegarandeerde bedrag wordt opgenomen.

▪ Bankspaardeposito’s eigen woning, zoals bedoeld in artikel 29.01, tweede lid, sub e van het Bbpm worden niet meegenomen.

▪ Rekeningen die gemarkeerd zijn als bouwdepot worden niet meegenomen.

In een uitkeringsproces leiden bovengenoemde markeringen tot een handmatige afhandeling.