• No results found

Feestelijke bijeenkomst Fotogids Mossen zaterdag 12 jun

KNNV afdeling Tilburg en de Bryologische en Lichenologische Werkgroep nodigen u uit voor een feestelijke middag in de Theaterzaal van het Natuurmuseum Brabant op 12 juni 2010. Dit ter gelegenheid van het onlangs verschijnen van de Fotogids Mossen bij de KNNV Uitgeverij. Chris Buter en Bart Horvers, beide lid van KNNV afdeling Tilburg, en Klaas van Dort hebben 10 jaar gewerkt aan de totstandkoming van dit bijzondere boek.

13.00 Ontvangst met koffie en thee

13.30 Opening door Marie-Cécile van de Wiel (KNNV afdeling Tilburg) 13.45 Uitreiking van het eerste exemplaar door Chris Buter

14.00 Fotopresentatie door fotograaf Bart Horvers: “Mossen per biotoop bekeken” 14.30 Lezing door Henk Siebel (BLWG): “Het belang van goede zoekbeelden bij het

inventariseren van mossen. Waar en waarvoor ga je door de knieën?”

15.00 Hapje en drankje in het Museumcafé en mogelijkheid om het boek te kopen in de Museumwinkel.

16.30 Afsluiting

Adres: Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434 5038 CH Tilburg, tel. 013-5353935. Het Natuurmuseum Tilburg ligt op 2 minuten lopen van NS station Tilburg (de straat oversteken en 100 m naar rechts lopen). Graag vooraf aanmelden op tilburg@knnv.nl.

Excursies

De BLWG organiseert excursies, weekends en bijeenkomsten voor leden en publiek. Hieronder staan alle geplande activiteiten. Bij veel excursies staat vermeld dat ze ook geschikt zijn voor beginners: ook niet-leden van de BLWG en KNNV zijn dan van harte welkom. Komt u voor het eerst mee, denkt u dan aan de juiste kleding en schoeisel voor een buitenactiviteit, een lunchpakket en een loep om de mossen of korstmossen goed te kunnen bekijken. Excursies duren gewoonlijk tot 15.00 uur. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden, tenzij anders vermeld staat. Zie ook www.blwg.nl (Agenda).

Zaterdag 24 april - Korstmossenexcursie Solleveld (bij Den Haag)

Solleveld is deel van het het Natura 2000-gebied Solleveld en Kapittelduinen, ten zuiden van Den Haag. De combinatie van het oude duinlandschap vlak bij zee, gescheiden door een smalle strook jonge duinen is uniek in Nederland. De vegetatie van Solleveld bestaat deels uit mos- en korstmosrijke gesloten graslanden. Enkele kleine stukjes heide zijn ingesloten door bos. De excursie begint om 10.30 uur. Einde excursie ong. 15.00 uur. Verzamelen bij de ingang van de Watertoren, productielocatie Solleveld van waterbedrijf Dunea, Haagweg 80, 2681 PD Monster (bus 31, halte De Tol). Aanmelden verplicht, max 20 personen. Aanmelden bij Hans Toetenel, tel. 06-51077222.

Donderdag 29 april t/m zondag 2 mei 2010 - Voorjaarsweekend Bad Bentheim

Kampeerweekend met (korst)mossenexcursies op vrijdag, zaterdag en zondag. Meer informatie zie www.blwg.nl.

Zaterdag 22 mei - Korstmossenexcursie Meerkerk/Noordeloos

Internationale Dag van de Biodiversiteit. Korstmossen zoeken bij Zederik, Meerkerk en Noordeloos in Zuid-Holland met André Aptroot. Er worden met de auto diverse plekken in de omgeving bezocht met als doel de korstmossen in kaart te brengen. Start: 10:00 uur op de parkeerplaats bij de McDonalds bij de afslag Noordeloos van de A27.

Zaterdag 22 mei - Korstmossen Wassenaarse landgoederen

Internationale Dag van de Biodiversiteit. Onder leiding van Laurens Sparrius gaan we tijdens een wandeling zoveel mogelijk korstmossen zoeken in het zuidelijkste stuk van Wassenaar, waaronder eikenlanen in het dorp, de begraafplaats en de landgoederen Backershagen en Rust en Vreugd. Start: 10.00 uur bij de ingang van de begraafplaats aan het Kerkehout.

Zaterdag 29 mei - Korstmossenexcursie Deelerwoud (Veluwe)

Onder leiding van Peter Kroon op zoek gaan naar kenmerkende soorten van bos en heide, waaronder zeldzame soorten van dood hout en interessante epifyten. Start: 13.30 uur, Groenendaal. Duur: 3,5 uur. Aanmelden en inlichtingen: kroonp@hotmail.com. Tel: 06- 49464759.

Zondag 25 juli t/m donderdag 5 augustus - Zomerkamp Franse Alpen

In 2010 vindt het zomerkamp van de BLWG plaats in de Haute Maurienne, een onderdeel van de Vanoise, gelegen in de Franse Alpen tegen de Italiaanse grens. Het is een wat natuur betreft zeer rijke streek en een meer dan uitstekende locatie voor het vijftiende lustrumzomerkamp van de BLWG waar we natuurlijk een bijzonder kamp van willen maken. Het kamp is in de zomer van 2009 ter plaatse voorbereid door Henk Siebel en Han van Dobben. Download de aankondiging en de mossenlijst van de omgeving op www.blwg.nl. Het zomerkamp is exclusief voor leden van de BLWG. Aanmelden bij Jan Pellicaan (pellicaan@casema.nl) voor 1 juni.

Donderdagavond 9 tot en met zondag 12 september - Internationale (korst)mossen- driedaagse Ardennen

Van 10 t/m 12 september (aankomst donderdagavond) organiseert de Vlaamse Werkgroep Bryologie en Lichenologie weer een mossen en korstmossendriedaagse, ditmaal in de vallei van de Ourthe te Nadrin, een deelgemeente van Houffalize. Het Parc naturel des 2 Ourthes is erg gevarieerd. Op het programma staan onder meer silicaatrotsen en bosfragmenten met oude loofbossen. In 2009 werd door E. Sérusiaux in de rivier Collema dichotomum her- ontdekt. Ook voor mossen is de streek erg interessant. Diverse overnachtingsmogelijkheden zijn voorzien. Er is de keuze tussen een verblijf op de camping La Belle-Meuse te Nadrin of een beperkt aantal plaatsen in een gîte. De leiding is in handen van Dirk De Beer (mossen), Damien Ertz en Dries Van den Broeck (lichenen). Als u in een gîte wilt verblijven, moet u voor 14 mei inschrijven in verband met het beperkt aantal plaatsen. Bij voldoende belang-

stelling kunnen wij een groepskorting krijgen op de camping. Inschrijven bij Dries Van den Broeck: dries.vandenbroeck@telenet.be. Ook wie maar een dag komt moet zich inschrijven.

Donderdagavond 16 t/m zondag 19 september - BLWG Najaarsweekend Schiermonnikoog

Weekend met (korst)mossenexcursies op vrijdag, zaterdag en zondag: start 09.00 uur vanaf de kampeerboerderij. Het Waddeneiland Schiermonnikoog is al een behoorlijk aantal jaren niet door ons bezocht, dus hoog tijd om het eiland opnieuw te bezoeken. Zie voor verslagen en soortenlijsten van vroegere excursies ons tijdschrift Buxbaumiella 43, 47 en 48. We verblijven op kampeerboerderij De Kooiplaats (Google), vlak bij de eendenkooi, ten oosten van het dorp. Er is een groepsaccomodatie voor 10 personen gereserveerd (kosten € 10,= p.p. per nacht). Verder zijn er 4 en 6 persoons-appartementen (beide 2 slaapk.) en een 5 pers. appartement (3 slaapk.) te huur. U kunt op het terrein overigens ook kamperen. Zo spoedig mogelijk en in ieder geval voor 1 mei opgeven voor groepsaccomodatie of appartement. Daarna dient u zelf voor accomodatie te zorgen.