• No results found

Faciliteiten en voorzieningen

7. High Tech Campus Eindhoven

7.3 Faciliteiten en voorzieningen

De HTC onderscheidt zich door een hoogwaardig voorzieningsniveau, een kwalitatief management en een stimulerende omgeving voor starters. Het concept van de HTC is op open innovatie gericht. Met ‘open innovatie’ en het gemeenschappelijke gebruik van apparatuur, diensten en kennis probeert de campus technologische doorbraken te bevorderen. Het concept ‘open innovatie’ komt terug in de vormgeving van het terrein. Transparantie, open structuur en open werkplekken. De meeste

gebouwen zijn niet hoger dan vier verdiepingen en alles past in het landschap. Het terrein is autoluw en de parkeergarages liggen dicht bij de weg zodat ze voor weinig overlast zorgen.

De HTC is in 2006 door een onafhankelijke vakjury uitgeroepen tot beste bedrijventerrein van

Nederland. De jury noemde de campus een ‘uitgekiend concept dat werkelijk waarde toevoegt voor de gevestigde ondernemers.' De verkiezing is een initiatief van het tijdschrift Bedrijventerrein. HTC Eindhoven is gebouwd op de gronden van het voormalige NatLab van Philips. Het feit dat Philips nog steeds de eigenaar en ontwikkelaar is van het gebied, biedt volgens de jury een duidelijk voordeel. Het campusmanagement laat op de 100 hectare grote campus alleen bedrijven die toegevoegde waarde leveren aan de open innovatie ontwikkelingen. Het is wat dat betreft een kweekvijver voor

SCIENCE PA RK: S LEUTEL TOT INNOVATIESUCCES? 58

nieuwe technologieën, waar ook initiatiefnemer Philips uit kan putten. Die bedrijven worden echter wel optimaal gefaciliteerd (www.bedrijventerreinen.biz).

In deze paragraaf wordt ingegaan op het management, de ondersteuning voor starters en de faciliteiten op de HTC.

Kwalitatief management

Philips is de initiator van de HTC en tevens eigenaar van de grond en het daarop gebouwde. De ontwikkeling startte in 1999 en vandaag de dag zijn er al veel verschillende bedrijven. Het aanspreekpunt voor nieuwe bedrijven is de door Philips opgerichte en door Philips betaalde TLO (Technical Liason Office). Zij organiseren oriënterende bezoeken naar het laboratorium en naar verschillende bedrijven op het park. Zij zijn bekend met de huidige huur en infrastructurele mogelijkheden. Ook nadat de bedrijven zijn gevestigd blijft TLO een belangrijke speler. Ze introduceren nieuwe bedrijven in het netwerk van experts op de HTC, haar faciliteiten en service mogelijkheden. TLO:

- brengt bedrijven in contact met de juiste personen voor eventuele samenwerking;

- ondersteunt bedrijven in het begrijpen van octrooirechten en brengt ze in contact met de juiste dienstverleners;

- biedt technostarters een managementprogramma aan;

- en organiseert workshops, vergaderingen en netwerkevenementen.

Het management voert een strikt beleid ten aanzien van bedrijven die worden toegelaten op de HTC. De bedrijven moeten toegevoegde waarde leveren aan de open innovatie ontwikkelingen. Hierin onderscheidt de HTC zich van andere science parks die soms het belang van bijvoorbeeld een groot bedrijf in de regio groter vinden dan het in stand houden van het concept.

Naast de TLO is er ook een parkmanagement organisatie op de HTC die onder andere een schoonmaakservice, afvalbeheer, koffiemachines, tuinservice en bijvoorbeeld extra tussenwanden aanbieden. Elk bedrijf krijgt een aangewezen contactpersoon bij wie ze terecht kunnen voor de eventueel benodigde service.

Ondersteuning starters

De incubator is een bedrijfsverzamelgebouw voor startende ondernemers die vaak ondersteuning nodig hebben. NV Rede is de regionale ontwikkelingsmaatschappij die jongere bedrijven betere kansen wil geven door onder andere het aanbieden van flexibele huisvesting. Naast de huisvesting doen ze ook het selectieproces en helpen ze bij het vinden van de juiste financiering. Het is echter wel een tijdelijke huisvesting en is bedoeld om de eerste levensjaren te overleven. Ruim 85 procent van de bedrijven verhuist binnen 3.5 jaar uit de bedrijfsgebouwen van NV Rede en de maximale

huurtermijn is 7 jaar. NV Rede heeft 25.000 m2 aan verhuurbaar vloeroppervlakte in de

bedrijfsverzamelgebouwen en biedt onderdak aan 225 huurders. Voor een commerciële partij is deze manier van werken niet haalbaar, door kortlopende huurcontracten, een verloop van 30 procent per jaar en daardoor veel mutatieleegstand. Door verschillende subsidies kan deze formule in stand gehouden worden. Het BÈTA gebouw op de HTC is het meest succesvolle product van NV Rede. Na zes weken was het centrum al voor 40 procent gevuld en nu al voor 75 procent. Het binnenhalen van de bedrijven gaat redelijk vanzelf. Via verschillende lijnen komen bedrijven binnen. De huisvesting wordt niet alleen gebruikt door startende bedrijven (50 procent), maar ook door doorstarters (30 procent) en door bedrijven die een nevenvestiging (20 procent) op de HTC beginnen. Van de

ondersteunende faciliteiten binnen de bedrijvencentra wordt volgens NV Rede veel gebruik gemaakt. Tussen de 30 en 40 procent van de bedrijven maakt gebruik van de ondersteunende faciliteiten en bedrijven in het BÈTA gebouw kunnen ook gebruik maken van de faciliteiten op de HTC.

BÈTA Technology & Business Accelerator Eindhoven is een bedrijfsverzamelgebouw op de HTC Eindhoven, dat in 2007 is open gegaan. Het is bedoeld voor jonge, technologische bedrijven met ca. 5 tot 25 werknemers, die zich vooral richten op de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. BÈTA heeft een vloeroppervlakte van 6000 m2, bestaande uit kantoren, ateliers en laboratoria. Kantoren zijn vanaf 25 m2 te huur, laboratoria vanaf 50 m2. Er is een uitgebreid pakket van standaardvoorzieningen aanwezig. Dit varieert van centrale voorzieningen, zoals data- en

telefonienetwerk, internet en vergaderkamers, tot elektrotechnische en fysische laboratoria uitgerust met demi-water, vacuüm, perslucht en een uitgebreid pakket van ICT voorzieningen (www.rede.nl).

SCIENCE PA RK: S LEUTEL TOT INNOVATIESUCCES? 59

Ondersteunende faciliteiten

Op de HTC zijn verschillende faciliteiten die voordelen bieden aan de gevestigde bedrijven. Het delen van verschillende faciliteiten houdt de kosten laag en stimuleert ontmoetingen tussen kenniswerkers. Het concept is zo ver doorgevoerd dat er geen gebouwen zijn op de HTC met een eigen restaurant of kantine. Voor de lunch of een borrel moeten de werknemers van de verschillende bedrijven naar de Strip. Hieronder staan de verschillende faciliteiten beschreven die de HTC aanbiedt.

De Strip op de HTC is het trefpunt van alle kenniswerkers in de regio en niet alleen van medewerkers van bedrijven op de Campus. Nationaal gezien steekt het voorzieningenniveau op de HTC er

bovenuit. Er zijn veel faciliteiten die je deelt (shared facilities) met alle bedrijven op de campus

(MiPlaza) en dat is een plus. De HTC is nog steeds aan het groeien en waarschijnlijk komt er nog een tweede campus met een ander thema. De heer E. Lubbers, accountmanager strategische allianties & Brainport, gemeente Eindhoven.

Met gemiddeld 2000 bezoekers per dag is de Strip het kloppende hart van de HTC. The Strip huisvest verschillende restaurants, winkels, een bank, een uitzendbureau, een conferentie centrum, een fitness en een auditorium. De Strip wordt gemanaged door Philips, maar heeft weinig eigen personeel in dienst; dit wordt allemaal uitbesteed aan andere bedrijven. Door de vele gezamenlijke voorzieningen wordt het open innovatie concept gestimuleerd. Elke dag ontmoeten verschillende mensen elkaar om samen te lunchen en ideeën en ervaringen uit te wisselen.

MiPlaza is onderdeel van Philips Research en biedt een ideale omgeving en infrastructuur waar technische specialisten van verschillende bedrijven en instituten met elkaar kunnen communiceren en kunnen samenwerken. Hightech organisaties krijgen steeds vaker te maken met complexe

technologieën, een snelle en dynamische markt, nieuwe applicaties en stijgende kosten. Het delen van kennis en infrastructuur is van essentieel belang, want ze bieden lagere kosten, minder risico en meer mogelijkheden. Door de industriële onderzoeksfaciliteiten en het aanwezige kennisnetwerk zijn bedrijven sneller en beter in staat R&D uit te voeren. Naast expertise zijn er (www.Miplaza.nl):

- Clean rooms

- Thin-film process- and device development - Material- and process analysis

- Test & measurement instrumentation - Laboratories

- Measurement services

- Design and fabrication support for product prototypes

Kennis delen ze tot op zekere hoogte. Er wordt veel getest bij MiPlaza met haar state-of-the-art faciliteiten en veel kenniswerkers. Het personeel van MiPlaza moet wel vertrouwelijk omgaan met de kennis van de bedrijven. De heer B. Woertman, Operational Manager The Strip, Philips.

Het Media Research Center is onderdeel van Philips Research maar ook niet-Philips bedrijven en instituten kunnen deze faciliteit gebruiken. De Media Research Center wordt gerund door specialisten van het SAVG team (Support for Audio, Video and Graphics). Deze specialisten bieden allerlei diensten aan op het gebied van audio, video en graphics.

Het Centre for Technical Training (CTT) gaat uit van de filosofie dat experts uit het veld meer weten dan een fulltime leraar. Het CTT heeft een netwerk van 400 experts in verschillende disciplines die graag kennis delen met anderen. Samen met de experts zoekt het CTT uit welke trainingen nodig zijn en organiseert trainingen die gebaseerd zijn op de dagelijkse praktijk. Het CTT garandeert dat de lessen didactisch in orde zijn en logisch zijn opgebouwd. In 2005 heeft het CTT 3.500 professionals getraind. Naast kennisverspreiding is het CTT ook een ideale mogelijkheid voor kenniswerkers om andere kenniswerkers te ontmoeten.

De Operating Materials and Supplies Island koopt gezamenlijk producten en grondstoffen in die bedrijven op de HTC nodig hebben. Door groot in te kopen kunnen ze leuke kortingen bedingen. De kosten van gas, water en elektriciteit zijn laag, maar ook vele chemicaliën, gassen en laboratoria benodigdheden kunnen zij inkopen en binnen 24 uur afleveren. Ook kunnen de ervaren werknemers bedrijven advies geven over logistieke vraagstukken.

SCIENCE PA RK: S LEUTEL TOT INNOVATIESUCCES? 60

De Campus ICT is een organisatie die de ICT-infrastructuur op de Campus ontwerpt, creëert en onderhoud. Glasvezelkabels, kabelsystemen in de gebouwen en beheerde computerkamers zijn slechts een aantal diensten uit het pakket van de Campus ICT. De Campus ICT is onderdeel van Philips Research en zij weet wat de ICT-benodigdheden zijn voor een R&D omgeving.