• No results found

Extra informatie resultaten: praktische invulling scholing

In document Behoeften Buurtsportcoach Academy Zuid (pagina 44-46)

De praktische invulling van de scholing is onderverdeeld in meerdere onderwerpen. Er zijn binnen dit label verschillende vragen gesteld die hieronder worden toegelicht.

Periode van het jaar

De periode van het jaar wanneer de scholingen zouden moeten plaats vinden kwam bij de meeste respondenten aardig overeen. De respondenten zijn het erover eens dat de maanden juni, juli, augustus en september duidelijk niet geschikt zijn voor een scholingsmoment. De maanden december/januari zijn twijfelachtig en de maanden oktober, november en februari zijn volgens alle respondenten geschikt voor scholing. Dit heeft met name te maken met de planning van het

schooljaar/kalenderjaar. Ook wordt aangegeven door één respondent dat het beste is om de scholing te doen aan het begin van een periode dat iemand met een doelgroep gaat werken. Zodat de

kennis/vaardigheden nog vers in het geheugen zitten. Bijvoorbeeld aan het begin van het schooljaar als je met kinderen gaat werken, of in de zomerstop als je met verenigingen gaat werken.

Dag/moment scholing

Over de dag/moment van scholing zijn de meningen van de respondenten nog wat verdeeld. Wat over het algemeen uit het onderzoek is gebleken, is dat de ochtend het meest geschikte dagdeel is voor een scholing. De middag is niet geschikt omdat er dan vaak activiteiten plaats vinden. En de avond vinden veel buurtsportcoaches ook niet altijd prettig omdat ze dan meestal niet werken. Eventueel is een hele dag ook mogelijk voor veel respondenten, zolang de scholing dan maar ver van tevoren wordt ingepland. Dan kan er rekening mee worden gehouden in de planning van

buurtsportcoaches. Verder geven een aantal respondenten aan dat het moment van scholing afhankelijk is van de doelgroep die erop afkomt.

Locatie scholing

Voor de locatie van de scholing geldt voor alle respondenten het liefst zo dichtbij mogelijk en bij voorkeur in eigen gemeente. Maar zij realiseren zich ook dat dat niet altijd haalbaar is. Daarom vinden zij het prima als de scholing voor buurtsportcoaches uit heel Zeeland is, om dan naar een centraal gelegen plek te komen. Vaak wordt Goes genoemd als centrale locatie die voor alle gemeenten goed aan te rijden is. Eventueel zien een aantal respondenten ook de mogelijkheid om met Noord-Brabant samen te werken, mochten er anders te weinig deelnemers zijn voor een scholing. Hierbij wordt Bergen op Zoom genoemd als locatie wat redelijk centraal is voor beide provincies. Eén respondent noemde de specifieke locatie ‘Het Schenge’ in Borsele. Dit is een locatie waar een sporthal bij is, waar ook praktijk les kan worden gegeven. Nog een andere optie is volgens een respondent om de scholingen regionaal aan te bieden. Aan de hand van het aantal deelnemers en de gemeenten waar zij vandaan komen, kan worden gekeken wat de beste locatie is.

Communiceren scholingsaanbod

Het communiceren van het scholingsaanbod kan volgens de respondenten het beste via de

organisatie/gemeente waar zij in dienst zijn of via de Buurtsportcoach Academy zelf. Via mail vinden zij de meest geschikte methode om het scholingsaanbod te communiceren. Via de portal van de Buurtsportcoach Academy het aanbod communiceren is volgens hen ook een goede manier. Respondenten vinden het belangrijk dat zowel de direct leidinggevende als de buurtsportcoach zelf, op de hoogte worden gehouden van het aanbod van de Academy. In de portal zou het complete overzicht moeten staan van alle beschikbare scholingen binnen de provincie Zeeland. Zodat

buurtsportcoaches alles wat betreft scholing via deze portal kunnen vinden. Verder zou één van de respondenten het fijn vinden dat er een vooraankondiging komt over de Academy. Een andere respondent zou het nuttig vinden om een bijeenkomst te organiseren waarin het gehele concept van de scholing wordt toegelicht. Dit kan per gemeente plaats vinden of voor heel Zeeland.

Personen/docenten scholing

Over dit onderwerp zijn de respondenten het grotendeels eens. Het belangrijkste is dat het iemand is die veel kennis en ervaring heeft binnen het onderwerp/thema. Dit is bij voorkeur iemand uit Zeeland die weet hoe de verschillende lijnen lopen binnen de provincie. Dit kan bijvoorbeeld een docent zijn van het CIOS of de HZ. Ook kan dit iemand van bijvoorbeeld een zorgopleiding zijn als het gaat over het thema ouderen. De persoon moet in ieder geval gespecialiseerd zijn in het vakgebied.

Prijs scholing

De prijs van de scholing is volgens respondenten afhankelijk van het soort cursus, de kwaliteit, de waarde, frequentie en de duur van de scholing. In de meeste gevallen is er budget vanuit de gemeente of organisatie. De financiën moeten volgens respondenten geen probleem zijn.

Respondenten geven wel aan dat het beste is om de kosten zo laag mogelijk te houden. Hoe lager de kosten, hoe meer mensen zich aan melden. Eén respondent vindt het prettig dat de prijzen van de scholingen tijdig bekend worden gemaakt. Dan kan dit namelijk worden opgenomen in het opleidingsplan.

Respondent 10 zei hierover: ‘’Dat is een goede vraag, tussen de 50 en 100 euro denk ik.’’

Respondent 6 zei: ‘’Maar een paar honderd euro tot een bedrag van 1000 a 1500 euro dan in ieder

geval bij ons bij de gemeente doen ze daar niet heel moeilijk over, over het algemeen.’’

Ideale scholingsaanbod

Het grootste deel van de respondenten geeft aan dat dagdelen scholing het fijnste is. Het complete aanbod moet aangeboden worden via de portal van de Buurtsportcoach Academy, zodat voor iedereen overzichtelijk is welke scholingen er zijn. Zij denken dat je het beste deelnemers kan laten inschrijven voor een scholing of module. Eén respondent vindt het goed dat buurtsportcoaches op een vast moment bij elkaar komen. Verder is het belangrijk dat de scholingen voornamelijk praktisch zijn ingericht, niet te veel informatie zenden. Ook voorbeelden uit de praktijk zijn erg nuttig volgens hen. De combinatie van theorie en praktijk is volgens respondenten het meest effectief bij de invulling van de scholingen. Het netwerken en contact hebben met andere buurtsportcoaches onderling is erg waardevol. Zodat zij ervaringen kunnen delen en met elkaar in gesprek kunnen gaan. De scholingen moeten niet algemeen worden, maar juist specifiek gericht op een onderwerp die de buurtsportcoaches in de praktijk goed kunnen gebruiken. Het aanbod moet volgens hen vraaggericht zijn. Een aantal respondenten geven ook aan dat er ook een behoeftepeiling moet komen onder buurtsportcoaches zelf. Zodat zij ook hun wensen en behoeften kenbaar kunnen maken.

Aanmelden scholing buurtsportcoaches

Twee respondenten geven aan dat zij de scholing verplicht gaan maken vanuit hun

organisatie/gemeente. Zij vinden het erg belangrijk dat buurtsportcoaches zich laten bijscholen. Ook geeft één respondent aan dat zij elke opleiding die noodzakelijk voor hen is, zeker gaan volgen. Verder geven de respondenten aan dat het afhankelijk is van de cursus, prijs, onderwerp en locatie, of de buurtsportcoaches gaan deelnemen. Maar over het algemeen is elke respondent positief over de Academy. Alle respondenten denken dat buurtsportcoaches zich gaan aanmelden voor de

In document Behoeften Buurtsportcoach Academy Zuid (pagina 44-46)