• No results found

3. BESTAANDE SITUATIE

5.4 Externe veiligheid

Het beleid voor externe veiligheid is gericht op het beperken en beheersen van risi-co’s voor de omgeving vanwege handelingen met gevaarlijke stoffen. De handelin-gen kunnen zowel betrekking hebben op het gebruik, de opslag en de productie, als op het transport van gevaarlijke stoffen. Uit het Besluit externe veiligheid

inrichtin-gen (Bevi) en de richtlijnen voor vervoer gevaarlijke stoffen9 vloeit de verplichting voort om in ruimtelijke plannen in te gaan op de risico’s in het plangebied ten ge-volge van handelingen met gevaarlijke stoffen. De risico’s dienen te worden beoor-deeld op twee maatstaven, te weten het plaatsgebonden risico en het groepsrisico.

Plaatsgebonden risico

Het plaatsgebonden risico beschrijft de kans per jaar dat een onbeschermd individu komt te overlijden door een ongeval met gevaarlijke stoffen. Het plaatsgebonden risico wordt uitgedrukt in risicocontouren rondom de risicobron (bedrijf, weg, spoor-lijn etc.).

Groepsrisico

Het groepsrisico beschrijft de kans dat een groep van 10 of meer personen gelijktij-dig komt te overlijden ten gevolge van een ongeval met gevaarlijke stoffen. Het groepsrisico geeft een indicatie van de maatschappelijke ontwrichting in geval van een ramp. Het groepsrisico wordt uitgedrukt in een grafiek, waarin de kans op over-lijden van een bepaalde groep (bijvoorbeeld 10, 100 of 1000 personen) wordt afge-zet tegen de kans daarop. Voor het groepsrisico geldt de oriëntatiewaarde als ijk-punt in de verantwoording (géén norm).

Voor elke verandering van het groepsrisico (af- of toename) in het invloedsgebied moet verantwoording worden afgelegd, over de wijze waarop de toelaatbaarheid van deze verandering in de besluitvorming is betrokken. Samen met de hoogte van het groepsrisico moeten andere kwalitatieve aspecten worden meegewogen in de beoordeling van het groepsrisico. Onder deze aspecten vallen zelfredzaamheid en bestrijdbaarheid. Onderdeel van deze verantwoording is overleg met (advies vragen aan) de regionale brandweer.

(Beperkt) kwetsbare objecten

Er moet getoetst worden aan het Bevi en de richtlijnen voor vervoer gevaarlijke stof-fen wanneer in een bestemmingsplan (beperkt) kwetsbare objecten worden toege-staan. (Beperkt) kwetsbare objecten zijn o.a. woningen, scholen, ziekenhuizen, ho-tels, restaurants10.

Risicovolle activiteiten

In het kader van het plan moet bekeken worden of er in of in de nabijheid van het plan sprake is van risicovolle activiteiten (zoals Bevi-bedrijven, BRZO-bedrijven en transportroutes) of dat risicovolle activiteiten worden toegestaan.

9 Circulaire Risico Normering Vervoer Gevaarlijke Stoffen, Staatscourant d.d. 4 augustus 2004. Deze circulaire is gebaseerd op de Risico Normering Vervoer gevaarlijke stoffen en het Bevi en sluit zoveel als mogelijk aan op het Bevi.

10 Zoals bedoeld in artikel 1 van het Besluit externe veiligheid inrichtingen.

Doorwerking plangebied

In het kader van dit bestemmingsplan is beoordeeld of er in of in de nabijheid van het plan sprake is van risicovolle activiteiten (zoals Bevi-bedrijven, BRZO-bedrijven en transportroutes) of dat risicovolle activiteiten worden toegestaan.

Risicovolle bedrijven

Binnen het plangebied zijn geen risicovolle bedrijven aanwezig. Ook in de omgeving van het plangebied zijn geen bedrijven gesitueerd waarmee rekening behoeft te worden gehouden.

Transport gevaarlijke stoffen

Binnen het plangebied en ook in de omgeving daarvan zijn geen wegen en buislei-dingen aanwezig waar vervoer van gevaarlijke stoffen plaatsvindt.

Conclusie

Voor wat betreft externe veiligheid zijn er geen belemmeringen voor de voorgesta-ne ontwikkeling.

5.5 Bodem

In het kader van het bestemmingsplan speelt de bodemkwaliteit bij de ontwikkeling van ruimtelijke functies een belangrijke afweging. Indien het bodemonderzoek uit-wijst dat er in de bodem wezenlijke verontreinigingen aanwezig zijn, dienen deze gesaneerd te worden voordat het betreffende gebied in ontwikkeling wordt geno-men. Met het oog op kostenbesparing en efficiëntie is het van belang om een actief bodembeheer toe te passen. Dit is het totaal van activiteiten gericht op het ade-quaat en efficiënt omgaan met de gevolgen van structureel aanwezige gevallen van bodemverontreiniging.

Onderhavig bestemmingsplan beoogt de bestaande situatie vast te leggen. Dit bekent, dat voor bouwactiviteiten binnen een bestaande situatie, de bescherming te-gen bouwen op verontreinigde grond wordt gevonden in de Woningwet en de ge-meentelijke bouwverordening. Nieuwe ontwikkelingen die bodemonderzoek nood-zakelijk maken, zijn in het bestemmingsplan niet rechtstreeks voorzien.

5.6 Water

In de 20e eeuw is, doordat er te weinig rekening is gehouden met het waterbelang, veel ruimte aan het water onttrokken en veel afvalwater direct geloosd op opper-vlaktewater. Om de toekomst van Nederland veilig te stellen is het nodig om te anti-ciperen op klimaatsveranderingen en bij de ruimtelijke planvorming goed rekening

te houden met water. De waterbeheerder heeft de taak, kennis en kunde om daar zorg voor te dragen. Daarom is het belangrijk om hem vroegtijdig te betrekken bij de planvorming. Het vroegtijdig betrekken van de waterbeheerder en het meewe-gen van het waterbelang is, door middel van de Watertoets, sinds 1 november 2003 wettelijk vastgelegd.

Beleidskader

Relevante beleidsstukken op het gebied van water zijn het Provinciaal Waterplan van Noord-Brabant, het Waterbeheerplan 2010-2015 ‘Werken met water voor nu en later’ van het Waterschap Aa en Maas, het Waterplan van de gemeente Schijndel, het Nationaal Waterplan, WB21, Nationaal Bestuursakkoord Water en de Europese Kaderrichtlijn Water. Belangrijkste gezamenlijke punt uit deze beleidsstukken is dat water een belangrijk sturend element is in de ruimtelijke ordening. De bekende drietrapsstrategieën zijn leidend:

 vasthouden-bergen-afvoeren (waterkwantiteit);

 voorkomen-scheiden-zuiveren (waterkwaliteit).

Daarnaast is de ‘Beleidsbrief regenwater en riolering’ nog relevant. Hierin staat hoe het beste omgegaan kan worden met het hemelwater en het afkoppelen daarvan.

Ook hier gelden de drietrapsstrategieën.

Waterschap Aa en Maas: Waterbeheerplan 2010-2015 ‘Werken met water voor nu en later’

Het waterbeheerplan maakt inzichtelijk wat waterschap Aa en Maas in de planperi-ode van zes jaar gaat doen. Het doel is om het watersysteem en de afvalwaterketen op orde te houden. Het beheer van water door het waterschap bepaalt mede dat mensen en dieren in Noordoost Brabant leven in een veilige, schone en prettige omgeving.

Met haar waterbeleid streeft het waterschap Aa en Maas naar:

 Veilig en bewoonbaar gebied

Investeren in het verbeteren van dijken zodat de veiligheid tegen overstromingen blijft gewaarborgd. Hiervoor verbetert het waterschap de vijf kilometer primaire waterkering en vijf waterkerende kunstwerken die niet aan de norm voldoen. Daar-naast streeft het waterschap ernaar de grootste knelpunten van wateroverlast op te lossen.

 Voldoende water

Het waterschap wil in dit kader de baggerachterstand verder wegwerken, de knel-punten in agrarisch gebied oplossen door inrichtings- en beheermaatregelen en het aanpakken van de verdroging van natuurgebieden.

 Schoon water

Doelstellingen op dit punt betreffen het verbeteren van (mogelijk) verontreinigde waterbodems en het afvalwater zo goed mogelijk en tegen zo laag mogelijke kos-ten te blijven zuiveren. Hiertoe zal de samenwerking met gemeenkos-ten in de waterke-ten verder worden verbeterd. Tot slot blijft het waterschap initiatieven, om diffuse verontreinigingen terug te dringen, stimuleren.

 Natuurlijk water

De doelstelling is onder ander om 30 kilometer beek herstellen en 120 kilometer ecologische verbindingszones aan te leggen samen met gemeenten en terreinbe-heerders. Samen met de gemeenten wil de belangrijkste knelpunten in stedelijk gebied aanpakken, zoals blauwalgen en waterstank.

Waterschap Aa en Maas: Beleidsuitgangspunten watertoets

Het waterschap Aa en Maas hanteert een achttal beleidsuitgangspunten waaraan ruimtelijke plannen dienen te voldoen.

1. Gescheiden houden van het vuil water en het schoon hemelwater. Het streef-beeld is het schone regenwater af te koppelen. Hierbij wordt het vuile water via de riolering afgevoerd en blijft het schone regenwater in het ideale geval bin-nen het projectgebied;

2. Voor de afweging van de wijze waarop met het afgekoppelde schone hemelwa-ter dient worden omgegaan gelden de volgende afwegingsstappen: ‘herge-bruik-infiltratie-buffering-afvoer’;

3. Hydrologisch Neutraal bouwen: Bij nieuwe ontwikkelingen dient de hydrolo-gische situatie minimaal gelijk te blijven aan de uitgangssituatie. De Gemiddeld Hoogste Grondwaterstand (GHG) mag niet verlaagd worden en het waterpeil sluit aan bij optimale grondwaterstanden;

4. Water als kans. De belevingswaarde van water kan bijvoorbeeld voor meer-waarde zorgen;

5. Meervoudig ruimtegebruik. Omdat de vierkante meters duur zijn, wordt aange-raden naar meervoudig grondgebruik te kijken. Op deze manier kan het ‘verlies’

van vierkante meters door de ruimtevraag van water beperkt worden;

6. Voorkomen van vervuiling. Nieuwe bronnen van verontreiniging dienen zoveel mogelijk voorkomen te worden;

7. Wateroverlastvrij bestemmen. Bij dit uitgangspunt wordt al voldaan aan extre-me situaties (norm uit Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW)). De voorkeur gaat uit naar het ontwikkelen op locaties die als gevolg van hun ligging ‘hoog en droog genoeg’ zijn en daarmee voldoen aan de NBW-norm voor de toekom-stige functie, zodat ’wateroverlastvrij bestemd’ wordt;

8. Rekening houden met waterschapsbelangen (bijvoorbeeld beschermde gebieden en beschermingszones van watergangen of waterkeringen.

Gemeente Schijndel: Waterplan

De gemeente Schijndel heeft in 2008 een waterplan vastgesteld11 Het waterplan heeft de status van (kaderstellend) beleidsplan. Alleen de beleidsuitgangspunten zijn “hard” te noemen. Het waterplan kan daarom gezien worden als parapluplan.

Het plan kent geen directe planologische doorwerking. De geformuleerde doelstel-lingen en streefbeelden dienen wel door te werken in ruimtelijke afwegingen (o.a.

watertoets). Het uitvoeringsprogramma wordt gezien als inspanningsverplichting.

Het waterplan is opgebouwd rondom vier hoofddoelstellingen, te weten:

 een veerkrachtig en duurzaam watersysteem in 2015;

 een optimaal functionerende waterketen in 2015;

 effectieve waterorganisatie;

 maximaal ontwikkeld waterbewustzijn en watercommunicatie.

Voor kernen, kernrandzones, agrarisch gebied en het gebied Wijboschbroek, Elder-broek en de Geelders zijn streefbeelden geformuleerd. Het plangebied valt onder de typering kernen. Voor kernen is het volgende streefbeeld genoemd in het Water-plan: “Schoon water op een duurzame wijze verwerken zonder wateroverlast”.

De waterhuishoudkundige functie is peilbeheer gericht op wonen en werken. De grond- en oppervlaktewaterkwaliteit voldoen aan de normen en doelstellingen uit de Europese Kaderrichtlijn Water en het (schone) hemelwater wordt zoveel mogelijk vastgehouden en ter plaatse geïnfiltreerd. De waterlopen ontvangen, bergen en voeren het schone hemelwater af richting de kernrandzone. Belangrijke speerpun-ten hierbij zijn:

 verminderen (grond)wateroverlast;

 minimaliseren werking riooloverstorten met afvalwater.

Samenwerking met de waterbeheerder

De waterparagraaf dient in het kader van de watertoets door de gemeente Schijndel te worden voorgelegd aan het Waterschap de Aa en Maas.

Kenmerken watersysteem (huidige situatie) Bodem en geohydrologie

In en rond Schijndel bestaat de ondergrond uit een afwisseling tussen zandgronden met een humusrijke bovenlaag (eerdgronden) en leemgronden. Ook kunnen op zandgronden op enige diepte onder het maaiveld leemlagen voorkomen. Het voor-komen van leem(lagen) in de ondergrond kan plaatselijke een beperkende factor zijn voor de bodemdoorlatendheid. Als gevolg van de beperkte doorlatendheid kan de grondwaterspiegel plaatselijk tot kort onder het maaiveld stijgen. Bij eventuele

11 Hoofdrapport Waterplan Schijndel. Royal Haskoning, 2008.

ruimtelijke ontwikkelingen is de ontwateringsdiepte (afstand tussen grondwater-spiegel en maaiveld) een aandachtspunt.

Het plangebied is niet gelegen in een grondwaterbeschermingsgebied.

Oppervlaktewater

Binnen het bestemmingsplan is slechts één oppervlaktewater aanwezig, namelijk de vijver in het Jansenpark.

Het park maakt onderdeel uit van de hoofdgroenstructuur en wordt omschreven als groene wig of park. Het park biedt kansen om naast groen ook waterberging een plek te geven. Dit kan door bijvoorbeeld afgekoppeld schoon regenwater tijdelijk te bufferen in het Jansenpark.

Riolering

De riolering in het bestemmingsplan bestaat in het gehele gebied uit een gemengd rioolstelsel. Afvalwater en regenwater worden hierbij samen in één buis afgevoerd naar de rioolwaterzuivering. Het bestemmingsplan ligt in rioolbemalingsgebied

“Hoofdstraat-Europalaan 02”. In het bestemmingsplan bevinden zich geen rioolo-verstorten. De Deken Baekersstraat vormt een grens in de bemalingsgebieden

“Beemd 05” en “Hoofdstraat-Europalaan 02”. Op deze grens is één interne rioolo-verstort aanwezig en wordt via een persleiding afvalwater geloosd uit Wijbosch en industrieterrein Duin.

Het afvalwater in het plan wordt onder vrij verval afgevoerd naar het “rioolgemaal Schijndel” op de Steeg. Van hieruit wordt het afvalwater getransporteerd naar de rioolwaterzuivering in Dinther.

Water in relatie tot ruimtelijke ontwikkelingen

In dit bestemmingsplan worden geen ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk gemaakt.

Indien (buitenplans) eventuele nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen plaatsvinden is men verplicht om op particulier terrein het afvalwater te scheiden van het regenwa-ter.

Water in relatie tot de verbeelding en de planregels

Aangezien er in het plangebied geen watergangen en/of waterlopen aanwezig zijn die onderdeel uitmaken van het oppervlaktewatersysteem komt de bestemming

‘Water’ niet voor op de verbeelding. Het enige oppervlaktewater, de vijver in het Jansenpark, is opgenomen binnen de bestemming ‘Groen’. Binnen deze bestemming zijn water en waterhuishoudkundige voorzieningen integraal mogelijk gemaakt.

Binnen de bestemming Verkeer zijn eveneens water en waterhuishoudkundige voorzieningen integraal mogelijk gemaakt. Hierdoor zijn duurzame voorzieningen zoals infiltratievoorzieningen en waterbergingslocaties integraal mogelijk. Dit biedt

de flexibiliteit om bij eventuele herontwikkeling of reconstructie een duurzame he-melwaterafvoer te realiseren (afkoppelen).