• No results found

Example of 2 nd Round Interview Questions (Anonymized) 1 Wat weet je nog van ons gesprek? Is je sindsdien nog iets te binnen geschoten?

2. Wat mij opviel in de periode voor je psychose was dat gedoe rond dat jongerencentrum en daarmee samenhangend een verandering in je sociale relaties en het deels uiteenvallen van je hele hechte vriendengroep wat je een soort ontheemding noemde, dat een soort product was van de jaren '90, dat je betrokken was bij activisme en dat dat ook een rol speelde, dat je met een nieuwe studie begon end at die zwaar tegenviel, en dat het uit ging met je vriendin. Over dat laatste hebben we het eigelijk niet zoveel gehad de vorige keer. Hoe begon die relatie? Hoe ging die relatie? Wat deden jullie zoal samen? Waar hadden jullie t over? Jullie gingen samen naar die coffeeshop[...], wat deden jullie dan? Wat was het voor een meid? Hoe ging het uit? Wanneer was dat? Wat voor invloed had dat, dat het uitging? Jullie zaten heel veel samen bij die coffeeshop, nu ging je alleen? Toen zat je daar gewoon te lezen, ipv met haar te praten ofzo?

3. Over het jongerencentrum, wanneer hadden jullie dat precies gekregen? Je had het over gedoe met dealers, 'hele nasty lui', hoe ging dat? Kan je daar een voorbeeld van geven? Je vertelde dat er nieuwe, christelijke vrijwilligers kwamen, die de boel probeerden te coupen. Hoe ging dat? Kan je daar een voorbeeld van geven? Hoe vaak was je in het jongerencentrum? Hoe relateerde dit aan de rest van je leven? [vreemde vraag..]

4. Die vriendengroep/scene, daar begon je mee te blowen rond je 14e-15e. Was je daarvoor al vrienden met hen? Ontstond de groep door het blowen? Door het gezamenlijk voor een jongerencentrum gaan? Wat deden jullie samen, op

een gemiddelde dag? Jullie waren een hechte vriendengroep/scene, waaruit bleek dat? Hoe veranderde dit toen jullie het jongerencentrum kregen?

5. Je vertelde ook dat je bezig was met activisme. Was dat met diezelfde groep? Hoe ging dat? Je vertelde dat

stressvolle dingen daarin ook een rol speelden, en je noemde als voorbeeld dat een vriend van je was benaderd door een inlichtingendienst. Waren er ook andere dingen stressvol? Zoals?

6. Je noemt jezelf een product van de jaren '90. Kan je daar wat meer over vertellen? Wat voor invloed had dat op je? 7. In mei of juni van dat jaar was je klaar met doe school? Wat heb je in de zomer gedaan? We hebben het al vrij veel er over gehad wat voor teleurstelling de nieuwe studie was en dat je geen klik had met de mensen daar. Ik meen me wel te herinneren dat je wel met één iemand kon opschieten. Hoe ging dat? Had je indertijd nog contact met mensen van je LTS? Hoe was je omgang met mensen daar geweest, indertijd? Ook omdat je flink ouder was? Dat spijbelen in de tijd van die nieuwe studie, door[grote stad] lopen en naar de coffeeshop, deed je dat in je eentje? En daarvoor vaker met die vriendin? Of ook nog anderen?

8. Dat spijbelen, rondzwerven en blowen, wisten je ouders dat? Hoe reageerden ze daarop? En je vrienden?

9. Je vertelt dat je flink depressief werd. Wanneer begon dat? Was daar een directe aanleiding voor? Wisten je vrienden dat je depressief was? Had je het met hen daarover? Hoe reageerden ze? En je ouders?

10. Je vertelde dat je op een gegeven moment naar feestjes ging maar daar gewoon op de bank in slaap viel terwijl het nog gaande was, om aan de ene kant nder de mensen te zijn maar aan de andere je te ontrekken van het sociale

gebeuren. Hoe reageerden mensen daarop? Je vertelde dat je het deed omdat je toch niks had te zeggen, niks interessant vond. Waar hadden jullie het voor die tijd dan over, wat je wel interessant vond, waar je wel iets op had te zeggen? Vanwaar die verandering? Kan je je nog een beetje je gedachtes/gevoelens van die tijd herinneren? Was er iets waar je het wél over wilde hebben, maar anderen niet? Wat je wel interessant had gevonden? (ook in het algemeen)

11. Hoe zag een gemiddelde dag net voor je psychose eruit?

12. De avond voordat je echt psychotisch werd, zeg je dat je manisch werd tijdens blowen met vrienden, kan je je die avond nog herinneren? Wie waren die vrienden? Die meededen met het jongerencentrum, of die dat niet deden? wat gebeurde er? waar hadden jullie t over? hoe was de sfeer?

13. Je vertelde dat je die avond, later, toen je thuis was, nog een onsamenhangend verhaal op papier hebt willen zetten. Kan je je herinneren waar het over ging? Wat het doel was van het op te schrijven? Had je een soort 'eureka!'-moment?

Overig:

- zou je zeggen dat je voor je psychose anders naar de wereld, jezelf, de mensen om je heen ging kijken? Waardoor kwam dat?

- Was je eenzaam in de periode voor je psychose? Voelde je je eenzaam? - Had je het gevoel dat je geen kant meer op kon?

- Ben je in aanraking gekomen met fysiek geweld? - Werd je gepest als kind?

- Ervaarde je een obstakel tussen jezelf en iets wat je wilde? - Had je ergens een schuldgevoel of spijt over?

- Je vertelde dat de strijd voor het jongerencentrum echt kicken was. Toen jullie het jongerencentrum hadden, was er toen iets anders waar je een kick uit kreeg?

- Je vertelde dat het dorp waar je woonde, er een grote sociale controle was. Waarin merkte je dat? Hoe verschilde met dat je in [grote stad] was?

- Je legde uit dat er in de stad meer prikkels zijn, en dat dat ook wel meespeelde. Wat voor prikkels zijn dat? Hoe spelen ze mee?

LifeGrid:

- wanneer jongerencentrum wanneer uit met vriendin

3. Overview of Types of Data