• No results found

Example of interview transcript: Entrepreneur C I = Interviewer

R = Respondent/Entrepreneur

---

I: Hoeveel ondernemingen ben je in totaal nu gestart? En als je na twee maanden of zo erin bent gekomen, geldt het eigenlijk ook.

R: Ik weet het echt niet. 15 of zo, 20? Iets in die richting. Ik zou het wel een keer voor je kunnen uitzoeken.

I: Ja ongeveer is […] tussen de 14 en 18?

R: Ja zeker.

I: Nou wat voor soort onderneming ja was uw eerste onderneming?

R: Een detacheringsbedrijf.

I: Een detacheringsbedrijf. En uw overige? Zat het allemaal een beetje in dezelfde branche of liep het echt […]?

R: Nou, er zijn wel een aantal detacheringsbedrijven maar ik heb ook misschien ken je Symbid, dat crowfundingplatform, heb ik opgezet. Ik heb een consultancybedrijf opgezet. Ik heb een IT bedrijf opgezet maar dan met name op het gebied van informatiebeveiliging. Een werving- en selectiebureau. Ja, eigenlijk allemaal van dat soort, een beetje in die richting. Maar veel zit aan de HR kant zeg maar.

I: Dus wel ja. Toch wel de mensen, psychologiekant.

R: Ja, ja. Ook dat IT, beveiligingsbedrijf, daar doen we de menskant van informatiebeveiliging.

90

I: Ja, ik heb er toevallig vanmiddag even een beetje op zitten lezen. Awareways heet het volgens mij.

R: Ja en onze website is vandaag niet in de lucht want we zijn gehacked.

I: Ik zag, ik moest kunnen inloggen stond er ja.

R: Ja, gisteravond maar daar was ik al een beetje bang voor want we gebruiken, we hebben een wordpress website. Wij zijn natuurlijk ook aantrekkelijk om een keer te hacken omdat het natuurlijk onze specialitiet is. Dus. Maar we zijn wel aardig getroffen.

I: Maar is wel interessant om vervolgens weer uit te vogelen waar dat vandaan komt.

R: Ja ik zei al, we werken veel met hackers, ik belde m‟n broer, ik doe het met m‟n broer, hebben we die Simon wel genoeg betaald de laatste keer want dat is wel iemand, zo‟n mannetje die in staat is om dit te doen.

I: Die het gewoon lekker leuk vindt.

R: Die vulnerabilities proberen.

I: Nee, wel interessant natuurlijk als je een heel systeem hebt alleen je bent zelf eigenlijk nog makkelijk te achterhalen. Want dat verhaal is wel zo van ja je eigen wachtwoord. Ja, dat […]

R: Nou weet je het punt is, wat ik interssant eraan vind is ik heb best wel wat dingen gedaan met zeg maar IT gerelateerd, een online uitzenbureau opgezet. En, nou dat bestaat ook, daar ben ik ook nog steeds aandeelhouder van. Morgenwerk heet dat. Dus ik vind het interessant, niet zozeer IT, maar ik vind nieuwe technologie wel interessant wat daar gebeurt. Qua

ondernemerschap geeft het zoveel kansen. Toen ik begon had je het nog niet, werkte je nog, ik ben nog niet eens zo oud maar bij mijn eerste bedrijf had je niet gelijk e-mail, was er geloof ik net. Dat was er net zeg maar he. Mobiele telefoon werd net voor de eerste keer, zo‟n beetje. I: Ja maar zeker nog niet zo‟n mobiel met internet enzo.

91

R: Dat soort dingen had je helemaal niet. Dus zo‟n internetsite, dat begon toen een beetje, dus die bouwde ik ook wel met html dus ik ben altijd wel geïnteresseerd geweest in dat soort dingen. En die technologie dat zie je natuurlijk heel veel ondernemingen hebben natuurlijk als kern iets met internet of zo. En ik doe heel veel strategie-advies voor bedrijven maar echt voor ondernemers. Dan maak ik helder, ik zeg gewoon de essentie en nieuw businessmodel en daarom ben ik ook mentor bij UtrechtInc. Dat heb ik een keer gedaan voor een bedrijf in de informatiebeveiligingtechniek. En toen zei ik, ja maar dat is een enorme, uit die research kwam een enorm gat op het gebied van de menskant. En daar hadden zij geen zin in en het leek mij heel erg interessant om te doen. Dat ben ik gaan doen en ook gelijk vanuit een business model ingevlogen en dat gaat nu goed, dus dat is weer een nieuwe investering.

I: En heb je nog ander werk gedaan? Je zei een halfjaartje in loondienst?

R: Ik heb een jaar in loondienst gezeten bij de Vitae groep toen nog, dat is nu iets van Manpower, als een soort consultant, werving- en selectie.

I: Dus ook een soort detachering is dat dan?

R: Ja, dat bestond toen nog niet detachering echt eigenlijk. Dat woord kende ze amper. Dat zou je bijna niet denken. Ik heb dat een jaar gedaan en toen begon ik en toen ging ik

detacheren en toen zaten ze erom te lachen. Detacheren. We deden uitzenden en werving en selectie en detacheren dat deden ze eigenlijk alleen maar in de IT toen nog een beetje. En zo breed als dat het nu gebeurt, dat gebeurde niet.

I: Ja nu gaat er een heleboel geld in om natuurlijk.

R: Ik heb Talent en Pro opgezet, dat is een bedrijf wat nu denk ik 80 miljoen omzet heeft of zo, bestaat nog steeds. Toen ik wegging, zaten er 400 man personeel, toen ik mijn aandelen verkocht. Dus dat is wel een aardig bedrijf geworden. Dat is eigenlijk mijn grote bedrijf wat ik heb opgezet en daarna ben ik allemaal nieuwe dingen gaan doen, zoals hier zitten twee bedrijven en ben ik gewoon aandeelhouder. En dan zoals vanochtend ga ik dan anderhalf uur hier zitten, dingen doornemen en dan ga ik daarna weer weg.

92

R: Ja, dus Awareways dat is iets wat ik nu echt zelf weer heb opgezet. Dat was eigenlijk de eerste keer in zes, zeven jaar dat ik echt weer dagelijks zelf als ondernemer weer in de auto zit.

I: Wel leuk lijkt me dat.

R: Ja.

I: En zou je het idee waarop je huidige en vorige, neem er een aantal, het idee zeg maar

waarop die ondernemingen gebaseerd zijn omschrijven en waarom jij dacht dat dat toen goede ideeen waren om uit te werken.

R: Ja omdat ik gewoon de vraag zag in de markt en dat het aanbod, wat ik zeg maar dacht dat het antwoord was dat dat zakelijk nog niet bestond.

I: Dus uit eigen ervaring […]

R: Je hoort gewoon bijvoorbeeld nu dat 7 van de 10 beveiligde incidenten komt door

menselijke fouten maar er zijn bijna geen enkel bedrijf die iets doet om mensen te trainen om te voorkomen. Dan denk ik ja, dat is klaarblijkelijk een groot probleem en daar doet niemand wat mee. En bij detachering was het zo dat je in de verzekeringsmaatschappijen toen die hadden heel veel behoefte aan jonge, hoogopgeleide mensen en die wilden allemaal niet bij verzekeraars werken. Dat vinden ze nog steeds niet echt sexy maar toen nog minder. En ik dacht als wij nou een detacheringsbedrijf opzetten dan nemen we jonge HBO-ers en WO-ers in dienst en daar maken we een tof bedrijf van. Een beetje zoals in de IT ook he, vroeger was je computernerd, toen was je IT consultant. Deed je nog steeds hetzelfde maar kreeg je een autootje, een leaseauto en dat soort dingen. Toen hebben we eigelijk het concept uit de IT gebruikt en toen zijn we bij die verzekeraars gaan bellen, Achmea enzo. Ik zeg joh hebben jullie mensen nodig, in de lijn, gedetacheerd. Nou dan doen ze eerst heel moeilijk, dat doen we normaal niet enzo. Maar er kwamen toch van die grote projecten langs, zoals een nieuwe pensioenwetgeving of weet ik wat allemaal en dan hadden ze gewoon slimme, ja eigenlijk was het idee gewoon slimme handjes. Kijk als ik jou, als ik een MBO-er, iemand die normaal dat misschien 10 jaar lang als MBO-er doet, en voor jou is het gewoon je eerste baan. En ik

93

leer je precies hoe de pensioenen zit en ik laat je daar een halfjaar zitten, kan je daar echt super veranderen, leer je heel veel. Na een halfjaar zeg je joh Maarten ik wil wel iets anders maar je hebt wel bij Achmea rondgekeken en weet ik wat allemaal. En dat werkt. En dat gat in de, ja ben je toch een beetje een vraaggestuurd […]

I: Ja en wat dat echt dan op basis van ja hier is geld te verdienen of van he dit lijkt me leuk, interessant.

R: Niet vanuit geld maar wel vanuit dat je denkt dat er een bedrijf op te bouwen is. Ik zou niet snel, als ik iets begin dan wil ik altijd dat het schaalbaar is en dat je potentieel er iets groots van kan maken. En niet omdat je daar dan misschien meer geld mee kan verdienen maar omdat het gewoon anders als ondernemer geen uitdaging is. Een keer iets verkopen dat is niet zo interessant, het gaat erom dat je het vaak kan verkopen en dat je het dan, meer marge kan optimaliseren en dat je een significant stuk van de markt kan pakken. Dat is een soort uitdaging om te doen.

I: En heb je ook bijvoorbeeld ideeen gehad, nou waarschijnlijk wel, en zou je die kunnen die omschrijven die je hebt overwogen om uit te werken maar uiteindelijk toch niet gedaan. En waarom toen […]

R: Ja. Nou bijvoorbeeld, ja dit klinkt wat, ik had echt een soort idee zoals linkedin omdat ik in die tijd zeg maar ik kreeg steeds meer klanten en ik merkte dat het onwijs lastig was om al die informatie van de klanten up to date te houden dat het continu verouderd was. En toen dacht ik van, en toen heb ik met een IT-er gepraat van kunnen we niet zoiets maken waar iedereen gewoon zijn eigen CV en dingen bijhoudt en dat we dat gewoon, dus dan is het altijd up to date, dan moeten mensen het zelf bijhouden. En dan heb je het ook goed want als iemand een nieuwe baan heeft, moet ik maar toevallig weten, moet ik het bij mij erin kloppen. Nou dat hebben we toen een beetje uit zitten werken maar die vriend van mij, en ik ben gewoon geen IT-er, ik kon ook niet helemaal overzien hoe complex dat was. En ik ken hem nog steeds goed, dus we hebben het er nog weleens over. En ik zeg ook niet dat je het zo groot had kunnen maken maar het was natuurlijk wel op dat moment iets wat zou kunnen en dan is het gewoon echt een beperking van tijd en energie om te doen. En dat geldt ook voor andere dingen. Dat ik gewoon met mensen zit, jonge mensen die supergave plannen hebben of waar ik zelf nog ideeen heb en dat puur uit tijd, dat je gewoon de tijd niet hebt om het op te zetten,

94

dat je er eigenlijk niet mee verder gaat. En hij kreeg toen een nieuwe baan en toen hebben we het uiteindelijk gewoon gestopt.

I: Dus niet dat je in de loop van een proces er eigenlijk achterkomt dat er toch geen markt voor is.

R: Ja, heb ik ook weleens gehad maar mijn ervaring is dat vaker dat de mensen met wie ik dan samenwerk uiteindelijk gewoon niet goed genoeg waren of niet genoeg zelfbewegend waren. Stel ik begin met jou een bedrijf en je bent enthousiast maar elke keer dan schiet het eigenlijk niet op. Dan zou ik of moeten gaan trekken, nou daar heb ik dan geen zin in of zo en dan zeg ik joh dan moeten we stoppen. En ik heb ook weleens een keer gehad dat we iets hadden opgezet dat het gewoon ook weer het kan te complex of te technisch worden of zo of […] Dat is het nadeel van IT projecten, ja je kan het vaak niet overzien. Dat online uitzendbureau nou daar hadden we op een gegeven moment 3, 4 ton in geïnvesteerd, we waren nog steeds niet live, nou toen was ik er echt een beetje klaar mee. En toen heeft mijn andere aandeelhouder die ging er wel mee door, er moest gewoon nog 2 ton in, ik was er een beetje klaar mee. En toen heeft hij eigenlijk mijn aandelen voor een groot gedeelte overgenomen en nu staat het ook gewoon. Maar dan duurt het me gewoon te lang.

I: Ja. En hoe gaat het nou, stel je hebt een nieuw idee zoals met dat Awareways. Hoe gaat je proces zeg maar.

R: Ja eigenlijk gewoon, het begint eigenlijk met gewoon het te verkopen en kijken of er mensen geïnteresseerd in zijn en dan vanuit de […], het is niet altijd hetzelfde maar bij Awareways wel toen zij we gewoon de markt opgegaan en hebben gezegd ja we willen, kunnen er wat aan doen en we hadden nog niet een heel concreet product, we zouden mensen trainingen geven en dan huren we wat mensen in enzo. En toen hebben we een paar van dat soort sessies gedaan, we werkten dan met acteurs. En toen zat er iemand en en die verkocht e- learnings en toen dacht ik fuck dat is het we moeten het natuurlijk met e-learnings gaan doen. Oh ja, toen zaten we bij Nuon en die waren wel geïnteresseerd maar die hadden 40.000 man. Toen dacht ik nou dat gaan we niet met acteursessies doen, 30 man in een klasje gedeeld door 40.000 dan heb je gewoon, dan ben je over 5 jaar nog niet klaar. En toen dacht ik oh fuck ik moet e-learning, goud. En toen, dat was eigenlijk een soort omswitch dat ik ook, want ik was er gewoon bij betrokken en ik hielp ermee, toen ben ik hier echt zelf inhoudelijk mee aan de

95

slag gegaan om dit te bouwen en toen ben ik er ook echt een beetje ingezogen om dit te gaan doen. En toen hadden we gewoon, gingen we de e-learning voor ze klaar waren al zo‟n beetje. En toen hadden we een BDO, een Robeco en een NIBC bank en nog een paar van die dingen en die zeiden van wanneer kunnen we „m uitrollen. We hadden „m nog helemaal niet af. Ze hadden „m nog niet eens gezien. Dat is wel mooi. En toen hebben we op een gegeven moment ja het is klaar. Nou zij waren tevreden.

I: Nou dan weet je dat er in ieder geval interesse is.

R: Ik denk dat twee dingen belangrijk zijn dat je gewoon heel snel kijkt of er interesse is. Ik denk dat heel veel ondernemers vanuit hun eigen behoefte iets bedenken, dat kan goed zijn, maar eigenijk is het interessanter om te kijken wat echt de marktbehoefte is. En het andere is dat je op het moment dat je het hebt dat je heel, de essentie is nog hetzelfde, we wilden de menskant, we zeiden de mens is cruciaal en je hebt mensen nodig om daar wat mee te doen. Dus je moet die mensen gaan ontwikkelen. Ontwikkelen van mensen is wel een beetje een soort basis in alles wat ik overal heb gedaan. Alleen waarin en hoe daar hebben we zeg maar wel een enorme draai gemaakt. Omdat gewoon de markt dat aan ons vroeg. Een beetje, wat toen het boek was van, hoe heet hij nou, gaat over ondernemersschap en dat soort, het continu ontwikkelen vanuit IT strategieën. In ieder geval, ik geloof dat je een soort agile ondernemen dat wel een beetje erbij hoort. Goed blijven kijken naar wat vraagt de klant, hoe zitten ze erin, wat willen ze, hoe kijken ze ernaar. En nu krijg ik ook weer feedback, zeggen ze nou dit is ook wel interessant en we willen een keer met een andere partij gaan praten, he met

concurrenten enzo, dat begint natuurlijk te komen. Dat vind ik ook wel leuk. Nou dan ga ik gelijk kijken, wil ik dat ook of niet. Je moet niet gelijk diegene als concurrent betitelen. Maar je moet wel goed in de gaten houden wat je kracht is zeg maar.

I: Ja, nee interessant. Dan krijg ik een volgend onderdeel. Ik heb een soort beschrijving van een denkbeeldig product/bedrijfje en daar heb ik een aantal vragen over. Dat zullen eigenlijk een aantal vragen zijn eigenlijk een beetje wie zouden de consumenten zijn, de concurrenten zijn. Dus nou als u het zou willen doorlezen dan zal ik daarna de vragen stellen. Dus eigenlijk jij bent de founder van dit bedrijf, dit product en aan de hand daarvan heb ik een aantal vragen.

96 I: Nee.

R: Hoe kom je aan het idee zeg maar?

I: Ik heb het voor een deel uit een onderzoek gehaald en voor een deel zelf wat aangepast zodat het in mijn onderzoek past.

R: Ja wat ik trouwens wel echt heel belangrijk vind, waar ik net, zeg maar ik ben wel echt een enorme fan van die why en die how en die what.

I: Van Simon, hoe heet die?

R: Ja en heb ik pas veel later heb ik dat filmpje gezien en toen merkte ik dat ik al heel lang, dat dat wel een soort, weet je ik had niet zoiets van oh zo moet ik het doen maar het was wel de eerste keer dat ik het echt in een soort structuur zag. Ik dacht ja dit is het natuurlijk.

I: Ja, het is mooi dat hij gewoon benoemt en dan zegt kijk die doet het, die doet het al, die doet het maar die hebben misschien niet eens door dat ze het zo doen maar […]

R: Ja maar dat je iets creëert wat mensen willen volgen, waar mensen in geloven. Dat. Die essentie, dat heb ik ooit met mijn detacheringsbedrijf. Weet je, het was een gewoon een bedrijf, we hadden een soort visie, we vinden mensen belangrijk, we willen mensen

ontwikkelen en willen dat ze gewoon, als ze weer weggaan dat ze het gevoel hebben he ik heb hier twee jaar gewerkt en dat heeft heel veel bijgedragen voor me. Dan creer je een soort sfeer waar mensen echt op afkomen. Dus dat heb ik eigenlijk alttijd gedaan. Maar toen ik dat toen las dacht ik nou ja het is echt supergoed omschreven.

I: Ja en eigenlijk heel simpel.

R: En ik gebruik dat nu ook echt altijd als ik een sessie doe, ga ik altijd ermee aan de slag. Die why naar boven krijgen bij ondernemers is heel moeilijk he. Ook mensen die al succesvol zijn. Die zitten heel erg op het wat en hoe enzo maar dan zeg ik nee wat is nou echt het geloof, weet je, wat is nou het onderliggende, dat weten ze heel vaak niet meer, dat zijn ze