• No results found

Waterkwaliteit

Er zijn geen recente waterkwaliteitsgegevens beschikbaar van de Jordaanbeek in de directe omgeving van het opgemeten traject. De recentste gegevens dateren van 1995. Het biologisch zuurstofverbruik werd bovendien niet gemeten, zodat de Chemische Index ook voor dat jaar niet kon berekend worden (bron gegevens: VMM).

Habitatgeschiktheid voor 0+ en voor 1+ en oudere kopvoorns

Het onderzochte traject in de Jordanbeek is niet tot matig geschikt voor 0+ en nergens geschikt voor 1+ en oudere kopvoorns (Tabel 62).

Tabel 62. De verwachte aantallen 0+ en 1+ en oudere kopvoorns voor de geëvalueerde deeltrajecten in de Jordaanbeek. Beoordeling via kleurcode: groen = geschikt - oranje = matig - rood = ongeschikt.

Locatie Deeltraject Verwacht aantal 0+ kopvoorns Verwacht aantal 1+ en oudere kopvoorns Babelomstraat 50-100m 0 0 150-200m 0 0 250-300m 1 0 350-400m 0 0 450-500m 1 0 Paaihabitat

Er werden geen riffles aangetroffen in de onmiddellijke omgeving van het geëvalueerde traject in de Jordaanbeek.

www.inbo.be Wetenschappelijke ondersteuning herstelprogramma’s kopvoorn, serpeling, kwabaal en beekforel in 2011.

119

4.7.2 Serpeling

Waterkwaliteit

Er zijn geen recente waterkwaliteitsgegevens beschikbaar van de Jordaanbeek in de directe omgeving van het opgemeten traject. De recentste gegevens dateren van 1995 (bron gegevens: VMM).

Habitatgeschiktheid voor 0+ en voor 1+ en oudere serpelingen

Het habitat in het onderzochte traject in de Jordaanbeek is matig tot goed geschikt voor 0+ serpelingen en meestal goed geschikt voor 1+ en oudere serpelingen (Tabel 63).

Tabel 63. De verwachte aantallen 0+ en 1+ en oudere serpelingen voor de geëvalueerde deeltrajecten in de Jordaanbeek. Beoordeling via kleurcode: groen = geschikt - oranje = matig - rood = ongeschikt.

Locatie Deeltraject Verwacht aantal 0+ serpelingen

Verwacht aantal 1+ en oudere serpelingen Babelomstraat 0-100m 6 13 100-200m 6 7 200-300m 4 5 300-400m 3 6 400-500m 4 0 Paaihabitat

Er werden geen riffles aangetroffen in de onmiddellijke omgeving van het geëvalueerde traject in de Jordaanbeek.

120 Wetenschappelijke ondersteuning herstelprogramma’s kopvoorn, serpeling, kwabaal en beekforel in 2011.

www.inbo.be

4.7.3 Kwabaal

Waterkwaliteit

Er zijn geen recente waterkwaliteitsgegevens beschikbaar van de Jordaanbeek in de directe omgeving van het opgemeten traject. De recentste gegevens dateren van 1995. Het biologisch zuurstofverbruik werd bovendien niet gemeten, zodat de Chemische Index ook voor dat jaar niet kon berekend worden (bron gegevens: VMM).

Habitatgeschiktheid voor 1+ en oudere kwabalen

Het geёvalueerde traject in de Jordaanbeek is ongeschikt voor 1+ en oudere kwabaal (Tabel 64).

Tabel 64. De verwachte aantallen subadulte en adulte kwabalen voor de geëvalueerde deeltrajecten in de Jordaanbeek. Beoordeling via kleurcode: groen = geschikt - oranje = matig - rood = ongeschikt.

Locatie Deeltraject Verwacht aantal 1+ en oudere kwabalen Babelomstraat 0-100m 0 100-200m 0 200-300m 0 300-400m 0 400-500m 0

Habitatgeschiktheid voor 0+ kwabalen

De Fonteinbeek kan niet dienen als paai- en opgroeihabitat voor kwabaal (Tabel 65).

Tabel 65. De verwachte aantallen 0+ kwabalen per traject van 10m in de geëvalueerde zijbeek van de Jordaanbeek. Beoordeling via kleurcode: groen = geschikt - oranje = matig - rood = ongeschikt.

Zijbeek Traject Verwacht aantal 0+ kwabalen Fonteinbeek 1 1 2 0 3 0 4 0 5 0 6 0 7 0 8 0 9 0 10 0

www.inbo.be Wetenschappelijke ondersteuning herstelprogramma’s kopvoorn, serpeling, kwabaal en beekforel in 2011.

121

4.7.4 Bespreking

Er zijn geen recente gegevens beschikbaar van de waterkwaliteit in de Jordaanbeek.

Het habitat in het onderzochte traject (Figuur 54) moet als ongeschikt beschouwd worden voor alle leeftijdsklassen van kopvoorn, want ook in de twee deeltrajecten die als matig geschikt beoordeeld werden voor 0+ kopvoorns, zijn de verwachte aantallen minimaal. De stroomsnelheid is ideaal voor 0+ kopvoorns, maar de waterdiepte is te klein. Voor 1+ en oudere kopvoorns is de waterdiepte te klein, de stroomsnelheid te laag en er zijn helemaal geen holle oevers aanwezig.

Voor 0+ serpelingen is het traject matig tot goed geschikt. In de matig geschikte deeltrajecten mag de stroomsnelheid iets hoger zijn. Een toename van de hoeveelheid inhangende kruidachtige vegetatie zou de verwachte aantallen wellicht overal nog doen toenemen. Voor 1+ en oudere serpelingen varieert de habitatgeschiktheid in de deeltrajecten van slecht tot goed. De meeste deeltrajecten zijn goed geschikt. Ondanks de hoge verwachte aantallen, zijn de waterdiepte en de stroomsnelheid overal te laag voor deze leeftijdsklasse.

Er werden geen riffles aangetroffen in de onmiddellijke omgeving van het geëvalueerde traject die kunnen dienen als paaiplaats voor kopvoorn en serpeling. De bodem bestaat bijna uitsluitend uit slib.

Het traject in de Jordaanbeek is overal ongeschikt voor kwabaal, door het ontbreken van holle oevers. De Fonteinbeek (Figuur 55) is bovendien ongeschikt als paai- en opgroeihabitat voor kwabaal, omdat ze te weinig water bevat. Bovendien waren er geen waterplanten aanwezig, hoewel dit mogelijk deels gecompenseerd wordt door de overhangende vegetatie. De Fonteinbeek bevat stenig substraat, zodat deze waterloop wel enig potentieel biedt als eiafzetplaats voor kwabaal. Deze soort heeft namelijk een voorkeur voor zandig en stenig substraat (Schreitmüller, 1934; Fabricius, 1954; Müller & Österdahl, 1970; Farkas, 1993).

4.7.5 Aanbevelingen

- Het uitzetten van kopvoorn, serpeling en kwabaal wordt afgeraden, omdat er geen recente gegevens over de waterkwaliteit bekend zijn, het habitat niet voldoet voor kopvoorn en kwabaal en voor geen enkele doelsoort geschikt voortplantingshabitat werd aangetroffen. In afwachting van gegevens over de waterkwaliteit, kan onderzocht worden of er enkele ingrepen kunnen uitgevoerd worden die het habitat verbeteren.

- Er valt waarschijnlijk weinig te doen aan de geringe diepte en zwakke stroomsnelheid in het geëvalueerde traject, omdat beide variabelen vaak sterk afwijken van het optimale. Er kan onderzocht worden of het aanbrengen van vernauwingen, bijvoorbeeld door het inbrengen van groot dood hout, de stroomsnelheid plaatselijk kan doen toenemen. Om het habitat beter geschikt te maken voor kopvoorn en kwabaal moet ook de stroomdiversiteit toenemen zodat holle oevers kunnen ontstaan.

- Er kan onderzocht worden of er een hogere waterstand kan verkregen worden in de Fonteinbeek als deze waterloop meer ruimte krijgt en een natuurlijke meandering ontstaat.

122 Wetenschappelijke ondersteuning herstelprogramma’s kopvoorn, serpeling, kwabaal en beekforel in 2011.

www.inbo.be Figuur 54. Het geëvalueerde traject in de Jordaanbeek (26 september 2011).

www.inbo.be Wetenschappelijke ondersteuning herstelprogramma’s kopvoorn, serpeling, kwabaal en beekforel in 2011.

123

4.8 Evaluatie van de habitatgeschiktheid in de Nermbeek