• No results found

EVALUATIE 1 Proces evaluatie

In document De iPad als energiemonitor (pagina 51-55)

Maandag zes september 2010. Om 10.00 uur ’s morgens komen een aantal studenten, of afstudeerders, bij elkaar in een vergaderruimte bij Logica, locatie Rijswijk. Ze weten het allemaal: het gaat beginnen. De komende vier maanden zullen zij binnen dit gebouw het afstudeertraject gaan volgen, om zo tot een succesvol einde te komen van hun HBO opleiding. Binnen Logica voeren ze individueel een project uit bij Working Tomorrow, het afstudeertraject dat Logica speciaal heeft ingericht voor afstudeerders. Ik ben een van deze studenten en ook tot mij dringt het op dat moment door dat het afstuderen is begonnen. Nu is het alweer klaar. De vier maanden zijn omgevlogen.

Afstuderen binnen Logica is een enerverende ervaring. Je wordt niet behandeld als student, maar als collega. Je wordt niet benaderd als “jong en onervaren” maar als “jong en met een toekomst”. Ik heb het erg naar mijn zin gehad bij Logica en had het naar mijn gevoel niet beter kunnen treffen als het gaat om een afstudeerplaats.

Mijn gehele afstudeertraject was uiteengezet in een duidelijke planning. In deze planning had ik ook rekening gehouden met eventuele uitloop, wat een goede zet is geweest aangezien het maken van de iPad app voor een duidelijke uitloop heeft gezorgd.

Ik vind het jammer dat het erg lang heeft geduurd voordat ik de iOS developers licentie binnen had. Dit heeft achteraf gezien wel voor vertraging gezorgd bij het ontwikkelen van de iPad app. In de eerste dagen van de Construction fase was mijn licentie wel binnen maar had XCode dit nog niet door. Dit zorgde ervoor dat ik de eerste drie dagen van de construction fase niet kon werken aan de iPad app en dus eigenlijk gedwongen werd om de C# applicaties te maken. Wat ook voor een duidelijke vertraging heeft gezorgd is het programmeren op een iPad. Als ik terugkijk en de app zie die nu ontwikkeld is dan had ik daar meer van kunnen maken als ik al de benodigde ervaring had met XCode en Objective-C. Zelfs het maken van de “Hello World app” in de inception fase kon er niet voor zorgen dat ik over voldoende kennis beschikte om de app volgens planning alle functies te geven die ik volgens de requirements had opgesteld. Het is jammer dat deze vertraging ervoor heeft gezorgd dat er weinig tijd overbleef voor de transition fase en het opstellen van een Mastertestplan hierdoor in het water is gevallen. Ik wilde echter geen app opleveren die functionaliteiten miste die essentieel waren en ik ben blij dat ik die keuze heb gemaakt. Ik heb namelijk alsnog de kwaliteit van mijn werk kunnen waarborgen en hierdoor het maximale resultaat uit mijn project kunnen halen. Als ik had gekozen om te stoppen met het ontwikkelen van de iPad app op het moment waar ik eigenlijk de transition fase in had moeten gaan dan waren veel functionaliteiten niet tot hun recht gekomen en had ik achteraf met het gevoel gezeten geen goede app op te hebben gesteld. Het maken van een Mastertestplan had dit dan ook niet meer kunnen verbeteren. Ik vind dus dat ik een goede keuze heb gemaakt door door te gaan met de ontwikkeling van de iPad app.

Ik heb echter wel de kans gekregen om de app verder uit te werken in de weken na het afstudeertraject bij Logica. Dit ga ik dan ook doen, om alsnog de functionaliteiten in te bouwen die ik er graag in had gezien.

Ik ben tevreden over mijn project aanpak. Ik heb goed de richtlijnen van RUP gevolgd en vind dat dit heeft geleid tot een goede opzet evenals een goed einde van het project. Ik heb netjes de fases gevolgd van RUP en ben bij iedere fase tot een goed eindproduct gekomen.

Ik ben blij om te kunnen vermelden dat mijn begeleider mij heeft aanbevolen bij zijn manager (die tijdens dit project ook mijn manager was) om te komen werken bij Logica. Dat heeft me een goed gevoel gegeven tijdens het uitvoeren van het project. Er werd veel interesse in mijn werkzaamheden getoond. Hierdoor voelde ik mij gewaardeerd.

Al met al kan ik concluderen dat ik een goed afstudeerproject heb doorlopen. Mocht ik het opnieuw doen, dan had ik het in grote lijnen hetzelfde gedaan. Ik zou wel een tweede keer nadenken over het programmeren op een iPad met behulp van XCode en Objective-C, maar ik ben blij dat ik deze ervaring nu heb opgedaan.

8.2

Product evaluatie

Per op te leveren product volgt hier een evaluatie.

PvA

Mijn PvA is opgesteld in de eerste weken van het project. Omdat mijn afstudeerplan al een goede opdrachtomschrijving bevatte kon ik het PvA hier op baseren. De planning heeft de meeste moeite gekost. Dit omdat het voor mij niet duidelijk was hoelang het ontwikkelen van de software ging duren, voornamelijk de iPad app. Ik ben blij dat ik het advies van mijn begeleider heb opgevolgd om een onvoorziene week op te nemen in mijn planning. Deze week heb ik hard nodig gehad.

Ontwerpen/diagrammen

Over alle ontwerpen en diagrammen die zijn opgesteld in de inception en elaboration fase ben ik tevreden, al waren sommige lastig om te ontwikkelen omdat het opzetten van de architectuur sowieso niet een van mijn sterkste kanten is. Een aantal schema’s hebben me ook niet geholpen op de manier waarop ik verwachtte dat ze dit zouden doen en dan bedoel ik vooral de

activiteitsdiagrammen. Deze hebben me achteraf gezien teveel tijd gekost om te ontwikkelen en geen extra hulp geboden tijdens de construction fase. De GUI designs hebben me het meest geholpen, vooral tijdens gesprekken met stakeholders omdat dit iedereen een goed idee gaf van de te ontwikkelen app.

iPad app

Dit is de app waar de meeste tijd in heeft gezeten. Achteraf gezien ben ik blij met het resultaat dat ik neer heb kunnen zetten, gegeven het feit dat ik bij aanvang van het project geen

ervaring had met het ontwikkelen van een app met behulp van XCode en Objective-C. XCode heeft me niet goed geholpen bij het ontwikkelen van de app, zeker niet als ik het vergelijk met de ondersteuning die Visual Studio biedt. Ook Objective-C vond ik op sommige momenten simpelweg niet logisch. Als ik nu naar de app kijk en in mijn achterhoofd rekening houdt met het feit dat XCode weinig ondersteuning biedde en ook Objective-C niet meewerkte dan ben ik zeer tevreden over het resultaat.

Cliënt/server applicatie

Over de cliënt server applicatie ben ik ook tevreden, al was dit niet het meest lastige onderdeel om te ontwikkelen. Ik ben echter blij met het resultaat. Vooral het message systeem vind ik goed doorontwikkeld en opgezet. Dit systeem heeft ervoor gezorgd dat er een goede

8.3

Aantonen competenties

Naar mijn idee zijn mijn competenties die vooraf waren opgesteld op het juiste niveau behaald. Hieronder geef ik per competentie een toelichting.

Selecteren methoden, technieken en tools

Door gekozen te hebben voor de RUP methodiek en te hebben bepaald welke technieken ik nodig had (paragraaf 3.5 en 3.6) heb ik deze competentie ontwikkeld tot het niveau waarop dit hoort te zijn. Ik heb de juiste methodiek gekozen voor een software ontwikkelings project en de juiste technieken om de software te ontwikkelen

Ontwerpen systeemdeel

Door het maken van alle architectuurmodellen (hoofdstuk vijf) heb ik aangetoond deze competentie tot het juiste niveau te hebben ontwikkeld.

Bouwen applicatie

Het maken van de cliënt/server applicatie en de iPad app (Hoofdstuk 6) heeft aangetoond dat ik deze competentie heb ontwikkeld tot het juiste niveau. Vooral het feit dat ik nog geen kennis had van de programmeertaal en het softwarepakket dat gebruikt werd voor de ontwikkeling van de iPad app heeft bijgedragen aan het ontwikkelen van deze competentie.

Initiëren en plannen van het testproces

Deze competentie heb ik aangetoond door in een geringe tijd toch getest te hebben of de opgeleverde software alle benodigde requirements bevatte (Hoofdstuk 7).

Uitvoeren analyse door definitie van requirements.

De requirements die ik op heb gesteld aan de software hebben bijgedragen aan het ontwikkelen van deze competentie (paragraaf 4.3).

In document De iPad als energiemonitor (pagina 51-55)