• No results found

Evaluatie en vervolgonderzoek

In document Houtsnippers in Cambodja (pagina 26-31)

§6.3 Resultaten experiment schimmels op agarplaten

Hoofdstuk 7: Evaluatie en vervolgonderzoek

§7.1 Evaluatie

Net als in veel onderzoeken zijn er verbeterpunten voor dit onderzoek. In het lab was er alleen een mogelijkheid om een omgeving van 35 graden te creëren waarin het onderzoek uitgevoerd kon worden. Echter zijn er andere omgevingsfactoren waar rekening mee gehouden zou moeten worden, bijvoorbeeld luchtvochtigheid.

Onnauwkeurigheden waren moeilijk te voorkomen in de uitgevoerde onderzoeken.

Tijdens het maken van de suikeroplossing werd er gebruik gemaakt van een weegschaal, echter zou het kunnen dat deze weegschaal niet heel precies weegt.

§7.2 Vervolgonderzoek

Onderzoek naar ​Shorea roxburghii​ stopt natuurlijk niet hier. Er zijn nog veel meer eigenschappen die onderzocht kunnen worden. Onderzoek doen naar de

antibacteriële eigenschappen van het hout is lastiger. Om alvast de

onderzoeksrichting te versmallen voor vervolgonderzoeken kan helpen de kwaliteit en betrouwbaarheid te verhogen. Om dit concreet te maken zijn er 2 deliverables vast gesteld. Deze deliverables zijn omschreven in paragraaf 3.2.

§7.2.1 Deelopdracht 1:

Er zijn veel factoren die invloed hebben op de groei van een bacterie. Veel van deze factoren kunnen beinvloed worden door mensen om bijvoorbeeld de optimale omstandigheden te creëren voor het maken van palmsuiker. Het kan echter zo zijn dat die omstandigheden ook goed zijn voor bepaalde bacteriën om te groeien,

waardoor alles bederft. Dit onderzoek geeft een globaal overzicht van de belangrijkste milieu factoren voor de groei van bacteriën die handmatig kunnen worden

gecontroleerd.

Temperatuur

De temperatuur heeft een grote invloed op de groei van bacteriën/het bederven van een stof. de meeste bacteriën kunnen groeien als de temperatuur tussen de 10 en 40 graden Celsius is. Daarbinnen geldt ook nog dat hoe warmer het is, hoe beter de bacteriën groeien tot een bepaalde grens. Dit betekent dat er een optimum is voor de groei van bacteriën:

Voor elke bacterie geldt een andere optimumkromme. Afhankelijk van de ligging van de optimum kromme kan je bepalen of het een psychrofiele-, mesofiele- of

thermofiele bacterie is:

type minimum optimum maximum

psychrofiel -15 10-15 18-20

Psychrofiele micro-organismen treft men alleen in koude milieus aan, van nature komen ze voor in gebieden met een koud klimaat. Thermofiele micro-organismen treft men aan in warme milieus waar ze als er voedingsstoffen aanwezig zijn razendsnel kunnen groeien.

Mesofiele micro-organismen treft men vrijwel overal aan. Ze zijn wat temperatuur betreft ook aangepast aan de lichaamstemperatuur van mens (en warmbloedige) dieren.

Dit geldt niet voor micro-organismen met een breed optimum van ca 20 -30 °C welke ook nog goed in staat om nog bij lage (koelkast) temperaturen te groeien. Deze micro-organismen worden psychrotroof genoemd.

Uit een uitgebreide bacterie analyse van het bederf product van palmsuiker zou er voor kunnen worden gekozen om met behulp van temperatuur bacterie groei tegen te gaan. Na het bepalen van de optimum temperatuur van de aanwezige bacteriën kan bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur worden verhoogd zodat de bacteriën niet

meer kunnen leven. Hierbij moet men wel oppassen dat door de verhoogde temperatuur de palmsuiker oplossing niet denatureert. Denaturatie is het proces waarbij eiwitten(waar (bijna) alle biologische stoffen uit bestaan) hun ruimtelijke structuur verliezen en daardoor hun functionaliteit en werking.

lucht- en bodemvochtigheid

Hoeveel water er in een oplossing zit heeft ook grote invloed op de groei van een bacterie. Dit kan worden uitgelegd met osmose. ​Osmose is een proces op basis van diffusie waarbij een vloeistof, waarin stoffen zijn opgelost, door een zogenaamd half-doorlatend-membraan (een semipermeabele wand) stroomt, dat wel de vloeistof doorlaat maar niet de opgeloste stoffen. In dit geval is de semipermeabele wand het celmembraam van de bacterie. De stromingsrichting van water bij osmose is van een hoge naar een lage concentratie water, zoals bij elk diffusieproces.

Let hierbij op "concentratie water", als het gaat om 2 bakken water waarin stoffen opgelost zitten zal er water door de semipermeabele wand gaan naar de kant met de hogere concentratie van die stof totdat de vrije energieverdeling van het water aan beide kanten in evenwicht is. In het geval de ​bacteriën​ en de palmsuiker oplossing zou een lage concentratie water(en dus een hoge suikerconcentratie) in het palmsap er voor kunnen zorgen dat het sap de bacterie als het ware leeg zuigt waardoor de bacterie dood gaat. Dit principe wordt onder andere gebruikt bij het conserveren van voedingsmiddelen in zout. Dit is ook de reden dat honing niet kan bederven.

Aanwezigheid van andere stoffen

Andere stoffen of oplossing dan palmsap kunnen er voor zorgen dat er geen

bacteriën groeien. Zo zou de toevoeging van hout van de Shorea Roxburhgii er voor kunnen zorgen dat er geen bacteriën groeien, maar ook stofjes in wanden van de bakken waarin het sap wordt gehouden zou er voor kunnen zorgen dat er niks groeit.

Ook stoffen die de pH-waarde beïnvloeden zouden invloed kunnen hebben.

In het geval van de Shorea roxburghii is het ook niet zeker of het een stofje in het hout is dat al het werk doet, of dat het hout bijvoorbeeld water opzuigt waardoor de osmotische waardes ongeschikt worden voor bacterie groei. Voordat het hout kan worden aangewezen als een invloed hebbende op de oplossing moeten eerst alle andere factoren worden uitgesloten.

§7.2.2 Deelopdracht 2

Om precies achter het werkende stofje te komen moet er veel onderzoek worden verricht. Voor dit onderzoek is ook een onafhankelijk expert van het

Westfriesegasthuis, afdeling microbiologie geraadpleegt. Volgens hem is de beste strategie om terug te gaan naar de oorsprong van het probleem. Methodes tegen bederf zoals die nu wordt gebruikt in Cambodja met hout van Shorea roxburghii kunnen worden gezien als een grote blackbox waarin van alles gebeurt. Wat er in die doos gebeurt is onbekend. Het enige dat je weet is dat er hout in gaat en dat dan het sap niet bederft. Als je wil onderzoeken of het hout de oorzaak is van de

bacteriedoden werking van het hout moet men die zogeheten blackbox helemaal open doen. Dit betekent een uitgebreide analyse maken van de situatie. Grofweg zijn er drie dingen die invloed hebben op de snelheid waarop de oplossing bederft(in deze situatie); de oplossing zelf, het milieu en het hout.

de oplossing:

Het type bederf hangt natuurlijk af van de oplossing. In dit geval is dat palmsap. Als men wil onderzoeken welk stofje in het hout bederf tegen gaat moet men wel eerst weten wat er in/op het sap groeit. Het is dus van groot belang dat men eerst een uitgebreide analyse doet van het palmsap. Het loont dan vooral om te kijken welke bacterien kunnen groeien op palmsap, en of het alleen bacterien zijn en niet iets anders. Dit soort onderzoek moet zo veel mogelijk overeenkomen met de situatie als in cambodja. Dit overzicht helpt later om gemakkelijker een stofje aan te kunnen wijzen en te isoleren uit het hout als het daar aan zou liggen.

Het milieu:

de omgeving heeft een grote invloed op het hele proces. Hier komen immers alle bacterien vandaan. Daarom is het aan te raden om ook hiervan een uitgebreide analyse te maken. Het kan namelijk zo zijn dat bepaalde insecten voor de besmetting zorgen, en dat het hout juist die insecten verdrijft. Dit is nog maar een voorbeeld van de talloze mogelijkheden. In de werkelijkheid is het aannemelijker dat de besmetting komt van bacterien die al in de lucht zitten. Het kan dus interessant zijn om te kijken of palmsuiker bederft onder steriele omstandigheden. Het is over het algemeen geen slechts idee om bij elke stap stil te staan om te kijken hoe het onderzoek zich verhoud met de werkelijkheid. Dit zorgt ervoor dat men overzicht houdt over de hele situatie en niet te veel op een zijspoor belandt. Later in het onderzoek, als er al een bepaald stofje of proces is aangewezen voor de bacterie remmende/dodende eigenschap,kan het geen kwaad om minder bij de situatie in Cambodja te blijven.

Het hout:

Het hout kan worden gezien als een aparte blackbox in het gehele complex. Over het palmsap is al veel meer onderzoek gedaan dan over het hout. Het is daarom ook verstandig als eerst alle andere mogelijke bacterie remmende factoren uit te sluiten voordat het hout verder wordt onderzocht. Uit het door ons verrichte onderzoek is gebleken dat het hout invloed heeft op bepaalde bacterien. het is dus zeer

aannemelijk dat het hout ook invloed heeft op de bacterien in het palmsap. Om tot de oorzaak van deze eigenschap te komen moet het hout stap voor stap ontleedt

worden(letterlijk en figuurlijk). Voordat er met zekerheid een stofje moeten eerst alle andere factoren worden uitgesloten. Dit proces kan echter jaren duren voordat er uberhaupt iets uitkomt(als er al iets uitkomt). Het zou dus kunnen lonen om het in het geval van palmsuiker naar andere conservatiemethodes te kijken om het bederf van het sap tegen te gaan sinds de Shorea roxburhgii een bedreigde soort is.

In document Houtsnippers in Cambodja (pagina 26-31)

GERELATEERDE DOCUMENTEN