• No results found

10 Archeologische sporen

DEEL 4 EVALUATIE EN ADVIES

In dit hoofdstuk komen de algemene conclusies en aanbevelingen aan bod. Ze zijn het resultaat van het waarderend booronderzoek en proefsleuvenonderzoek ter hoogte van de Liersesteenweg in Mechelen. Het booronderzoek van de eerste fase werd uitgevoerd door Archaeological Solutions in 2010. Dit onderzoek werd vervolledigd door Antea Group in 2011 en 2012.

Op basis van de resultaten van de eerste fase van het verkennend booronderzoek werd een kleine zone vooropgesteld die diende te worden onderworpen aan de tweede fase, het waarderend booronderzoek. Deze fase bestaat uit een gerichte monstername van de potentiële bewoningshorizonten met als doel vindplaatsen te detecteren en te evalueren. In totaal werden 17 boringen uitgevoerd met als voornaamste vaststelling dat het podzolprofiel matig tot slecht bewaard is en dat er geen significante archeologische indicatoren werden waargenomen in de bodemstalen. Antea Group geeft het Agentschap Onroerend Erfgoed als advies mee dat in de zone waar het waarderend booronderzoek plaatsvond geen verder archeologisch onderzoek noodzakelijk wordt geacht.

De waardering van de archeologische waarden door middel van een proefsleuvenonderzoek kan worden teruggebracht tot 2 hoofdwaarden, namelijk de fysieke kwaliteit en de inhoudelijke kwaliteit.

Het onderzochte terrein kent duidelijke tekenen van nivellering, wat er mede voor heeft gezorgd dat het archeologisch vlak zich vandaag slechts op een diepte van Ca. 40 cm tot 1m onder het huidige maaiveld bevindt. In de alluviale zone werden weinig archeologische sporen waargenomen, zowel niet in het fluviatiel pakket, als in het onderliggende afgedekte zandsubstraat. De bodemprocessen in het zandsubstraat tonen aan dat de watertafel zich in deze zone steeds ondiep onder het maaiveld bevond. Het betreft dus natte gronden, wat een mogelijke verklaring is voor de afwezigheid van archeologische relicten in deze zone. De meerderheid van de sporen situeert zich op de hoger gelegen, beter gedraineerde zandbodems. Echter de aanwezigheid van een dikke antropogene A – horizont, en de scherpe ondergrens hiervan, duiden dat een deel van de archeologische relicten is opgenomen in de bewerkingshorizont.

Wat de inhoudelijke waarde betreft, wijzen we erop dat in de directe omgeving van het onderzoeksgebied in hoofdzaak middeleeuwse erfgoedwaarden gekend zijn. Cartografische bronnen tonen aan dat er zich in de noordoostelijke hoek van het plangebied, een site met walgracht bevindt. Deze site die oorspronkelijk met de titel “Kranckenhof” werd benoemd, onderging in de loop van een 19de eeuw een naamswijziging en werd als “Paankehoef” aangeduid. Op het door Antea Group onderzochte terrein, zijn slecht sporadisch aanwijzingen uit deze periode aangetroffen.

De in punt 10.7 besproken artefacten werden vooral aangetroffen in de context van greppels en grachten. Deze structuren konden niet in verband worden gebracht aanwezige paalkuilen en kuilen, mede door de aanwezigheid van grote recente verstoringen binnen het projectgebied. Door de afwezigheid van dateerbare materialen, door de afwezigheid van verbanden tussen de verschillende sporen deels te wijten door de grote verstoringen die te wijten zijn aan recente land-en tuinbouwactiviteiten, is weinig archeologisch relevante informatie voorhanden. De potentieel wetenschappelijke waarde en kenniswinst die kan bijdragen tot (vernieuwende) inzichten in de materiële cultuur van het onderzoeksgebied en zijn omgeving, wordt als quasi nihil geschat.

Antea Group NV adviseert de vrijgave van het terrein voor de uivoering van de bouwwerkzaamheden. Dit advies is een selectieadvies en dient ter advisering van het bevoegd gezag, met name: Onroerend Erfgoed. Het definitieve besluit met betrekking tot de vrijgave van het terrein, zal op basis van onderhavig rapport genomen worden door de erfgoedconsulent. Daarom wordt door Antea Group NV geadviseerd om inzake het besluit contact op te nemen met Onroerend Erfgoed, afdeling Antwerpen.

11 BIBLIOGRAFIE

COOLS, A. 2009: Inpakken, een kunst. Het verpakken van archeologische vondsten,

VIOE-Handleidingen 01, Brussel.

COUSSERIER, K. 1985: Bouwen door de eeuwen heen, Brussel-Gent: 1007-1010.

DEGROOTE, K. 2008: middeleeuws Aardewerk in Vlaanderen. Techniek, typologie, chronologie en evolutie van het gebruiksgoed in de regio Oudenaarde in de volle en late middeleeuwen (10detot 16deeeuw), Relicta Monografieën 1 – deel I en II), Brussel.

BOGEMANS F. 1995: Toelichting bij de Quartairgeologische Kaart. Kaartblad 23: Mechelen, Vrije Universiteit Brussel en Vlaamse overheid, Dienst Natuurlijke Rijkdommen.

HEY G. & LACEY M. 2001: Evaluation of Archaeological Decision-making, Processes and Sampling Strategies, Kent County Council.

HEYLEN, S.; DENIL, B.; D’HONDT, B. 2005: Geschiedenis van de provincie Antwerpen, Antwerpen. JONGMANS, A.G.; MIEDEMA, R. 1986: Morphology, genesis and distribution of calcareous material in

Late Weichselian sediments of the Rhine and Meuse rivers in the eastern part of The Netherlands,

Wageningen.

KENNES, H., PLOMTEUX, G., STEYAERT, R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur,

Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Brussel – Gent.

ROLFSEN, P. 1980: ‘Disturbance of Archaeological Layer by Processes in the Soil’, Norwegian

Archaeology Review 3: 110-119.

VANUYTVEN, R

.

(ED.) 1991: De Geschiedenis van Mechelen. Van Heerlijkheid tot Stadsgewest, Tielt. VERMOORTEL, F

.

1986: Mechelen, de mémoires van een stad, Brugge.

INTERNETBRONNEN

AGENTSCHAP VOOR GEOGRAFISCHE INFORMATIE 2012: Bodemkaart, in: Agiv (online)

http://geovlaanderen.agiv.be/geovlaanderen/bodemkaart.

CAI 2012 : Centrale Archeologische Inventaris, in: CAI (online)http://cai.erfgoed.net/cai/index.php.

DIBE 2012: De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed, in: DIBE (online)

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe

KONINKLIJKE BIBLIOTHEEK VAN BELGIË 2012 : Kabinetskaart van de Oostenrijke Nederlanden, in: KBR (online) http://belgica.kbr.be/nl/coll/cp/cpFerrarisCarte_nl.html .

12 BIJLAGEN

BIJLAGE 1 VONDSTENLIJST

BIJLAGE 2 SPORENLIJST

BIJLAGE 3 DETERMINATIELIJST AARDEWERK

BIJLAGE 4 COUPELIJST

BIJLAGE 5 LIJST MET COÖRDINATEN VAN DE BOORPUNTEN

BIJLAGE 6 TABEL MET BESCHRIJVING VAN DE BOORSTATEN

BIJLAGE 7 OVERZICHT VAN DE SPREIDING VAN DE BOORLOCATIES

BIJLAGE 8 ALGEMEEN OVERZICHTSPLAN SLEUVEN + TAW HOOGTES

Bijlage 1 Vondstenlijst

Vondstenlijst: Locatie Mechelen - Sint Maarten Datum 18/01/2012

Vergunning 2012-008 12-36285 Initialen: LVD, BVC

Vondstnr. Spoornr. Sleuf Vlak ofprofielnr XYZ Materiaal Beschrijving

1 LV 1 1 AW oor, glazuur, rood + wand

2 LV 1 1 AW oor

3 9 1 1 AW wand, glazuur

4 11 1 1 AW wand, rood

5 33 1 1 AW rand (1), wand (2), rood glazuur

6 7 1 1 AW wand, rood glazuur

7 28 1 1 AW wand (BK?)

8 30 1 1 AW wand

9 35 1 1 Steengoed bodem

10 47 1 1 AW rood, rand

11 62 1 1 AW rand, glazuur

12 69 1 1 AW wand

13 64 1 1 AW wand

14 66 1 1 Varia 1 BK, 1 wand, 1 grapevoetje

15 77 2 1 Varia 1 BK, enkele scherven,

16 83 2 1 BK BK

17 86 2 1 BK BK