• No results found

EVA RONHAAR: DIRECTOR OF INNOVATION, SUSTAINABILITY & FOUNDATION

Is er een definitie van duurzaamheid volgens HEMA?

HEMA heeft geen definitie van duurzaamheid die in één zin samen te vatten is, dit heeft ook geen zin. Duurzaamheid bij HEMA is onderverdeeld in de volgende drie specifieke gebieden: 1. Responsible supply & production chain: HEMA provides transparency in its supply &

production chain and complies with legislation (social & environment).

2. Sustainable & circular design and assortment: HEMA is leading in its circular action plan, including sustainable designs and innovations

3. Diversity and inclusion, community, governance & culture: HEMA is for everyone. We show a diverse picture of society and promote to use our design for inclusion.

Is er een duurzaamheid gerelateerd gedachtegoed wat HEMA aanhangt?

HEMA laat zich leiden door internationale wetgeving, theoretische concepten en de transitie van linear naar circular economy zit er aan te komen. Ook maakt HEMA gebruik van FSC-katoen en papier.

Hoe verhoudt zich dit tot verpakkingen?

Voor circulaire verpakkingen moet je eerst terug naar wat het doel is van de verpakking. Daarbij moet niet alleen gekeken worden naar de verpakking, maar ook naar het product, naar hoe lang het product mee gaat (durability). Verder moet er rekening gehouden worden met de wetgeving die van toepassing is op de verpakkingen en wat het doel hiervan is. Daarnaast moet er duidelijk zijn wat de rol van HEMA is in de gehele keten en hoe de materiaal stromen zich daartoe verhouden. Worden de verpakkingen bijvoorbeeld van gerecycled materiaal gemaakt en worden deze weer gerecycled? En hoe moeten we consumenten aanzetten om aan duurzaamheid bij te dragen?

Zou een reusable concept werken voor de HEMA?

Dat hangt ervan af. We hebben tegenwoordig bijvoorbeeld vaste shampoo bars die verpakt zijn in een kartonnen doosje, dat gaat meer richting hoe je het product zou kunnen aanpassen. Als het om refill gaat, hangt het heel erg van de locatie en het product af. HEMA is soms een bestemmingslocatie, maar soms loopt de consument toevallig langs en gaat dan naar binnen. Als er bijvoorbeeld een hervulbare shampoo fles is die de consument kan vullen in de winkel, dan heeft de consument deze fles niet altijd bij zich. Voor zo’n concept moet goed nagedacht worden over hoe het er precies uit gaat zien, anders werkt het niet. Je zou kunnen testen wat wel en niet werkt en waarom.

Heeft het verduurzamen van de HEMA nog invloed op de brand perception van de klant?

In uitgebreide consumenten interviews komen twee verschillende assen naar voren. De eerste is dat de consument op het moment van aankoop informatie wilt over duurzaamheid en waarom dit product beter is voor de wereld. De tweede as is op brand niveau, wie is mijn (25-9-2020)

favoriete brand en waarom? Dit heeft veel meer te maken met de complete look en feel. Op dit moment komt de klant niet naar HEMA voor de duurzame producten, maar de ambitie om dit te bereiken is er wel. Verder moet duurzaamheid op meerdere manieren geuit en gecommuniceerd worden, dus bijvoorbeeld door het deelnemen aan de gaypride en de katoen campagne.

Wat houdt de HEMA op dit moment tegen, wat zijn de moeilijkheden wat betreft het implementeren van duurzaamheid?

Voor een bedrijf wat bijna 100 jaar oud is, doen we supermooie dingen en gaan we soms juist sneller dan verwacht. De moeilijkheden zitten in het gebrek aan kennis, mensen snappen niet goed wat er nodig is om duurzamer te worden, de KPI’s die aansturen op marge, je zou ook kunnen zeggen we gaan voor minder marge, maar wel meer winst. Verder faciliteren de huidige softwaresystemen de processen niet, wat het proces afremt. Ook willen we een heleboel, maar maken we te weinig keuzes. Daarnaast is duurzaamheid een van de tien dingen is die moet gebeuren en dit wordt vaak niet als prioriteit gezien.

Wat verpakkingen specifiek betreft, zit de moeilijkheid in dat de verpakking wordt afgeschoven naar de leverancier. Voor de productmanagers is de verpakking een extra ding waar ze

naar om moeten kijken en bestellen daarom de verpakking die de leverancier voor handen heeft en stelt hier voor de rest geen duurzaamheidseisen aan. Daarnaast is de vraag of de productmanagers en purchasers wel goed getraind zijn om te onderhandelen op het gebied van duurzaamheid. Op dit moment wordt er nog wel eens een eigen graf gegraven, maar we moeten richting een actievere aanpak en zeggen ‘we willen dit voor deze prijs, regel het maar’. De ambitie is er binnen HEMA, we willen veranderen wat duurzaamheid betreft, maar we organiseren ons voor iets anders.

Wat voor verpakkingen zou de meest duurzame retailer hebben in de meest ideale situatie?

Ten eerste moet de hoeveelheid verpakkingen verminderen. Wat de meest duurzame verpakking is hangt af van welke richting wij kiezen als HEMA. Gaan we voor hernieuwbare materialen of voor CO2 footprint verminderen? Welke van de twee de beste oplossing is, is niet duidelijk, de data is niet beschikbaar. De discussie is op dit moment wel gaande binnen de HEMA, Trevor Perren (Board member) focust op het verminderen van plastic. Dit neigt richting hernieuwbare materialen, al is dit niet zo gedefinieerd. Er kan wel vanuit het verminderen van plastic terug geredeneerd worden, minder plastic, vervangen door hernieuwbare materialen, dus minder CO2 uitstoot.

DR. ALAN CAMPBELL: PACKAGING TECHNOLOGIST