• No results found

Een moderne krijgsmacht vraagt om een combinatie van hoogwaardig zwaar materieel en geavanceerde technologieën op het gebied van digitale oorlogsvoering. Daarnaast heeft de krijgsmacht ook een belangrijke maatschappelijke taak, zoals zij bij de coronacrisis heeft laten zien in de ondersteuning en organisatie van de zorg.

In de onrustige wereld om ons heen blijft het NAVO-bondgenootschap de belangrijkste garantie voor onze veiligheid. Daarnaast moeten we ook in Europees verband en met andere landen die voor dezelfde waarden staan, de krachten bundelen. In alle gevallen is het van groot belang dat we blijven investeren in de krijgsmacht. Alleen dan kunnen we ook in de toekomst een geloofwaardige en betrouwbare bijdrage leveren aan internationale missies, operaties en oefeningen, en de klassieke taak van de verdediging van de eigen landsgrenzen van het grondgebied van het Koninkrijk waarmaken.

• Investeren in Defensie is geen keuze, maar een noodzaak en een randvoorwaarde voor stabiliteit en economische ontwikkeling. We willen een helder groeipad, waarmee de uitgaven voor Defensie zo snel mogelijk worden opgetrokken naar de afgesproken NAVO-norm van 2% BBP. In de komende kabinetsperiode wordt tenminste het EU-gemiddelde bereikt. Wij zijn voorstander van het wettelijk vastleggen van de NAVO norm. Dit zorgt voor een betrouwbaar meerjarenbeleid. Een sterke krijgsmacht

Een betrouwbare en dienstbare overheid

Nu doorpakken

• Europa zal in de toekomst vaker conflicten op eigen kracht moeten oplossen. Daarom zijn wij voorstander van intensievere Europese defensiesamenwerking in de vorm van gemeenschappelijke missies en oefeningen, onderlinge samen-werking van eenheden en landen, taakverdeling van militaire capaciteit en gezamenlijke inkoop. Wij zijn geen voorstander van een geïntegreerd Europees leger, omdat Nederlandse troepen alleen door de Nederlandse regering en het parlement kunnen worden uitgezonden. Dit alles neemt niet weg dat de trans-Atlantische samenwerking in NAVO-verband een hoeksteen blijft van het Nederlands defensiebeleid.

• Versterking van het militair materieel gaat zowel om zwaar materieel als om hoogwaardige technologische systemen en kennis over alle vormen van digitale oorlogsvoering. De tekorten op munitie en materieel worden met voorrang aangevuld.

• Voor de continuïteit in aanschaf, onderhoud en vervanging van militair materieel willen wij de Europese afhankelijkheid van andere landen verminderen. Dit vraagt om investeringen in een krachtige en innovatieve Nederlandse defensie-industrie. Wij doen vaker een beroep op de Europese uitzondering van nationaal veiligheids- en economisch belang om materieel in Nederland aan te besteden. Zo zorgen wij dat cruciale strategische kennis en technologie in Nederland blijft. Binnen Europa moet Nederland haar rol pakken door deel uit te maken van de kopgroep op Europese defensiesamenwerking.

• De inlichtingen en veiligheidsdiensten moeten worden versterkt om Nederland te beschermen tegen de groeiende digitale en geopolitieke dreigingen uit landen als Rusland en China. De gezamenlijke huisvesting moet worden aangegrepen om voor de diensten een Cyberhub te creëren, waar het Defensie Cyber commando en het Nationale Cybersecurity Centrum deel van uitmaken. Waar nodig wordt de WIV aangepast om de effectiviteit van de diensten te vergroten.

• De grote waardering voor het zware werk van Defensie vraagt om een modern loongebouw en een goed salaris voor de militairen, betere kazernes en het beste materieel. We gaan op volle kracht voldoende personeel werven.

CDA-VERKIEZINGSPROGRAMMA 2021-2025

97

• Onze grote waardering voor de krijgsmacht geldt ook voor de veteranen die ons land hebben gediend. Wij willen meer aandacht voor de gevolgen van uitzendingen op de geestelijke gezondheid van veteranen en hun gezinnen, maar ook meer mogelijkheden voor veteranen om hun kennis en ervaring in oorlogsgebieden te delen met de samenleving. De Invictus Games in ons land en landelijke en lokale veteranendagen zijn een goede gelegenheid om de waardering voor veteranen zichtbaar te maken.

Een betrouwbare en dienstbare overheid

Nu doorpakken

In een wereld die steeds kleiner wordt verlaten steeds meer mensen hun land, op de vlucht voor oorlog of geweld of op zoek naar een beter bestaan. Een deel van hen waagt een gevaarlijke overtocht naar Europa en komt terecht in de overvolle kampen in Griekenland en Italië; anderen maken gebruik van de bestaande mogelijkheden om elders een nieuwe toekomst op te bouwen. Zo heeft migratie altijd verschillende gezichten.

Ook ons land heeft als open en welvarende samenleving - al van oudsher - een grote aantrekkingskracht op mensen van buiten. Mensen zochten hier een veilig heenkomen of kwamen naar Nederland voor werk. Ook nu en in de toekomst bieden wij vluchtelingen, in het bijzonder kinderen, die werkelijk in nood verkeren altijd hulp en bescherming.

Toch leidt de toename van het aantal migranten ook tot zorgen. De huidige aantallen overstijgen de spankracht van de samenleving om al deze mensen ook een toekomst te kunnen bieden. Zeker als we weten dat we in het huidige tempo doorgroeien naar een bevolking van 19 miljoen mensen in 2040.

De zorgen over migratie en integratie leiden tot terugkerende spanningen in de politiek en samenleving. Die spanningen ondermijnen de solidariteit en zetten het draagvlak voor nieuwkomers én vluchtelingen onder druk. Juist daarom is het zaak dat we meer grip krijgen op het aantal nieuwkomers dat we als samenleving kunnen en willen opvangen.

Migratie moet een bewuste keuze zijn