• No results found

Ervaring met servicebeheerders op Stek-Oost

4 Ervaringen professionals betrokken bij (begeleiding van bewoners) van

4.6 Ervaring met servicebeheerders op Stek-Oost

De professionals zijn over het algemeen zeer positief over het feit dat de servicebeheer-ders op locatie beschikbaar zijn voor vragen en ervaren hen als toegankelijk voor bewo-ners en makkelijk te benaderen.

‘Als je zoiets opzet, moet je iemand hebben als [namen servicebeheerders]. Ze doen veel meer dan ze moeten.’ (professional)

‘Houden zo. Super dat ze er zijn, onder andere voor het snel oplossen van een huurachterstand… Ook voor de veiligheid van de bewoner is het fijn.’ (professional) Ook komt naar voren dat ze de heldere communicatie (richting bewoners) waarderen over de aanwezigheid van de servicebeheerders en dat die aanwezigheid per week vari-eert.

Dit helpt, aldus de professionals, de bewoners om uit te zoeken of ze zaken ook op een andere manier zelf kunnen op lossen. Tenslotte geven de beroepskrachten aan dat ze het prettig vinden dat ze bij incidenten op Stek-Oost meteen met elkaar kunnen overleggen.

Ook moet de voorlichting aan Nederlandse jongeren meer erop gericht zijn over wat je wel of niet van statushouders kunt verwachten. Dit om teleurstellingen en/of misver-standen te voorkomen.

De informatie vooraf aan de statushouders moet volgens de professionals beter: over wat er in het gemengd wonen project van je wordt verwacht, zoals huisregels die voor het wonen in Stek-Oost gelden. Een van de professionals licht het belang van bekend-heid bij statushouders over huisregels als volgt toe:

‘Sommige statushouders hebben helemaal geen besef dat we daar regels over hebben, dat je ‘s avonds laat geen harde muziek meer draait.’ (professional)

‘Door de wasstraat gaan’, zo wordt het efficiënt georganiseerde éénsdaagse info- en inschrijfproces voor statushouders ook wel genoemd. De professionals hebben echter wel twijfels of dat niet te veel is voor op één dag, of het niet te snel gaat. De Informatie komt niet echt binnen en zal vaker herhaald moeten worden.

Professionals benadrukken ook dat het heel belangrijk is om bijvoorbeeld Eritrese statushouders beter voor te bereiden op hoe mannen en vrouwen in Nederland door-gaans met elkaar omgaan en welke normen daarbij gelden. Dit is ook voor de profes-sionals zelf een moeilijk thema: lastig om het gesprek op een effectieve manier over te kunnen voeren, aldus een van de respondenten. Ook zou tijdens een training aan het begin aandacht besteed moeten worden aan acceptatie van mensen met een LHBT achtergrond (juist omdat andere bewoners om deze reden gevlucht zijn en ook in Stek-Oost wonen).

Buddy-schap

Over het buddy-schap is er overeenstemming onder de professionals dat dit anders moet worden ingevuld. De mogelijkheid wordt geopperd om aan de bewoners zelf te

4.8 Verbeterpunten

De professionals betrokken benoemen tijdens het groepsgesprek ook verbeterpunten voor de benadering van de bewoners.

Actiever betrekken van bewoners

Een van de genoemde verbeterpunten is: betrek bewoners zelf actiever bij Stek-Oost.

‘Praat met hen in plaats van over hen.’ (professional)

Ook roept een van de beroepskrachten ertoe op om de aandacht binnen Stek-Oost (meer) te richten op de Nederlandse bewoners, aangezien nu vooral veel aandacht uitgaat naar de statushouders. Hiermee zou je kunnen bereiken dat Nederlandse jongeren zich actiever gaan opstellen.

Een andere suggestie is bewoners (Nederlandse jongeren en statushouders) zelf een rol te geven bij de selectie van nieuwe bewoners.

Voorlichting

Verbeterpunten liggen op het vlak van een vroegtijdige uitwisseling organiseren tussen toekomstige bewoners, zoals tijdens de informatie- en inschrijf bijeenkomsten in het begin. Nu vonden deze voor de twee doelgroepen (Nederlandse jongeren en statushou-ders) gescheiden van elkaar plaats, aldus de professionals, die dat als een gemiste kans bij de voorbereiding zien:

‘Bij de informatie dagen voor statushouders waren geen Nederlandse jongeren aanwezig, dat is echt een gemiste kans. Het duurde de hele dag dus er waren mogelijkheden genoeg om die ontmoeting wel te organiseren. Of: organiseer alvast een sporttoernooitje.’ (professional)

Community Builder

En professionals noemen dat voorkomen moet worden dat er een hiërarchische verhou-ding ontstaat tussen de Community Builder en de medebewoners. Voorkom bijvoor-beeld dat ze een rol krijgen in het aanspreken van anderen, zoals op het (verbod op) roken. Het volgende citaat licht toe waarom dit belangrijk is:

‘Community Builders zouden we overvragen als we ze vragen om politieagent te spelen. Dan gaat ook de gelijkwaardigheid eruit.’ (professional)

Kijk of sommige taken van de Community Builder (zoals het dagelijks ‘s avonds afsluiten van de huiskamer) gerouleerd kan worden onder meer mensen dan de Community Builders alleen (wat nu wel het geval is).

Tenslotte merken de professionals op dat de begeleiding van statushouders maatwerk is en blijft:

‘De ene persoon heeft dit nodig, de andere dat…. Activiteiten zijn heel belangrijk, om structuur aan te brengen: een balletje trappen, drie dagen naar school. En soms nog een bijbaantje. Maar dan moet je wel weer uitkijken dat mensen nog wel momenten van rust (kunnen) houden.’ (professional)

laten bepalen of zij een buddy willen en hoe dit wordt ingevuld. Ook stelt een van de professionals voor om meer aandacht te besteden aan de match tussen statushouder en zijn/haar buddy.

Professionals zien dat in Stek-Noord interessante alternatieven zijn ontwikkeld. Het voorstel is dan ook om mogelijke alternatieven op het buddy-schap daar tot nu toe (kleinschaliger, veel verschillende nationaliteiten wonen er samen) te onderzoeken.

Zoals veel dingen in kleine groepjes doen, in plaats van met buddy.

Afbeelding e. Stek-Oost inrichting tuin bewoners

5.3 Voorgeschiedenis bewoners (motieven en