• No results found

TIP 1 : Streetsportpas of instuif?

Streetsport impliceert die vormen van sporten en bewegen die in hoge mate vrij

toegankelijk zij n . Het is echter wenselijk vooraf een inschatting te maken van het aantal potentiële deelnemers en dit aantal vervolgens goed te blijven volgen. Zo kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een streetsportpas. Voordeel hiervan is dat de deelnemers worden geregistreerd . Het nadeel is wel dat dit de toegankelijkheid van de activiteiten kan aantasten. De gemeente kan ook kiezen voor verplicht (voor)inschrijven of voor een instuif.

De ervaring leert dat voorinschrijvingen een drempel opwerpen voor deelname.

TIP 2: Promotie en voorlichting

Promotie en voorlichting zijn onmisbaar. Niet alleen om deelnemers en vrijwilligers te bereiken, maar in het belang van sponsors en voor het aantrekken van sponsors . In praktijk blij kt dat i nformatie de doelgroep onvoldoende bereikt door het hanteren van de verkeerde communicatiekanalen .

Het is noodzakelijk om eerst te onderzoeken hoe en waar potentiële deelnemers kunnen worden benaderd. In hoofdl ijnen zijn hier drie manieren voor:

1 . Het verspreiden van publiciteitsmateriaal (flyers, posters, vlaggen, t-shirts et cetera) op diverse punten waar potentiële deelnemers komen, zoals scholen, jongerencentra, bioscopen en buurtcentra. De uitingsvormen moeten herkenbaar zij n . Bovendien moet het promotiemateriaal jongeren op een e igentijdse en eigenwijze manier aanspreken . Spreek jongeren aan in jongerentaal !

2 . Het plaatsen van persberichten i n (lokale) media, zoals plaatselijke huis-aan-huisbladen en teletekstpagina ' s . Ook internet kan een belangrijk communicatiekanaal zijn om doelgroepen te bereiken . Internet kan ook i nteractief benut worden door jongeren de ruimte te geven hierop zelf hun ervaringen, wensen en plannen te laten aangeven. Ook kunnen links gemaakt worden van en naar lokale sites die jongeren frequent bezoeken.

3. Het persoonlijke benaderen via netwerken en sleutelfiguren die i n contact staan met groepen jongeren, zoals sportbuurtmedewerkers en docenten op scholen . Deze vorm van promotie kan goed ondersteund worden door flyers en posters . Bovendien geven bekende namen een extra impuls aan het project. Schakel bijvoorbeeld lokale

sportcoryfeeën i n !

TIP 3: Jeugdparticipatie

De laatste jaren staat jeugdpa rticipatie steeds meer in de belangstelling.

Jeugdparticipatie staat voor de deelname van jongeren aan activiteiten gericht op het verbeteren van voor jeugd belangrijke zaken in hun leefomgeving en het beïnvloeden van het lokale beleid. I n toenemende mate zien (lokale) i nstanties die met jeugd te maken hebben de noodzaak i n van het betrekken van jeugd bij lokale planvorming en bij inrichting e n gebruik van de openbare ruimte . Het betrekken van jongeren zorgt er immers voor dat het aanbod van streetsport beter aansluit op hun wensen en behoeften. Bovendien bevordert jeugd participatie de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren en versterkt het de binding met sportorganisaties .

De laatste jaren i s er een toename te zien van het incidenteel betrekken van jongeren bij lokale initiatieven. Vaak gaat het hierbij om projecten , overigens n iet zelden op het gebied van streetsport. Nog maar weinig (gemeentelijke) instanties organiseren structureel activiteiten samen met jeugdigen . Dit is overigens niet zo verwonderlijk, omdat

jeugd participatie voor veel gemeenten een terrei n is waarop nog niet veel ervaringskennis is gebouwd . Om structureel invulling te geven aan jeugdparticipatie moet er planmatig

aandacht aan worden besteed , in samenwerking met het lokale jeugdbelei d .

Duidelijk moet zijn wat de gemeente wil bereiken met jeugdparticipati e . Gaat het de

gemeente om het vergroten van de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren of om het

22

vergroten van de mogelijk heden tot een zinvolle vrijetijdsbesteding? Of gaat het a lleen om het realiseren van een aantrekkelij k activiteitenaan bod ?

Welk doel de gemeente ook voor ogen heeft: door jeugdpartici patie is de kans veel groter dat het aanbod van streetsport beter aansluit op de wensen en voorkeuren van jongeren.

Ook bij jongeren kan de mate van betrokkenheid bij planvorming verschillen. G aat het o m ' meeweten' , meepraten, meebeslissen o f meedoen? (zie stap 2 )

Duidelijk moet zijn wat van jongeren wordt gevraagd: hebben z e uitsluitend inspraak of mogen ze ook meebeslissen? Jongeren laten meepraten leidt vaak tot groot enthousiasme . Maar dat kan a l gauw overslaan i n teleurstelling wanneer besluitvorming of uitvoering lang op zich laat wachten. Jongeren haken af wanneer ze een tijd lang niets meer horen over de voortgang . Een gemeente moet in een vroegtijdig stadium de planning e n werkwijze helder maken aan jongeren , opdat zij weten waar zij aan toe zijn en hoe ver hun i nvloed reikt . Betrek jongeren vooral bij concrete en overzichtelijke taken die op de korte termijn betrekking hebbe n .

In de gemeente G roningen beoefenen veel skaters i n het centrum van de stad hun sport, tot g rote ergernis van winkeliers, bedrijven en bezoekers van winkelcentra . Het was dan ook n iet verwonderlijk dat s katers met verzoeken kwamen voor een goede accommodatie.

Zij wilden zelf betrokken zijn bij de planvorming en aanleg van een adequate

s katevoorziening. De gemeente stemde toe. Vervolgens is met vier 'hardcore-skaters' aan de slag gegaan met de planvorming voor een s katepark . De skaters hebben zich sterk laten inspireren door voorbeelden van voorzieningen in andere steden . Op het park zij n niet alleen obstakels aanwezig, maar ook voorzieningen zoals ramps, halfpipes en grinds zodat alle vormen van rolsporten tot hun recht komen.

De gemeente heeft aan de realisering van het park een aantal criteria verbonde n . Zo moeten de jongeren zich verenigen i n een rechtspersoon voor het verkrijgen van subsidie.

Op advies van het jongerenwerk is dit een stichting geworden; de titel ' (sport)aanbieder' is namelijk niet 'des skaters'. Het stichtingsbestuur, dat volledig uit jongeren bestaat,

exploiteert het s katepark zelfstandi g . De inkomsten bestaan uit deelname- en sponsorgelden .

Steeds meer gemeenten laten zich, i n het kader van jeugdpartici patie, leiden door

jongerenpanels en bijeenkomsten. Tijdens dergelijke informatieve meetings is er vaak een beperkte groep jongeren die, soms ten koste van anderen, van zich laat horen. H ierdoor krijgt niet iedereen gelijke kansen . In de praktijk bijvoorbeeld zijn het vaak groepen skaters die bij gemeenten aan de bel trekken voor een skatevoorziening . De laatste jaren zijn deze dan ook als paddestoelen uit de grond geschoten. Om te voorkomen dat participatie zich beperkt tot een select groepje jongeren is het voor gemeenten raadzaam ook te luisteren naar i nstellingen die vanuit hun werkveld te maken hebben met allerlei groepen jongeren . Hierdoor worden ook andere groepen en dus ook verschillende 'geluiden' meegenomen i n d e planvorming.

23

Contactpersonen Streetsport

Gemeente Eindhoven:

mevrouw Geert van Kasteren: projectleider Streetsports;

mevrouw Danielle van Bakel: programmaleider Eindhoven in Beweging . Gemeente Almere:

de heer Jan van Eck : beleidsmedewerker Sport;

mevrouw l .S . M unneke: senior beleidsadviseur Beleid en Advies, dienst Stedelijk Beheer.

Gemeente Groningen :

de heer J a n Pier Brands : zelfstandig ondernemer (jeugd)cultuur en welzijn;

de heer Klaas Haverdings: hoofd beleidsafdeling S&R;

de heer Peter Veldhuis : directeur UniSports;

de heer Henk Schuster: d i recteur UniSports.

Gemeente Delft:

mevrouw H . S kinner: beleidsmedewerker Sportstimulering;

d e heer Albert Langera k : projectcoördinator MooiZoGoedZo Delft.

Gemeente Tilburg :

de heer A.J . A . M . Nefs : senior beleidsmedewerker Sport & Vrijetijd / plaatsvervangend hoofd afd . Cultuur, Sport, Zorg;

mevrouw Gerdi Beks: beleidsmedewerker Sport & Vrijetijd;

de heer Michiel de Haan: Jeugdconsulent - Bureau Ondersteuning Tilburgse Sport.

Gemeente Den Haag:

de heer Wim de Jong : coördinator stedelijke sportprojecten.

Gemeente Amsterdam, stadsdeel Amsterdam Zuidoost:

mevrouw Jolanda Stockey: sportbuurtmedewerker A'dam Zuidoost;

de heer Vic van Heeckeren : opzichter stadsdeel Zuidoost (afd. Beheer, Onderhoud en Riolering) .

Gemeente Rotterdam, deelgemeente Delfshaven:

de heer Martin Malon: beleidsambtenaar S port Delfshaven;

de heer Edwin de Koning : projectleider sportstimulering Delfshaven.

24

IA ctief Edu