• No results found

Effectbeschrijving en – beoordeling

In document IO.104.003 EFFECTNOTA BUGGENUM (pagina 44-48)

5 Alternatieven en effecten

5.3 Deelgebied 3: Coupure Dorpstraat tot Groeneweg

5.3.2 Effectbeschrijving en – beoordeling

In de navolgende tabel zijn de kansen en risico’s van de alternatieven in dit deelgebied samengevat.

Onder de tabel zijn de belangrijkste kansen en risico’s toegelicht, waarbij tussen haakjes de effectscores in de tekst zijn weergegeven.

Thema Aspect 3A 3B 3C

1. Doelbereik

1.1 Veiligheid 1.1.1 Norm hoogwaterveiligheid + + +

1.2

Gebiedskwaliteit

1.2.1 Ruimtelijke kwaliteit Best Next best Liever niet

1.2.2 Meekoppelkansen 0 0 0

1.3 Planning 1.3.1 planning 0 0 0

2. Haalbaarheid

2.1 Bodem 2.1.2 Bodemkwaliteit 0 0 0

2.2 Water 2.2.1 Rivierbeheer 0 - -

2.2.2 Oppervlaktewater 0 0 -

Thema Aspect 3A 3B 3C 2.3 Landschap,

cultuurhistorie en archeologie

2.3.1 Landschap - - -

2.3.2 Cultuurhistorie 0 0 0

2.3.3 Archeologie - - -

2.4 Natuur 2.4.1 Beschermde gebieden 0 0 0

2.4.2 Beschermde soorten -- -- --

2.5 Woon- en leefomgeving

2.5.1 Wonen - 0 -

2.5.2 Beschermingsniveau op functies

0 0 0

2.5.3 Verkeer 0 0 0

2.5.4 Bedrijvigheid - 0 -

2.5.5 Hinder tijdens de aanleg - - -

2.6 Duurzaamheid 2.6.1 Toekomstvastheid en flexibiliteit

- - -

2.7

Uitvoerbaarheid

2.7.1 Technische haalbaarheid 0 0 0

2.7.2 Kabels en leidingen - - -

2.8 Beheer en onderhoud

2.8.1 Onderhoudbaarheid, beheerbaarheid en

inspecteerbaarheid bij normale omstandigheden

+ + +

2.8.2 Operationeel beheer bij hoogwater

+ + +

3. Kosten

3.1 Kosten 3.1.1 Investeringskosten (in mln.

€) (onzekerheidsmarge 30%)

4,0 6,3 8,2

Doelbereik Veiligheid

Bij alle alternatieven is de norm voor veiligheid te halen (+).

Ruimtelijke kwaliteit

Alternatief Beoordeling Effectbeschrijving

3A Best - Dit alternatief sluit ruimtelijk het best aan bij het alternatief dat de voorkeur vanuit ruimtelijke kwaliteit heeft in dijksectie 2. Het Kop van het End wordt hiermee ruimtelijk ‘afgerond’ aan de oostkant en een dorps waterfront geaccentueerd.

3B Next best - Dit alternatief heeft een ruimtelijk logische ligging bij een versterking van de huidige dijk in dijksectie 2 waarmee de Dorpsstraat en de Groeneweg als ruimtelijke structuur gevolgd worden. Echter, bij de beoordeling in dijksectie 2 heeft een combinatie van het deels dempen van het koelwaterkanaal in combinatie met het (deels) afgraven van de langsdam de voorkeur waarbij de huidige dijk een stuk rivierwaarts komt te liggen en niet meer direct langs de Dorpsstraat. Daarmee vervalt de Dorpsstraat als logische ruimtelijke structuurdrager voor de dijk in dijksectie 3.

3C Liever niet - Dit alternatief is alleen van toepassing bij een rivierwaartse verlegging van de dijk tot langs de Maasoever in dijksectie 2. Bij de beoordeling in dijksectie 2 heeft een combinatie van het deels dempen van het koelwaterkanaal in combinatie met het (deels) afgraven van de langsdam de voorkeur vanuit ruimtelijke kwaliteit. Dus niet de dijk langs de Maasoever op de langsdam.

Gebiedskwaliteit

In dit deelgebied spelen geen meekoppelkansen (0).

Planning

Vanuit planning worden er geen risico’s verwacht (0).

Haalbaarheid Bodem

Geen van de alternatieven kruist een ernstig geval van bodemverontreiniging. Er treden geen risico’s voor de bodemkwaliteit op (0).

Water

Alternatief 3A heeft beperkt gevolgen voor het rivierbeheer omdat de dijk de huidige kering volgt (0). Bij alternatief 3B wordt circa 2 hectare van het stroomvoerend regime van het winterbed afgenomen (-). Bij Alternatief 3C wordt circa 2,8 hectare van het stroomvoerend regime afgenomen (-). Bij alternatief 3A en 3B (0) is er sprake van minder ruimtebeslag op het oppervlaktewater (koelwaterkanaal) in vergelijking met alternatief 3C (-). Voor het grondwater heeft geen van de alternatieven een gevolg indien een verlegging van de leiding wordt toegepast. Er is in die situatie geen vervangende waterkering nodig in de vorm van een constructie. Indien er wel een vervangende waterkering nodig is dan kan dit gevolgen hebben voor grondwater doordat deze constructie

een nieuwe kering gevolgen kan hebben voor het vrij afstromen van neerslag. Dit speelt bij alle drie de alternatieven.

Landschap, cultuurhistorie en archeologie

Het gebied rond dit deelgebied is aangeduid als bronsgroene landschapszone. Alle alternatieven lopen hier doorheen. Alternatief 3A volgt de bestaande kering maar kan alsnog voor een aantasting zorgen vanwege de verhoging in het kader van de versterkingsopgave waardoor de openheid wordt onderbroken. Dit vormt een risico (-). Alternatief 3B en 3C vormen (gedeeltelijk) een geheel nieuwe doorsnijding wat ook een risico met zich meebrengt (-).

Alternatief 3B en 3C volgen grotendeels de Groeneweg en dus de historische wegenstructuur.

Alternatief 3A wijkt hier enigszins vanaf, maar volgt wel de verkaveling. In het kader van de cultuurhistorische waarden worden geen risico’s verwacht (0).

De alternatieven liggen voor een groot deel in gebieden zonder, of met enkel lage, archeologische verwachtingswaarden. De alternatieven lopen verder langs de rand van een AMK-terrein en door een beperkt deel met middelhoge verwachtingswaarde. Binnen het AMK-terrein zijn sporen gevonden van een Romeinse villa. Deze sporen zijn ook buiten het aangewezen AMK-terrein gevonden. Ook hier is een vondstmelding gedaan van een bronzen stierenkop uit de Romeinse Tijd.

Hierdoor treden er mogelijk risico’s op voor het onderdeel archeologie bij alle alternatieven (-).

Natuur

Risico’s voor Natura 2000-gebieden of NNN zijn niet te verwachten. Er liggen geen beschermde natuurgebieden in de omgeving van het dijktraject (0).

Op basis van NDFF data, bureauonderzoek en oriënterend veldbezoek is gebleken dat het huidige tracé alsook de omgeving hiervan gebruikt wordt door verschillende beschermde soorten. Het gaat hier om soorten welke zijn opgenomen op bijlage A van de Wet natuurbescherming alsook soorten welke ook zijn beschermd op grond van de Habitatrichtlijn en de Vogelrichtlijn. Daarbij is ook een dassenburcht gesignaleerd in de bosschage ter hoogte van de Groeneweg. Voor alle alternatieven kan een overtreding ten aanzien van deze soorten niet worden uitgesloten (--).

Woon- en leefomgeving

De alternatieven zorgen voor een verhoging in het landschap. Vanwege de ligging is de aantasting van zicht op de Maas beperkt. Een deel van alternatief 3A bestaat uit een nieuw aan te leggen kering die de bestaande delen van de primaire kering verbindt. De aanleg van alternatief 3A heeft gevolgen voor het perceel waar dit alternatief doorheen loopt. Het is een perceel in particulier eigendom ten noorden van de coupure.Dit perceel versnippert dan, dit is een risico voor de gebruiksfuncties van het perceel (-). Alternatief 3C loopt met een wijde boog over het koelwaterkanaal wat gevolgen heeft voor de recreatieve functies van dit kanaal (-). Bij alternatief 3B treden er geen risico’s op met betrekking tot woningen (0). Op het laatste deel van het traject kennen alle alternatieven hetzelfde tracé. Voor alle alternatieven moeten bomen gekapt worden. Er hoeven geen beeldbepalende bomen worden gekapt.

Alternatief Overige bomen (m2) en bomenlaan (meter)

Aantal bomen*

3A 0 m2 overige bomen en 100

meter bomenlaan

10

3B 0 m2 overige bomen en 310

meter bomenlaan

35

3C 0 m2 overige bomen en 160

meter bomenlaan

20

* Aantal bomen op basis van vuistregel: 1 boom per 10 meter in een bomenlaan en 1 boom per 100m2 voor overige bomen

Vanwege de nabijheid van de alternatieven tot woningen kan er hinder optreden tijdens de aanleg.

Het bestaat hier onder andere uit geluidhinder. Daarbij wordt ook gewerkt aan de wegen waardoor er tijdelijk verminderde bereikbaarheid kan optreden. Voor alle alternatieven is dit een risico (-). In de eindsituatie worden alle wegen en verbindingen hersteld (0). Bij geen van de alternatieven is er een verschil in de bescherming van woningen of andere functies.

Duurzaamheid

De kering wordt grotendeels uitgevoerd in grond. Indien de leiding niet wordt verlegd moet gebruik worden gemaakt van een constructie als vervangende waterkering (worst case). Hierdoor zijn de alternatieven minder goed uitbreidbaar (-).

Uitvoerbaarheid

Alle alternatieven zijn technisch haalbaar (0). Langs de Groeneweg ligt een riolering onder vrij verval.

Bij de aanleg van de alternatieven moeten hier maatregelen worden genomen. Dit kan bestaan uit het verleggen van de leiding of het plaatsen van een vervangende waterkering (-).

Beheer en onderhoud

Voor alle alternatieven worden geen issues verwacht rond beheer en onderhoud. Bij alle

alternatieven is het mogelijk om de bestaande coupure in de Dorpsstraat te verwijderen (+). Dit is ook positief ten aanzien van bij operationeel beheer bij hoogwater (+).

Kosten

Investeringskosten

De kosten zijn in beeld gebracht met een onzekerheidsmarge van 30%.

Kosten7 3A 3B 3C

Investeringskosten (in mln. €) 4,0 6,3 8,2

In document IO.104.003 EFFECTNOTA BUGGENUM (pagina 44-48)