• No results found

Eerste jaar premiedifferentiatie WW

In document Actualiteiten salaris 2021 (pagina 42-45)

De overheid is van mening dat werkgevers een deel van het ondernemersrisico van fluctuaties in de bedrijfsdrukte afwentelen op oproepkrachten en contracten voor bepaalde tijd. De Wet Werk en Zekerheid heeft hierin te weinig verandering kunnen brengen. En daarin is met ingang van 1-1-2020 de Wet arbeidsmarkt in balans van kracht geworden. Een resumé van de maatregelen in deze wet.

14.1 Het sturingsmechanisme premiedifferentiatie

Er gelden twee tarieven voor de premie WW (Awf): een laag tarief en een hoog tarief. Het lage tarief is van toepassen op werknemers die aan enkele voorwaarden voldoen:

• Een schriftelijke arbeidsovereenkomst;

• Een contract voor onbepaalde tijd;

• Geen oproepovereenkomst (er moet een overeengekomen aantal uren per week zijn).

Maandelijks wordt in een output een overzicht aangemaakt waarin u op contractniveau kunt zien of het hoge- dan wel lage WW percentage is toegepast. Het Excel overzicht heet WABOxxxx-Wet_Arbeids-markt_in_Balans_specificatie_premie_AWf.

Schriftelijke arbeidsovereenkomst

De wetgever verlangt dat de werkgever expliciet verklaart dat er een schriftelijke getekende arbeidsover-eenkomst is. Daartoe is op het tabblad Functie het veld ‘Heeft een schriftelijke arbeidsoverarbeidsover-eenkomst’

toegevoegd. Let erop dat u steeds het ‘vinkje’ blijft zetten in de medewerker basisgegevens (tabblad Func-tie). Zonder dit vinkje wordt het hoge tarief voor de premie WW berekend.

Een controle door SDB in oktober leverde over enkele werkgevers heen in totaal ruim twee ton aan te corrigeren – teveel betaalde- premie WW op. Doordat dit domweg was vergeten in te vullen!

Contract voor onbepaalde tijd

Het salarissysteem kijkt ook naar wat ingevuld staat bij Contracttype op het tabblad Functie

43 Wanneer u muteert via SDB HR kunt u de elkaar opvolgende contracten onder elkaar invoeren. Zo heeft u overzicht van het historisch verloop. Het programma waarschuwt zodra de medewerker recht krijgt op een contract voor onbepaalde tijd (volgens de ketenregeling). Zodra een contract voor bepaalde tijd wordt gevolgd door een contract voor onbepaalde tijd, wordt de premie automatisch omgezet naar de lage pre-mie (mist een schriftelijke arbeidsovereenkomst én geen oproepkracht). Dit is de meest betrouwbare ma-nier om de contractregistratie bij te houden.

Het is ook mogelijk om rechtstreeks in SDB Salaris de verandering van bepaalde tijd naar onbepaalde tijd in te voeren. Let dan op dat in SDB Salaris alleen het actuele – meest recente- contract wordt getoond.

Dus als een contract voor bepaalde tijd wordt gevolgd door een contract voor onbepaalde tijd, dan moet u ook de begindatum van dat nieuwe contract invoeren. Doet u dat niet, dan gaat het programma ervan uit dat u een correctie op het voorgaande contract bedoelt. Het programma zal dan, onterecht, alsnog de lage premie WW gaan berekenen vanaf die eerdere begindatum. Blijf er alert op.

14.2 Altijd lage WW-premie

Voldoet een overeenkomst niet aan alle drie criteria, dan moet de hoge premie WW worden toegepast.

Er zijn echter twee uitzonderingen.

• Leerlingen in een BBL-traject (Beroepsbegeleidende Leerweg) vallen onder het lage tarief vanaf de dag waarop de leer-werk overeenkomst door alle partijen is ondertekend. Sommige scholen zijn traag in het afhandelen van deze administratie. Wees daar als werkgever alert op, want zonder de vereiste handtekeningen mag u niet het lage tarief toepassen. Dat wil zeggen: voer pas in SDB salaris op het tabblad Heffingen de ‘Aard arbeidsverhouding’ in dat het om een BBL-er gaat nadat de handtekenin-gen zijn gezet. Tot die tijd gaat het om een ‘gewone’ werknemer (die wellicht wél jonger is dan 21 jaar). Vergeet ook niet deze aard arbeidsverhouding weer te wijzigen als de medewerker geen BBL-traject meer volgt.

• Werknemers die jonger zijn dan 21 jaar vallen onder het lage tarief wanneer zij in een maand maxi-maal 52 verloonde uren hebben, ongeacht welke vorm de overeenkomst verder heeft. SDB Salaris doet dat overigens automatisch.

44

14.3 Aanbod vaste uren na 12 maanden oproepkracht

De werkgever is wettelijk verplicht de oproepkracht die 12 maanden in dienst is geweest, een aanbod te doen voor een contract met een eenduidig (= vast) aantal uren. Uit de wet blijkt niet duidelijk wanneer die vaste uren dan ingaan. In de aanloop naar de WAB en ook gedurende het eerste jaar zijn daar herhaal-delijk vragen over gesteld. De wet gaat op dit punt aangepast worden. Vooralsnog moet er van worden uitgegaan dat de werkgever binnen één maand het aanbod moet doen en de werknemer daarna één maand de tijd om het aanbod te accepteren of niet. Waarna de vaste uren op de eerste dag ná de 14e maand ingaan. Tijdens de 13e en 14e maand wordt dan nog op basis van het oproepcontract gewerkt.

14.4 Tijdelijke uitbreiding contractomvang

De opeenvolgende tijdelijke uitbreidingen van de contracturen moeten worden geïnterpreteerd als af-zonderlijke arbeidsovereenkomsten. Daarop is dan de ketenbepaling van toepassing. Want was dit niet het geval, dan zou de werkgever een klein aantal uren voor onbepaalde tijd kunnen overeenkomen en eindeloos tijdelijke uitbreidingen geven. En daarom stelt het ministerie van SZW verplicht dat een tijde-lijke uitbreiding van de contracturen, ook wanneer de beloning en functie overeenkomen met de vaste functie en beloning, als een apart dienstverband worden vastgelegd in de HR administratie. Op die tijde-lijke uitbreiding is dan de hoge premie WW van toepassing.

Voor aan de HR administratie gekoppelde systemen is het niet altijd wenselijk dat er bij zo’n tijdelijke uitbreiding twee dienstverbanden te zien zijn. Denk aan de roosterplanning, daar wil je bij één dienstver-band het totaal van de vaste en tijdelijke uren kunnen plannen. HR- en planningssoftware moet dus op deze nieuwe eis worden aangepast.

14.5 Overschrijding 30% contracturen (extra werken)

In de wet is een regeling opgenomen die misbruik van de contractomvang moet tegengaan. Aan het einde van het jaar moet het totaal aantal in de loonaangiften opgegeven verloonde uren worden vergeleken met het aantal uren dat de werknemer zou moeten werken op basis van de vast overeengekomen con-tracturen. Indien het aantal verloonde uren meer dan 30% hoger is dan het aantal contracturen, dan moet de werkgever alsnog over het hele jaar de hoge premie WW afdragen. Dit heet ‘herzien’.

In verband met de coronacrisis en het te verwachten grote aantal extra uren in de zorgsector, is deze regeling voor 2020 en 2021 geschrapt. Per 1-1-2022 gaat de bepaling dan wel gelden.

14.6 Herziening bij uit dienst binnen 2 maanden

Een herzieningssituatie die wel geldig is en blijft is het achteraf moeten toepassen van de hoge premie WW bij de werknemer die voor onbepaalde tijd in dienst was genomen (en verder aan de voorwaarden voldeed), maar binnen twee maanden uit dienst gaat. Het maakt daarbij niet uit wat de reden van beëin-diging is. Ook bij opzegging door de werknemer zelf moet alsnog de lage premie WW worden herzien in de hoge premie. Binnen één kalenderjaar herkent SDB Salaris deze situatie en voert de herziening dan ook automatisch door. Maar let op: indien het dienstverband over de jaargrens gaat, moet u handmatig her-rekenen.

45

In document Actualiteiten salaris 2021 (pagina 42-45)