• No results found

Een ander New Age getuigenis voor Robert Schuller

Wegens de duidelijke Schuller-invloed die ik ontdekte in The Purpose-Driven Life (Het doelge-richte leven), had ik nu zovele uren gespendeerd aan het lezen van de gepubliceerde werken van Robert Schuller. Zijn sterke New Age neigingen gedurende jaren was me op verschillende manieren duidelijk geworden. Maar niets was vreemder dan datgene dat zich voordeed de week nadat ik dacht dit hoofdstuk beëindigt te hebben.

Ik keerde terug naar dezelfde boekhandel waar ik voorheen een aantal Schullerboeken had gekocht.

Met verscheidene Schullerboeken méér in de hand ging ik naar de kassa. De kassierster, een vrien-delijke grijsharige vrouw, sprak met kennis over Schuller en zijn bediening. Na verscheidene mi-nuten van algemene conversatie, zei ze me plots dat zij in de vroege jaren 1970 het Schuller Insti-tute for Succesful Church Leadership had bijgewoond. Ze zei me dat zij en haar man Religious Sci-ence bedienaars waren, en in die tijd hadden zij zojuist een “Church of Religious SciSci-ence”15 opge-start, buiten Los Angeles.

Zij vertelde dat ze naar het Schuller Institute was gegaan omdat ze wilde dat haar nieuwe kerk zou groeien en zo succesvol mogelijk zou zijn. Ze zei dat die tijd met Schuller en zijn staf heel nuttig is geweest. Zij en haar man hadden de technieken en principes toegepast die geleerd werden door Schuller, en hun kerk was echt gegroeid. Ze zei dat zij en haar man deze zelfde technieken hadden toegepast in andere Religious Science kerken die zij door de jaren heen geleid hadden, met dezelfde succesvolle resultaten. Ze zei spontaan dat hun kerken dikwijls de boeken van Schuller gebruikten omdat ze zo compatibel waren met hun eigen New Age leringen. Zij was het eens met mijn waar-neming dat Schuller leek te voorzien in een spirituele brug tussen de leringen van het traditionele Christendom en de leringen van de New Age.

Zij vertelde me dat tijdens haar tijd op het Schuller Institute, zij Schuller had bezocht in zijn kerk-kantoor. In een gesprek met Schuller, had zij hem toevertrouwd dat zij een bedienaar was van de Church of Religious Science. Haar New Age erkennende opende Schuller de bodem van zijn lesse-naar en haalde er een exemplaar uit van het boek van Religious Science stichter Ernest Holmes:

Science of Mind. Ze zei me dat Schuller haar blijkbaar erg gemakkelijk liet zien dat hij deze klas-sieke New Age tekst bezat.

Toen ik de winkel verliet vertelde ik mijn vrouw dat het nogal ontnuchterend was te weten dat de kerkgroeibeweging in dit land, die duizenden pastors opgeleid heeft, zoals Rick Warren, opgestart werd door een man die zo duidelijk aangetrokken is tot New Age leraren en leringen. En toen ik dat zei, realiseerde ik mij de ironie van wat mij zojuist verteld was in de boekhandel. Ik herinnerde me iets wat ik gelezen had in Rick Warrens boek The Purpose-Driven Church. Net op het ogenblik dat Schuller zijn New Age boek liet zien van Religious Science bedienaar Ernest Holmes, was er een jonge Rick Warren die zijn eerste Schullerboek las over kerkgroei en die zijn vertrouwen begon te stellen in Schuller als leraar.24

Dertig jaar later vroeg ik mij af of er echt iets veranderd was. Het leek erop dat Robert Schuller zich nog steeds aangetrokken voelde tot New Age leringen, en Rick Warren nog steeds tot Schuller. En het was in deze bredere context van Rick Warrens relatie tot Schuller dat ik veel beter in staat was

15 Zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Religious_Science.

de extreem ernstige New Age/nieuw evangelie implicaties te begrijpen van The Purpose-driven Life.

10. Robert Schuller en Rick Warren

En daar is Rick Warren,

een pastor die vandaag fenomenaal is.

Hij kwam naar ons instituut, keer na keer.

En in “Christianity Today”, werd zijn vrouw geciteerd die zei:

“Toen wij naar dat instituut kwamen, werden wij weggeblazen”. 1

Robert Schuller Hour of Power, 4 april 2004

Hoe meer ik van Robert Schuller las, hoe meer ik geschokt werd doordat zoveel van Rick Warrens denkbeelden, ideeën, verwijzingen, woorden, termen, frases en citaten in The Purpose-Driven Life zo direct geïnspireerd leken te zijn door de geschriften en leringen van Schuller. Het is verwonder-lijk dat Rick Warren niet direct Schuller erkent in The Purpose-Driven Life. Een algemene verwij-zing naar “de honderden schrijvers en leraren” die zijn leven “vorm gaven” geven maar weinig recht aan Schullers invloed die zo duidelijk is geworden in zijn boek. Een invloed die op zijn minst zover teruggaat als Rick Warrens laatste seminariejaar.

In 1979, als laatstejaarsstudent en een jaar voor hij de Saddleback-kerk opstartte, reden Rick War-ren en zijn vrouw Kay de lange route van Texas naar Californië om een van Schullers kerkgroei-seminaries bij te wonen. In een hoofdartikel over Rick Warren, in de 18 november 2002 uitgave van Christianity Today, met de titel: “A Regular Purpose-Driven Guy” (Een gewone doelgerichte kerel), schreef Tim Stafford:

Tijdens zijn laatste jaar in het seminarie, reden hij en Kay westelijk om Robert Schullers Insti-tute for Church Growth (Instituut voor kerkgroei) te bezoeken. “Wij hadden een erg moeizame rit naar de conferentie”, zei ze, omdat zo’n niet-traditionele bediening haar doodsbang maakte.

Schuller echter, won hen voor zich. “Hij had een sterke invloed op Rick”, zegt Kay, “Wij werden betoverd door zijn positieve aantrekkingskracht op niet-gelovigen. Ik keek nooit meer achter-om”.2

Het artikel beschreef hoe Rick Warren later verhuisde naar Orange County, waar hij zijn kerk op-startte op een korte afstand van Schullers Crystal Cathedral. Het was daar dat hij het proces op-startte om zijn eigen megakerk te bouwen, door het direct implementeren van de principes en technieken die hij had geleerd van Schuller. Stafford legde uit:

Schuller imiterende, wandelde Warren door de (toen niet verenigde maar snelst groeiende) stad van Lake Forest, en vroeg wat de mensen tegenhield naar de kerk te gaan.3

De jonge pastor, die steeds het Schuller-voorschrift voor kerksucces volgde, verklaarde openbaar de

“vision” die hij had voor zijn kerk. In zijn allereerste Saddlback-preek, op 30 maart 1980, gebruikte hij het Schuller-concept van het presenteren van zijn “vision” in een reeks van “dreams” (dromen) verklaringen. Een van de dromen die hij verklaarde voor een zestigtal mensen die aanwezig waren, had te maken met de toekomstige groei van de kerk.

Het is de droom 20.000 leden te verwelkomen in de gemeenschap van onze kerkfamilie - lief-hebbend, lerend, lachend en in harmonie levend met elkaar.4 (originele benadrukking).

Na de verkondiging van de verschillende “droom”-componenten van zijn “vision”, vervolgde Rick Warren met het volgen van Schullers eeuwenoude metafysische techniek - een techniek die ik leer-de in leer-de New Age - van het positief en publiek bevestigen van zijn “droom”, nog voor die zal uit-komen. Rick Warren verklaarde:

Ik sta vandaag voor u en ik stel in verzekerd vertrouwen dat deze dromen realiteit zullen wor-den. Waarom? Omdat ze geïnspireerd zijn door God!5

En de rest is geschiedenis. Rick Warrens congregatie groeide en zo ook zijn reputatie als iemand om na te volgen in de bediening. Vandaag hebben duizenden pastors en kerken zijn methoden en strategieën geadopteerd, en hij verkocht miljoenen boeken.

Maar terwijl iedereen de aanwezigheid van God meende te zien in alles wat Rick Warren deed, bleef ik de aanwezigheid voelen van Robert Schuller.