• No results found

Dressuurstal Liza Janmaat en de FPG

In document Alle mensen te paard in Snelrewaard (pagina 44-46)

4. Resultaten

4.6 Dressuurstal Liza Janmaat en de FPG

In dit hoofdstuk wordt beschreven wat Liza Janmaat moet doen om zich aan te sluiten bij de vereniging Federatie Paardrijden Gehandicapten en of dit een meerwaarde is voor haar manege. Algemene informatie over de FPG is te vinden in de bijlage. Hierin staan ook de missie en doelstelling van de FPG. Dit hoofdstuk geeft antwoord op de laatste subvraag: wat zijn de eisen van de vereniging Federatie Paardrijden Gehandicapten met betrekking tot het aanbieden van paardrijlessen voor mensen met een beperking?

4.6.1 Lid worden van de FPG

Om je als manege aan te willen sluiten bij de FPG moet je aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen. Deze eisen en voorwaarden zijn onderverdeeld in vier groepen: organisatie, organisatie van het rijden, medewerkers en accommodatie en bedrijfsmiddelen. De eisen en voorwaarden zijn ondergebracht in een ledenhandvest (FPG, 2013d). Het complete handvest is te vinden in bijlage II. Een aantal eisen en voorwaarden waar Liza Janmaat aan moet voldoen voordat zij zich kan aansluiten bij de FPG worden hieronder per groep beschreven.

Organisatie

Liza Janmaat moet een stichting of vereniging oprichten voor het paardrijden voor mensen met een beperking. Dit is niet alleen een eis van de FPG, het is ook nodig voor de juiste afhandeling van financiën en verzekeringen. Verder moet Liza Janmaat ten minste 500 ruiterlesuren per jaar aanbieden om lid te mogen worden van de FPG. Dit komt neer op ongeveer tien ruiters per week (FPG, 2013d).

Organisatie van het rijden

Liza Janmaat voldoet al aan de eis dat de paardrijlessen voor mensen met een beperking gegeven dienen te worden door een bevoegd instructeur, zij is namelijk zelf Instructeur Paardrijden

Gehandicapten. Een andere eis van de FPG is dat ruiters pas toegelaten worden na goedkeuring van de behandelend of adviserend arts. De relevante medische gegevens moeten worden opgevraagd en dienen schriftelijk vastgelegd te worden. Het lesgeven moet planmatig en met regelmatige

verslaglegging gebeuren. De gebruikte paarden, tuigen, hulpmiddelen en groepsgrootte moeten afgestemd zijn op de behoeften van de ruiter. De groepsgrootte is bij voorkeur niet groter dan zes ruiters. Aangezien Liza Janmaat al geruime tijd paardrijles geeft en de groepsgrootte op dit moment ook maximaal zes ruiters is, voldoet Liza Janmaat al aan deze eis. Verder moeten er duidelijke veiligheidsprocedures en gedragsprotocollen worden opgesteld en deze moeten voor iedereen duidelijk zijn en worden nageleefd (FPG, 2013d).

Medewerkers

Een bevoegd instructeur bezit een IPG diploma wat door de FPG/KNHS is verstrekt. Liza Janmaat heeft dit diploma in 2013 behaald. Medewerkers, vrijwilligers en instructeurs moeten in de gelegenheid worden gesteld bijscholingen te volgen op relevante terreinen en er moet een schriftelijke overeenkomst zijn tussen hen en Liza Janmaat. Ook moet er een WA-verzekering afgesloten worden ten behoeve van de medewerkers en vrijwilligers (FPG, 2013d).

Accommodatie en bedrijfsmiddelen

De manege hoe die op dit moment is voldoet niet aan de kwaliteitseisen van de FPG, een verbouwing is daarom noodzakelijk. Er moet onder andere een (overdekte) afsluitbare rijbaan aanwezig zijn en alle gebouwen en terreinen dienen toegankelijk en veilig te zijn voor mensen met een beperking. Van de gebouwen en terreinen waar de activiteiten plaatsvinden, moet een risico-inventarisatie gemaakt worden. Voordat Liza Janmaat paardrijden voor mensen met een beperking kan aanbieden dienen er geschikte paarden en pony’s te komen. Deze moeten voldoende worden getraind en regelmatig beoordeeld worden op geschiktheid, conditie en gezondheid. Er moeten ook voldoende geschikte

hulpmiddelen en harnachement aangeschaft worden die voldoen aan de gestelde eisen voor kwaliteit en veiligheid (FPG, 2013d).

4.6.2 Meerwaarde van de FPG

Voor een manege heeft het een aantal voordelen om zich aan te sluiten bij de FPG. Het eerste voordeel is dat leden van de FPG het recht hebben om een FPG-lidmaatschapsbord te plaatsen, deze wordt verstrekt in bruikleen bij aanvang van het lidmaatschap. Hierdoor is het gemakkelijk voor buitenstaanders om te zien dat de manege lid is van de FPG. Ook laat je hiermee zien dat je aan de benodigde kwaliteitseisen voldoet. Daarnaast kunnen leden altijd een beroep doen op leden van het landelijk bestuur voor overleg, advies of begeleiding omtrent paardrijden voor mensen met een beperking (FPG, 2013d).

Verder is uit de interviews met de contactpersonen van de instellingen naar voren gekomen dat zij het als een meerwaarde zien wanneer een manege is aangesloten bij de FPG. Dit omdat er dan aan bepaalde kwaliteitseisen voldaan moet zijn. Hierdoor heb je de zekerheid dat een FPG manege voldoet aan bepaalde eisen wat betreft veiligheid en voorzieningen. Ook door vergelijkbare

succesbedrijven wordt geadviseerd om je als manege voor mensen met een beperking aan te sluiten bij de FPG. Op die manier kom je makkelijker in contact met andere maneges en besturen van maneges, en kun je informatie uitwisselen.

Conclusie

Liza Janmaat moet een aantal dingen aanpassen alvorens zij kan toetreden tot de FPG. Zij zal een stichting of vereniging moeten starten voor de aangepaste lessen en ten minste 500 aangepaste ruiterlesuren per jaar aan moeten kunnen bieden. Liza Janmaat moet van alle ruiters de relevante medische gegevens schriftelijk vastgelegd hebben. Het lesgeven dient planmatig te gebeuren met regelmatige verslaglegging. De gebruikte paarden, tuigen, hulpmiddelen en groepsgrootte moeten zijn afgestemd op de behoeften van de ruiter. Ook moeten de veiligheidsprocedures en

gedragsprotocollen bekend zijn bij medewerkers, vrijwilligers en ruiters en worden nageleefd. Medewerkers en vrijwilligers moeten in de gelegenheid worden gesteld bijscholingen te volgen en er moet een schriftelijke overeenkomst zijn tussen hen en Liza Janmaat. Ook moet er een WA-

verzekering afgesloten worden voor de medewerkers en vrijwilligers. Er moet een afsluitbare rijbaan komen en alle gebouwen en terreinen dienen toegankelijk en veilig te zijn voor mensen met een beperking. Tot slot moeten er geschikte paarden en pony’s komen en dienen er hulpmiddelen en harnachement aangeschaft te worden voor de aangepaste lessen. Liza Janmaat voldoet al wel aan de eis dat de aangepaste lessen door een IPG’er gegeven moeten worden. Instellingen en vergelijkbare bedrijven zien het wel als een meerwaarde om lid van de FPG te zijn.

In document Alle mensen te paard in Snelrewaard (pagina 44-46)