• No results found

Een opname op de HIC Jeugd heeft als doel de-escalatie van crisis en toewerken naar stabilisatie van het dagelijks leven. Hierbij wordt rekening gehouden met de mogelijkheden en beperkingen van de jongere en het gezinssysteem. Er zal in

samenspraak met de behandelaren gekeken worden naar wat er nodig is om de ontstane crisis in het gezin te stabiliseren en vaardigheden aan te leren om hier in de toekomst mee om te kunnen gaan.

Hoe heftig de ontstane crisis ook is, een opname op de HIC Jeugd betekent participeren om tot activering te komen. De jongere en het gezinssysteem worden in staat gesteld om met ondersteuning bepaalde patronen te doorbreken en om de onderlinge communicatie te verbeteren.

Opname op de HIC Jeugd betekent intensieve begeleiding aan jongere en gezinssysteem door het multidisciplinaire team. Daarbij is het van belang om door middel van het creëren van regelmaat en een bepaalde mate van voorspelbaar-heid te streven naar stabilisatie van het dagelijkse leven. Gedacht kan worden aan herstel van dag- en nachtritme, dag invulling, zelfzorg en creëren van overzicht met betrekking tot alledaagse terugkerende situaties.

Regelmaat wordt op de afdeling gecreëerd door het hanteren van afdelings-afspraken en het aanbieden van een dagstructuur met vaste routines. Dit wordt gezien als de basis van de behandeling, waarbij uiteraard ook gekeken wordt naar individuele mogelijkheden, beperkingen en/of behoeften van de jongere en het gezinssysteem. De afdelingsafspraken hebben als doel zoveel mogelijk normaliseren, uitgaande van omgangswaarden en -normen. In de dagelijkse routine zijn momenten van rust, gezamenlijke drink- en eetmomenten en een individueel behandelaanbod opgenomen.

Indicatie voor opname op de HIC Jeugd

Ondanks het uitgangspunt dat de jongere thuis beter wordt, kunnen er situaties voorkomen waardoor het toch nodig blijkt om een kortdurende opname op de HIC Jeugd vorm te geven. Dit kan wanneer de ambulante behandeling nog niet gestart is of op dat moment even onvoldoende effect heeft voor de jongere en het systeem om zichzelf staande te houden. Deze opname is bedoeld om de stabiliteit en eigen regie binnen het gezin te hervinden waarbij mogelijke schadelijke invloeden van een opname tot een minimum beperkt worden.

De indicaties voor opname zijn wisselend en worden beoordeeld door een team van kinder- en jeugdpsychiater, (GZ-)psycholoog en arts in opleiding tot specialist (AIOS), in samenspraak met de verwijzer en het gezin. Hiervoor is het psychiatrisch toestandsbeeld van de jongere leidend. Het kan ook betekenen dat de ambulante behandeling van een jongere en het systeem tijdelijk geïntensiveerd wordt, bijvoorbeeld door IHT Jeugd aan te bieden op de afdeling. Bij een opname op de HIC Jeugd wordt er samen met het gezin toegewerkt naar een terugkeer naar huis en vervolgbehandeling. Een snelle vervolgbehandeling is hierbij wenselijk waarbij, indien mogelijk, IHT Jeugd een belangrijk onderdeel is van het vervolg-aanbod. Door de snelle start, intensieve behandeling en 24 uurs bereikbaarheid

kan een klinische opname op de HIC Jeugd doorgaans binnen een paar dagen omgezet worden in een ambulante behandeling via IHT Jeugd.

Contra-indicaties

Een opname op de HIC Jeugd vindt plaats onder bepaalde voorwaarden waarbij de motivatie bij de jongere en/of het systeem wenselijk is. Bij een vrijwillige opname is de aanwezigheid van het systeem ook een belangrijke voorwaarde voor succes. Gebruik van middelen is niet toegestaan op de HIC Jeugd. Ernstige verslavingsproblematiek of bovenliggende gedragsproblematiek zijn contra- indicaties voor opname. LVB-problematiek wordt zo mogelijk doorverwezen naar de specialistische HIC Jeugd LVB van Karakter in Ede.

Typen opnames op een HIC Jeugd:

De HIC Jeugd is integraal verbonden met IHT Jeugd en maakt deel uit van IBC Jeugd. IBC Jeugd biedt crisis, spoed en intensieve zorg: een intensive opname vervangende behandeling (IHT Jeugd) al dan niet i.c.m. een kortdurende opname in de kliniek (HIC Jeugd).

De zeer intensieve behandeling is gericht op de jongere in zijn eigen omgeving.

De belangrijkste elementen van IBC Jeugd zijn:

• Gericht op veiligheid van jongere en omgeving: grote intensiteit, altijd beschikbaar.

Aanmelding kan 24 uur per dag, indien nodig kan de behandeling binnen 2 uur starten, ook in de nacht of weekend. Buiten kantooruren vormt de HIC Jeugd hierin de centrale positie.

• Kindgericht: diagnostiek, verminderen psychopathologie, aansluiten op ontwik-kelmogelijkheden, rekening houden met beperkingen.

• Gezinsgericht: diagnostiek, stabilisatie, structurering, ondersteuning, behandeling van het gezin. Kern van de behandeling is de zeer intensieve thuisbehandeling.

Ook bij opname wordt aanwezigheid van een ouder verwacht. Alle behandel-besprekingen vinden plaats in aanwezigheid van jongere én ouders.

• Netwerkgericht: school, familie, buurt, vrije tijd, professionele netwerk (netwerk-partners in de hulpverlening). Het professionele en sociale netwerk van het gezin wordt actief betrokken bij de behandeling. Behandelbesprekingen zijn zoveel mogelijk in aanwezigheid van relevante betrokkenen.

Met kennis van bovenstaande punten is een intensieve behandeling van jongere en gezin in de thuissituatie niet in te denken zonder de faciliteiten van de HIC Jeugd. Hier volgt een uiteenzetting van de verschillende mogelijke opnames op de HIC Jeugd:

• Klinische interventie bij IHT Jeugd

Doel: kortdurende opname binnen een tijdspanne van enkele uren tot enkele dagen tot maximaal 2 weken binnen het IHT Jeugd-traject. Deze opname heeft een specifiek doel (bijvoorbeeld: systemische observatie/interventie, instellen op farmacotherapie, ondersteuning van IHT Jeugd-traject in geval van ernstige psychiatrische decompensatie met verhoogd gevaar criterium). Hierbij blijven behandelaren vanuit de IHT Jeugd nauw betrokken en houden zij, in overleg met behandelaren van de HIC Jeugd, de regie binnen behandeling.

• Verzoek tot specialistische second opinion

Doel: kortdurende overname met als doel de specifieke (diagnostiek)vraag beantwoorden. Duur varieert van een aantal dagen of 1 week (maximaal 2 weken) en er is een terugkeergarantie naar verwijzer. Na afloop wordt het behandeladvies gedeeld met gezinssysteem en de verwijzer.

• Verzoek tot specialistische (systemische) observatie

Doel: kortdurende vrijwillige opname, van een aantal dagen of 1 week (maximaal 2 weken). Hierbij ligt er een specifieke (diagnostiek) vraag en wordt er een behandeladvies naar verwijzer/gezinssysteem gestuurd. Bij indicatie en woonachtig binnen IHT Jeugd-regio zal vervolgbehandeling d.m.v. IHT Jeugd mogelijk zijn.

• Instellen op complexe farmaceutische behandeling

Doel: kortdurende vrijwillige opname met als doel: instellen op medicatie.

Insteek is om deze opname aan aantal dagen of maximaal 2 weken te laten duren, afhankelijk van de medicatie opbouw/afbouw. Na afloop van opname wordt het (gewijzigde) medicatiebeleid teruggekoppeld naar verwijzer en gaat het gezin weer terug naar verwijzer.

• Crisisopname binnen vrijwillig kader

Doel: kortdurende vrijwillige opname om crisis te de-escaleren, variërend van een aantal dagen tot maximaal twee weken. Uitgangspunt is zo snel mogelijk terug naar huis met een duidelijk vervolgtraject. Afhankelijk van woonplaatsbeginsel kan dit IHT Jeugd zijn. Indien dit niet mogelijk is gaat jongere terug naar verwijzer.

• Opname binnen de Wet Verplichte Geestelijke Gezondheidszorg (Wvggz; crisis-maatregel, zorgmachtiging)

Doel: een gedwongen opname voor jongeren met gevaarcriteria, woonachtig binnen of buiten de regio, om crisis te de-escaleren. Deze opname valt niet onder de twee-weken regeling, echter is de voorkeur alsnog zo kort mogelijk.

Indien de jongere uit een andere regio komt dan gaat hij/zij zo snel als kan terug naar een instelling in diens eigen regio (gastplaatsing). Belangrijk is om hierbij snel helderheid te verschaffen over vervolgtraject.

• Vrijwillige bed-op-recept (BOR) opname ter voorkoming van crisis

Doel: vrijwillige opname van een jongere waarbij het gezinssysteem niet actief betrokken wordt, passend binnen ambulante behandeling (geen IHT Jeugd) om

crisis te voorkomen. Deze opname kan maximaal 24-48 uur duren waarna jongere weer naar woonplek terug zal keren. Om gebruik te maken van dit concept is een contract opgesteld tussen jongere en vaste behandelaar binnen ambulante behandeling.