• No results found

Wie is de doelgroep van zelftesten in het voortgezet (speciaal) onderwijs?

De zelftesten zijn bedoeld voor iedereen binnen de school: leerlingen en onderwijspersoneel. Het zelftesten is bedoeld voor mensen zonder klachten, die níet in nauw contact zijn geweest met iemand met COVID-19, en niet terugkeren uit een hoogrisicogebied. Mensen met (milde) klachten of mensen die in nauw contact zijn geweest met iemand met COVID-19 moeten zich altijd laten testen via de GGD.

Er gaat op twee verschillende manieren worden getest: risicogericht en preventief:

1. Het preventief testen wordt op dit moment uitsluitend ingezet voor het onderwijspersoneel. Hierbij is de test een preventieve check, zonder dat daar directe aanleiding toe is. Deze testen vinden 2x per week thuis plaats.

2. Als een besmetting op uw school bekend wordt, kan een brede groep leerlingen een zelftest doen. Dit is risicogericht testen. Het zelftesten gebeurt in dit geval op school, onder begeleiding, maar onder eigen verantwoordelijkheid van de tester. Het testen van contacten draagt eraan bij zo snel mogelijk verdere verspreiding te voorkomen. Hierbij is het belangrijk dat alleen contacten met een laag risico op besmetting de zelftesten doen. Personen met een hoog risico op besmetting (nauwe contacten) moeten zo snel mogelijk in quarantaine en getest worden bij de GGD. De GGD en de school bepalen samen welke personen tot welke groep behoren.

Wie is de doelgroep van zelftesten in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs?

De zelftesten zijn bedoeld voor studenten en medewerkers. Er wordt enkel preventief getest. Het is een preventieve check, zonder dat daar directe aanleiding toe is. Deze testen vinden thuis plaats.

Klopt het dat niet alle leerlingen/medewerkers van de school risicogericht getest moeten worden als er een besmetting is?

Dat klopt, niet de gehele school hoeft dan een zelftest af te nemen. Risicogericht testen wordt ingezet bij uw medewerkers op school (leraren, onderwijsondersteunend personeel, overig ondersteunend personeel) en

9 leerlingen, wanneer er een besmetting met het coronavirus op school bekend is. Op het moment dat een besmetting bekend wordt, dan bepalen de GGD en de school samen welke leerlingen en personeelsleden een zelftest kunnen afnemen. Op hoofdlijnen gaat het om mensen die een lesuur of langer bij een besmet persoon in dezelfde ruimte zijn geweest, met uitzondering van de nauwe contacten. Nauwe contacten moeten zo snel mogelijk in quarantaine en getest worden bij de GGD.

Wij zijn een school voor praktijkonderwijs. Zelftesten van leerlingen is bij ons soms lastig. Wat kunnen we doen?

Binnen het praktijkonderwijs kunnen er leerlingen zijn die een zelftest niet goed kunnen afnemen. Samen met de sectororganisatie en de GGD wordt er hard gewerkt aan oplossingen hoe we het testen voor deze leerlingen mogelijk maken. Een brief hierover vindt u zo snel als mogelijk, in de week van 19 april, op www.zelftesteninhetonderwijs.nl en ontvangt u, indien uw mailadres bij ons bekend is, per e-mail.

Wij zijn een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Zelftesten van leerlingen is bij ons soms lastig. Wat kunnen we doen?

Binnen het voortgezet speciaal onderwijs kunnen er leerlingen zijn die een zelftest niet goed kunnen afnemen.

Samen met de sectororganisatie en de GGD wordt er hard gewerkt aan oplossingen hoe we het testen voor deze leerlingen mogelijk maken. Een brief hierover vindt u zo snel als mogelijk, in de week van 19 april, op www.zelftesteninhetonderwijs.nl en ontvangt u, indien uw mailadres bij ons bekend is, per e-mail.

Kunnen leerkrachten die invallen ook gebruik maken van zelftesten?

Ja, de zelftesten zijn bedoeld voor onderwijspersoneel dat op de schoollocatie werkt. Per week kunt u bekijken wie van uw medewerkers een zelftest aangeboden moet krijgen. We vragen de school zelf een afweging te maken, wie voor het zelftesten in aanmerking komt.

Is er in de verdeling van de zelftests rekening gehouden met onze invalkrachten?

Vooralsnog zijn er geen zelftesten verstrekt aan invalpools. De zelftesten zijn bedoeld voor iedere medewerker op uw schoollocatie om ervoor te zorgen dat het onderwijs zoveel mogelijk kan doorgaan. We vragen u zelf een afweging in te maken, wie voor het zelftesten in aanmerking komt. Dit kunnen ook leerkrachten zijn die op uw school invallen.

In ons pand zit ook een kinderopvangorganisatie. Moeten wij zelftesten aan hen geven?

Ja. Wanneer uw school in hetzelfde pand zit als een kinderopvangorganisatie, dan krijgt u testen geleverd voor zowel uw onderwijspersoneel als voor medewerkers van de kinderopvangorganisatie. Hier is in de aantallen zo veel als mogelijk rekening mee gehouden.

Op korte termijn komen ook voor de kinderopvanglocaties buiten schoolgebouwen zelftesten beschikbaar.

Deze kinderopvanglocaties ontvangen hierover nog nadere informatie.

Wij werken op het bestuurskantoor. Kunnen wij ook gebruik maken van zelftesten?

De zelftesten zijn bedoeld om het onderwijs zoveel mogelijk door te laten gaan. Zelftesten zijn daarom alleen bedoeld voor personeel dat op de scholen in contact komt met de leerlingen.

Wanneer een bestuurskantoor gehuisvest is op een schoollocatie, kunnen wij ons voorstellen dat personeel dat niet kan thuiswerken, ook gebruik kan maken van preventief zelftesten, aangezien zij ook in contact kunnen komen met de leerlingen. In de aantallen en de leveringen is echter geen rekening gehouden met personeel van het bestuurskantoor dat op een schoollocatie werkzaam is.

10 Kunnen chauffeurs van het leerlingenvervoer ook gebruik maken van de zelftesten?

In de aantallen is hier geen rekening mee gehouden, omdat de chauffeurs niet in dienst zijn van een school.

Wij zijn een school binnen een residentiële instelling. Kunnen wij ook gebruik maken van zelftesten? En hoe zit dat voor onze leerlingen en zorgpersoneel?

Meer informatie over het zelftesten vindt u op de website www.zelftesteninhetonderwijs.nl . Wij hebben tevens informatie verstuurd naar de scholen binnen een residentiële instelling. Mocht deze informatie u niet hebben bereikt, dan kunt u contact opnemen met de helpdesk via 088-7674077.

Wij zijn een particuliere school. Kunnen wij ook gebruik maken van zelftesten?

Meer informatie over het zelftesten vindt u op de website www.zelftesteninhetonderwijs.nl . Wij hebben tevens informatie verstuurd naar de particuliere scholen die bij het ministerie bekend zijn. Mocht deze informatie u niet hebben bereikt, dan kunt u contact opnemen met de helpdesk via 088-7674077.

Wij zijn een internationale school. Kunnen wij ook gebruik maken van zelftesten?

Meer informatie over het zelftesten vindt u op de website www.zelftesteninhetonderwijs.nl . Wij hebben informatie verstuurd naar de internationale scholen die bij het ministerie bekend zijn. Mocht deze informatie u niet hebben bereikt, dan kunt u contact opnemen met de helpdesk via 088-7674077.

Wij zijn een erkende niet-bekostigde onderwijsinstelling in het mbo en ho. Kunnen wij ook gebruik maken van zelftesten?

Ja. U kunt uw interesse aangeven via sneltesten@minocw.nl. U zal in dan in de leveringsplanning worden opgenomen en er zullen testen worden geleverd.

Een leerling/student is een beetje verkouden. Mag de leerling/student een zelftest doen en bij een negatieve uitslag naar school?

Nee. Bij klachten passend bij corona kan de zelftest niet worden gebruikt. De leerling/student blijft en thuis en kan zich laten testen bij de GGD.

Een leerling/student hoest een beetje en wil niet naar de GGD teststraat. Kan zij een zelftest doen?

Nee. De zelftest kan niet worden gebruikt als iemand klachten heeft. Bij corona gerelateerde klachten blijft de leerling/student thuis en maakt een testafspraak bij de GGD.

Omdat er een besmetting is geconstateerd, is de hele klas naar huis gestuurd. Kan ik na 5 dagen een zelftest doen en naar school komen?

Nee. Als de gehele klas door de GGD op basis van de informatie van de school is aangewezen als nauw contact, dan gaan alle leerlingen in quarantaine. Zij laten zich direct testen bij een GGD teststraat en bij een negatieve uitslag nog een keer op dag 5. Is de uitslag van de test op dag 5 negatief, dan mogen ze uit quarantaine en weer naar school.

Komt het onderwijspersoneel, dat reeds is gevaccineerd, in aanmerking voor een zelftest?

Ja. Hier gelden dezelfde regels als voor niet-gevaccineerden.

Komt het onderwijspersoneel en de leerlingen, die reeds corona hebben gehad, in aanmerking voor een zelftest?

Ja. Hier gelden dezelfde regels als voor niet-gevaccineerden.

11

GERELATEERDE DOCUMENTEN