• No results found

3 Takenpakket

3.1 Doel van de functie 2

Als beleidsmedewerker werk je mee aan de verdere uitbouw van het beleid van de Vlaamse Overheid op het vlak van digitale economie en maatschappij. Je bouwt inhoudelijke expertise op met betrekking tot de ontwikkelingen van de digitale economie en maatschappij in Vlaanderen en op het internationaal niveau. Jouw expertise wordt ingezet bij het verder uitwerken van concrete acties in het kader van onder andere het actieplan Artificiële Intelligentie en de acties rond digitale oplossingen voor transversale

maatschappelijke beleidsuitdagingen, zoals 5G, supercomputing, datagedreven toepassingen en nanotechnologieën. Ook het voorbereiden en uitwerken van Vlaamse standpunten i.k.v. EU- en internationale programma’s m.b.t. deze domeinen behoren tot het takenpakket.

Je volgt actuele tendensen op het vlak van digitalisering en digitale technologie die van invloed zijn op de Vlaamse economie en maatschappij. Je werkt mee een beleid uit dat bedrijven en maatschappelijke actoren moet ondersteunen om digitale technologieën te implementeren en deze digitalisering te gebruiken als kans om verder te groeien of om oplossingen te bieden voor transversale maatschappelijke uitdagingen.

Je analyseert deze tendensen en maakt hierover rapporten op ten behoeve van de beleidsmakers. Jouw expertise wordt ingezet bij het verder uitwerken van concrete acties om de digitalisering in Vlaanderen verder uit te rollen. Specifiek volg je in dit kader onder andere de activiteiten op van het onderzoekscentrum IMEC, de uitbouw van een 5G netwerk, het Europese programma Digital Europe Programme, het actieplan Artificiële Intelligentie,… Je werkt ook inhoudelijk mee aan het opzetten van communicatie en events rond deze thema’s.

De onderbouwing van het beleid zal verder worden ondersteund door specifieke studies of data-analyses.

Je voert deze studies zelf uit of je stuurt ze aan in het geval van uitvoering door externe experten. Je gaat ook actief op zoek naar recent onderzoek omtrent digitalisering en vertaalt die naar het Vlaams beleid.

Voor de uitvoering van het beleid beheer je ook subsidie-overeenkomsten met relevante actoren en volg je deze achteraf op.

Je bouwt op zelfstandige basis een netwerk uit met andere relevante instellingen die een bijdrage leveren aan een dergelijk beleid zoals de Europese Commissie, OESO, SERV, VARIO en VLAIO.

Als inhoudelijke expert lever je diverse schriftelijke bijdragen voor beleidsdocumenten, parlementaire vragen, enzovoort. Vanuit je inhoudelijke expertise werk je eveneens mee aan het toeleveren van actuele informatie voor de website van het departement.

3.2 RESULTAATSGEBIEDEN

Zodra je op kruissnelheid bent, zal je takenpakket uit onderstaande resultaatsgebieden bestaan:

1. Beleidsvoorbereiding

Proactief verzamelen, genereren en verwerken van informatie en uitbouwen, onderhouden en consulteren van netwerken met als doel het beleid met kennis en data te onderbouwen, te adviseren over de wenselijke richting van het beleid en proactief behoeften, opportuniteiten of knelpunten te identificeren.

- Aansturen van externe en interne studies

- Verzamelen van informatie geleverd door externe en interne onderzoekers - Interpreteren van monitoring gegevens

- Zelf uitvoeren van beperkt, kort, gefocust onderzoek

- Contacten onderhouden met kennisleveranciers en studiecentra - Kennismanagement

- Volgen van internationale trends

- Identificeren en in kaart brengen van de kennis die nodig is - opvolgen ontwikkelingen op het vlak van digitalisering 2. Beleidsontwikkeling

Voorbereiden, uitwerken en afstemmen van beleidsplannen met als doel een visie, een plan van aanpak en bijbehorend instrumentarium te ontwikkelen en op te leveren.

- Deelnemen aan of leiden van projecten - Schrijven van nota’s

- Deelnemen aan en organiseren van beleidsvergaderingen

- Tussen verschillende beleidsscenario’s het meest geschikte selecteren en voorstellen - Afstemmen met het bevoegde kabinet

- Deelnemen aan intra-Belgische overleggen - Bespreken met relevante actoren

- Plannen van de stappen in de implementatie

- Bijdrage nota’s zoals nota’s Vlaamse Regering mbt digitalisering

3. Beleidsbeïnvloeding

Inbrengen en beargumenteren van het Vlaamse (en Belgische) standpunt in (inter)nationale beleid- en besluitvormingsproces met als doel mee vorm te geven aan het (inter)nationaal beleid vertrekkend van de Vlaamse belangen.

- Input geven aan de Permanente Vertegenwoordiging

- Opvolgen van relevante Europese dossiers rond digitalisering

- Opvolgen ontwikkelingen rond het Digital Europe Programme en andere Europese investeringsprogramma’s inzake digitalisering

4. Draagvlak en betrokkenheid

Betrekken van relevante actoren binnen en buiten de organisatie bij de beleidsontwikkeling en -uitvoering en de voorstellen op regelmatige basis met hen aftoetsen met als doel de betrokkenheid en het draagvlak te vergroten

- de stakeholders betrekken bij beleid

- organiseren van stakeholderconsultaties en -vergaderingen (zie Werkgroep 5: EU-platform

| Departement EWI (ewi-vlaanderen.be)) - detecteren en afwegen van belangen

- aftoetsen van beleidsvoorstellen met het werkveld - een netwerk onderhouden van betrokken actoren

5. Beleidsimplementatie

Coördineren en ondersteunen van de voorbereiding en uitvoering van de beleidsimplementatie met als doel ervoor te zorgen dat de implementatie van het beleid efficiënt verloopt.

- Opzetten en onderhouden van goede formele en informele contacten met

beleidsuitvoering teneinde (neven)effecten, opportuniteiten, of structurele knelpunten in de uitvoering te identificeren en te vertalen in bijsturing.

- afstemming met VLAIO - Netwerken uitbouwen - Praktijkliteratuur opvolgen - Input vanuit werkveld capteren

- Vinger aan de pols houden en pijnpunten identificeren - Informatiestromen en processen bewaken

- Erover waken dat beleid goed uitvoerbaar is 6. Opvolging en bijsturing

Organiseren, uitvoeren en rapporteren van de (beleids)monitoring en –evaluatie met als doel om via bijsturing de doelstellingen van het beleid te realiseren.

- Deelname aan opvolgvergaderingen (stuurgroepen) - Volgen van monitoringdata en detecteren van trends - Evaluatierapporten schrijven

- Evalueren van het beleid

- Adviseren over bijsturing van het beleid - Voorstellen doen voor beleidswijziging 7. Communicatie

Verzorgen van communicatie en ondersteunen van de communicatie over beleidsbeslissingen en het beleid met als doel het beleid bij interne en externe doelgroepen bekend te maken.

- Bijdrage aan de nieuwsbrief van het departement - Bijdrage aan de website van het departement - Bijdragen aan publicaties van het departement.

- Inhoudelijk bijdragen aan inhoud events en PR plannen rond beleid 8. Kennis m.b.t. het vakgebied

Actief uitbouwen, bijhouden en uitwisselen van kennis en ervaring m.b.t. het vakgebied met als doel via integratie van de praktische en theoretische ontwikkelingen de kwaliteit van het beleid continu te verbeteren. - opvolgen ontwikkelingen binnen (inter)nationale fora zoals EC en dit vertalen naar het departement

- Onderhouden met internationale netwerken - Deelname aan (internationale) congressen - Trends en ontwikkelingen opvolgen - Interdisciplinaire kennis opbouwen

4. PROFIEL