• No results found

Direct mailing

In document intern ation a le bedrijfscommunicatie (pagina 102-107)

bedrijfsvoorstelling, opbouw naambekendheid en imago, commerciële acties

B. Direct mailing

Nu u beschikt over een goede, gesegmenteerde database, kan u zich tot uw doelgroepen richten. Doet u dat met de post of via een koerier, dan maakt u gebruik van een ‘direct mailing’; via een brief, een gepersonali-seerde folder of een briefkaart richt u zich tot uw doelgroep. Deze vorm van communicatie is flexibel, biedt u de mogelijkheid om een volledig verhaal te vertellen, komt bij de juiste mensen terecht en kan perfect gepland worden.

De verschijningsvormen van een mailing zijn veelvoudig. U kan ook deelnemen aan een mailpack, waarbij meerdere relevante informatie-dragers tegelijk worden geleverd bij uw doelgroep. In dat geval is op-vallen de boodschap; zorg dat uw informatie niet onmiddellijk verticaal wordt geklasseerd.

De mailing per post kent vele toepassingen. Het grootste deel van de mailings wordt gebruikt om een bedrijf voor te stellen aan klanten en prospects: het opbouwen van naambekendheid en een positief imago.

Ook het identificeren van mogelijke klanten kan via direct mail: geïnte-resseerden kan gevraagd worden om online te registreren. Een andere toepassing is het communiceren van commerciële acties of prijswijzi-gingen. Of geïnteresseerde ontvangers worden uitgenodigd voor beur-zen en seminaries.

Recent Nederlands onderzoek naar de succesfactoren van een direct mailing stelde de vraag: ‘Hoe ontvangt u persoonlijke reclame het liefst?’ Daaruit bleek dat men persoonlijke reclame nog steeds het liefst via de post ontvangt (53% versus 25% e-mail en 13% geen voorkeur).

Postorderverkoop in en

• Rechtstreekse verkoop via catalogi.

• Een groot vertrouwen in uw merk.

• Vraagt om een call-to-action: u kan de respons opmeten.

• U komt direct de huiskamer of het kantoor van potentiële klanten binnen.

• De catalogus kan met anderen worden gedeeld en wordt meestal een tijdje bewaard.

• Postorderverkoop moet steeds meer het onderspit delven tegen e-commerce.

• Het drukken van catalogi is duur, prijzen en aanbod na enkele maanden verouderd.

• Het wordt niet als milieuvriendelijk

beschouwd om vandaag nog dikke

catalogussen te verspreiden.

Bron: www.dmmediaplein.nl

En direct mailing via de post heeft meer voordelen. Het is selectief; u bepaalt wie uw boodschap wanneer zal ontvangen. U kan de respons precies opmeten en ziet wat werkt en wat niet. Bovendien is het relatief goedkoop – als uw database up-to-date is én uw boodschap overtui-gend.

Daartoe is niet alleen de inhoud van belang. Ook met de vorm moet u opvallen. Dat kan door het formaat, het kleurgebruik, de lay-out, of door een gadget toe te voegen dat een link heeft met de inhoud. Een direct mailing kan u printen. Heeft u een grote oplage voor ogen (›1.000), dan wordt het wellicht goedkoper om te drukken – met een professioneler resultaat. Als u uw bestand digitaal laat printen, kan u dat laten profes-sionaliseren.

C. Postorderverkoop

In Frankrijk is postorderverkoop van oudsher een belangrijke en ver-trouwde manier van verkopen. Ook in andere landen is de techniek po-pulair. Hiermee genereert u rechtstreekse verkoop via een catalogus of u laat klanten bestellen via het internet.

Hoewel e-commerce de bovenhand neemt, sturen ook bij ons een aantal grote bedrijven nog steeds catalogi naar klanten. Een ca-taloog blijft immers langer aanwezig en laat ook gemakkelijk toe een potentiële aankoop te bespreken en te vergemakkelijken.

Hoe ontvangt u persoonlijke reclame het liefst?

E-mail 24%

voorkeurGeen 13%

Post 53%

Internet 11%

Telemarketing in en

• Goed instrument voor het updaten van databases en het maken van afspraken.

• Persoonlijke en directe feedback mogelijk

• Zorgt voor instroom van nieuwe leads.

• Kostprijs kan afhankelijk gesteld worden van resultaat.

• Aantal te benaderen prospects kan gelinkt worden aan het resultaat.

• Steeds minder consumenten willen telefonisch gecontacteerd worden voor enquêtes, laat staan telefonische verkoop.

• Vluchtig contact, vraagt schriftelijke follow up.

• Klant ziet u niet en u ziet klant niet.

Postorderverkoop wordt zowel gebruikt in de zakelijke als in de consu-mentenmarkt. Voorbeelden van postorderverkoop naar de zakenmarkt zijn de catalogi met kantoormaterialen, uniformen of verpakkingsma-teriaal. Voorbeelden van postorderverkoop naar de consumentenmarkt zijn de gekende kledingcatalogussen, maar er zijn ook succesvolle ca-talogi voor onder meer boeken, wijnen en diepvriesproducten.

Asiel colli

Sommige bedrijven laten andere spelers toe om in de leveringen naar hun klanten een promotiepakket of een staaltje mee te sturen: La Re-doute, 3 Suisses en Fnac, bijvoorbeeld, laten andere bedrijven profite-ren van de zendingen die ze verzorgen. U krijgt niet onmiddellijk adres-sen of e-mailadresadres-sen in handen, maar dankzij het toevoegen van uw folder, uw staaltje of uw kortingsbon bij de levering kan de klant met u in contact treden.

In Frankrijk bijvoorbeeld kan u via postorderverkoop in de huisgezin-nen van de Fransen geraken via voor hen heel vertrouwde merken. 3 Suisses doet zelfs voorstellen om bepaalde producten als gast op hun e-commerce website te integreren. Misschien is dit voor uw product een interessante communicatietechniek?

U kan asiel colli gebruiken om:

• Een product te lanceren, eventueel in combinatie met een tv- of radiospot.

• Een product te laten testen.

• Producten te verkopen.

• Trafiek naar een verkooppunt te genereren.

D. Telemarketing

Bij telemarketing gebruikt u de telefoon om met individuele klanten in contact te komen. Bij inbound telemarketing bellen klanten voor vragen of bestellingen, als reactie op een promotieactie. Bij outbound telemar-keting gaat het initiatief van uw bedrijf uit. Ook hierbij zijn verschillende toepassingen mogelijk: afspraken maken met een vertegenwoordiger voor het tonen of uiteenzetten van een product, klanten uitnodigen, vragen naar een mening, vragen of een staal mag worden opgestuurd.

Sommige bedrijven hebben zelf een call center of customer contact center dat deze acties kan verzorgen. Vaak wordt de telefoon gebruikt in combinatie met een bericht via post of mail.

In document intern ation a le bedrijfscommunicatie (pagina 102-107)