• No results found

Dimensie vertrouwen in andere personen

De dimensie vertrouwen in andere personen verwijst naar het niveau van vertrouwen dat gemeenschapsleden in elkaar hebben. Deze komt tot uiting in nieuwsartikelen waarin

expliciete verwijzingen staan naar vertrouwen of wantrouwen tussen buren of tegen leden van de samenleving in het algemeen (Leupold et al., 2016, 9).

Limburgers en Hollanders

Een voorbeeld hiervan is het artikel waarin de resultaten van het onderzoek naar de Limburgse identiteit worden beschreven, uitgevoerd door De Limburger en het Limburgs Museum. Voor het onderzoek zijn bijna zeshonderd inwoners aan de hand van enquêtes ondervraagd. De meest opvallende uitkomst is dat Limburgers wantrouwen koesteren tegen nieuwkomers uit andere delen van het land, de zogenoemde ‘Hollanders’. Een groot deel van de ondervraagden vindt namelijk dat de Limburgse identiteit en cultuur door de ‘Hollanders’ wordt bedreigd. Zo valt te lezen:

“Opvallend: de inmenging van niet in Limburg geboren Nederlanders wordt zowel door links als door rechts-populistisch - respectievelijk 59 en 58 procent van de ondervraagden uit die groepen - ingeschat als factor die de ‘typisch Limburgse’ cultuur op termijn kan gaan aantasten” (Urlings, 2017).

Het beeld dat Limburgers wantrouwen koesteren ten opzichte van ‘Hollanders’ past volledig in de theorie over het ontstaan van het Limburgs zelfbewustzijn. Zoals in paragraaf 2.5 is besproken, bestaat de angst dat met de komst van mensen uit andere delen van het land de Limburgse cultuur wordt aangetast al ruim een eeuw lang. Deze gevoelens zijn aan het begin van de twintigste eeuw ontstaan (Cornips & Knotter, 2016, 143). Door het oprukken van de mijnindustrie die de traditionele, agrarische manier van leven in Limburg aantastte en de grootscheepse immigratie van werkzoekende mensen uit andere delen van Nederland, ontstond er angst voor het verliezen van de provinciale tradities. Met name het katholieke geloof, de eigen folklore en het dialect moesten volgens velen verdedigd gaan worden tegen de komst van protestante ‘Hollanders’. Dit wakkerde een regionaal zelfbewustzijn aan en kwam onder meer tot uiting in de oprichting van maandblad De Nedermaas, de Limburgse Liga en de Limburgse dialectvereniging Veldeke (Cornips & Knotter, 2016, 146).

De manier waarop de dimensie vertrouwen in andere personen tot uiting komt in het nieuwsartikel over wantrouwen jegens de ‘Hollanders’ is typerend voor Limburgse nieuwsmedia. Deze gevoelens van wantrouwen, die hedendaags ook nog bij veel Limburgers

aanwezig zijn, speelden namelijk een belangrijke rol in het ontstaan van het Limburgs zelfbewustzijn.

Sentiment bestaat online

In het zojuist besproken nieuwsartikel over het wantrouwen dat Limburgers koesteren ten opzichte van ‘Hollanders’ krijgt de dimensie vertrouwen in andere personen dus duidelijk vorm. Wat opvalt in het artikel is dat de expliciete verwijzingen naar wantrouwen tussen geboren en getogen Limburgers en mensen uit andere delen van het land neutraal worden beschreven aan de hand van de onderzoeksuitkomsten. Journalisten van Limburgse regionale media lijken in dit voorbeeld dus keurig te doen wat ze hebben geleerd en laten geen oordeel vellen, maar beschrijven enkel de resultaten van het enquêteonderzoek.

Dit betekent echter niet dat het sentiment dat Limburgers wantrouwen koesteren tegen ‘Hollanders’ niet bestaat. Als je de onderstaande reacties leest die onder het Facebook- bericht van 1Limburg zijn geplaatst, wordt duidelijk dat dit sentiment wel degelijk bestaat onder inwoners van Limburg:

Facebook reactie 1:

Richo  Eurlings Moeten  de  huilanders  maar  geen  uitgesproken  mening  uiten  over  de  limburgers   en  de  identiteit  van  de  limburgers  in  gevaar  brengen  door  zich  niet  aan  te  passen  in  ons  gebied  of   ons  stelselmatig  kleineren  in  de  (sociale)  media.  Het  is  een  kwestie  van  geduld.  

Facebook reactie 2:

Mark  Wierts Ik  ben  voor  mijn  werk  vaak  onderweg  in  de  rest  van  Nederland  en  je  krijgt  overal   commentaar  op  het  feit  dat  je  Limburgse  bent,  naast  dat  ze  vaak  denken  dat  je  Belg  of  Duitser   bent.  Dit  zou  zo  maar  eens  de  oorzaak  van  de  bedreiging  kunnen  zijn.  Ik  voel  me  eerst  Limburger,   dan  Nederlander  en  dan  Europeaan  😜

De dimensie vertrouwen in andere mensen komt dus het duidelijkst tot uiting in de reacties die op social media onder nieuwsberichten worden geplaatst. Hierin worden door Limburgers namelijk expliciete verwijzingen gemaakt over het wantrouwen dat zij koesteren ten opzichte van mensen uit andere delen van Nederland.

Een vergelijkbaar voorbeeld van een nieuwsartikel waarin de dimensie vertrouwen in andere mensen duidelijk wort gerepresenteerd, is het artikel waarin de bevindingen worden besproken van het enquêteonderzoek naar het vertrouwen dat Limburgers hebben in vluchtelingen. Met het onderzoek wilden De Limburger en de regionale omroep L1

zeshonderd Limburgers ondervraagd aan de hand van enquêtes. Het belangrijkste resultaat was dat een groot deel van de Limburgers geen vertrouwen heeft in de integratie van

vluchtelingen en de gebeurtenissen in Keulen dat wantrouwen hebben versterkt. Zo valt in het artikel te lezen:

“Acht van de tien Limburgers denken dat vluchtelingen niet goed om kunnen gaan met de gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de Westerse samenleving. De helft denkt dat het cultuurverschil zo groot is dat integratie onmogelijk is en dat de Westerse cultuur wordt bedreigd. De grootschalige aanranding en beroving onlangs in Keulen heeft dat gevoel significant versterkt” (Janssen, 2016).

Ook bij dit voorbeeld lijken journalisten te doen wat ze tijdens hun journalistieke opleiding hebben geleerd. Zo worden de expliciete verwijzingen naar wantrouwen tussen Limburgers en vluchtelingen neutraal beschreven aan de hand van het enquêteonderzoek. Maar ook bij dit voorbeeld bestaat het sentiment dat Limburgers wantrouwen koesteren ten opzichte van vluchtelingen wel op sociale media. Zoals in de volgende reacties die door Limburgers onder het nieuwsbericht op Facebook zijn geplaatst:

Facebook reactie 3:

Claudia  Veneziano-­‐‑Stura Ondanks  de  grootschalige  aanrandingen  en  berovingen  in  Keulen,  de   criminaliteit  die  stijgt  en  de  angst  onder  de  bevolking  de  miljarden  wat  dit  kost,  blijven  ze  de   vluchtelingen  binnen  halen.  Dat  ze  schijt  hebben  aan  eigen  volk  is  wel  duidelijk  

Facebook reactie 4:

Patrick  Hsm Pim  Fortuyn  had  ons  gewaarschuwd!  Iedereen  moet  gewoon  in  opstand  komen   tegen  deze  ongebreidelde  stroom  economische  migranten.  

 

Facebook reactie 5:

Virginia  Den  Hollander Die  willen  helemaal  niet  integreren,  maar  droom  allemaal  lekker   verder,  ze  doen  in  Den  Haag  toch  lekker  wat  ze  willen  

De dimensie vertrouwen in andere personen wordt dus duidelijk gerepresenteerd in artikelen waarin de uitkomsten worden beschreven van enquêteonderzoeken naar het vertrouwen dat Limburgers hebben in ‘Hollanders’ en de integratie van vluchtelingen. In dit soort artikelen worden verwijzingen naar wantrouwen tussen burgers door journalisten neutraal beschreven. Uit reacties die onder deze nieuwsberichten op Facebook worden

hebben, op social media veel explicieter aanwezig zijn. Er wordt dan door Limburgse

Facebook-gebruikers nadrukkelijk beschreven dat ze geen vertrouwen hebben in de integratie van vluchtelingen en zich bedreigd voelen door ‘Hollanders’.