• No results found

De dienstverlening bestaat uit twee fasen: Intake & Diagnose en Bemiddeling.

Fase 1: Intake & Diagnose

Deze fase duurt maximaal 3 maanden en kent de volgende onderdelen: aanmelding kandidaat, intake en eventueel een vervolgdiagnose. Het doel van deze fase is om een bemiddelingsprofiel op te stellen. In het bemiddelingsprofiel staat beschreven wat nodig is om een kandidaat goed te kunnen bemiddelen. Er wordt een uitspraak gedaan over de inzetbaarheid en de meest passende werkvorm en werksoort.

De gemeente meldt de kandidaat aan bij het WerkBedrijf. Vervolgens nodigen we de kandidaat schriftelijk uit om het screeningsinstrument METAS in te vullen.

Dit instrument geeft inzicht in het zoekgedrag van de kandidaat en in de mate waarin de kandidaat werkfit is. Als de kandidaat werkfit is wil dit zeggen dat hij of zij voldoende zelfredzaam is om zonder ondersteuning van het WerkBedrijf werk te vinden.

De uitkomsten de screening en andere gegevens die al bekend zijn over de kandidaat worden gebruikt als input voor een intakegesprek.

Naar aanleiding van de informatie uit de intake wordt geconcludeerd of het bemiddelingsprofiel van een kandidaat compleet is. Wanneer dit het geval is, is een kandidaat bemiddelbaar en vindt een persoonlijke overdracht plaats aan een Consulent Bedrijfsdienstverlening van de desbetreffende werksoort. Een werksoort kan bijvoorbeeld zijn: horeca, groen & grijs, schoonmaak.

Wanneer er sprake is van ontwikkelpunten op aspecten als motivatie, gezondheid sollicitatievaardigheden of werknemersvaardigheden, worden deze opgenomen in het

bemiddelingsprofiel in de vorm van een advies voor een interventie (ontwikkeltraject, leerwerkplek, sollicitatietraining, Denktank voor hoger opgeleiden, etc.). Een interventie heeft als doel om de kortste weg naar zo regulier mogelijk werk te bereiken.

Vervolgdiagnose

Wanneer vanuit de intake onduidelijkheid bestaat over de aspecten werknemersvaardigheden, de gezondheid (in relatie tot werk) of de motivatie van een kandidaat, wordt er een vervolgdiagnose ingezet. Afhankelijk van het aspect waarover onduidelijkheid bestaat, wordt een bepaald type vervolgdiagnose ingezet. Dit kan zijn een praktijkdiagnose, onderzoek van een specialist (arbeidspsycholoog, arbeidsdeskundige, Arbo-arts) of inzet van de ABC-methode.

De ABC-methode wordt ingezet wanneer vanuit de intake het vermoeden bestaat dat er sprake is van een motivatieprobleem of wanneer het na de intake nog steeds onduidelijk is welk

probleemgebied er speelt. Wanneer het niet duidelijk is of een kandidaat over voldoende

werknemersvaardigheden beschikt, dient de diagnose in de praktijk plaats te vinden. Op deze manier brengen middels observatie en het afnemen van het instrument Dariuz in beeld over welke

werknemersvaardigheden iemand beschikt en waar de ontwikkelpunten liggen. De Praktijkdiagnose wordt intern bij het WerkBedrijf uitgevoerd.

Wanneer de vervolgdiagnose, na maximaal drie maanden, afgerond is en het bemiddelingsprofiel compleet is, draagt de consulent Intake en Diagnose het bemiddelingsprofiel “warm” over aan de consulent bedrijfsdienstverlening van de desbetreffende werksoort.

Derde Kwartaalrapportage 2016 MGR Rijk van Nijmegen

Doelgroepenregister

Gedurende het hele proces van intake en diagnose wordt de mogelijkheid tot het aanvragen van een indicatie banenafspraak meegenomen. Deze indicatie kan gedurende het hele intake- en

diagnoseproces aangevraagd worden, maar liefst zo vroeg mogelijk in het proces. Wanneer tijdens de intake al aannemelijk is en informatie ter onderbouwing aanwezig is, kan de indicatie aangevraagd worden. Ook wanneer pas uit de vervolgdiagnose blijkt dat er een redelijke kans bestaat, wordt de indicatie met een gedegen onderbouwing (uit de vervolgdiagnose) aangevraagd.

Arbeidsmatige dagbesteding

Voor een kandidaat die niet bemiddelbaar is naar regulier werk (ook niet met inzet van de instrumenten uit de re-integratie verordening) wordt onderzocht of hij in aanmerking komt voor arbeidsmatige dagbesteding. De beoordeling hiervan, de plaatsing van de kandidaat en de monitoring van het traject worden door het WerkBedrijf uitgevoerd.

Terugmelding kandidaat

Een kandidaat die op dit moment niet bemiddelbaar is vanwege problemen op andere of meerdere leefgebieden en ook niet voor de arbeidsmatige dagbesteding in aanmerking komt wordt met toelichting terug gemeld aan de gemeente.

Arbeidstoeleiding statushouders

Voor statushouders zetten we dezelfde aanpak in als voor de overige kandidaten. Statushouders verschillen, net als de andere kandidaten, in achtergrond, taalvaardigheid, opleidingsniveau en productiviteit. We gaan dan ook uit van de individuele behoefte van de statushouder en niet van kenmerken van de statushouders als groep. Organisaties als Vluchtelingenwerk en COA betrekken we bij de intake, zodat alle informatie die bekend is uit het voortraject betrokken kan worden.

Vluchtelingen in het AZC in Nijmegen van wie bekend is dat ze zich in Rijk van Nijmegen gaan vestigen, kunnen vanuit het AZC al aangemeld worden.

Fase 2: Bemiddeling kandidaten

Gedurende het hele proces van intake en diagnose worden voortdurend de mogelijkheden de kandidaat te bemiddelen naar werk onderzocht.

Groepsbijeenkomsten nieuwe kandidaten

Kandidaten worden uitgenodigd voor een groepsbijeenkomst van de betreffende werksoort. Deze bijeenkomsten vinden structureel eenmaal per maand plaats. Het gaat hier om nieuwe kandidaten, die klaar zijn voor bemiddeling in welke vorm dan ook. Dit kan zijn regulier, met behoud van uitkering, detachering, begeleid werken of plaatsing met een wettelijke of tijdelijke

loonkostensubsidie.

Een nieuwe kandidaat volgt gedurende maximaal 6 maanden deze groepsbijeenkomsten. De zittende kandidaten, die al op een eerder moment zijn ingestroomd binnen de werksoort, kunnen meedraaien in de groepsbijeenkomsten bij voldoende capaciteit en passend bij hun traject.

Plaatsing

We halen aanvragen voor werk op en plaatsen geschikte kandidaten hierop.

De geplaatste medewerker wordt voorbereid op de eerste werkdag. Na een plaatsing monitort de consulent bedrijfsdienstverlening in het eerste jaar bij zowel de klant als de kandidaat regelmatig of alles conform verwachting verloopt. De opzet hiervan is onduidelijkheden of knelpunten zo snel

Derde Kwartaalrapportage 2016 MGR Rijk van Nijmegen

mogelijk wegnemen en de uitstroom uit de uitkering borgen. De frequentie van de

contactmomenten is mede afhankelijk van de soort plaatsing (leerwerkplek, proefplaats, regulier, al dan niet met inzet van subsidies) en de behoefte bij de klant en kandidaat.

Terugmelding kandidaat

Een kandidaat die na in totaal 2 jaar na aanmelding niet geplaatst is op een reguliere baan dan wel een leerwerkplek, wordt met toelichting terug gemeld aan de gemeente.

Jongeren

Jongeren zijn, naast arbeidsgehandicapten en de nieuwe instroom, een van de prioritaire

doelgroepen van het WerkBedrijf. Het WerkBedrijf richt zich op het bemiddelen van jongeren naar werk en het indien mogelijk terugleiden naar onderwijs als de jongere nog geen startkwalificatie heeft.

Jongeren kunnen via de website van het WerkBedrijf een afspraak maken met het Team Jongeren. Zij vragen vervolgens een uitkering aan, hebben een opleidingsvraag of hebben anderszins behoefte aan informatie. Jongeren die een uitkering aanvragen moeten eerst vier weken actief naar werk zoeken, alvorens de (woon)gemeenten van de jongeren de uitkeringsaanvraag gaat beoordelen. Voor dat de zoekperiode start wordt een vierwekengesprek gepland om na de zoekperiode met de jongere het vervolg te bespreken. Tijdens deze zoekperiode zet het Team Jongeren de jongeren actief aan het werk met opdrachten om te voorkomen dat zij afhankelijk worden van een uitkering. Dit kunnen opdrachten richting werk of school zijn. Ook kan het zijn dat de jongere de opdracht krijgt om een hulpverleningstraject te starten.

Een deel van de jongeren komt niet terug na de zoekperiode en verschijnt niet op het vierwekengesprek. Uit onderzoek is eerder gebleken is dat een groot deel van hen tijdens de zoekperiode werk heeft gevonden of terug is gegaan naar school zonder het WerkBedrijf hiervan op de hoogte te stellen.

Wanneer de jongere zich na de zoekperiode meldt voor het vierwekengesprek kan het zijn dat hij een uitkering aanvraagt en begeleid wordt in een traject naar werk. Of als dit beter passend is helpen we jongere om zich eerst te oriënteren op zijn loopbaan of stellen we met de jongere een plan van aanpak voor opleiding op.

Naast deze dienstverlening aan jongeren werken we al in een vroegtijdig stadium samen met het onderwijs om een soepele overgang van school naar werk te bevorderen. Een mooi voorbeeld hiervan is het scholennetwerk. We sluiten aan bij casusoverleggen op school, om de jongere rechtstreeks vanuit school naar werk of dagbesteding te bemiddelen. Het scholennetwerk is vooral van belang voor jongeren met een arbeidsbeperking.

Voorkomen en terugdringen voortijdig schoolverlaten

Het WerkBedrijf heeft een taak in het voorkomen en terugdringen van voortijdig schoolverlaten (VSV). Wanneer een jongere uitgeschreven is uit het onderwijs zonder startkwalificatie of dreigt uit te vallen wordt dit door DUO bij het Team Jongeren van het WerkBedrijf gemeld. Er wordt contact gezocht met de jongere en deze wordt vervolgens uitgenodigd voor een gesprek. Een deel van de jongeren laat vervolgens weten werk te hebben gevonden of (weer) gestart te zijn met een opleiding. Ook is er een deel dat niet reageert, ook niet op herhaalde oproepen, of dat aangeeft geen

ondersteuning nodig te hebben. Met de jongeren die reageren en die aangeven ondersteuning nodig te hebben worden de mogelijkheden bekeken om terug naar onderwijs te gaan of anders werk te vinden. Als terug naar onderwijs geen optie is en de jongere nog niet bemiddelbaar is wordt

Derde Kwartaalrapportage 2016 MGR Rijk van Nijmegen

inkomensondersteuning ingezet in combinatie met een traject naar werk. Als blijkt dat de jongere zorg nodig heeft wordt hij met toelichting overgedragen en teruggeleid naar de gemeente. Met Nijmeegse jongeren is in het kader van meer- en maatwerk afgesproken dat het WerkBedrijf dan contact onderhoudt met de instelling en de jongere gedurende het zorgtraject. Zodra werk, of stappen daarnaartoe, aan de orde is, neemt het WerkBedrijf de jongere weer in de dienstverlening.

Derde Kwartaalrapportage 2016 MGR Rijk van Nijmegen

GERELATEERDE DOCUMENTEN