• No results found

Loskomen van dwangmatigheid van emoties

--- Iemand onderging liefdeloosheid en lijdt daardoor.

Dat blijft in zijn energieveld als trilling achter. Daardoor trekt hij bepaalde dingen aan en hij ondergaat weer lijden.

27

Z: Het is in wezen niet een doorbreken. Het is een steeds verder draaien in de spiraal. Door begrip en liefde een steeds positiever maken van de trillingen die er zijn.

Iemand ervaart lijden in een leven. Dat lijden wordt hem aangedaan - laten we dat eerst nemen -. Stel dat hij in een ander leven ditzelfde lijden aan zal doen aan diegene die hem dat heeft aangedaan. In weer een volgend leven - de spiraal blijft draaien - komen die twee, Jantje en Pietje, elkaar weer tegen. Omdat zij elkaar dit hebben aangedaan, oog om oog en tand om tand, is de ergste negativiteit en liefdeloosheid vervuld, opgelost.

Maar er blijft natuurlijk een groot veld van een iets minder zware liefdeloosheid achter. Zij krijgen dan in een leven de kans, zonder elkaar hetzelfde lijden aan te doen, tot een bepaalde harmonie te komen. De mate waarop zij dit doen, hangt af van de mate van bewustzijn, van begrip hoe te handelen met de dwangmatigheid van het zich - helaas - overgeven aan overheersende emoties.

We hebben een tijdperk gehad waarin alleen het gevoel prevaleerde.

Daarna kwam er een tijdperk waarin alleen de ratio prevaleerde en al het andere aan de kant werd geschoven. We zijn nu zover gekomen dat we deze twee kunnen verbinden.

Transformatie

--- Als het een kosmische wet is dat wanneer je een ander iets hebt aangedaan dit door de ander wordt teruggedaan, betekent dit dat je alles wat je is aangedaan ook terug moet doen?

Z: Dat is de kosmische wet. Maar vanuit uw begrip en inzicht in de liefde en in uw oorsprong, kunt u dat terugdoen zelf transformeren. Dat is wat al in de Bijbel staat: 'wanneer u op de rechterwang wordt geslagen, u de linkerwang, de persoonlijkheid, moet toekeren.' Dat is de werkelijk mystieke betekenis daarvan.

Trillingen neutraliseren

--- Hoe wordt het dan rechtgetrokken, kunnen trillingen geneutraliseerd worden? Z: Trillingen worden geneutraliseerd doordat u accepteert wat u wordt aangedaan. U hebt het begrip dat u dat wordt aangedaan omdat de in uzelf aanwezige trillingen dat hebben opgeroepen. Het hoeft toch niet zo te zijn dat u precies datzelfde al eens gedaan hebt. Want eens is er één begonnen. Het kan niet altijd heen en weer zijn gegaan, de kip of het ei.

28

Laten we zeggen Jantje begint eerst. Pietje beantwoordt dat in een leven door hem terug te doen wat hem is aangedaan. In een volgend leven komt hij Jantje weer tegen en die twee hebben nog een houding van: ik moet jou helemaal niet.

Dan kan het begrip komen: wat doe je hier nu mee?

Prevaleert het begrip: ik moet jou niet? Is dat zo dwangmatig dat men daar vanuit de eigen emoties naar gaat handelen?

Of komt men zover in zichzelf, dat men tot begrip komt: daar zal een oorzaak voor zijn, dat is vast iets wat wij elkaar hebben aangedaan? Niet van: hij heeft het mij aangedaan, nee, wij hebben het samen gedaan en wat doen we daar nu mee? Wat in de bijbel staat: 'oog om oog, tand om tand' is het tijdperk geweest waarin de mens leefde vanuit zijn instinct. Hij voelt iemand vol haat aan, omdat die hem in een vorig leven heeft gedood en hij zal dat - dus meer instinct dan intuïtie - volgen en de ander doden.

Maar dat tijdperk is voorbij, dat is geweest, daar zijn we overheen. Je kunt dat neutraliseren. Ik weet niet of de mens nu al zo ver kan zijn, dat wanneer iemand hem echt heel groot kwaad heeft aangedaan en hij komt die persoon tegen, hij dat dan al direct kan transformeren. Ik denk dat daar toch wel een oefening van een paar levens voor nodig is.

Maar hij hoeft het in ieder geval niet terug te doen.

Non-agressie. Het niet terug doen is een eerste stap. Het dan nog transformeren is een volgende stap.

Transformeren is het je bewust worden dat je het kunt omzetten in liefde. Liefde kan pas komen als er eerst begrip is geweest.

Overstijgen van jezelf

--- In Indiase boeken wordt reïncarnatie als de weg van de mensheid beschreven. De nadruk wordt steeds gelegd op de weg waarmee je uit de wet van geboorte en dood kunt komen: het overstijgen van jezelf, het weer één worden met je bron. Het eigenlijke doel van de mens is om uit die eeuwige spiraal te komen. Terwijl zoals ik het van u begrijp, het juist lijkt alsof het doel is om de spiraal te volgen?

Z: Ik ben het er helemaal mee eens, dat dat het doel is van de mens, natuurlijk. Maar hij kan dat doel niet bereiken wanneer hij zijn eigen aspecten nog niet heeft uitgewerkt. De mens die zegt dat hij al zo ver is dat hij dat allemaal klaar heeft, is een zeer hoogmoedig mens, want dat kan niet. Hij zal de spiraal toch moeten volgen. Net zolang tot hij zo zuiver is, dat hij werkelijk transparant is geworden. Wanneer dat is, weet ik niet.

29

Het uiteindelijke doel is, om zo immens zuiver en transparant te worden, dat u weer de goddelijke vonk wordt. Dan hebt u de dwangmatigheid van reïncarnatie niet meer nodig.

Maar om uit de dwangmatigheid van de reïncarnatie te komen, hebt u die dwangmatigheid wel nodig.

Lijden

--- Waarom gaat bewust worden alleen door lijden?

Waarom zou het niet op een makkelijker, prettiger manier kunnen? Z: Het lijden is een emotietrilling die in de aura van de mens achterblijft.

Vreugde blijft niet achter, dat is een zachte harmonie die ieder mens ook heeft, maar die blijft niet zo bewust achter als juist lijden. Kijk maar in uw eigen leven naar alle leuke momenten en herinneringen. De werkelijke pijnlijke, verdrietige momenten staan u toch veel helderder voor de geest? Die hebben u echt pijn gedaan.

Er zijn verschillende aspecten, beweegredenen, waarom een ziel zich zo'n weg kiest. Het kan zijn omdat hij door dit lijden zichzelf van een bepaalde liefdeloosheid, die hij heeft begaan of die hem is aangedaan, wil zuiveren.

Het kan ook zijn dat hij door dit lijden tot een hogere graad van bewustzijn wil komen. Dat komt hij dan ook.

Het kan ook zijn, dat hij dit wil herhalen om zich daardoor bewuster te worden van wat hem in een vorig leven toen dit lijden gebeurde, niet is gelukt. Hetzelfde wordt herhaald, opdat hij zich alles bewuster kan worden. In wezen is het alle drie hetzelfde.

Zelfdoding en liefde en begrip in astrale sferen

--- Soms is dat lijden zo zwaar dat mensen ten slotte tot zelfdoding overgaan, is dat dan een zakken voor dat examen? Hoe is dat in de astrale sferen?

Z: Ook in de astrale sferen is liefde en begrip. Wanneer u niet meer in de stof bent, kunt u ook leren.

Weet u dat de zaal waar we nu zitten vol zit, ook met astrale wezens, waaronder erg ongelukkigen? Zo kunnen zij ook leren.

Ze kunnen zich bewust worden, want in de sferen kunnen zij niet bij geesten die een hoger niveau hebben dan zij, komen. Die kunnen zij niet zien. Zij kunnen alleen trillingen voelen.

Maar zij kunnen wel naar de mens toe en bij de mens opsteken wat voor hen van belang is.

Daarom: wat een verantwoording hebben wij, als we weten dat we niet alleen mensen bereiken, maar ook wezens, niet meer in de stof levend, die diep ongelukkig zijn en

30

die op ons afkomen. Ieder mens die met geestelijke zaken bezig is, straalt een bepaald licht uit. Dat trekt aan. Dat kunnen ze wel zien.

Ik denk dat door de oplossing van zelfdoding, er een bepaalde harmonie intreedt. Want dat is ook een oplossing. Dan geef je maar jezelf, waardoor je alles overgeeft en je door de poort heengaat.

Natuurlijk is zelfdoding niet aan te bevelen als een laatste redmiddel. Stel u voor! Maar in een uiterste noodgeval waarin een mens werkelijk niet anders meer kan en geen enkele andere uitweg meer ziet, is het wel toegestaan.

Dat kunt u beter héél voorzichtig, subtiel benaderen. Dit wordt gemakkelijk verkeerd opgevat.

De charismatische leider

--- Kan men spreken van een groepsziel wanneer er in een land een algemene overheersing door een sterk charismatische leider is? Men krijgt soms de indruk dat leiders, onder het mom van verbreiden van geloof, alleen maar macht willen hebben. Mag zo iemand lijden brengen en zijn volgelingen daarin storten? Heeft dat ook te maken met een groepsziel en wat kan de beweegreden zijn?

Z: Het zijn twee vragen door elkaar. Om te beginnen bij de leider. Het antwoord is dat zo iemand, vanuit zijn geblokkeerde contact met zijn hoogste geest de trilling heeft opgevangen van het begeren naar vervolmaking.

Door de - ik zou haast zeggen - verkeerd aangesloten programmering, lijden in vorige levens, laat zijn persoonlijkheid zich overheersen door de dwangmatigheid van de begeerte naar macht.

Groepsziel van een volk

De tweede vraag ging over de groepsziel. Volkeren met een charismatische leider zijn volkeren geweest die heel lang geleden hebben geleefd en in vreselijke wreedheid hebben geregeerd. Wat nu gebeurt, is een oplossen van het karma. Dit roepen ze zelf op.

--- U hebt gezegd dat we nu in een fase zijn aangeland dat we gevoel en verstand kunnen combineren. Ben je alleen met je gevoel of alleen met je verstand bezig, dan kun je foute dingen doen.

Z: Deze volkeren worden beheerst door de verkeerde, ongecontroleerde emoties die zij instinctmatig volgen.

De volkeren die zo vanuit de niet-beheersing van deze emoties leven, hebben nog niet die mate van bewustzijn die andere volkeren wel hebben.

31 Begeren van het hoogste zijn

--- U hebt een paar keer gesproken over het begeren van het hoogste zijn. Moet je niet alles loslaten, ook dat begeren?

Z: Wanneer men verkeert in het hoogste zijn is er geen begeren meer. Het hoogste zijn wilde zich manifesteren in de stof, moest dus een niveau dalen, opdat het begeren plaats kon vinden.

--- Zijn er dan twee kanten van het begeren: een donkere kant en een lichte? Veroorzaakt begeren begoocheling en is het tegelijk nodig als een verlangen om verder te komen?

Z: Ja, dit begeren was ook de oorzaak van wat men de val van Lucifer noemt. Het begeren vanuit de hoge moed om God gelijk te worden waardoor er bewustzijn verkregen kon worden zowel voor de engelen als voor de daarop volgende wezens: de mensheid.

Druggebruik

--- Kan intensief druggebruik er ook toe leiden dat het de hoogste geest vernietigt? Z: Niet tot vernietiging, wel tot misvorming. Het hoeft niet tot vernietiging te leiden, want wanneer een zware druggebruiker zichzelf doodt, verlost hij zich van de dwangmatigheid van de stof. Vanuit deze verlossing wordt nieuwe energie geboren waardoor hij in een volgend leven, hoewel gekneusd, gedeukt en soms misvormd, nieuwe levenskracht kan opdoen, waardoor hij zich weer kan herstellen.

Ervaringswereld van de ziel van een ongeboren vrucht

--- Wanneer begint de ervaringswereld van de ziel? Bij de conceptie of bij de geboorte? Z: Bij de geboorte.

--- Hoe is dan de wisselwerking van de ongeboren vrucht, de ziel die op dat moment waarschijnlijk al in de aura van de moeder is en het functioneren van de moeder zelf? Z: De ziel is in de aura van de moeder aanwezig omdat die vanuit zijn karmische achtergronden daarmee verbonden is.

Ook met de vader en met de situatie natuurlijk. De wisselwerking gebeurt op het geestelijke gebied.

De lichtvonk, de geest Gods, die in het ongeboren kind is, is als het ware de spons waar deze trillingen, verbindingen, in opgeslagen worden.

32 Perioden van zeven jaar

--- De perioden van zeven jaar die in de psychologie bekend zijn, corresponderen deze ervaringswerelden van zeven maal zeven perioden met de zeven bewustzijnsgebieden van een mens?

Z: Niet helemaal, alleen gedeeltelijk. De mate van bewustzijn maakt de mate van bewustwording van de zeven gebieden uit.

--- Dus de eerste zeven jaar het eerste gebied enzovoort. Dan zou na het 49ste jaar de mens psychisch rijp kunnen zijn?

Z: Dan wordt hij, in de sferen, geacht zover te zijn dat hij zich niet meer hoeft te laten overheersen door de begoocheling van de stof. Hij wordt geacht, of het zo is weet ik niet.

Bewustzijn van foetus

--- U hebt gezegd, dat in de foetus in de moederschoot al een zeker bewustzijn aanwezig is. De mate van bewustzijn bepaalt de mate waarin later ziektes en andere storingen kunnen optreden. Is dat hetzelfde als: hoe bewuster je bent hoe zieker je later wordt?

Z: Dat is geen goede interpretatie. De mate van bewustzijn van de achtergebleven trillingen in dat kind bepaalt de mate van verlossing. Dit betekent door het lijden van die aspecten in dat leven heen gaan.

--- Wat betekent dat naar ziekten toe?

Z: Wanneer de mens in zijn laatste leven niet de liefde zodanig in zichzelf heeft kunnen ondergaan, dan zullen die aspecten zich verdichten tot ziekten en kwalen in het leven daarna. Opdat hij kan leren en het begrijpen. Het gaat dus steeds verder.

--- Is bij ziekte er de koppeling van het ene leven met het daaraan voorafgaande leven? Z: Ja.

--- Dus niet het materiaal van jaren of eeuwen geleden?

Z: Dat speelt ook mee, dat wordt steeds opnieuw herhaald en opnieuw weer aangeraakt. Maar het laatste leven is de duidelijkste koppeling.

Herhaling van ervaringen

--- Ik heb wel gelezen dat wanneer er in een bepaald leven iets speciaals gebeurd is, dat pas in een veel later leven weer naar voren komt en in tussengelegen levens niet.

33

Z: Ja, dat kan heel goed, vanuit dat leven in bijvoorbeeld 1500 is hem iets heel verschrikkelijks gebeurd. In de levens daarna krijgt hij de kans om de wanhoop daarover en de liefdeloosheid daarvan, door weer andere aspecten van zijn hele zijn te transformeren.

Lukt hem dat niet, dan zal er een leven komen waarin precies hetzelfde wordt aangeraakt wat hem in 1500 is overkomen. Om het er dan uit te krijgen. Er volgt of de herhaling, of de verdichting in de stof, waardoor hij zich werkelijk bewust kan worden van de liefdeloosheid.

Iedere liefdeloosheid die wordt aangedaan heeft een affiniteit met een liefdeloosheid die aanwezig is. Er kan niets komen wat er niet in zit! Er kan niets bij u binnen komen wat niet in uzelf aanwezig is. Dat is een kosmische wet.

--- Is het lijden een bewustzijnstoestand, een idee dat alleen maar kan bestaan in een bepaalde toestand van bewustzijn?

Z: Ik zie een kastje met knoppen die niet goed op elkaar afgestemd zijn en daardoor komen er allemaal gekke golfjes. Wat ik hier aldoor heb gezegd is precies wat u zegt, alleen op een andere manier verwoord.

Lijden is alleen noodzakelijk zolang u leeft onder de begoocheling van de begeerte. Zodra u de begoocheling van de begeerte kwijt bent is er ook geen lijden meer. Want dan bent u in het Zijn. Dat is de transformatie die helemaal diep in uzelf moet beginnen. De hoogste geest wilde zich, gedreven door liefde, manifesteren in de materie, opdat het begeren in al wat leeft tot volledig bewustzijn zou kunnen komen.

Het bewust worden van de hoogste geest gebeurt via liefde, waardoor de hoogste geest zich kan manifesteren in de stof. Waardoor de stof weer door dat bewustzijn tot de geest kan komen. Maar dan een niveau hoger dan toen hij de rit begon.

34 HOOFDSTUK 5

REÏNCARNATIE

EN DE OORSPRONG VAN ZIEKTE EN LIJDEN II