• No results found

Deuren: inbraakwerendheid W2 Woning

Eis voor Certificaat Beveiligde Woning

Wat

Deuren die volgens de definitie ‘Bereikbaarheid’ (bijlage 1) toegang tot de woning verschaffen, zijn tenminste drie minuten inbraakwerend.

W2 geldt ook voor deuren van bergingen of schuren als deze toegang geven tot de woning.

Hoe

1. Er is een gevelelement toegepast dat:

- voorzien is van een goedgekeurde combinatie van producten zoals genoemd in de vigerende PKVW Beveiligingsrichtlijn en Productenlijst (drie minuten inbraakwerendheid);

of

- door een erkend keuringsinstituut op basis van de vigerende NEN 5096, weerstandsklasse 2 is getest en goedgekeurd; of

- door een erkend keuringsinstituut op basis van toetsing en goedkeuring een conformiteitsverklaring (minimaal 3 minuten inbraakwerendheid) heeft verkregen;

of

- waarvan de beweegbaarheid van de deur is opgeheven, door het vastschroeven van de deur in het kozijn, overeenkomstig de vigerende PKVW Beveiligingsrichtlijn.

2. Er is een SKG gecertificeerde voorziening tegen cilindertrekken toegepast van tenminste 15 Kn.

3. Kwaliteit van het glas moet tenminste enkelvoudig float- of draadglas zijn. Iedere andere specificatie, waarbij tenminste een glas- plaat enkelvoudig float- of draadglas is, is toegestaan. Bij toepassing van gelaagde beglazing is de minimale kwaliteit P1A. 4. Bij deurruiten kleiner dan 1,2 m2, waarvan beide dagmaten vijftien cm of groter zijn, is plaatsing van glas uitgevoerd conform de

vigerende PKVW Beveiligingsrichtlijn.

5. Indien er een sleutelkluisje is toegepast dient dit ten minste een SKG**® gecertificeerd sleutelkluisje te zijn.

6. Bereikbare naar buiten draaiende deuren die voorzien zijn van een insteekslot met een halve cilinder aan de binnenkant zijn voor- zien van gecertificeerd (tenminste SKG**®) blind beslag.

7. Indien de deur toegang verschaft tot een unit voor studentenhuisvesting mag deze maximaal vier kamers tellen.

Zie ook W1

Toepassing en interpretatie

Eis W2 geldt voor alle bereikbare deuren van woningen en voor deuren van garages, schuren en bergingen die toegang tot een woning geven. De inbraakwerendheid van deuren en bergingen, schuren en garages die geen toegang geven tot een woning is geregeld in eis C8.

Goedgekeurde producten

Het keuren van een compleet gevelelement geschiedt aan de hand van de NEN 5096, weerstandsklasse 2. Hang- en sluitwerk keuren gebeurt op basis van de BRL 3104. In de PKVW Beveiligingsrichtlijn en de Producten- lijst wordt verwezen naar goedgekeurde producten.

Glas

Een ruit met een oppervlak van minder dan 1,2 m2 is makkelijk verwijder-

baar door het geringe gewicht. Maatregelen tegen het verwijderen staan in de PKVW Beveiligingsrichtlijn en de Productenlijst. De norm 1,2 m2

als maximale oppervlakte van het glasoppervlak komt uit de NEN 5096, weerstandsklasse 2. Let op:

• Als glaslatten worden vastgeschroefd, hoeven alleen verticale latten vastgezet te worden.

• Als de dagmaat van een raam kleiner is dan vijftien centimeter, hoeft niets vastgezet te worden. Ook na uitnemen van de ruit kan niemand door zo’n kleine opening naar binnen.

• Gehard glas is in beginsel niet inbraakwerend. Meestal wordt dit opge- lost met een barrièrevoorziening (zie de PKVW Beveiligingsrichtlijn en de Productenlijst). Er zijn geattesteerde hardglazen ramen leverbaar.

Bepaalde enkelvoudige glassoorten zoals gehard glas en ‘glas in lood’ in een bereikbare deur van een woning zijn niet toegestaan.

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen kijkt bij glas voornamelijk naar de plaatsing van glaslatten. Zijn glaslatten aan de binnenzijde geplaatst, dan kan een inbreker er niet bij en is het in principe dus in orde. Toch wordt geadviseerd de glaslatten aan de binnenzijde te verlijmen. Bij glaslatten aan de buitenzijde moeten maatregelen getroffen worden. Verticale glaslatten moeten dan zes centimeter vanuit de hoeken en vervolgens minimaal om de twintig centimeter worden vastgeschroefd met roestvrijstalen kruiskopschroeven. Ze mogen ook over de hele lengte worden vastgezet met hechtende kit. Kitten én schroeven mag uiteraard ook. Inmiddels is er nog een andere optie toegestaan en wel het nagelen van alle glaslatten. De voorwaarden waaronder dit is toege- staan staan in de vigerende PKVW Beveiligingsrichtlijn vermeld. Omdat uit onderzoek blijkt dat inbrekers zelden glaslatten losschroeven, is de toepassing van beveiligde schroeven niet verplicht. Er bestaat ook nog een methode die het uitnemen van buitenbeglazing voorkomt. Daarbij wordt lijmende kit (MS-Polymer) aangebracht overeenkomstig de Neder- landse Praktijk Richtlijn (NPR) 3577. De glasbranche past deze nieuwe manier van kitten steeds vaker toe. Op het hout van het kozijn en op het glas wordt een randje van minimaal vijf millimeter lijmende kit aange- bracht. Uit een test bleek dat het hierdoor onmogelijk was om een ruit er in zijn geheel uit te krijgen. Voordeel van deze methode is dat de ruit in de deur kan worden vastgezet, zonder dat de ruit verwijderd hoeft te worden, terwijl voor de glaslatten dan geen verdere maatregelen nood- zakelijk zijn.

Tip

Indien een sleutelkluisje is voorzien van een cilinder, wordt aan- bevolen een SKG ***® cilinder toe te passen.

Tip tegen flipperen

Flipperen is het terugdrukken van de dagschoot, bijvoorbeeld met een stevig dun, soepel plastic kaartje. Het nachtslot gebruiken (ook overdag) voorkomt deze veel toegepaste inbraakmethode. Ook een anti-inbraakstrip lost dit probleem op.

Gebruiksvriendelijkheid

Gebruiksvriendelijkheid is een belangrijke stimulans om beveiligings- voorzieningen daadwerkelijk te gebruiken, zeker voor oudere bewoners. Een bijzetslot op kniehoogte is niet gebruiksvriendelijk voor iemand die moeilijk kan bukken. Hoewel gelijksluitendheid in de bestaande bouw niet verplicht is, is het zo dat deursloten die met één sleutel te bedienen zijn, bewoners motiveren om sloten daadwerkelijk te gebruiken. Deuren zijn makkelijk te bedienen als:

• Sloten gelijksluitend zijn.

• Er zo min mogelijk bedieningspunten zijn.

• Hendels en sloten eenvoudig en licht te bedienen zijn.

Als toch met bijzetsloten gewerkt moet worden, dan liefst maar met één. Seniorensloten, ook wel comfortsloten of topsloten genoemd, zijn gebruiksvriendelijk. Hulpbehoevenden kunnen voordeel hebben van cilinders met een T-koppeling. Deze voorziening wordt ook wel een nood- en gevaarsluiting of noodinrichting genoemd. Hulpverleners kun- nen het slot dan van buitenaf met een sleutel openen, zelfs als een sleu- tel aan de binnenzijde in de cilinder zit. Normaal gesproken kan dit niet.

Cilinders en cilindertrekbeveiliging

Als goed inbraakwerend bouwbeslag is toegepast en als dit bouwbeslag de cilinder goed afschermt, kunnen inbrekers de ‘Bulgaarse inbraakme- thode’, waarbij ze de cilinder bijvoorbeeld met een Bahco breken, niet toepassen. Twee en drie sterren-cilinders (SKG) hebben een boorbeveili- ging. Daarnaast zijn er cilinders te koop die de cilindertrekmethode (15 Kn) kunnen weerstaan (SKG drie sterren). Ook bestaat er inbraakwerend beslag met een cilindertrekbeveiliging. Voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen Nieuwbouw is cilindertrekbeveiliging met een kracht van 15Kn al langer een eis. Voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen Bestaande Bouw is dit met ingang van 1 april 2014 ook een eis geworden.

W2 Vervolg

Woning

Eis voor Certificaat Beveiligde Woning

Indien de deur niet op het nachtslot zit, kan de dagschoot eenvoudig worden “geflipperd” met een stuk plastic.

Comfortslot

HANDBOEK BESTAANDE BOUW 2015 35

Balkon- en tuindeuren

Naar buiten draaiende balkon- en tuindeuren die voorzien zijn van een slot met een halve cilinder moeten tevens voorzien zijn van blind veilig- heidsbeslag (SKG**®).

Dit geldt niet voor deuren die voldoen aan weerstandsklasse 2 van de NEN 5096; voor schuifdeuren en voor deuren die voorzien zijn van een gecertificeerd bijzetslot (SKG **®) of twee gecertificeerde grendels/ raamboompjes (SKG*®). De deur (dagschoot) moet van buitenaf wel met een deurkruk bediend kunnen worden.

Kwaliteit van deur en kozijn

Controleer de kwaliteit van deuren en kozijnen. Zijn deze van slechte kwaliteit, dan is het niet mogelijk om te voldoen aan de eis ‘drie minu- ten inbraakwerendheid’, ook al wordt een goede combinatie van pro- ducten toegepast.

Aanbeveling: kierstandhouder

In het Politiekeurmerk Veilig Wonen Nieuwbouw is een kierstand- houder in 2011 een eis geworden. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen geeft in de bestaande bouw als aanbeveling aan dat er een kierstandhouder geplaatst kan worden bij de voordeur, tenzij er technische en/of functionele beperkingen zijn. Een voorbeeld hiervan is een gang die nagenoeg even breed is als de voordeur. De bewoner is dan niet in staat om door de ontstane kier te com- municeren of een document aan te pakken. Een kierstandhouder heeft dan ook geen meerwaarde. De kierstandhouder moet vol- doen aan SKG KE 573.

Vervolg W2