• No results found

Debuterend filmtalent op weg helpen en professionele filmmakers kansen bieden om steeds weer te groeien, het maximum uit hun

projecten te halen en een internationaal netwerk uit te bouwen

Het jaar 2020 startte als een normaal jaar voor de afdeling talentontwikkeling.

Veel bestaande initiatieven zouden opnieuw worden georganiseerd, een aantal workshops (de cross-overpitch en de pre-writingworkshop) zouden in een nieuw kleedje worden gestoken en er waren enkele VAF-campussen rond nieuwe thema’s in de maak.

Begin maart vonden de workshops van het scenarioatelier en het conceptatelier voor animatiereeksen nog live plaats, al werd toen

wel al rekening gehouden met de afstandsmaatregelen. Vanaf midden maart werden geen fysieke workshops meer gehouden in het Huis van de Vlaamse Film. Na de aankondiging van de eerste coronamaatregelen van de overheden

op 13 maart schakelde het VAF over op thuiswerk. Een week later al ging het conceptatelier voor fictiereeksen volledig online door en kwam de jury van het ontwikkelingsatelier online samen om opnieuw drie talentvolle animatiefilmmakers te selecteren.

Deze eerste digitale experimenten verliepen goed en onze eigen onzekerheden werden weggespoeld:

de werking van talentontwikkeling kon online worden verdergezet. Een aantal geplande activiteiten, zoals de infosessie ‘Achter de schermen’ voor masterstudenten van de Vlaamse filmscholen en de pre-writingworkshop, werd in eerste instantie uitgesteld, maar later herpland. Ook in deze onzekere tijden moesten en zouden we er zijn voor het Vlaamse filmtalent. n

2020 IN CIJFERS

54

projecten werden ontwikkeld in

een VAF-atelier.

In totaal werd voor

33.834

euro

aan beurzen toegekend voor het VAF/Filmfonds en

VAF/Mediafonds.

19

Vlaamse makers konden via samenwerkingsverbanden

tussen het VAF en internationale organisaties

deelnemen aan

6

internationale opleidingen.

9

laureaten werkten hun VAF Wildcardproject af.

39

experts coachten projecten in de VAF-ateliers, onder hen Paul Tyler, Jan Van

Rijsselberge, Paul Pauwels, Willem Wallyn, Nienke Huitenga, Peter en Petra

Lataster, Michel Reilhac, Nathalie Teirlinck, Fien Troch

en Nicolas Keppens.

CONCEPTATELIER FICTIEREEKSEN Het team van coaches voor het conceptatelier werd in 2020 versterkt met Paul Tyler, die een geheel eigen mapping-systeem heeft ontwikkeld om de relaties tussen personages onderling en hun omgeving in kaart te brengen.

Tatjana Samopjan en Miryam Van Lier bleven aan boord en deelden hun inzichten en ervaringen opnieuw met veel passie en vrijgevigheid. Samen vormen deze experten een krachtig en complementair team.

Ook nieuw in 2020: enkel schrijvers die een producent warm konden maken voor hun project, konden zich kandidaat stellen voor het atelier. Daardoor viel het aantal ontvankelijke aanvragen terug van 88 voor het atelier van 2019 tot 19 in 2020.

Deze makers namen deel aan het conceptatelier fictiereeksen::

> Stefanie Vanhecke & Jan Pepermans, Alter Ego (De Mensen)

> Kato De Boeck & Flo Van Deuren, Billie & Amber (aanvankelijk bij Potemkino, vandaag bij De Wereldvrede)

> Sanne Nuyens, Kreng (Gitte Nuyens)

> Jip Heijenga & Fenna van der Goot, Luna + Lode (Bjorn Rutgeers)

> Lara Abaido, Reppen (Gypsy Productions)

> Mathijs Dekyvere, The Little Diary of Lucas De Grootte

(Warner Bros)

Alter Ego ontving inmiddels scenariosteun in het kader van de slatefunding.

INFOSESSIE ‘ACHTER DE SCHERMEN’

Omdat we de masterstudenten niet in de kou wilden laten staan en hen perspectief wilden bieden voor wanneer ze afstudeerden, werd de geplande infosessie ‘Achter de schermen’ op 27 april als webinar georganiseerd. De sessie werd gevolgd door 95 studenten van de vijf Vlaamse filmscholen. Ze kregen er info over de werking van het VAF en konden kennismaken met Mediarte, Cultuurloket en Creative Europe Media Desk Vlaanderen.

CONCEPTATELIER ANIMATIEREEKSEN

In 2020 werd het conceptatelier voor animatiereeksen voor het eerst georganiseerd. De eerste twee workshops konden nog live plaatsvinden, de laatste workshop ging online door. Jan Van Rijsselberghe begeleidde de volgende teams van animatieregisseur en scenarist(en) bij de ontwikkeling van hun concept voor een animatiereeks:

> Arevik Astabatsyan & An Olaerts, Annatomy

> Freek Quartier & Ilka De Bisschop, Buzz Buzz

> Britt Raes, Domien Huyghe & Wendy Huyghe, Petlovers (in de loop van het atelier nam Karel Soffers de scenariofakkel over van Domien &

Wendy Huyghe)

Buzz Buzz ontving inmiddels

scenariosteun i.h.k.v. de slatefunding.

ATELIERS

SCENARIOATELIER De laatste workshop van het scenarioatelier in mei 2020 vond, ondanks enkele versoepelingen van de coronamaatregelen, ook online plaats.

Het opzet van de driedaagse workshop werd wat herdacht zodat de deelnemers ook online verder konden worden ondersteund in de ontwikkeling van hun scenario. Ook de daaropvolgende pitchworkshop, als voorbereiding op de deelname aan het pitchcomité, verliep via Zoom. Uit de feedback bleek dat de online sessies toch even leerrijk en boeiend waren voor de deelnemers als de fysieke bijeenkomsten tijdens vorige jaren.

De deelnemers aan het scenarioatelier in 2020 waren:

> Kate Voet met Why this world (positief beoordeeld door pitchcomité)

> Céline Timmerman met Same same (positief beoordeeld door pitchcomité)

> Sarah Van Daele met Takeaway kids

> Peter De Voegt met Midland

> Maren Merckx met De hemel op drie hoog

> Noemi Osselaer met Big Joe

INNOVATIEATELIER

Door de coronacrisis dreigden veel creatieve talenten acuut zonder werk en inkomsten te vallen. Dat zette het VAF ertoe aan om op korte termijn een volledig nieuw atelier in te richten:

het innovatieatelier. We gingen op zoek naar storytellers die in deze veranderende wereld aan de slag willen gaan met innovatieve projecten (AR, VR, interactieve projecten, games en webseries). Het is een kans voor makers die nieuwe horizonten willen verkennen en voor wie een atelierpremie in volle crisistijden welkom is. Tegelijk is het een kans voor het VAF, dat op die manier de instroom van kwalitatieve projecten voor het InnovatieLab kan aanzwengelen.

We ontvingen 28 kandidaturen uit erg diverse hoeken. In de jury zetelden Kristof Timmerman, Bas Van Berkestijn, Yvonne Van Ulden, Eric Taelman en Veerle Devreese. Zij selecteerden 12 projecten om deel te nemen aan het innovatieatelier:

VAF/Gamefonds

> Stefanie Vanhecke & Jan Pepermans, ComaChronic (entertainmentgame)

> Jelle Janssens, L’Océan / The Ocean (entertainmentgame)

> Pieter Coudyzer, Pelgrim (entertainmentgame)

> Sine Özbilge & Imge Özbilge, The Curator (artistieke game) VAF/Filmfonds

> Victor Maes & Kate Voet, A Song of Truth and Semblance (FilmLab)

> Joyce Palmers & Baloji Tshiani, Anti-Muse (FilmLab)

> Kurt d’Haeseleer, The Edges Are No Longer Parallel (FilmLab)

> Frank Merckx & Robbert Goyvaerts, Perspectives (fictie)

VAF/Mediafonds

> Elsa Omlo, 49250 (fictie)

> Ish Ait Hamou, 2050 (fictie)

> Alexander Van Damme, OpenUp (fictie)

> Jasmina Fekovic, Places where people used to live, but not anymore (documentaire)

FILMLAB

Mischa Dols, Flora (LUCA)

Sven Spur, Eden (KASK) Niels Devlieghere, Elong E’nabe (RITCS)

VAF WILDCARDS

Eind mei werd duidelijk dat de realisatie van de

afstudeerprojecten van veel masterstudenten van de Vlaamse filmscholen vertraging zou oplopen door de coronamaatregelen.

De geplande deadline voor het indienen van hun films voor de VAF Wildcards op 21 september zou daardoor voor velen te vroeg komen. De deadline werd uitgesteld tot 20 november en dat bleek een goede beslissing te zijn, want zelfs in dit coronajaar werden 73 films ingezonden, waarvan 29 voor de categorie fictie, 20 voor documentaire, 15 voor animatie en 9 voor FilmLab.

De jury zag evenveel films van talentvolle filmmakers als andere jaren en mocht dit jaar maar liefst zes films bekronen:

FICTIE

Hyun Lories, Versailles (RITCS)

DOCUMENTAIRE

Olga Lucovnicova, Nanu Tudor (My Uncle Tudor) (Doc Nomads/LUCA )

ANIMATIE

Ada Güvenir, Would You Please? (KASK)

De winnaars van de VAF Wildcards 2020 tijdens de prijsuitreiking op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven

2020 was een vruchtbaar jaar voor de voormalige VAF Wildcardwinnaars, met niet minder dan negen films die dit jaar werden gereleased.

FICTIE

> Stephanie van Leonardo Van Dijl:

geselecteerd voor de Officiële Kortfilmcompetitie van het Festival van Cannes en winnaar van de Ensor 2021 voor Beste Kortfilm

> Beau Monde van Hans

Vannetelbosch: winnaar van de publieksprijs op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven

> ADA van David Williamson:

winnaar van de juryprijs voor Beste Cinematografie op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven

> Los Veo van J.D. Granados:

geselecteerd voor het Internationaal Kortfilmfestival Leuven

DOCUMENTAIRE

> Eden van Jeroen Broeckx

> Tempest - Een museum tussen verleden en toekomst van Kwinten Gernay

ANIMATIE

> Carrousel van Jasmine Elsen:

geselecteerd voor o.a. de Kortfilmcompetitie van het Animatiefestival van Annecy

> Monochapsis van Liesbet van Loon:

geselecteerd voor het Internationaal Kortfilmfestival Leuven

FILMLAB

> Zonder meer van Meltse Van Coillie:

eervolle vermelding van de jury op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven en geselecteerd voor het Internationaal Filmfestival van Berlijn in 2021

VAF WILDCARD SCENARIO

Afgestudeerde scenaristen konden tot nu toe niet deelnemen aan de VAF Wildcardcompetitie. Omdat ook zij de kans moeten krijgen om zich te kunnen tonen aan de sector, reikte het VAF in 2020 voor het eerst een VAF Wildcard voor Scenario uit. Acht afstuderende scenaristen stuurden een speelfilmscenario in. Winnares Sun Mee Cattrysse zal haar scenario Eomma verder afwerken in het kader van het VAF Scenarioatelier 2021.

VAF SUMMER SCHOOL Ook in het najaar van 2020 konden in het Huis van de Vlaamse Film geen workshops plaatsvinden. Daarom werd ook de VAF Summer School volledig online georganiseerd. Sinds 2020 nemen de VAF Wildcardwinnaars verplicht deel aan deze workshop.

Daarnaast meldden zich nog zeven andere deelnemers aan.

VAF WILDCARDFILMS

NIEUW

Winnares van de VAF Wildcard Scenario Sun Mee Cattrysse