• No results found

Hoofdstuk 3. Kinderopvang de Hovenier’

3.4 De stagiaires

Het is mogelijk dat er op de opvang stagiaires werkzaam zijn. Stagiaires zijn altijd boventallig op een groep en worden in staat gesteld om werkervaring op te doen. Stagiaires die een gerichte opleiding MBO Pedagogisch Werk (PW) volgen, in het bezit zijn van VOG-verklaring en minimaal 3 aaneengesloten maanden beschikbaar zijn worden toegelaten.

9 3.5 Achterwacht

De eigenaren mw. G. Kulekci en mw. A. Odabas zijn aanwezig bij noodgevallen en calamiteiten. De eigenaar beschikt over een pedagogische werk- en opleidingsachtergrond die de privacyregels binnen de instelling waarborgt en vertrouwd persoon is voor de ouders en kinderen. Tevens beschikt de eigenaar over een BHV Certificaat. De eigenaar is altijd aanwezig en

toezichthoudend. De eigenaren zijn tevens leidinggevenden. Bij het openen van het kinderdagverblijf zal altijd 1 leidster en een leidinggevende aanwezig zijn. Dit geldt ook voor het afsluiten. Voor het geval zich een calamiteit voor doet zijn er dus op elk moment van de dag minimaal twee leidsters (of een leidinggevende en een leidster) aanwezig. Mocht er een van de (minimaal) twee aanwezigen uitvallen, dan springt de andere leidinggevende dus bij. Dit gebeurt uiteraard ook als er extra hulp nodig is.

Mocht er zich iets ernstigs voordoen en twee of drie leidsters tegelijk ziek worden en de leidinggevende is er niet, dan is altijd deze wel altijd bereikbaar en binnen tien minuten aanwezig op de locatie. Als de leidinggevende met vakantie is of verhinderd dan draagt zij de achterwachtregeling over aan de andere leidinggevende. Zij kan ook binnen tien minuten aanwezig zijn.

Vervolgens is er ook een vrijwilliger die op loopafstand van de opvang woont die in enkele minuten aanwezig kan zijn i.v.m. extra calamiteiten. Deze beschikt over de VOG.

3.6 Vierogen principe

Het vierogen principe betekent dat altijd iemand moet mee kunnen kijken of mee kunnen luisteren op de groep. Een leidster mag dus nooit meer alleen op de groep staan zonder een extra paar ogen of een extra paar oren. Dit is ingevoerd om de veiligheid van kinderen te bevorderen. Wij dienen rekening te houden met de voorspelbaarheid, mogelijkheid en frequentie waarin een pedagogisch medewerker alleen op de groep is. Daarnaast is het belangrijk dat de uitvoering van dit principe pedagogisch verantwoord is. In de praktijk zullen de leidsters bijna nooit alleen op de groep staan. Elke groep heeft een raam naast de deur waar een leidinggevende of een andere leidster doorheen kan kijken. Wanneer een leidster echt alleen is in het gebouw dan zal kan er ten alle tijden ook meegekeken worden via de camera, zie camera protocol. Wanneer een beroepskracht naar buiten gaat met een paar kinderen gaat altijd een stagiaire mee. De achtergebleven beroepskracht kan onaangekondigd gezien worden door de leidinggevende en of een andere leidster in de locatie door de ramen naast de deuren.

3.7 Aanmelding en plaatsing

Bij de aanmelding krijgt de ouders/verzorgers alle relevante informatie, betreft de kinderopvang. Het intakegesprek wordt door middel van een inschrijfformulier gehouden. Tevens wordt er een afspraak gemaakt om een kijkje te komen nemen, zodat de ouders de sfeer kunnen proeven. Tijdens het bezoek krijgen de ouders ook een rondleiding binnen het gebouw. Ook wordt hen enige informatie over de opvang gegeven o.a. werkwijze, de groepen, spelmateriaal, warme maaltijden, slaaptijden, huisregels, omgangsregels, activiteiten (eventueel thema’s). De ouder wordt in gelegenheid gesteld om vragen te stellen over de

bovenstaande benoemde punten. Nadat het aanmeldingsformulier door de ouder is ingevuld en aan ons is overhandigd, kunnen we kijken naar de verdere stappen en mogelijkheden om de plaatsing van het kind waar te maken. De gegevens van het kind wordt ook geregistreerd in ons systeem en een klantendossier aangemaakt.

3.8 Wachtlijst

In geval van een wachtlijst ziet de volgorde van plaatsing er als volgt uit:

- Uitbreiding van uren van kinderen die de opvang reeds bezoeken - Een broertje of een zusje van een kind dat de opvang bezoekt - Nieuwe aanmeldingen in volgorde van binnenkomst

10 3.9 Beleid extra dagdelen

Het beleid ten aanzien van het gebruik maken van de KDV gedurende extra dagdelen. Extra opvang is mogelijk als er ruimte is in de groep en er geen extra inzet van personeel nodig is. De pedagogisch medewerker van de KDV kijkt samen met ouders of deze extra opvang mogelijk is op de groep. Extra dagdelen worden aangevraagd via het formulier ‘Aanvraag extra opvang’. Voor het formulier vraag ernaar bij de groepsleiding.

3.10 Leidster-kind Ratio

De verhouding tussen het aantal leidsters en het aantal feitelijk gelijktijdig aanwezige kinderen in de groep bedraagt tenminste:

• 1 beroepskracht per 4 aanwezige kinderen tot 1 jaar

• 1 beroepskracht per 5 aanwezige kinderen van 1 tot 2 jaar

• 1 beroepskracht per 6 aanwezige kinderen van 2 tot 3 jaar

• 1 beroepskracht per 8 aanwezige kinderen van 3 tot 4 jaar

Bij kinderen van verschillende leeftijden in één groep wordt het rekenkundige gemiddelde berekend.

Voor verder informatie verwijzen wij naar de volgende link http://1ratio.nl/bkr

3.11 3 uurs regeling

Bij tien aaneengesloten openingsuren mogen de beroepskrachten maximaal 3 uur per dag alleen staan op de groep met een kind aantal boven het wettelijk vastgesteld kindratio. De Wet Kinderopvang staat toe dat er op vastgestelde momenten minder beroepskrachten aanwezig zijn. Minstens de helft van het aantal vereiste beroepskrachten wordt ingezet wanneer er tijdelijk wordt afgeweken van de beroepskracht-kind-ratio.

Het is per januari 2018 wettelijk verplicht hier duidelijk inzicht aan te geven. Kindercentrum de Hovenier probeert alleen gebruik te maken van de 3 uurs-regeling als het in de praktijk echt werkbaar is. We willen niet dat kinderen onder deze regeling te lijden hebben. Dus wanneer het voor het werken prettiger is om met meer pedagogisch medewerkers te zijn, wordt dit ook gedaan. In de uren dat de pedagogische medewerker alleen op de groep staat tijdens de 3 uursregeling, is er altijd een leidinggevende op locatie. Waar mogelijk wordt gekeken naar inzet van stagiaires.

Wij geven als volgt invulling aan de 3 uurs regeling;

De vroege dienst begint om 7.00 en vangt de eerste 2 uur de kinderen op. De kinderen komen over de twee uur druppelsgewijs binnen. Door het vastleggen van de tijden dat de kinderen worden gebracht krijgen wij een juiste indicatie van het kind aantal en weten wij dat het eerste uur de wettelijke kind-ratio niet wordt overschreden.

Mocht tussen 08.00 uur en 9.00 uur het kind aantal boven de kindratio zijn dan mag de pedagogisch medewerker volgens de drie-uurregeling 1 uur alleen op de groep staan.

De late dienst zal zich om 9.00 uur bijvoegen en de rest van de dag de kinderen opvangen tot 1 uur voor sluitingstijd. Ook dan mag er van het kindratio afgeweken worden en mogen de pedagogisch medewerkers volgens de drie-uurregeling alleen op de groep staan.

Ook in de pauze tijden tussen 12.00 uur en 13.00 uur mogen de pedagogisch medewerkers volgens de drie-uursregeling alleen op de groep staan.

De tijden waar wij mogelijk afwijken van de wettelijke kindratio ten aanzien van de drie-uursregeling zijn in ons geval:

tussen 8.00 uur en 9.00 uur tussen 12.00 uur en 13:00 uur tussen 17.00 uur en 18.00 uur

11 Het rooster ziet er van maandag t/m vrijdag als volgt uit;

Vroege dienst: van 7.00 uur tot 17.00. Mogelijke afwijking van kindratio maar binnen de drie-uursregeling van 8.00 uur tot 9.00 uur en van 12.00 uur tot 13:00 uur (pauze tijd)

Late dienst: van 9.00 uur tot 19.00. Mogelijke afwijking van kindratio maar binnen de drie-uursregeling van 17.00 uur tot 18.00 uur en van 12.00 uur tot 13:00 uur (pauze tijd)

Vanaf 1 januari 2019 kunnen de uren die afgeweken worden van de bkr op de dagen van de week verschillen, maar de afwijkende inzet kan niet per week verschillen.

3.12 Wenperiode

Voordat een kind daadwerkelijk bij ons wordt geplaatst, vindt er een intakegesprek plaatst. Tijdens het gesprek worden er afspraken gemaakt over de begeleiding en verzorging van het kind. Er wordt een wenperiode met de ouder afgesproken.

Afhankelijk van het kind kan de duur en de frequentie hiervan variëren. Ook krijgen de ouders de mogelijkheid om een keer mee te draaien.

In overleg met ouders worden afspraken gemaakt over het wennen op Kindercentrum de Hovenier. Meestal wordt een opbouw afgesproken om kinderen goed te laten wennen. Wendagen (maximaal 2) worden niet in rekening gebracht, meestal hanteren we de volgende opbouw in de 2 weken voor het starten van de opvang:

Dag 1: 2 uur Dag 2: 4 uur

Altijd wordt het brengen en halen voor de eerste keren op een rustig moment gepland. Zo is er ruim tijd voor overdracht en evaluatie over hoe de opvang is verlopen. De leidsters observeren het kind nauwlettend en sluiten zoveel mogelijk aan bij de wensen van de ouders.

3.13 Verzekering

De kinderopvang is verplicht een W.A. en een ongevallenverzekering af te sluiten.

3.14 Berekening uren

In de overeenkomst die wij met de ouders afsluiten wordt er een berekening gemaakt van het aantal uren opvang dat per week nodig is. Hiervan krijgen de ouders maandelijks een factuur. Per kwartaal worden deze uren berekend.

12 Hoofdstuk 4. Ouders

4.1 Communicatie

Kindercentrum de Hovenier vindt het contact met ouders erg belangrijk, vooral voor het ontwikkelen van een vertrouwensband.

De ouders moeten zich goed voelen en gemakkelijk ook naar binnen kunnen stappen.

Buiten het kennismakings- en intakegesprek vinden er regelmatig gesprekken plaats tussen de leidsters en ouders. Er vindt na de plaatsing van het kind ongeveer na 6 weken een evaluatiegesprek plaats. Daarnaast zijn er jaarlijks afstemmingsgesprekken (ouderavonden) tussen de leidsters en ouders. Natuurlijk zijn de breng en ophaalmomenten van de kinderen de gelegenheid om goede contacten met ouders te leggen en onderhouden. Door met elkaar een kopje koffie of thee te drinken, de dag met de ouders te starten, door te nemen en informatie uit te wisselen, wordt er een goede overdracht en sterke band gerealiseerd.

Ook worden er van kinderen (o.a. babygroep) een dossier bijgehouden, waarin de leidsters regelmatig een verslag van de kinderen zullen vastleggen. Bij overdracht wordt dit ook mondeling toegelicht aan de ouders.

Uiteraard is er altijd gelegenheid om een gesprek met de leidsters aan te gaan om bijvoorbeeld zorgen en/of bijzonderheden uit te spreken. Wij geven de ouders graag de ruimte/tijd om hun zorgen uit te spreken en tevens ook samen met de ouders naar oplossingen kijken om de zorgen te verhelpen.

4.2 Signalering en observatie

Als een kind de kinderopvang bezoekt, is er altijd sprake van observatie. Om de ontwikkeling van de kinderen goed bij te houden, worden alle kinderen goed geobserveerd. Bij de observatie wordt er namelijk gekeken naar de volgende ontwikkelingsgebieden:

Sociaal-emotioneel gedrag, (zelf)redzaamheid, speelleergedrag, taalontwikkeling, moedertaal, taalontwikkeling NT 2, motoriek en ouders.

Bij het observeren van de individuele ontwikkeling en welbevinden van de kinderen maken we gebruik van observatie – instrumenten. Wij gebruiken de observatietechnieken van Piramide).. Daarnaast worden de resultaten in het groepsoverleg van pedagogisch leidsters en de houder besproken. Dagelijks hebben de pedagogisch nauwe contacten en voeren ze overleggen over de kinderen. Als de pedagogische leidster vermoeden dat er iets aan de hand is, observeren we eerst gericht het kind om vervolgens het probleem eerst met de ouders te bespreken. Er wordt met de ouders besproken of ze de problemen herkennen en welke stappen ondernomen worden. Wij proberen aan alle kinderen ondersteuning te bieden die het nodig heeft. Dit doen we niet alleen. We werken samen met zorgpartners in de wijk. Ons uitgangspunt is dat we alles in overleg doen met ouders. De ouders kennen hun kind het beste. In het kader van een goede zorg, hanteren en werken we met een stappenplan (plan van aanpak).

Stappenplan om zorgvragen van het kind/ouder samen op te pakken:

• De pedagogisch medewerker overlegt zorgsignalen met haar collega’s/houder.

• De pedagogisch medewerker/houder communiceert altijd open met de ouders bij een zorgvraag van een kind o.a.

informatie uitwisselen, motiveren tot (vrijwillig)hulp, verwijzen, terugkoppelen.

• De pedagogisch medewerker/houder gaat zorgvuldig om met privacygevoelige informatie.

• De pedagogisch medewerker/houder voert individuele of groepsgerichte observaties uit.

• De pedagogisch medewerker maakt in overleg met ouders een plan van aanpak op basis van observaties.

• De pedagogisch medewerkers adviseert met betrekking tot de ontwikkeling van kinderen.

• De pedagogisch medewerkers motiveert bij de aanpak rond de zorg van een kind.

• Onderhoudt contacten met zorginstellingen/ketenpartners (informatie uitwisselen, verwijzen, terugkoppelen).

• De houder/pedagogisch medewerker maakt afspraken met ouders, en ketenpartners over zorgkinderen en bewaakt deze.

13 Dit alles zal een bijdrage leveren aan het optimaliseren van de opvang voor kinderen met een zorgvraag, waarbij het

welbevinden van het kind centraal staat.

Bij vermoeden van mishandeling of misbruik geldt een ander plan van aanpak (zie protocol meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling). Alle communicatie en handelingen met betrekking tot de genoemde zorgvragen en stappen worden schriftelijk vastgelegd zodat te allen tijde inzichtelijk is welke stappen er zijn ondernomen in het traject. De ouders worden altijd vooraf gevraagd om toestemming gevraagd voor het opvragen van gegevens.

Als het kind vanuit de kinderopvang doorstroomt naar een basisschool, vindt er een overdracht plaats met de leerkracht van de basisschool. In het overdrachtsformulier staat de ontwikkeling van het kind beschreven. De leraar is op deze manier op de hoogte van de vaardigheden van het kind. Ook weet hij wie het kind op het kinderdagverblijf heeft begeleid en kan er eventueel een terugkoppeling plaatsvinden. Het overdrachtsformulier wordt met de toestemming van de ouders doorgestuurd naar de basisschool waar het kind heen gaat.

Wij vinden het belangrijk dat we het samen doen, dat is ons uitgangspunt. In alles wat we doen proberen we de leefwereld waarin kinderen opgroeien te verbinden: thuis, kinderopvang, buurt en school. Zo creëren we een emotioneel positief klimaat waarin kinderen kunnen groeien en ontwikkelen.

4.3 Klachten en Oudercommissie

Wij hopen dat de periode dat ouders en kind bij ons komen fijn en plezierig verlopen. Toch kan het gebeuren dat de ouders een klacht hebben. Wij nemen een klacht serieus en proberen er indien mogelijk samen een oplossing voor te vinden. Er is tevens een klachtenformulier aanwezig op de locatie. Mocht het onverhoopt zover komen dat er een klacht is die wij gezamenlijk niet meer kunnen oplossen, dan zijn wij vanaf mei 2017vaangesloten bij Stichting geschillencommissie Kinderopvang en peuterspeelzalen. De uitwerking staat hieronder beschreven.

Kindercentrum de Hovenier heeft in het kader van de Wet kinderopvang een interne klachtenregeling opgesteld. Deze regeling beschrijft de werkwijze bij het behandelen en registreren van klachten van ouders. Bij voorkeur maken ouders/verzorgers een klacht eerst bespreekbaar bij de direct betrokkene. Leidt dit niet tot een bevredigende oplossing, dan kan een formele klacht ingediend worden. Afhankelijk van de klacht kan deze worden ingediend bij de klachtenfunctionaris mevrouw G. Kulekci. Zij is te bereiken per email: g.kulekci@kcdehovenier.nl. Een formele klacht wordt schriftelijk ingediend.

Mocht een interne klachtafhandeling niet leiden tot een bevredigende oplossing dan staat ouders de weg vrij naar informatie, advies en mediation bij Klachtenloket Kinderopvang, gevestigd in Den Haag. www.klachtenloket-kinderopvang.nl of aanmelding van het geschil bij de Geschillencommissie www.degeschillencommissie.nl. In sommige gevallen is het van belang de klacht rechtstreeks in te dienen bij de Geschillencommissie. Het reglement van de Geschillencommissie vindt u hier

https://www.degeschillencommissie.nl/media/2212/knd-reglement.pdf.

1. Voortraject klacht

Als een ouder een klacht heeft gaat de organisatie ervan uit dat deze zo spoedig mogelijk met de betrokkene besproken wordt.

Het aanspreekpunt is daarmee in beginsel de medewerker op de groep. Mocht dit niet leiden tot een oplossing, dan kan de klacht worden besproken met de klachtenfunctionaris mevrouw G. Kulekci. Leidt dit niet tot een bevredigende oplossing, dan kan een klacht ingediend worden.

2. Indienen klacht

2.1 Een klacht dient schriftelijk te worden ingediend. Zie klachtenformulier. (De klacht dient binnen een redelijke termijn na ontstaan van de klacht ingediend te zijn, waarbij 2 maanden als redelijk wordt gezien.) De klacht wordt voorzien van

14 dagtekening, naam en adres van de klager, eventueel de naam van de medewerker op wie de klacht betrekking heeft, de locatie en de groep, plus een omschrijving van de klacht.

2.2 Mocht de klacht een vermoeden van kindermishandeling betreffen, dan treedt de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in werking. Deze klachtenprocedure wordt daarmee afgesloten.

3. Behandeling klacht

3.1 De klachtenfunctionaris draagt zorg voor de inhoudelijke behandeling en registratie van de klacht.

3.2 De klachtenfunctionaris bevestigt schriftelijk de ontvangst van de klacht aan de ouder.

3.3 De klachtenfunctionaris houdt de klager op de hoogte van de voortgang van de behandeling van de klacht.

3.4 Afhankelijk van de aard en inhoud van de klacht wordt een onderzoek ingesteld.

3.5 Indien de klacht gedragingen van een medewerker betreft, wordt deze medewerker in de gelegenheid gesteld mondeling of schriftelijk te reageren.

3.6 De klachtenfunctionaris bewaakt de procedure en termijn van afhandeling. De klacht wordt zo spoedig mogelijk afgehandeld, tenzij er omstandigheden zijn die dit belemmeren.

In dat geval brengt de klachtenfunctionaris de klager hiervan zo spoedig mogelijk op de hoogte. De klacht wordt in ieder geval binnen een termijn van 6 weken afgehandeld.

3.7 De klager ontvangt een schriftelijk en gemotiveerd oordeel over de klacht, inclusief concrete termijnen waarbinnen eventuele maatregelen zullen zijn gerealiseerd.

4. Externe klachtafhandeling

4.1 Indien interne klachtafhandeling niet leidt tot een bevredigende oplossing of uitkomst, heeft de ouder de mogelijkheid zich te wenden tot het Klachtenloket Kinderopvang of de Geschillencommissie.

4.2 De ouder kan zich rechtstreeks wenden tot de Geschillencommissie indien van de ouder redelijkerwijs niet kan worden verlangd dat hij onder de gegeven omstandigheden een klacht bij de houder indient.

4.3 Ook als de klacht niet binnen zes weken tot afhandeling heeft geleid, kan de klacht worden voorgelegd aan de Geschillencommissie.

4.4 De klacht dient binnen 12 maanden, na het indienen van de klacht bij organisatie, aanhangig gemaakt te zijn bij de Geschillencommissie.

4.4 Privacy

De privacy van de ouders wordt gewaarborgd. De pedagogisch medewerkers hebben een geheimhoudingsplicht. Hetgeen wat de ouders aangeven omtrent hun kinderen wordt privé gehouden. Bij bijzondere gevallen onder andere kindermishandeling en verwaarlozing zal er met de ouders besproken worden en daarna externe contacten (o.a. AMK, consultatiebureau, Veilig Thuis) benaderd worden.

4.5 Overleg met scholen en andere organisaties

Kindercentrum de Hovenier heeft de eerste stap genomen om contact te leggen met de basisscholen in de woonomgeving. Het eerste contact heeft plaatsgevonden. Bij start zal de kinderopvang samenwerken met basisscholen en andere organisaties, bijvoorbeeld bibliotheken, sportscholen, dansscholen, kinderfysio en logopedie

Naast onze samenwerking met de bovenbeschreven organisaties zal er in de toekomst themabijeenkomsten, ouder-kind activiteiten georganiseerd die gericht is op de opvoeding, veiligheid en kind en ouderrelatie.

15 Hoofdstuk 5. Pedagogische basisdoelen

5.1 Het bieden van een gevoel van emotionele veiligheid

De basis van al het handelen van onze leidsters is het bieden van een gevoel van veiligheid aan een kind. Hierbij is een vertrouwensrelatie met de leidsters onmisbaar. Vaste rituelen, ritme en regels zorgen

Ervoor dat kinderen zich zeker voelen. Vanuit een veilige basis durven en kunnen zij de wereld gaan ontdekken. Persoonlijk contact met de leidsters, een vertrouwde omgeving en de aanwezigheid van bekende groepsgenootjes dragen bij tot het

Ervoor dat kinderen zich zeker voelen. Vanuit een veilige basis durven en kunnen zij de wereld gaan ontdekken. Persoonlijk contact met de leidsters, een vertrouwde omgeving en de aanwezigheid van bekende groepsgenootjes dragen bij tot het