• No results found

De nieuwe werkmethode

Tijdens dit project moest een nieuwe werkmethode opgesteld, gevalideerd en gestandaardiseerd worden. Na het gebruiken van de methode in paragraaf 3.3.1 is aan de hand van een aantal punten geëvalueerd of de methode bruikbaar is.

Mogelijke afkeuringen

Na het testen is eerst gekeken of alle producten goed waren gekeurd door de qualiteitscontrole. Uit de gegevens is gebleken dat één van de producten die getest is afgekeurd is, namelijk: Goat cheese. Dit is te verklaren omdat dit product uiteindelijk gesproeidroogd is op de nieuwe unit 9009. Het product was nog nooit op de toren gedraaid, hierdoor moest dus nog blijken wat de effecten zijn tijdens het

sproeidrogen van dit product.

Voor alle andere producten geldt dat deze goedgekeurd zijn en dus niet afwijken van de specificaties van zowel IFF als klanten.

IFF werkt volgens een make to order systeem, dit betekend dat alle producten na keuring niet of maar kort worden opgeslagen voordat deze naar een klant gaan of verwerkt worden in een ander product. De klant zal deze ook snel in hun product verwerken aangezien opslag duur is. In hoeverre de twee

voedingen met de te grote oliedruppels invloed hebben op de houdbaarheid van een product is dus moeilijk te bepalen maar de producten zullen waarschijnlijk al lang geconsumeerd zijn voordat dit effect heeft op de smaak.

We create unique scent & taste experiences people love. Pagina: 29 Nieuwe categorien

Aangezien de matrix geen invloed heeft op de producteigenschappen en de categorien uit de matrix moeilijk te bepalen zijn is gekozen om de matrix niet te gebruiken. Om deze reden zijn daarom nieuwe categorien vastgesteld om de type voedingen in onder te verdelen. Ook is hiervoor omschreven hoe deze in productie bepaald kunnen worden.

Nu is gekozen om bij de nieuwe werkmethode gebruik te maken van de typen voeding als categorie oftewel: suspensies, oplossingen en emulsies. Maar ook dit staat voor alle producten nergens

omschreven. De makkelijkste methode om dit te bepalen is met een pipet een druppel van de flavor in een bekertje met water te doen, een beetje te roeren en kijken hoe het eruit ziet. De drie types zijn qua uiterlijk makkelijk te onderscheiden. Een oplossing zal helder worden, een suspensie zal troebel worden en bij een emulsie zal de olie na het roeren of gaan drijven, of gaan zinken en een gescheiden laag vormen van het water. Als een flavor op het oog al viskeus is kan het beste warm water gebruikt worden om te kijken wat het effect is.

Als meerdere flavors in één product zit dienen deze allemaal te worden nagekeken. Als één van deze flavors een emulsie blijkt te vormen dan dient het product als emulsie beschouwd te worden. Mochten de stoffen geen emulsie blijken te vormen dan kan deze stof als een suspensie of oplossing beschouwd worden.

De bedoeling is vervolgens dat de operators de categorie van de producten opslaan en bewaren voor toekomstig gebruik, om zo dus waardevolle data op te bouwen.

Zo kan in de toekomst snel gezien worden in welke categorie een product valt en dus ook zo behandelt worden.

Voor de suspensies en oplossingen zal een naroertijd gelden van minimaal 10minuten voordat deze op product kunnen. Door de naroertijd van 10minuten kan de tijd voor de bereiding van de voeding korter worden en kan dus een betere output gerealiseerd worden.

Voor emuslies zal een minimale naroertijd gelden van 20minuten, hierna dient de voeding

gecontroleerd te worden onder de microscoop en een foto gemaakt en opgeslagen te worden. Aan de hand van de door de operator geconstateerde gemiddelde deeltjesgrootte zal besloten worden of het naroeren verlengd wordt met 15minuten of dat de voeding klaar is om op product te gaan. Ook de gemiddelde deeltjesgrootte van de druppels dient te worden opgeslagen voor toekomstig gebruik. De aangepaste methode

Aangezien de gebruikte methode alleen om te testen was en er aanpassingen zijn gekomen met betrekking tot de meetapparatuur en de categorien zal de methode dus aangepast moeten worden.\ De voedingsbereidingsmethode zal dus zijn net als in paragraaf 3.3.1 maar met een paar kleine aanpassingen zoals hierboven beschreven is.

Tijdens het ontluchten kan bepaald worden in welke categorie een product valt. Hierna kunnen de stappen aangehouden worden tot aan stap 13. Bij stap 13 kunnen zowel de viscositeit als het Brix gehalte bepaald te worden.

Vervolgens is ook stap 14 aangepast. Hier dient de naroertijd voor suspensies/oplossingen en emulsies aangehouden te worden zoals omschreven. Na de naroertijd dienen de emulsies gemeten te worden onder de microscoop en de suspensies/oplossingen op product te worden gezet. Bij emulsies kan dan nog bepaald worden of er extra naroertijd nodig is. Voor de naroertijd dient wel een timer aangeschaft te worden, aangezien geen klok aanwezig is bij unit 9007.

Als de operators zich houden aan de nieuwe werkmethode zullen de afkeuringen met betrekking tot de voeding in theorie niet meer voor moeten komen.

De nieuwe werkmethode is dus als volgt vastgesteld: 1. Controleren of alle apparatuur schoon is; 2. Juiste kuip kiezen voor batchgrootte;

We create unique scent & taste experiences people love. Pagina: 30

De kleine kuip wordt gebruikt voor voedingen tot 100kg totaal en de grote kuip voor voedingen vanaf 100kg totaal.

3. Kuip monteren onder roerder met roerder uit het midden;

De kuip wordt onder de roerder gemonteerd en de roerder wordt uit het midden geplaatst om de kans op een vortex te verkleinen.

4. Water toevoegen conform recept;

5. Roerder op door operator gekozen toerental;

Proberen een zo hoog mogelijk toerental te gebruiken zonder dat een vortex ontstaat.

6. Emulgators en/of dragermateriaal toevoegen conform recept;

Vullen met beleid om klonten te voorkomen.

7. Roeren tot homogeen mengsel;

Roeren tot de voeding homogeen oogt en geen klonten op het oppervlak zichtbaar zijn.

8. Voeding 10minuten laten ontluchten met het roerwerk uit en type voeding bepalen;

Roerwerk uitzetten en uit laten staan voor 10minuten.

Tijdens deze 10minuten bepalen wat voor type voeding het is door met een pipet een druppel van de flavor in een bekertje met water te doen, een beetje te roeren en kijken hoe het eruit ziet. Een oplossing zal helder worden, een suspensie zal troebel worden en bij een emulsie zal de olie na het roeren of gaan drijven, of gaan zinken en een gescheiden laag vormen van het water. Als een flavor op het oog al viskeus is kan het beste warm water gebruikt worden om te kijken wat het effect is.

Als meerdere flavors in één product zit dienen deze allemaal te worden nagekeken. Als één van deze flavors een emulsie blijkt te vormen dan dient het product als emulsie beschouwd te worden. Mochten de stoffen geen emulsie blijken te vormen dan kan deze stof als een suspensie of oplossing beschouwd worden.

9. Flavors toevoegen conform recept met het toerental van de roerder op stand vijf;

Flavors volledig toevoegen en desnoods verpakking uitspoelen. Dan roerder op stand vijf zetten. En vullen met beleid om te voorkomen dat de flavor gaat drijven op het oppervlak.

10. Roeren tot homogeen mengsel;

Roeren tot de voeding homogeen oogt en geen flavors op het oppervlak zichtbaar zijn.

11. Brix gehalte meten;

12. Water toevoegen om brix gehalte op waarde conform recept te krijgen;

Gebruik het Excel rekenmodel om te bepalen hoeveel water toegevoegd dient te worden. Als de brix bij de eerste meting al goed is wordt gelijk doorgegaan met stap 14.

13. Roeren tot homogeen mengsel;

Zie stap 10.

14. Naroeren van het mengsel met roerder op stand vijf;

Als de voeding een suspensie of een oplossing vormt dan 10minuten naroeren en doorgaan naar stap 15. Bij een emulsie 20minuten naroeren en dan meten met de USB microscoop. Als de meting goed is, doorgaan met stap 15 en zo niet 15minuten naroeren, nogmaals controleren en dan doorgaan naar stap 15.

15. Kuip verplaatsen naar tweede roerwerk en op product zetten.

Kuip plaatsen, aansluiten en roerwerk aanzetten. Vervolgens toren op product zetten.

Door de bovenstaande vastgestelde methode rechtstreeks in productie te gebruiken en de operators te instrueren dat deze methode gehanteerd moet worden kan gesteld worden dat de methode

gestandaardiseerd is aan gezien iedereen deze op dezelfde manier moet uitvoeren.

Door te testen en de resultaten hiervan te vergelijken is vastgesteld dat bij gebruik van deze methode bijna alle producten aan de specificaties voldoen. De methode is hiermee dus gevalideerd.

IFF heeft 500 producten dus de kans is aanwezig dat sommige producten toch anders reageren tijdens het aanmaken van de voeding. Dit zal de toekomstige data uit moeten wijzen.

Ook voor de voedingsbereiding is een werkinstructie geschreven die vergelijkbaar is met die van de viscositeitsmeter en Dinolite USB microscoop.

We create unique scent & taste experiences people love. Pagina: 31

GERELATEERDE DOCUMENTEN