• No results found

HOOFDSTUK VI. DE SOCIALE VOORDELEN

Afdeling 1. De maaltijdcheques

Artikel 222

Dit reglement is van toepassing op statutaire en contractuele personeelsleden. Het is niet van toepassing op studenten, zij worden uitgesloten van dit voordeel.

Paragraaf 1

Maaltijdcheques worden toegekend voor de perioden (dagen of uren) waarin de werknemer effectieve arbeidsprestaties levert. Onder de term ‘effectieve arbeidsprestaties’ wordt verstaan: de perioden waarin de werknemer effectief op de normale arbeidsplaats aanwezig is of in opdracht van de werkgever elders arbeidsprestaties levert. Opleiding, studiedagen en vergaderingen van het bestuur alsook de vergaderingen met vakbondsverlof worden gelijkgesteld met arbeidsprestaties. Overuren, die nadien binnen het kwartaal worden gerecupereerd via vrijaf van gelijke duur, worden gelijkgesteld met effectieve arbeidsprestaties tot beloop van het theoretisch maximum aantal te presteren arbeidsdagen per kwartaal.

Paragraaf 2

Effectieve arbeidsprestaties moeten blijken uit de dagelijkse aanwezigheidsregistratie.

Paragraaf 3

Het aantal maaltijdcheques dat voor een bepaalde maand aan een personeelslid wordt toegekend, wordt bepaald door het totale aantal effectief gepresteerde uren in de loop van de maand te delen door het normale aantal arbeidsuren per dag.

Indien deze bewerking een decimaal getal oplevert, wordt het afgerond op de hogere eenheid. Het aantal toegekende maaltijdcheques per kwartaal mag nooit hoger zijn dan het maximum aantal arbeidsdagen dat tijdens het kwartaal gepresteerd kan worden door een voltijds personeelslid.

Paragraaf 4

Voor de berekening, waarvan sprake in paragraaf 3, gelden volgende elementen:

- het dagelijks normale aantal arbeidsuren bedraagt 7,6 uren;

- het maximum aantal dagen dat een voltijdse werknemer per kwartaal kan presteren, stemt overeen met het aantal werkdagen in het regime van de vijfdagenweek, dat in het kwartaal valt (d.w.z. het aantal kalenderdagen in het kwartaal, verminderd met het aantal zaterdagen en zondagen en het aantal wettelijke feestdagen).

Paragraaf 5

Met ingang van 1 januari 2016 wordt het bedrag van de maaltijdcheque vastgesteld op 8,00 euro. De tegemoetkoming van de werkgever in de kostprijs van de maaltijdcheque wordt vastgesteld op 6,90 euro. De werknemer neemt een bedrag van 1,10 euro voor zijn rekening. Dit bedrag wordt maandelijks afgehouden van de netto wedde.

Paragraaf 6

Dagen voor toekenning van maaltijdcheques met vrijstelling van sociale zekerheidsbijdragen:

- de dagen waarop het personeelslid tijdens de normale werkuren aan examens moet deelnemen in opdracht van de werkgever;

- oproeping voor MEDEX tijdens de normale diensturen;

- de uren gedurende welke een personeelslid geen arbeidsprestaties (tijdens de diensturen) moet verrichten wegens een opening (bv. nieuw gebouw) of een receptie (bv. jubileum van de instelling of van een collega-personeelslid) die georganiseerd/aangeboden wordt door het bestuur;

- de dagen waarop het personeelslid thuis prestaties verricht voor en in opdracht van het bestuur.

Paragraaf 7

Dagen zonder toekenning van maaltijdcheques met vrijstelling van sociale zekerheidsbijdragen:

- de dagen van tijdelijke arbeidsongeschiktheid wegens arbeidsongeval;

- jaarlijkse vakantiedagen;

- feestdagen;

- dagen van omstandigheidsverlof;

- ziektedagen;

- dienstvrijstelling voor prenatale medische onderzoeken;

- bevallingsverlof, vaderschapsverlof en ouderschapsverlof;

- verlof voor de opvang met het oog op adoptie of pleegvoogdij;

- verlof voor deeltijdse prestaties;

- onbetaald verlof;

- verlof voor verminderde prestaties wegens ziekte;

- politiek verlof;

- de dagen van economische werkloosheid;

- de periodes van loopbaanonderbreking en loopbaanvermindering;

- verlof wegens overmacht;

- disponibiliteit;

- dienstvrijstelling als voorzitter, bijzitter of secretaris van een stembureau, een stemopnemingsbureau, of een hoofdstembureau bij de verkiezingen;

- dienstvrijstelling voor afgifte van bloed, bloedplasma of bloedplaatjes;

- dienstvrijstelling voor het afstaan van beenmerg;

- zetelen in familieraad;

- dagen die men afwezig is wegens een verplichte controle na een arbeidsongeval;

- verlof wegens arbeidsduurvermindering;

- sollicitatieverlof (tijdens opzegtermijn).

Paragraaf 8

De maaltijdcheques worden iedere maand, volgend op de refertemaand (= vorige maand) gecrediteerd op de persoonlijke maaltijdchequerekening van het personeelslid in functie van het aantal dagen van die maand waarop hij effectief arbeidsprestaties leverde.

De maaltijdchequerekening is een databank waarop voor het personeelslid een aantal elektronische maaltijdcheques wordt opgeslagen en die beheerd wordt door een erkende uitgever.

Het personeelslid dat geniet van het voordeel van maaltijdcheques in elektronische vorm, krijgt gratis een drager ter beschikking gesteld (een kaart). Hij verbindt zich ertoe deze in goede staat te bewaren.

Het personeelslid kan de drager niettemin bewaren tot aan de vervaldatum van de maaltijdcheques die nog ter beschikking zijn op zijn maaltijdchequerekening.

In geval van verlies van de drager, zal de kost van de vervanging van de drager verhaald worden op het personeelslid. Bij diefstal van de drager zal echter geen kost worden aangerekend aan het personeelslid indien een kopie van het proces-verbaal aan het bestuur wordt overgemaakt.

Zo in een bepaalde maand het aantal cheques afwijkt van het aantal effectief gepresteerde arbeidsdagen, wordt in de loop van hetzelfde kwartaal en uiterlijk de laatste dag van de eerste maand die volgt op het kwartaal, het aantal cheques in overeenstemming gebracht met het aantal dagen waarop het personeelslid tijdens het kwartaal effectief arbeidsprestaties heeft geleverd.

Paragraaf 9

Jaarlijks gebeurt, uiterlijk op 31 januari van het volgende jaar, een globale afrekening om de laatste correcties aan te brengen.

Paragraaf 10

Op de jaarlijkse individuele rekening van het personeelslid wordt vermeld: het aantal toegekende maaltijdcheques en het bruto bedrag van de maaltijdcheques verminderd met de persoonlijke bijdrage van het personeelslid.

Paragraaf 11

De elektronische maaltijdcheques hebben een geldigheidsduur van twaalf maanden vanaf het ogenblik dat zij op de maaltijdchequerekening van het personeelslid geplaatst worden.

De maaltijdcheques mogen slechts gebruikt worden ter betaling van een eetmaal of voor de aankoop van verbruiksklare voeding.