• No results found

De Kr uisker k in de sneeuwDe Kr uisker k in de sneeuw

De Kr uisker k in de sneeuw

Wim van Groenewoud

Maart 2021

p re se nt 2

Marcus lezen en beluisteren Deze veertigdagentijd lees ik Marcus.

Iedere zondag een verhaal uit de twee hoofdstukken die u diezelfde week kunt beluisteren. Want nadenkend over deze veertigdagentijd, waarin gezamenlijke activiteiten opnieuw moeilijk zijn, kwam ik op het idee om het hele evangelie hardop, woord voor woord, voor te lezen. Eerlijk gezegd heb ik het een beetje afgekeken van de Toneelgroep Amsterdam, die tijdens de eerste lockdown de Decamerone van Bocaccio voorlas.

Nu ben ik natuurlijk niet zo'n goede acteur als Pierre Bokma en vrienden, maar toch dacht ik: het zou moeten kunnen met het evangelie. Want wat het allemaal ook is geworden, 'in den beginne' is het evangelie het oudste verhaal van gemeente. We lezen het zo vaak in fragmenten, dat we het geheel, de compositie, met begin en een einde vaak uit het oog verliezen, terwijl ook in het hele verhaal een heel eigen ritme en spanningsopbouw zit. Dus waarom niet.

Samen met Hans Wesdorp heb ik het idee uitgewerkt. Nu zijn er tien filmpjes waarin ik het evangelie voorlees. Zonder poespas. Gewoon de tekst. Al lezend, viel me meteen op hoe snel Marcus’ tekst gaat, hoeveel er gebeurt en hoe rommelig het eigenlijk allemaal is, zeker in het begin. Dan hier, dan daar, onmiddellijk dit, onmiddellijk dat. Er is haast bij. Ook viel me op hoe vreemd de woordenwisselingen tussen Jezus en de Farizeeën eigenlijk zijn als je er van

een afstandje naar luistert en ook hoe prachtig sommige verhalen (hoofdstuk 5 bijvoorbeeld). Dan heb ik het nog niet over het korte slot. Een paar woorden bij een leeg graf. Dat is alles.

Al lezend had ik steeds de neiging de schrijver in de rede te vallen, iets toe te lichten of te onderbreken. Ik heb me ingehouden. Alleen de tekst.

Het idee is dit: zondag luistert en/

of kijkt u de dienst en daarna (vanaf 17.00 uur die zondag) kunt u de twee hoofdstukken beluisteren. U kunt ze ook achter elkaar luisteren op een tijdstip dat u zelf kiest. Het vraagt natuurlijk geduld en toewijding, zoals iedere 'spirituele oefening'.

Al luisterend hopen we met elkaar in een ritme te komen op weg naar Pasen.

Zie verder het veertigdagentijdpro-gramma op pagina 11.

Werner Pieterse Vanuit de wijkkerkenraad

In februari hebben wij als

wijkkerkenraad voor de eerste keer via Teams vergaderd. Na een paar kleine strubbelingen met de verbinding waren we compleet en opende Werner met het lezen van Marcus 1:

29-31 waarbij hij een mooie tekening van Rembrandt liet zien.

Hierna maakten we een rondje langs de kerkenraadsleden om te horen hoe het hen in deze coronatijd vergaat.

Iedereen probeert er op zijn eigen manier het beste van te maken. Er wordt gewandeld, de gebedsgroep probeert samen te bidden met behulp

van WhatsApp en er wordt veelvuldig getelefoneerd. Wat we allemaal missen is de fysieke ontmoeting met elkaar, dat zal voor heel veel gemeenteleden gelden!

Afscheid en herbevestiging Albert van Blaaderen heeft

aangegeven te willen stoppen met zijn ambt als pastoraal ouderling. Albert heeft heel veel jaren deel uitgemaakt van onze kerkenraad en zich met name op pastoraal gebied enorm ingezet. Albert, bescheiden als hij is,

Paaskerk

predikanten ds. Werner Pieterse, Amsterdamseweg 219,

1182 GW Amstelveen, tel. 06 – 41 50 81 35, dspieterse@paaskerk-amstelveen.nl Ds. Bara van Pelt, baravanpelt@planet.nl,

tel. 06 – 20 56 86 48 ouderenpastor Trudy Joosse, tel.

06 – 83 35 49 24, ouderenpastor@pga-b.nl voorzitter kerkenraad

Elly Merckel-Timmer, tel. 020 - 647 80 04.

voorzitter@paaskerk-amstelveen.nl scriba Kees Elfferich,

Kastanjelaan 199, 1185 MV Amstelveen scriba@paaskerk-amstelveen.nl,

tel: 020 - 641 63 95

wijkkas NL05 RABO 0392 3145 25 t.n.v.

Wijkkas Paaskerkgemeente, Amstelveen  inleveren kopij Present present@paaskerk-amstelveen.nl

stond nooit op de voorgrond, maar was betrokken bij alle dingen die hij uitvoerde. Albert we willen je op deze plaats graag hartelijk bedanken voor alles wat je gedaan hebt. In de online-dienst van 21 februari hebben we aandacht besteed aan zijn afscheid.

Op 28 februari neemt ds. Sieb Lanser afscheid van de Kruiskerkgemeente.

Om te benadrukken dat hij afscheid neemt van de hele Protestantse Gemeente Amstelveen-Buitenveldert, zal er op deze zondag één viering zijn vanuit de Kruiskerk. U wordt op kerkdienstgemist.nl Paaskerk automatisch doorgeschakeld naar de Kruiskerk. Graag wensen wij ds.

Sieb Lanser het allerbeste toe. Wij

bedanken hem voor de samenwerking en wensen hem Gods zegen op zijn verdere levenspad.

Geraldineke Licht en Robert Klaassen hebben beide aangegeven dat zij nog een termijn beschikbaar willen zijn als diaken met speciale opdracht eredienst. Zij zullen herbevestigd worden als wij weer met meer mensen in de kerk aanwezig mogen zijn.

Kerkenvisie

Naar aanleiding van een oproep van de gemeente om de burgers van Amstelveen mee te laten denken over een kerkenvisie zal de kerkenraad ook een reactie sturen naar de gemeente. Wij zijn ons ervan bewust

dat de kerkelijke gemeente in de komende jaren kleiner zal worden en dat dit gevolgen zal hebben voor het gebruik van onze kerkgebouwen.

In het beleidsplan van de AK 2020-2025 kunt u hier meer over lezen.

In de kerkenraad van de Paaskerk is uitgesproken dat we, ook bij een herinrichting, de kerkzaal in de allereerste plaats geschikt willen maken en houden voor verschillende soorten vieringen, hetgeen niet uitsluit dat de kerkzaal ook voor andere activiteiten gebruikt zal kunnen worden. Overigens is over dit onderwerp in juni 2020 al een gesprek geweest met een vertegenwoordiging van de gemeente.

IN MEMORIAM

Maartje Bijkerk-van den Beitel

Op 21 januari overleed Maartje Bijkerk in het Zonnehuis in Amstelveen, waar zij ruim vier jaar verbleef. Zij was altijd opgewekt en dankbaar voor elke vorm van aandacht. Enkele gemeenteleden hebben haar trouw bezocht en vertelden dat ze graag naar de liederen van Johannes de Heer luisterde. Ze werd 92 jaar.

Op 29 januari is zij herdacht in een bijeenkomst in de aula van rouwcentrum Bouwens, waar ondergetekende een kleine bijdrage heeft geleverd. Op verzoek van de dochter van Maartje Bijkerk heb ik Psalm 23 gelezen en daar iets over verteld in het licht van het leven van haar moeder. Vervolgens is mw. Bijkerk begraven op de begraafplaats in Aalsmeer, bij haar in 2006 overleden echtgenoot Dirk Bijkerk.

We wensen allen die Maartje Bijkerk zullen missen de troost van de vele mooie herinneringen.

Trudy Joosse-Ridder

Harry Kugel

Op 23 januari overleed ons gemeentelid Harm Jurrien Kugel op 90-jarige leeftijd. Harry woonde lange tijd samen met zijn partner Ria Meinema in een appartement aan de Mont Blanc. Eind 2019 verhuisden ze nog samen naar het Huis aan de Poel, waar Ria in januari 2020 kwam te overlijden. Harry verhuisde in de loop van 2020 naar Belmonte, terug naar de wijk Groenelaan waar hij lang heeft gewoond. Harry was bij vele Amstelveners bekend als de ‘claviger’ (conciërge) van het Hermann Wesselink College. Vlak na zijn pensionering overleed tot zijn grote verdriet zijn vrouw Trijnie. Vrij snel ontmoette hij Ria Meinema, ook recent weduwe geworden. Samen kenden zij nog bijna 25 mooie jaren.

Namen we vorig jaar nog in een overvolle Paaskerk afscheid van Ria – het afscheid van Harry vond in familiekring plaats. Wél in de Paaskerk, dat was zijn wens. We herdachten hem als een zorgzame man, met aandacht voor iedereen die hem lief was. We baden om Gods ontferming voor allen die hem missen en hopen dat de vele mooie herinneringen hen tot troost mogen zijn.

Trudy Joosse-Ridder

www.paaskerk-amstelveen.nl

Overzicht werkzaamheden ds. Werner Pieterse

Ds. Werner Pieterse heeft een overzicht gemaakt van de werkzaamheden die hij het afgelopen jaar heeft uitgevoerd. De kerkenraad is van mening dat het verslag een goed beeld oplevert en is onder de indruk van de diversiteit van het uitgevoerde werk. Door het vertrek van ds. Marianne Bogaard en ds. Gert Jan de Bruin zijn wel enkele taken wat in het nauw gekomen. Het betreft onder meer professionele begeleiding van de diakenen en het opnieuw

opstarten van de taakgroep eredienst.

Met de komst van ds. Barbara de Groot wordt er een nieuwe opzet gemaakt voor de verdeling van alle werkzaamheden.

Graag wens ik u allen een goede veertigdagentijd toe en spreek de wens uit dat we elkaar binnenkort weer echt kunnen ontmoeten.

Elly Merckel-Timmer Het gebed gaat door

Er is dan wel een lockdown, maar de tweewekelijkse gebedsgroep

laat zich daardoor niet hinderen. De samenkomst heeft plaatsgemaakt voor individueel gebed, en in februari is daar een app-groep bijgekomen zodat er weer onderling contact is.

Op die manier blijft de groep zijn ondersteunende functie aan de gemeente bieden.

Geplande woensdagen voor de komende weken zijn: 3 en 17 maart.

Wie wil, kan zijn gebedspunten doorgeven aan Freja Slot-Koelbloed, tel. 020 – 645 59 48/ 06 – 46 05 36 26 of e-mail: freja.koelbloed@gmail.com.

Maart 2021

p re se nt 2

Paasgroetenactie 2021

Vanuit de Protestantse Kerk in Nederland sturen gemeenteleden ook dit jaar paasgroetenkaarten aan gevangenen in Nederland en Nederlandse gevangenen in het buitenland. De afbeelding op de paaskaart werd onder leiding van een justitiepredikant door gevangenen ontworpen.

Omdat we ook dit jaar de Paasgroetenactie niet in de kerken kunnen houden, maar we het wel heel belangrijk vinden dat de gedetineerden weten dat we aan hen denken, willen we de actie toch laten doorgaan.

Het werkt als volgt: stuur een groet voor een

gedetineerde per e-mail naar: roeltje@fammentink.nl.

Wij schrijven deze groet namens u op een kaart en sturen hem op.

Heeft u geen e-mail? U mag uw groet ook telefonisch aan mij doorgeven: 020 – 453 71 48.

Wilt u bijdragen aan de kosten van de kaarten en postzegel? Maak dan € 2,00 over op rekening NL44 INGB 0004 8801 71 t.n.v. Prot. Paaskerkgemeente o.v.v.

paasgroetenkaart.

Voor gedetineerden is het bemoedigend als ze kaarten krijgen, zeker als daar iets persoonlijks op staat. Ook al weet u niet precies wie deze kaart ontvangt, vanwege

de privacy, toch mag u ervan overtuigd zijn dat het de gedetineerden erg goed doet te weten dat er aan hen gedacht wordt.

Roeltje Mentink

www.paaskerk-amstelveen.nl

IN MEMORIAM

Gerrit Stronkhorst

Gerrit was een bekende Amstelvener. De Paaskerk was vast te klein geweest om iedereen een plek te geven die zou zijn gekomen bij zijn afscheidsdienst.

Nu volgden zeer velen de uitzending via de livestream en stonden velen bij de slagerij waar we op weg naar Karsenhof langsreden. Gerrit was zijn leven lang slager, net als zijn vader. Met liefde droeg hij het vak over aan jongeren. Bovenal was hij een groot kerkmens.

Jarenlang was Gerrit voorzitter van zijn geliefde Dorpskerk, maar veel belangrijker dan het bestuur was voor hem het geloof en pastoraat. Tot het laatste toe had hij aandacht voor zeer velen. Het geloof dat hem tot zo grote steun was, deelde hij graag met zo veel mogelijk mensen. Zonder op te dringen getuigde hij ervan in woorden en daden. We hoefden niet lang na te denken over de tekst voor de dankdienst: de wolk van de getuigen uit Hebreeën 12:1, naar het 'motto'

van Gerrits geliefde Dorpskerk. Wij wensen Tiny, de kinderen en kleinkinderen en alle anderen die Gerrit missen sterkte en Gods zegen toe.

Werner Pieterse Simon Broer

Op 5 februari overleed Simon Broer. Siem was samen met Joke een heel trouw kerkganger. Eerst in de Dorpskerk en na de sluiting in de Paaskerk. Daar sloot hij zich vrijwel meteen aan bij de cantorij. Siem en Joke waren bijna zestig jaar getrouwd (op 10 februari). De laatste tijd woonde Siem in de Luwte. Het laatste jaar was dat door de coronabeperkingen heel zwaar. Velen zullen Siem herinneren als een vrolijke man, altijd in voor een praatje. Voor zijn gezin was hem niets te veel.

Siem geloofde met een vast vertrouwen dat voor hem was verwoord in de tekst van Jesaja 43: 'Ik heb u bij uw naam geroepen, gij zijt mijn...' Daarom lazen we bij het afscheid die tekst met elkaar. We wensen Joke, kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe.

Werner Pieterse

Pelgrimskerk

predikant Dr. Harmen U. de Vries, Missisippi 24, 1186 HT Amstelveen,

tel. 686 91 41, hudevries@xs4all.nl (vrijdag vrij)

voorzitter kerkenraad Gerrit Oud, tel. 020 - 779 20 08, voorzitter@pelgrimskerk.nu scriba scriba@pelgrimskerk.nu wijkkas NL58 INGB 0000 6609 04

t.n.v. Protestantse Gemeente Amstelveen-Buitenveldert inzake wijkkas Pelgrimskerk inleveren kopij Present

Hugo Kruijswijk, hugokerkpresent@gmail.com Nieuwsbrief

Nu we niet bij elkaar kunnen komen voor de diensten en de kringen, wordt de nieuwsbrief weer elke week rondgezonden en -gebracht. Het is goed dat we elkaar op deze wijze regelmatig op de hoogte kunnen houden en bemoedigen in de voor velen niet gemakkelijke situatie waarin we nu al zo lang verkeren.

Bij de diensten

Er worden geen diensten belegd tot en met 2 maart, het geplande einde van de verlengde lockdown.

Mochten we daarna weer in kleine bezetting kunnen samenkomen, dan zal dat voor het eerst zijn op zondag 7 maart, de derde zondag in de Veertigdagentijd.

Bijbelkring

Van de aanvankelijk geplande tien bijeenkomsten van de bijbelkring over het evangelie naar Johannes resten er nog twee: op dinsdag 10 maart en dinsdag 24 maart. Als deze bijeenkomsten door kunnen gaan, maken we studie van de gedeeltes die in het vorige nummer van Present reeds werden vermeld, Johannes 4:4-30 en 8:2-11 (10 maart) en Johannes 9:1-41 (24 maart). Ik denk erover om, ervan uitgaande dat we dan wat meer vrijheid zullen hebben, in de zomerperiode nog zo’n vier samenkomsten te beleggen om de geleden schade van het afgelopen seizoen enigszins te compenseren.

Met u zie ik ernaar uit om na een

barre winter weer iets van het normale (kerkelijke) leven te kunnen proeven. Laten we hopen en bidden dat het zover zal komen!

Ds. De Vries Vanuit de wijkkerkenraad

Hoewel er sinds november geen vergadering van de wijkkerkenraad is geweest, valt er toch wel wat te melden.

Na een half jaar het voorrecht gehad te hebben van aangepaste kerkdiensten viel toch in januari de beslissing om de kerk weer te sluiten.

De reden was het toenemende infectiegevaar door nieuwe virusvarianten en de aanscherping van de overheidsmaatregelen. Begin maart wordt de situatie opnieuw bekeken.

Helaas ging de gemeentevergadering over de toekomst van onze

wijkgemeente niet door.

Het kerkgebouw is verkocht, maar we kunnen tot halverwege 2022 nog gebruik maken van deze locatie. Na verbouwing of herbouw kunnen we op de lange duur hier weer ruimte huren. Over de tussenliggende periode is overleg geweest met onze buren in de Goede Herderkerk. Er is ons toegezegd dat wij voor de vieringen op zondagmorgen welkom zijn. Een en ander wordt tegen die tijd nader uitgewerkt. Zo ook over mogelijke ruimte voor andere activiteiten door de week.

Van beide kanten vraagt dit alles de

nodige aanpassingen. Uiteraard zijn wij zeer dankbaar voor het geweldige aanbod van onze oecumenische vrienden. Te meer daar de zoektocht naar een andere oplossing nog niets heeft opgeleverd.

Gelukkig ging de kerkdienst op 8 januari wel door. Er werden twee ouderlingen en een diaken herbevestigd. Er werd afscheid genomen van mw. Felser-Schults, die zes jaar ouderling in De Buitenhof is geweest. Ook van Adri Lodder, die met grote trouw en nauwgezetheid gedurende twaalf jaar scriba was.

De kerkdiensten in De Buitenhof zijn bij gebrek aan belangstelling en

Maart 2021

p re se nt 2

vrijwilligers defi nitief gestopt.

Van Rianne Eegdeman kwam bericht dat zij eind 2021 haar werk, het wekelijks opmaken van de liturgie, zal beëindigen. Voor dit werk en voor het

scribaat wordt naar opvolging gezocht.

Geïnteresseerden: meld u bij de voorzitter, Gerrit Oud.

Sommige activiteiten worden intussen

voortgezet, zoals die voor Amnesty International en voor de komende Paasgroetenactie. We hopen op en verwachten betere tijden!

Mieke Hellema

www.pelgrimskerk.nu

IN MEMORIAM

Brenda B. Haan

Op 4 november 2020 is Brenda Haan op 72-jarige leeftijd overleden. Na haar werkzame periode als journaliste kwam zij in de Pelgrimskerk terecht. Zij heeft zich daar thuis gevoeld en veel activiteiten ontplooid.

Na een korte periode als scriba van de wijkkerkenraad heeft ze zich van 2008 – 2014 als ouderling ingezet voor De Buitenhof en Huize Buitenveldert. Daarnaast was

ze lid van de redactie van PiO en had zij veel plezier in het zingen met de cantorij. Geleidelijk moest zij dit alles opgeven wegens lichamelijke ongemakken. Helaas werd het contact ook minder na verhuizing naar het Menno Simonszhuis en later De Vreugdehof.

We zullen ons haar herinneren als een grote

hondenliefhebster, als een belezen en kritische denker en last but not least als een meelevend kerklid.

We wensen haar trouwe vriendin troost toe met herinneringen aan betere tijden in hun leven.

Mieke Hellema Linguae atque Cordis De zangers en

zangeressen van het gelegenheidskoor Linguae atque Cordis hebben in deze stille tijd onderling contact.

Ze staan te popelen om weer in een kerkdienst hun stemmen te laten horen. Hopelijk ziet u ze binnenkort weer op het podium staan.

Maart 2021

p re se nt 2

Wereldgebedsdag

een dag van gebed waaraan 173 landen meedoen

Op de eerste vrijdag van maart komt de wereldgebedsbeweging in actie, ieder jaar opnieuw. Zij laat mensen voelen dat zij deel uitmaken van de wereldbevolking, deelt hoop en zorg, vreugde en verdriet, mogelijkheden en problemen.

Rotsvast

Het thema voor dit jaar is: Rotsvast.

De orde van dienst, die wereldwijd gebruikt wordt, is dit jaar samengesteld door vrouwen uit Vanuatu, voorheen de Nieuwe Hebriden. Deze eilandengroep ligt in de Stille Zuidzee ten noordoosten van Australië en werd tot 1980 bestuurd door Engeland en Frankrijk. Nu is het een zelfstandige Republiek. Het land is gevoelig voor aardbevingen, orkanen en tsunami’s. De bevolking is overwegend christelijk. Behalve Engels en Frans worden er ongeveer 80 ‘eigen talen’

gesproken.

Juliette Pita

Juliette Pita maakte het kunstwerk

voor deze Wereldgebedsdag. Zij is op dit moment de meest bekende kunstenaar in Vanuatu.

Ze werd in 1964 geboren op Erromango Island en is de derde van acht kinderen.

Haar talent werd al vroeg ontdekt.

Op school was ze altijd de beste in kunstlessen. Ze was de eerste vrouw die afstudeerde aan het Institut National de Technologie du Vanuatu. Juliette had nooit gedacht dat ze geld zou verdienen met haar kunst, maar ze geloofde dat God plannen voor haar had. Ze geeft al het geld dat ze verdient aan iedereen die hulp nodig heeft.

Het kunstwerk

Het schilderij getiteld 'Cycloon Pam II:

13 maart 2015' toont een buigende en biddende moeder voor haar kind. De golven beuken, maar een palmboom buigt beschermend over hen heen. De palmboom is Juliettes favoriet boom met sterke wortels die winden kunnen weerstaan. De rok van de vrouw is gemodelleerd naar de traditionele kleding op Erromango. Aan de horizon kun je kleine kruizen zien, deze staan symbool voor de levens die genomen werden door cycloon Pam in 2015.

Samen bidden, samen vieren, samen delen

Samenkomen in de kerk lukt niet. Als u eerder interesse heeft getoond of aanwezig was bij de Wereldgebedsdagsviering in de Pelgrimskerk, dan ontvangt u de orde van dienst in de brievenbus.

Op vrijdag 5 maart kijken we thuis naar de fi lm die speciaal voor u

Op vrijdag 5 maart kijken we thuis naar de fi lm die speciaal voor u