• No results found

Vier jaar van bloed, zweet en tranen zijn voorbij gevlogen. Ik heb enorm veel geleerd, en was hier ook niet gekomen zonder de hulp en samenwerking van vele mensen. Daarom wil ik deze ontzettend bedanken.

Allereerst wil ik Bert enorm bedanken. Bedankt voor alle steun, begeleiding en vertrouwen de afgelopen 4 jaar. Ik heb enorm veel geleerd en ben dankzij jou enorm gegroeid in zowel hard en soft skills. Het was niet altijd makkelijk met al die cellen en organoids, en ook nog al die ideeën en te veel projecten tegelijkertijd. Ondanks de enorme diversiteit in je groep vind ik het altijd super knap dat je toch heel goed weet waar iedereen mee bezig is. Ook wil ik je enorm bedanken met de ondersteuning voor de samenwerkingsverbanden en het solliciteren voor de volgende stap. Ookal kon ik in het begin van mijn PhD weleens zeuren over dat een paper te lang op je bureau lag, in het einde van mijn PhD was ik enorm blij met de snelle correcties en feedback op mijn proefschrift. Super bedankt!

Natuurlijk wil ik mijn 2e promotor, nu Prof. Patricia, enorm bedanken voor alle steun vanaf de “bio-kant”. Ik vond het altijd erg fijn dat ik bij jou terecht kon voor alle cel gerelateerde vragen, ideeën en problemen. Ik ben erg blij dat we samen met Sergio na een aantal pogingen eindelijk een werkend systeem hadden om de activiteit van TGF-β1 te valideren met cellen. Ook super bedankt voor de correcties en feedback op mijn thesis, ondanks de drukte rond je intreerede.

Ik wil graag Luc Brunsveld en Roeland Nolte bedanken voor hun deelname in mijn promotiecommissie. Roeland, het is jammer dat u er niet bij kan zijn op 18 oktober, maar ik wil u wel heel erg bedanken voor het lezen en evalueren van mijn proefschrift. Peter Hilbers, bedankt voor het voorzitten van de openbare verdediging.

I am grateful to Prof. Matthias Lutolf for taking part of my defense committee and taking the time to evaluate my thesis and travel to Eindhoven. I’m looking forward to seeing you (again) in October.

I would like to thank Matt for taking part of my defense committee as well. We started working on the organoid project together more than 4 years ago. Unfortunately, it wasn’t easy and lots of challenges had to be conquered. Hopefully it goes a bit better with your cells in Maastricht.

Daarnaast wil ik Maartje natuurlijk ook graag bedanken voor het deelnemen in mijn promotiecommissie. Toen ik nog in Boston bij jou mijn master afstuderen deed, was het idee om “even” het organoid project weer op te pakken en af te ronden tijdens een interne stage terug in Eindhoven. Maar helaas, sorry, na 4 extra jaren is er nog steeds geen publicatie gekomen. Het is en blijft nog steeds een moeilijk onderwerp en moeilijk af te ronden.

From Utrecht I would like to thank Norman Sachs for collaborating with me on the intestinal and liver organoids as described in chapter 7 and 8. In the beginning the dying organoids were really frustrating, but luckily the viability gradually improved. Evelien de Jongh, Jasper Mullenders en Hans Clevers bedankt voor jullie inzet om UPy hydrogels te testen op darm en lever organoid groei. Helaas is het (nog) geen groot succes geworden en hopelijk kan onze groep in de toekomst nog verder samenwerken aan deze challenge. I would like to thank Tomo and Yoshi for collaborating on the transplantation of 2D cell

122

sheets to the injured colon. Although I didn’t include any data of this project in my thesis, I was really happy that improved results were obtained over time.

Graag wil ik Sjors bedanken voor de samenwerking aan hoofdstuk 2 en de vele STORM metingen. Graag wil ik René bedanken voor alle cryo-TEM plaatjes die te vinden zijn in mijn thesis. Daarnaast wil ik Sergio bedanken voor de samenwerking aan hoofdstuk 4, Ronald voor hoofdstuk 3 en Bastiaan voor het samenwerken met de Japanners uit Utrecht.

Uit Leiden wil ik graag Tim Hogervorst, Jeroen Codée, Gijs van der Marel en Hermen Overkleeft bedanken voor de samenwerking aan hoofdstuk 5. Tim, het was niet makkelijk om de saccharides te functionalizeren en aan de BTAs te plakken, maar het is je toch gelukt! Bedankt voor de goeie samenwerking en ik ben ervan overtuigd dat er nog een mooie publicatie uit onze samenwerking zal komen.

I would like to thank Jesús Sanz from Spain for the collaboration on the CBP-dendrimers of chapter 6. I’m really happy with the nice antimicrobial results obtained from our dendrimers prepared by Laureen, Bas de Waal and me.

Graag wil ik SymoChem bedanken voor het maken van verschillende UPy moleculen. Met name Henk, Joris en Maarten bedankt, en Freek voor het hexavalente dendrimeer wat helaas het proefschrift niet gehaald heeft. Daarnaast wil ik Jolanda en Bas de Waal bedanken voor de synthestische ondersteuning van BTAs en dendrimeren.

Ik wil ook graag een aantal studenten bedanken waarmee ik de laatste 4 jaar gewerkt heb. Laureen, eerst als een Spinoza student en daarna als BEPer, hebben we samen mooie dendrimeren en BTAs gemaakt voor hoofdstuk 6. Al helemaal mooi is dat er mooie resultaten uit Spanje kwamen en dat er een patent in aanvraag is. Joseph and Austin, no day was boring with you guys, thanks for the summer collaboration. Daniek, als enige master student afgestudeerd bij mij ben ik erg blij dat ik meegeholpen heb aan een mooie groei in jouw kennis en kunde. En als laatste, Koen, erg jammer dat je moest stoppen vanwege de vele heftige hoofdplijnklachten. Ik hoop dat het snel weer beter gaat en dat je je studie kan afronden.

Graag wil ik Anja en de rest van de wateroplosbare subgroep bedanken voor de vele presentaties, discussies en waardevolle feedback. Janus, Lorenzo, Matt, Nic, René, Sjors, Balu, Misha, Lu, Sandra, Guilia, Silvia and Katja, bedankt. Daarnaast wil ik graag de ECM mimic meeting members en de rest van de Dankers lab bedanken voor waardevolle feedback. Olga, Maarten, Geert, Peter-Paul, Sabrina en Valentina bedankt voor de gezelligheid tijdens het congres in Montreal.

Vervolgens wil ik graag mijn kantoorgenootjes and next door bedanken voor de leuke kantooromgeving. Met name Sjors, Gijs, Peter-Paul, Bea en Andreas, en heel kort Ronald, Marleen, Ozcan en Yusuke.

Zonder onze fantastische secretaresses was onze faculteit in duigen gevallen. Martina, Carla, Margot, Marjo, Joke, Nora, Wendy, Cindy en Myrna, super bedankt voor al jullie hulp, het inplannen van meetings, het regelen van de jaarlijkse sportdag en jullie administratieve support.

René en Sergio, ik vind het super fijn dat jullie mijn paranimfen willen zijn tijdens het zenuwslopend en angstaanjagend uurtje!

Graag wil ik ook de mensen van Lab 4 en de rest van de Meijer groep bedanken voor de gezelligheid in het lab, tijdens lunches, en buiten werkuren. René, BvG, Gijs, Sjors, Chidambar, Ghislaine, José, Bea, Marcin, Mathijs, Nate, Brigitte, Andreas, Elisabeth, Julian, Sandra, Lafayette, Lu, Guilia en Silvia, en former members Bram, Daan, Anindita, Balu, Misha, Andreas H & V, Lorenzo, Janus, many thanks!

123 Ik wil ook graag het analytical team bedanken voor het up and running houden van de equipment. Joost, Ralf en Lou bedankt! Ralf bedankt voor de MALDI metingen en Lou thanks a lot for the HDXMS measurements! Voor het op orde houden van de NMR wil ik graag Serge, Bram, Jody, Lech en Jurgen bedanken. En voor de grace uiteraard Bas de Waal.

Hans Damen wil ik bedanken voor alle bestellingen, Henk Eding voor het op orde houden van de keuken etc. Daarnaast wil ik Ilia en Neus bedanken voor de SAXS en DLS/SLS. Ook wil ik BvG en Mathijs bedanken voor het op orde houden van de UVs en CDs. Loes en Ellen bedankt voor de Q-TOF metingen.

Voor alle animaties voor mezelf en voor de website ben ik de ICMS animation studio erg dankbaar. Koen, Ricky en Elmar bedankt.

Als laatste wil ik van de TU/e Lech bedanken voor het onderwijs dat ik 3 jaar lang heb gegeven aan 2e jaar BMT studenten (Bio-organic chemistry). En ook Team BHV voor de oproepen, oefeningen, EHBO herhalingslessen en gezelligheid wil ik bedanken.

Voor het financieren van mijn promotietraject wil ik graag de ICMS, NIRM (The Netherlands Institute of Regenerative Medicine), de KNAW, en NEWPOL/DPI bedanken.

Buiten de TU/e wil ik graag een aantal mensen bedanken voor de nodige ontspanning en support. Natuurlijk de PSV masters, met name Harold. Ik vind het super knap hoe jij (bijna) alle zaken van de PSV masters runt, respect! Mede activiteitscommissie members Patty, Nicole, Tracy en Frans, bedankt voor de gezellige koffieochtenden, activiteiten en brunches. Nicole, ik wens je heel veel sterkte! Stay strong! Hiernaast wil ik graag de afgetrainde snelle mannen van baan 7 bedanken: Joop, Fret en Ron, bedankt voor de gezlligheid in de baan op zondagochtend! Natuurlijk ook mijn dank naar alle trainers, met name Harold, John, Linda en Agnes voor de zondagochtendtrainingen, en ook andere masters: Albert, Liselotte, Gijs, Marlies, Octavie, Gedule en veel meer, (sorry te veel om op te noemen…)

Ook wil ik graag de ex-schakeljaars bedanken voor de gezelligheid tijdens etentjes: Evelien, Mathijs, Helen, Karlijn, Nikita en Willem. En de “Bostonians”: Robje, Debby en Jeroen voor de Rotterdam uitjes, klaaguurtjes en lunches. Thomas and Debbie thanks for the fun time in Zurich and Munich.

Ook konden natuurlijk de verre en exotische vakanties niet missen tijdens mijn promotietraject. Graag wil ik de internationale mensen waarmee ik langere tijd heb samengereist bedanken voor de onvergetelijke avonturen en momenten. Van de G adventures trip door indochina vergeet ik nooit meer het Quad incident en de reis door Jordanië met Shoestring was erg geslaagd door een gezellige groep. Tijdens de tucan travel reis door patagonia hebben we al veel van Australiërs geleerd en de lieve mensen waarmee ik 10 dagen lang op de Ortelius verbleef om het magische 7th continent te ontdekken, bedankt.

Graag wil ik Anneloes en de ESAC bedanken voor de gezellige klimavonden.

Uiteraard wil ik graag mijn familie en schoonfamilie bedanken. Marlène, Nes, Luc en Rachel, bedankt voor de belangstelling in mijn onderzoek en de altijd warme welkom in Limburg.

Mama en Papa, super bedankt voor alle steun en dat jullie altijd voor mij klaar staan. Ik kan altijd bij jullie aanschuiven of om een “taxi” vragen. Jullie staan altijd achter me, ook al vinden jullie het niet leuk dat we naar Australië willen vertrekken. Richard en de Smuldriksjes: Wendy, Wijnand, Luca, Vigo en Vesper ook bedankt voor jullie belangstelling en de tijd samen met de kindjes. En niet te vergeten onze trouwe rakker, Benji, die geboren is om te knuffelen :P.

124

Als laatste bedank ik natuurlijk René, sinds kort mijn man. Zonder jou had ik deze 4 jaren nooit overleefd. Ik ben blij dat je mijn hartje hebt veroverd en dat je mij steunt in goede en alle slechte tijden. We hebben al vele ongevergetelijke avonturen samen beleefd, maar dit jaar was toch wel het hoogtepunt: onze bruiloft. Je bent het beste wat me is overkomen en ik kijk uit naar onze vervolg avonturen in Australië. Love you!

GERELATEERDE DOCUMENTEN