• No results found

190

DANKWOORD (ACKNOWLEDGEMENTS)

Dankwoord (Acknowledgements)

Aan het eind van dit proefschrift is een woord van dank op zijn plaats aan allen die een bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming hiervan.

Allereerst wil ik mijn (co)promotoren prof. dr. Petri Embregts, prof. dr. Richard Hastings en dr. Lex Hendriks bedanken.

Petri, jij bood me de kans om binnen de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking dit promotieonderzoek uit te voeren. Ik ben je enorm dankbaar voor het vertrouwen in mij en de ruimte die je me hebt gegeven om mezelf te ontwikkelen als onderzoeker, maar ook als mens. Ik heb ontzettend veel van je geleerd. Een werkoverleg leidde altijd weer tot nieuwe inzichten. Je was als promotor erg betrokken en voelde altijd haarfijn aan wat er nodig was om ervoor te zorgen dat ik de stip op de horizon bleef zien of deze weer ging zien. Ik heb grote bewondering voor jouw passie voor en visie op de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en kijk uit naar de voortzetting van onze samenwerking. Richard, thank you for all your helpful guidance. Your expertise was very valuable in determining the research topics and the methodology in particular. Your feedback was always thorough and critical, and I have learned a lot from your theoretical, analytical and methodological expertise. Lex, ik kijk met veel plezier terug op onze overleggen in Tilburg of later vaker “in het Nijmeegse”. Jij wist altijd de juiste vragen te stellen om de richting van een studie of paper aan te scherpen en de details helder te krijgen. Jouw kijk als methodoloog heeft dit proefschrift beter gemaakt. Bovenal ook veel dank voor je betrokkenheid en de fijne manier van samenwerken.

I would also like to thank prof. dr. Andrew Jahoda for his valuable contribution to this PhD project. Andrew, thank you for all the valuable supervision. I have learned a lot from your insightful feedback, helpful arguments and great expertise in qualitative research, which has been very inspiring to me.

De leden van de promotiecommissie prof. dr. Hedwig van Bakel, prof. dr. Joris Knoben, prof. dr. Dorien Kooij, prof. dr. Geraline Leusink en prof. dr. Bea Maes dank ik voor de tijd en aandacht die zij besteed hebben aan het kritisch lezen en beoordelen van dit proefschrift en hun bereidheid deel te nemen aan de oppositie.

191

D

ANK

WOORD

DANKWOORD (ACKNOWLEDGEMENTS)

Ik dank Dichterbij voor de kansen die ik heb gekregen om mezelf te ontwikkelen, leidend tot dit promotieonderzoek. Mijn binding met de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking begon al in de voedingsdienst, waarna ik de kans kreeg om als begeleider aan de slag te gaan bij Kind en Jeugd. Na heel wat jaren met veel liefde en plezier als begeleider gewerkt te hebben, was het tijd voor een volgende stap en kreeg ik de kans om bij de Academische Werkplaats dit promotieonderzoek te starten. Zonder de medewerking van alle deelnemers was dit proefschrift er natuurlijk nooit geweest. Ik ben hen dan ook bijzonder dankbaar voor hun openheid en het delen van hun verhaal.

Daarnaast wil ik alle medewerkers van Amarant, ASVZ, Dichterbij, Prisma en Zuidwester die een rol hebben gespeeld in de werving van deelnemers bedanken voor hun hulp en inzet.

Tranzo collega’s, bedankt voor de fijne werkomgeving en de gezelligheid tijdens de lunches, het jaarlijkse teamuitje en de heidagen. Van begin af aan heb ik mij welkom gevoeld bij Tranzo, Henk en Dike, dank daarvoor. Ook speciale dank aan alle kamergenoten. Hannah, naast collega van de AWVB, ook mijn vaste kamergenootje. Veel dank voor alle fijne gesprekken over het wel en wee van promoveren, het delen van ideeën over onderzoek, zorg en meer, onze goede theevoorraad, onze schrijfdagen inclusief veel chocolade, je altijd parate kennis en je creativiteit. David, zowel aan het begin als aan het eind van onze promotieonderzoeken zijn we kamergenoten geweest. Bedankt voor alle gezelligheid, het uitwisselen van ideeën en je goede voorbeeld aan Hannah en mij om de chocolade soms ook even te laten staan.

Mijn dank aan alle (oud)collega’s van de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking. Wat is het fijn om in dit team te mogen werken. Luciënne, veel dank voor alles wat je in dit promotieonderzoek betekend hebt en voor de fijne samenwerking in de werving van deelnemers, zonder jouw inzet en support was het niet gelukt om de dataverzameling op deze manier uit te zetten en de ruim 400 deelnemers van dit onderzoek te bereiken. Angélique, bedankt voor je geweldige ondersteuning in de dataverzameling. Elsbeth, bedankt voor alle keren dat je bereid was mee te denken of mee te lezen, het werd er altijd beter van. Noud, mijn grote dank voor alle keren dat ik je om hulp heb gevraagd om mee te denken in de opzet van het onderzoek, de analyses en nog veel meer, ik heb er veel van geleerd. Kim, heel erg bedankt voor het zo gedetailleerd nalezen van het gehele manuscript. Moniek, onze fijne gesprekken tijdens de IPA-uren leidden telkens weer tot nieuwe inzichten. Marloes, Lisanne, Anne-Pier, Lex en Marion, bedankt voor alle gezelligheid tijdens de vele treinuren.

192

DANKWOORD (ACKNOWLEDGEMENTS)

En dan mijn paranimfen. Tess, nagenoeg tegelijk begonnen we allebei aan een promotieavontuur en wat was het fijn om in onze onderzoeken samen te kunnen werken. Ik denk met veel plezier terug aan alle keren dat we samen ideeën hebben uitgewerkt, overzichtjes hebben gemaakt, presentaties hebben gegeven en zelfs (ja echt) aan alle uurtjes die we samen achter de computer hebben gezeten voor de netwerkanalyses, wat hebben we toen ook gelachen. Bedankt voor alle gezelligheid en support. Als er iemand alle ins and outs van dit promotietraject kent ben jij het wel en ik ben blij dat je als paranimf achter me staat. Sophie, ik heb je leren kennen als een geweldige collega en kijk met veel plezier (en een beetje heimwee) terug op ons kamergenootschap. Je hebt de dappere stap gemaakt om het onderzoekswerk achter je te laten en ik ben blij voor je dat er mooie nieuwe dingen op je pad zijn gekomen. Bedankt voor de goede gesprekken, je interesse, nuchterheid en humor. En natuurlijk voor het feit dat je mijn paranimf wilt zijn.

Graag bedank ik ook alle andere mensen die zorgden voor de nodige steun, gezelligheid en ontspanning. Annouck, het begon aan het eind van de middelbare school, samen naar concerten geweest (mits de artiest kwam opdagen), een aantal mooie reizen gemaakt en vooral heel veel gelachen. De afgelopen jaren heb ik met jou al mijn lief en (trein)leed gedeeld. Ver weg zal voor onze vriendschap nooit te ver zijn. Mariëlle, al heel lang mijn lieve vriendinnetje. We hebben al veel meegemaakt samen en heel wat plezier beleefd de afgelopen jaren. Ik wil je bedanken dat je zo met me hebt meegeleefd in dit promotietraject. Iris, we kennen elkaar al ons hele leven, ik heb heel wat uurtjes bij jullie thuis doorgebracht. Ook al zien we elkaar nu niet altijd even vaak, we weten precies wat we aan elkaar hebben en dat waardeer ik enorm. Sanne, Maartje, en Mirthe (de Optimisten), hoewel de naam van onze groepsapp is ontstaan tijdens het kijken van een potje voetbal aan het Koningsplein, is hij typerend gebleven. Bedankt voor alle support en gezelligheid. Angèle, hetzelfde studiepad doorlopen, maar we leerden elkaar pas echt kennen tijdens de research master. Bedankt voor alle goede gesprekken de afgelopen jaren tijdens een lunch of een ontspandagje. Marissa, al onze wandelingetjes met fijne gesprekken zijn heel waardevol geweest. Leon, we hebben elkaar leren kennen in Cusco, maar ook in Nederland hebben we nog altijd genoeg te bespreken tijdens een lunch of etentje. Bedankt voor al je interesse in dit proefschrift. Tobias and Beatrice, thank you for all the fun and great experiences that we have shared during our trips. En dan mijn eigen familie. Anny en Reen, mijn lieve peettantes, bedankt voor al jullie betrokkenheid in mijn leven. Saskia, in herinnering, wat keek ik altijd op tegen mijn ‘grote’ nicht en wat had ik je graag dit proefschrift laten zien. Erica, bedankt voor alle fijne gesprekken aan de keukentafel, met een kop thee of een lekkere lunch. Co en Ria,

193

D

ANK

WOORD

DANKWOORD (ACKNOWLEDGEMENTS)

bedankt voor al jullie interesse. Jaap en Dinie, bedankt dat jullie altijd voor ons klaarstaan.

Lieve pap en mam, bij jullie ligt mijn basis. Bedankt voor jullie liefde, vertrouwen, en onvoorwaardelijke steun in alles wat ik doe en de keuzes die ik maak. Het is zo fijn altijd bij jullie terecht te kunnen. Rick, bedankt voor jouw hulp en steun wanneer het nodig is. We delen onze liefde voor dieren en fotografie en het is fijn om jou als broer te hebben.

Als laatste, lieve Allan, samen is alles leuker (en met Ori erbij natuurlijk, ons lieve en vrolijke Sta-me-bijtje). Bedankt dat je er altijd voor me bent, dat ik alles met je kan delen en dat je me de rust en ruimte hebt gegeven om dit proefschrift te kunnen schrijven. Ik ben blij dat we samen zijn.

194