• No results found

Cultuurhistorie Algemeen

In document Buitengebied, Lingemeer 2 (pagina 55-59)

SAB 50 Inventarisatiekaart archeologie (bron: Vestigia)

4.3.3 Cultuurhistorie Algemeen

Per 1 januari 2012 is in het kader van de modernisering van de monumentenzorg (MOMO) in het Besluit ruimtelijke ordening opgenomen dat gemeenten bij het maken van bestemmingsplannen rekening moeten houden met cultuurhistorische waarden. Hieronder wordt daarom nader op dit aspect ingegaan.

Plandeel ontgronding

In de Structuurvisie Lingemeren is een beschrijving en analyse opgenomen van de bestaande cultuurhistorische waarden. Ter plaatse van de beoogde ontgronding bevinden zich geen cultuurhistorisch waardevolle elementen.

Plandeel herinrichting

Uit de beschrijving en analyse in de Structuurvisie Lingemeren blijkt dat er zich diverse cultuurhistorische elementen in het plandeel herinrichting bevinden.

 Verspreid aan de Ommerenveldseweg bevindt zich waardevolle bebouwing. Zo is aan deze weg de historische hoeve Blauwe Kamp gelegen. Hiervan is de

historische hoeve beschermd. De bebouwing op het bestaande erf heeft geen beschermde status.

 De hoeve is gelegen binnen het plangebied en wordt in het bestemmingsplan beschermd.

 Ook de Ommerenveldseweg wordt, als historische ontgrondingskade, waardevol geacht op het gebied van cultuurhistorie. De Ommerenveldseweg is gelegen buiten het plangebied en blijft ongemoeid.

 Het doodlopende straatje de Zijveling wordt, inclusief de naastgelegen wetering, als waardevol aangemerkt. De Zijveling blijft voor het grootste deel gehandhaafd en krijgt een nieuwe functie als ontsluiting van het beoogde schiereiland.

 Ten slotte kunnen de oude hoogstamboomgaarden aan de Bloembosweg worden aangemerkt als van cultuurhistorische waarden. Deze bestaande oude

hoogstamboomgaarden vallen buiten het bestemmingsplangebied en worden niet verstoord als gevolg van onderhavig bestemmingsplan.

SAB 54

Gesteld kan worden dat de cultuurhistorische waarden in of nabij de omgeving van het plangebied worden behouden blijven. Dan wel doordat deze buiten het

bestemmingsplangebied blijven, dan wel doordat ze binnen het bestemmingsplan worden voorzien van een beschermingsregime. Hiernaast biedt het bestemmingsplan voor wat betreft het plandeel herinrichting alleen ruimte voor de realisatie van natuur, groen en (extensieve) recreatie. Geen van deze functies zal de bestaande

cultuurhistorische waarden verstoren.

Hiermee wordt geconcludeerd dat onderhavig plandeel niet leidt tot verstoring van de aanwezige cultuurhistorische waarden.

Plandeel tenniscentrum

Het plandeel tenniscentrum grenst aan de monumentale de hoeve Blauwe Kamp. Deze wordt in het bestemmingsplan voorzien van een beschermend regime, waarmee de bestaande cultuurhistorische waarden niet verstoord worden.

Hiernaast wordt bij het inrichtingsplan rekening gehouden met de bestaande

cultuurhistorische waarden. Er wordt niet direct in de nabijheid van de monumentale hoeve gebouwd. Om die reden is geen sprake van een verstoring van de

cultuurhistorische waarde van de hoeve Blauwe Kamp.

Hiernaast wordt, zoals in de vorige subparagraaf is beschreven, aan de

Ommerenveldseweg een cultuurhistorische waarde toegeschreven. Het beoogde terrein van het tenniscentrum is gelegen aan deze weg. Om te voorkomen dat de bestaande cultuurhistorische waarde wordt verstoord, is het nodig dat de bebouwing van het tenniscentrum zich niet meteen aan de weg bevindt en zich hier niet op richt. Hiernaast is het van belang dat er voldoende groene afscherming wordt gerealiseerd. Deze twee voorwaarden zullen worden meegenomen bij de uitwerking van de

inrichtingsplannen voor het tenniscentrum. Hiermee wordt verstoring van de cultuurhistorische waarde van de Ommerenveldseweg voorkomen.

4.3.4 Conclusie

De aspecten archeologie en cultuurhistorie zorgen niet voor belemmeringen voor onderhavig bestemmingsplan.

4.4 Leidingen

4.4.1 Bovengrondse hoogspanningsleiding

In de directe omgeving van het plangebied is geen bovengrondse hoogspanningsleiding gelegen. De afstand tussen het plangebied en de hoogspanningsleiding is zodanig groot dat deze voor de voorziene functies

(ontgronding, herinrichting en het tenniscentrum), geen belemmeringen oplevert voor het plan.

SAB 55

4.4.2 Hogedrukgasleiding

Bij het vaststellen van een bestemmingsplan moet op basis van het Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb) getoetst worden of wordt voldaan aan de criteria voor de externe veiligheid. Het gaat daarbij om het onderzoeken van leidingen met een zogenaamd invloedsgebied dat over het plangebied reikt en het inventariseren of het plangebied risicovolle activiteiten toelaat waarvan het invloedsgebied reikt over de omgeving van het bestemmingsplan

Ten zuiden en westen van het plangebied is de hogedrukaardgasleiding N 4 10 KR - 003 gelegen. De buisleiding heeft een maximale werkdruk van 40 bar en een uitwendige diameter van 6,63 inch. Op de navolgende afbeelding is de ligging van de hogedrukaardgasleiding weergegeven.

Globale ligging van het plangebied (gele arcering) Bron: risicokaart.nl ten opzichte van de buisleiding (rode stippellijn)

Op enkele punten is het plangebied dicht bij de hogedrukaardgasleiding gelegen. Om deze reden is allereerst onderzocht wat de plaatsgebonden risicocontour is. Deze contour bedraagt 0 m en dus is het plangebied buiten de plaatsgebonden

risicocontour gelegen.

Ten tweede is onderzocht of het invloedsgebied van het groepsrisico over het plangebied is gelegen. Een leiding met een maximale werkdruk van 40 bar en een uitwendige diameter van 6,63 inch heeft een invloedsgebied van circa 80 meter. Op de navolgende afbeelding is met een paarse aanduiding de globale ligging van het invloedsgebied weergegeven.

SAB 56

Weergave invloedsgebied groepsrisico (paarse aanduiding)

Uit bovenstaande afbeelding blijkt dat het invloedsgebied deels binnen het plangebied is gelegen. Binnen het ‘plandeel herinrichting’ is geen sprake van de realisatie van functies die leiden tot een toename van het aantal personen of de realisatie van (beperkt) kwetsbare objecten. De enige functie binnen het ‘plandeel herinrichting’ die is aan te merken als (beperkt) kwetsbaar object is de nieuwe buitenplaats dat onderhavig bestemmingsplan na de wijzigingsbevoegdheid. Een groepsrisicoberekening is voor het plandeel herinrichting niet benodigd.

Binnen het ‘plandeel tenniscentrum’ worden diverse functies gerealiseerd, waaronder ondersteunende functies en een bedrijfswoning, die zijn aan te merken als een (beperkt) kwetsbaar object. Het beoogde tenniscentrum is gelegen buiten het invloedsgebied van de gasleiding, met uitzondering ter plaatse van de aanduiding "parkeerterrein". Aangezien het tenniscentrum buiten het invloedsgebied is gelegen en op een parkeerterrein geen mensen verblijven, is geen groepsrisicoberekening nodig.

In het bestemmingsplan geldt voor het perceel van de hoeve Blauwe Kamp een wijzigingsbevoegdheid ten behoeve van sport en leisure alsmede ten behoeve van verblijfsrecreatie. Dit perceel valt gedeelte binnen het invloedsgebied van de gasleiding. Mocht deze wijziging aan de orde zijn, dan is bij effectuering van de wijzigingsbevoegdheid wellicht een groepsrisicoberekening noodzakelijk. Dit is als voorwaarde opgenomen in de betreffende wijzigingsbevoegdheden.

4.4.3 Conclusie

SAB 57

4.5 Milieu

4.5.1 Bedrijven en milieuzonering

In document Buitengebied, Lingemeer 2 (pagina 55-59)