• No results found

In de teksten zijn woorden of zinsdelen gekleurd. Hieronder is te zien welke kleur met welk zintuig correspondeert: Zintuig Kleur Ruiken Proeven Voelen Zien Horen Non-zintuiglijk Wandelen Introductie:

De volgende tekst gaat over Linda Jansen. Linda is 28 jaar, woont samen met haar vriend Thomas (29) en is na haar studie Communicatiewetenschappen aan de Radboud Universiteit gaan werken als freelance communicatieadviseur. Dit doet ze nu vier jaar en ze werkt voornamelijk vanuit huis. Ondanks het feit dat Linda daardoor genoeg tijd heeft om voldoende fysieke beweging te krijgen, deed ze dit nooit. Tot dat ze recentelijk besloot dat ze het anders ging aanpakken.

Unimodaal (voelen) (328 woorden):

“Sporten is nooit echt mijn ding geweest. Wat een gedoe, je moeten haasten om er te komen, binnen een uur omkleden en sporten en dat meerdere keren per week. En dan die spierpijn naderhand. Ik leek er gewoon niet voor gemaakt. Ik heb lange tijd dan ook veel te weinig bewogen. Totdat ik drie maanden geleden besloot dat er iets moest veranderen. Ik merkte dat ik zo’n slechte conditie had dat ik bij normale, dagelijkse activiteiten al gauw geen puf meer had. Het moest anders. Ik wilde me weer energiek voelen en lekker in mijn vel zitten. En om dat te bereiken, moest ik meer gaan bewegen en conditie opbouwen.

Ik besloot te gaan wandelen. Elke middag, na de lunch, even een half uur het bos in voor een stevige wandeling. Het gevoel van de frisse lucht op mijn huid, mijn hartslag die verhoogt, mijn ademhaling die sneller gaat en mijn spieren die soepel worden, heerlijk! De eerste paar keer vond ik het lastig om me ertoe te zetten. Geen tijd, het regent, ik ben te druk, de gebruikelijke smoesjes. Maar ik gaf niet toe en door te bedenken wat het me zou brengen als ik wél zou gaan, zette ik door. Mijn vriend Thomas merkte dat ik het moeilijk vond en besloot zelf mee te gaan wandelen, ter motivatie. Dat deed mij goed en het was een stimulans om vol te houden. Nu gaan we elke middag met z’n tweeën het bos in. Zeker toen ik voelde wat voor positief effect bewegen op mij had, begon ik het te waarderen.

43 Mijn conditie is erg vooruitgegaan sinds ik meer ben gaan bewegen. Ik voel dat mijn spieren steeds sterker worden. Ik ben fitter: ik voel me wakkerder en alerter en heb meer energie. Ik loop steeds gemakkelijker en ben veel minder snel buiten adem. En de spierpijn in mijn billen, de dag na een intensieve wandeling? Zelfs dat vind ik nu fijn! Het geeft me een voldaan gevoel.”

Multimodaal (360 woorden):

“Sporten is nooit echt mijn ding geweest. Wat een gedoe, je moeten haasten om er te komen, binnen een uur omkleden en sporten en dat meerdere keren per week. En dan die zweetlucht naderhand. Ik leek er gewoon niet voor gemaakt. Ik heb lange tijd dan ook veel te weinig bewogen. Totdat ik drie maanden geleden besloot dat er iets moest veranderen. Ik merkte dat ik zo’n slechte conditie had dat ik bij normale, dagelijkse activiteiten al gauw geen puf meer had. Het moest anders. Ik wilde me weer energiek voelen en tevreden kunnen zijn met wat ik in de spiegel zag. En om dat te bereiken, moest ik meer gaan bewegen en conditie opbouwen.

Ik besloot te gaan wandelen. Elke middag, na de lunch, even een half uur het bos in voor een stevige wandeling. Het gevoel van mijn hartslag die verhoogt, het geluid van de wind die langs mijn oren suist en van mijn ademhaling die versnelt bij het versnellen van mijn tred en mijn spieren die ik bij elke stap zie aanspannen, heerlijk! De eerste paar keer vond ik het lastig om me ertoe te zetten. Geen tijd, het regent, ik ben te druk, de gebruikelijke smoesjes. Maar ik gaf niet toe en door te bedenken wat het me zou brengen als ik wél zou gaan, zette ik door. Mijn vriend Thomas merkte dat ik het moeilijk vond en besloot zelf mee te gaan wandelen, ter motivatie. Dat deed mij goed en het was een stimulans om vol te houden. Nu gaan we elke middag met z’n tweeën het bos in. Zeker toen ik voelde wat voor positief effect bewegen op mij had, begon ik het te waarderen.

Mijn conditie is erg vooruitgegaan sinds ik meer ben gaan bewegen. Ik voel dat mijn spieren steeds sterker worden. Ik zie er ook fitter uit: in de spiegel zie ik nu een gespierde, slanke vrouw met een gezonde blos op haar wangen. Ik loop steeds gemakkelijker en hoor mezelf niet meer zolang uithijgen. En het proeven van het zoute zweet op mijn bovenlip na een intensieve wandeling? Zelfs dat vind ik nu fijn! Het geeft me een voldaan gevoel.”

Nonmodaal (360 woorden):

“Sporten is nooit echt mijn ding geweest. Wat een gedoe, je moeten haasten om er te komen, binnen een uur omkleden en sporten en dat meerdere keren per week. Ik vond het nooit belangrijk en ik kon me er niet voor interesseren. Ik leek er gewoon niet voor gemaakt. Ik heb lange tijd dan ook veel te weinig bewogen heb. Totdat ik drie maanden geleden besloot dat er iets moest veranderen. Ik merkte dat ik zo’n slechte conditie had dat ik bij normale, dagelijkse activiteiten al gauw geen puf meer had. Het moest anders. Het kon zo echt niet langer en er moest iets drastisch gaan veranderen. En om dat te bereiken, moest ik meer gaan bewegen en conditie opbouwen.

44 Ik besloot te gaan wandelen. Elke middag, na de lunch, even een half uur het bos in voor een stevige wandeling. Niet te lang, gewoon rond een uur of twaalf weg en een half uurtje later weer terug. In mijn geval was een half uur bewegen immers al veel meer dan eerst. Alle beweging was dus mooi meegenomen. De eerste paar keer was het lastig om me ertoe te zetten. Geen tijd, het regent, ik ben te druk, de gebruikelijke smoesjes. Er waren altijd wel redenen om niet te hoeven gaan. Maar ik gaf niet toe en door te bedenken wat het me zou brengen als ik wél zou gaan, zette ik door. Mijn vriend Thomas merkte dat ik het moeilijk vond en besloot zelf mee te gaan wandelen, ter motivatie. Het was een stok achter de deur en een stimulans om vol te houden. Nu gaan we elke middag met z’n tweeën het bos in. Zeker toen het eenmaal in mijn systeem zat, elke dag, rond dezelfde tijd, een half uur lopen, werd het een stuk gemakkelijker om ook daadwerkelijk te gaan.

Mijn conditie is erg vooruitgegaan sinds ik meer ben gaan bewegen. Ik kan veel meer aan en houd activiteiten langer vol. Ik ben trots op mezelf en mijn discipline. Ik ga ermee door, want ik heb het nodig om goed te kunnen functioneren. En na een intensieve wandeling? Dan gaat het gewoon een stuk beter met mij.”

Fietsen

Introductie:

Het volgende verhaal gaat over Joost Pieters, een 43-jarige IT-specialist. Joost werkt fulltime bij een grote verzekeringsmaatschappij, is getrouwd met Liset (38) en vader van Paulien (6). Joost sport graag, maar merkt dat hij te weinig tijd heeft om naar de sportschool te gaan. Daarom zorgt hij er op een andere manier voor dat hij genoeg beweegt. Hij deelt graag zijn positieve ervaringen.

Unimodaal (voelen) (332 woorden):

“Ik heb altijd graag gesport, maar sinds de geboorte van mijn dochter Paulien kwam daar de klad een beetje in. Overdag ben ik de hele dag druk aan het werk en ook ’s avonds heb ik vaak nog veel dingen gepland. Maar een jaar geleden besloot ik dat het tijd was om weer meer te gaan bewegen. Ik had lang genoeg niks gedaan en wilde uit mijn sleur. En, heel belangrijk, ik wilde weer genoeg energie hebben om met Paulien te spelen.

Ik besloot te beginnen met vaker naar mijn werk te fietsen. Dat is per dag ongeveer een uur, een half uur heen en een half uur terug, dus dat is goed te doen. Ik moest er wel even inkomen: ’s ochtends in alle vroegte de deur uit en ’s middags na een lange dag werken nog op de fiets naar huis. Maar nu het weer in mijn systeem zit, vind ik het heerlijk. Op je fiets stappen en je benen langzaam warm voelen worden van de kracht die je moet zetten. Het gevoel van mijn hartslag die omhoog gaat wanneer ik me inspan en mijn ademhaling die sneller wordt naarmate ik meer kracht zet om vaart te maken. Daar geniet ik van. En van een half uur fietsen naar het werk ben ik algauw ook weer gaan wielrennen in de avonduren. Samen met een groep vrienden, elkaar uitdagen om steeds meer te geven. De adrenaline die dan door mijn lichaam raast. Heerlijk!

45 Het is nu ongeveer een jaar geleden dat ik het fietsen weer heb opgepakt en mijn conditie is sindsdien met sprongen vooruit gegaan. Ik heb veel meer uithoudingsvermogen dan vroeger en voel me gezond en fit. Ook voel ik mijn lichaam veranderen: nog steeds worden mijn spieren elke dag krachtiger en sterker. En, het allerbelangrijkst, door het sporten voel ik me de hele dag energiek. In tegenstelling tot vroeger heb ik daarom nu ook na een lange werkdag genoeg energie om de hele avond met Paulien te spelen.”

Multimodaal (342 woorden):

“Ik heb altijd graag gesport, maar sinds de geboorte van mijn dochter Paulien kwam daar de klad een beetje in. Overdag ben ik de hele dag druk aan het werk en ook ’s avonds heb ik vaak nog veel dingen gepland. Maar een jaar geleden besloot ik dat het tijd was om weer meer te gaan bewegen. Ik had lang genoeg niks gedaan en wilde uit mijn sleur. En, heel belangrijk, ik wilde weer genoeg energie hebben om met Paulien te spelen.

Ik besloot te beginnen met vaker naar mijn werk te fietsen. Dat is per dag ongeveer een uur, een half uur heen en een half uur terug, dus dat is goed te doen. Ik moest er wel even inkomen: ’s ochtends in alle vroegte de deur uit en ’s middags na een lange dag werken nog op de fiets naar huis. Maar nu het weer in mijn systeem zit, vind ik het heerlijk. Op je fiets stappen en luisteren naar het geluid van het onveranderlijke ritme van de trappers die ronddraaien. De geur van de frisse buitenlucht die mijn neus binnendringt wanneer ik me inspan en de smaak van zout zweet op mijn bovenlip wanneer ik meer kracht zet om vaart te maken. Daar geniet ik van. En van een half uur fietsen naar het werk ben ik algauw ook weer gaan wielrennen in de avonduren. Samen met een groep vrienden, elkaar uitdagen om steeds meer te geven. Op volle snelheid de wind in je oren horen suizen. Heerlijk!

Het is nu ongeveer een jaar geleden dat ik het fietsen weer heb opgepakt en mijn conditie is sindsdien met sprongen vooruit gegaan. Ik heb veel meer uithoudingsvermogen dan vroeger en voel me gezond en fit. Ook mijn lichaam is veranderd. Ik zie er goed uit: in de spiegel staat nu een gezonde, sterke vent. En, het allerbelangrijkst, door het sporten voel ik me de hele dag energiek. In tegenstelling tot vroeger heb ik daarom nu ook na een lange werkdag genoeg energie om de hele avond met Paulien te spelen.”

Nonmodaal (328 woorden):

“Ik heb altijd graag gesport, maar sinds de geboorte van mijn dochter Paulien kwam daar de klad een beetje in. Overdag ben ik de hele dag druk aan het werk en ook ’s avonds heb ik vaak nog veel dingen gepland. Maar een jaar geleden besloot ik dat het tijd was om weer meer te gaan bewegen. Ik had lang genoeg niks gedaan en wilde uit mijn sleur. En, heel belangrijk, ik wist zeker dat het mijzelf en mijn gezin goed zou doen.

Ik besloot te beginnen met vaker naar mijn werk te fietsen. Het is per dag ongeveer een uur, een half uur heen en een half uur terug, dus dat is goed te doen. Ik moest er wel even inkomen: ’s ochtends

46 in alle vroegte de deur uit en ’s middags na een lange dag werken nog op de fiets naar huis. Maar nu het weer in mijn systeem zit, is het prima. Ik heb nu na een werkdag ruim de tijd om na te denken over de dag. Op de heenweg kun je je ’s ochtends vast voorbereiden op wat er die dag op de planning staat. Op de terugweg biedt het je juist de mogelijkheid om alles wat er die dag is gebeurd op een rijtje te zetten en af te sluiten. Die tijd heb ik nodig. En van een half uur fietsen naar het werk ben ik algauw ook weer gaan wielrennen in de avonduren. Samen met een groep vrienden, even nergens aan denken. Helemaal leeg thuiskomen. Het doet me goed.

Het is nu ongeveer een jaar geleden dat ik het fietsen weer heb opgepakt en ik merk veel vooruitgang. Ik heb meer discipline en ik kan veel meer aan. Ik ben nu een betere versie van mezelf. En, het allerbelangrijkst, door het sporten ben ik een leuker mens. In tegenstelling tot vroeger kan ik nu ook na een lange werkdag nog goed functioneren en deelnemen aan de activiteiten die mijn gezin onderneemt.”

GERELATEERDE DOCUMENTEN