• No results found

Concurrentie analyse

In document Vormgeving van de Lifty (pagina 25-33)

1.1.3 Criteria voor selectie vormgevingseigenschappen

1.1.4.1 Concurrentie analyse

Voor het product de Lyfty is er op dit moment geen directe concurrentie. Dat wil zeggen dat er geen producten op de markt zijn die dezelfde functie vervullen voor dezelfde prijs. De Lyfty is net op de markt gezet en men weet nog niet zeker of het een succes gaat worden. Dit hangt namelijk van een aantal zaken af:

ƒ het ziekenfondspakket van verzekeraars ƒ producten die dezelfde functie vervullen ƒ eventuele concurrentie in de toekomst

Ziekenfondspakket

Om te beginnen zijn momenteel producten met sta-op-functie nog niet opgenomen in het pakket van de verzekeraars. Men is echter bezig om deze stoelen toch in het pakket opgenomen te krijgen. Dat wil zeggen dat mensen die aangetoond hebben deze nodig te hebben, een product met sta-op-functie (gedeeltelijk) vergoed kunnen krijgen van de verzekeraar. Aangezien een groot aantal mensen een sta-op-stoel kunnen gebruiken, maar deze nu te duur vinden, zal de Lyfty dan samen met alle andere sta-op-stoelen op veel grotere schaal

aangeschaft worden. In dat geval zal de concurrentie van de Lyfty zich gaan beperken tot de producten die ook in dit pakket zitten.

Sta-op-stoel

Zoals gezegd zijn er nog geen andere producten die precies dezelfde functie leveren voor dezelfde prijs. Er zijn wel sta-op-stoelen, maar deze worden als

complete stoel verkocht. Daardoor zijn ze duurder dan de Lyfty, wat een voordeel kan zijn voor het product. Als de sta-op-stoel in het ziekenfondspakket komt, geldt dit ook voor de Lyfty. De verzekeraars hebben enige invloed op het product dat de mensen kiezen als ze dit soort producten nodig hebben. En dan heeft men de keuze tussen de goedkope sta-op-stoel de Lyfty en de duurdere sta-op-stoel.

Deze keuze ligt nu nog voor het grootste deel bij degene die de sta-op-functie zelf nodig heeft. Deze zal ook het prijsverschil merken, maar er spelen dan ook andere zaken een rol. Zo krijgt men bij de sta-op-stoel een nieuw meubelstuk erbij, wat bij de Lyfty niet het geval is. De sta-op-stoel heeft verder een aantal extra functies ten opzichte van de Lyfty. Zo heeft deze vaak een verstelbare voetensteun, een relax-stand waarbij de rugleuning naar achteren gaat en een grotere vrijheid van bewegingsmogelijkheden van de hele stoel. Men zit wel vast aan de vorm van de stoel en vaak aan een beperkte keuze in bekleding. Bij de Lyfty daarentegen behoudt men zijn eigen meubilair.

Toekomstige concurrentie

Bij Servecare, het bedrijf dat de Lyfty’s verkoopt, verwacht men in de toekomst concurrentie in de vorm van goedkope sta-op-stoelen en producten die precies dezelfde functie als de Lyfty vervullen op dezelfde manier. Aangezien het type van de Lyfty toch aardig verschilt van het type sta-op-stoel, zal vooral concurrentie komen van op de Lyfty lijkende producten. Bij Servecare verwacht men dat deze producten grofweg hetzelfde zullen werken, maar verbeteringen op enkele punten zullen hebben ten opzichte van de Lyfty. Het blijven echter maar verwachtingen en aangezien het product zich pas net op de markt bevindt, is niet met veel zekerheid te zeggen hoe de vraag en afzet van de Lyfty gaat verlopen.

Invloed ziekenfondspakket

Voor alle andere producten uit de thuiszorg geldt dat ze niet, gedeeltelijk of totaal vergoed worden door verzekeraars. Dit heeft wel enkele gevolgen voor de

ontwikkeling en promotie van een product. Als het product niet vergoed wordt, richt de producent zich op de toekomstige gebruiker bij het ontwerpen van het product en zal ook de marketing op de gebruiker afstemmen.

Mocht het product wel in het ziekenfondspakket zitten, dan wordt er naast de gebruiker ook op de verzekeraar gelet, die het product moet verschaffen aan de mensen. Er zal minder marketing nodig zijn naar de gebruiker toe en meer naar de verzekeraars.

De invloed van de verzekeraars en ziekenfondspakketten maken van de medische producten een aparte tak in de productontwikkeling, door de afwijkende marketing en de eisen van de gebruikers. Er is dan ook een bepaalde redelijk vaste groep bedrijven die zich bezighoudt met het ontwerpen van deze producten.

Ontwerpen

Bij het ontwerpen van een nieuwe vormgeving kan er niet gekeken worden naar echte concurrentie, omdat deze nog ontbreekt. De huidige sta-op-stoelen hebben wel een vergelijkbaar mechanisme onder de stoel als de Lyfty, maar dit zit altijd verborgen in de stoel als deze in de lage stand staat. Dit maakt een vergelijk met deze stoelen niet zinvol.

Wat wel nuttig kan zijn is een algemeen beeld van datgene wat er tegenwoordig op de markt is van de medische producten. Hiervoor is een selectie uit de

thuiszorgproducten gemaakt die aansluiten bij de Lyfty. In deze selectie is een indeling te maken in producten die zich telkens op hetzelfde traject of dezelfde plaats bevinden en producten die steeds op andere plaatsen of naar andere plaatsen toe worden gebruikt.

De indeling is als volgt:

vast Traplift Sta-op-stoel Stoellift Seniorenbed Handgreep Tillift mobiel Rolstoel Rollator Scootmobiel Krukken

26

V e r s l a g

Trapliften

Sta-op-stoel

Seniorenbed

Handgreep

28

V e r s l a g

Rolstoel

Scootmobiel

30

V e r s l a g

Deze afbeeldingen van de producten zijn willekeurig geselecteerd uit het aanbod en dienen slechts een algemeen beeld te geven hoe deze producten er

tegenwoordig uit kunnen zien.

De Lyfty hoeft niet perfect bij deze producten aan te sluiten en mag zelfs behoorlijk afwijken qua vormgeving. Het product is namelijk de eerste van zijn soort op de markt en kan dus een soort trendsetter genoemd worden. Verder zijn de producten in de plaatjes niet de allernieuwste versies of meest vooruitstrevende producten. De Lyfty wordt nu op de markt gebracht en zal dus ook op het gebied van vormgeving wel voor een behoorlijke tijd in de toekomst nog mee moeten gaan.

Tot slot is de Lyfty ook nog niet echt in te delen bij het type producten als op deze afbeeldingen. Deze producten zijn namelijk ofwel hulpmiddelen voor de mobiliteit, ofwel vaste meubelen. En de handgrepen zijn net als de Lyfty een aanvulling voor in huis, maar toch niet echt te vergelijken. Deze worden voornamelijk in badkamers gebruikt en zitten altijd aan de muur, wat over de Lyfty niet gezegd kan worden. Om deze redenen kan er wel rekening gehouden worden met deze afbeeldingen en ze kunnen wel gelden als inspiratie, maar beter is om te kijken naar de situatie waarin de Lyfty gaat belanden en hoe mensen willen dat de vormgeving wordt.

1.1.4.2 Trends

Bij het ontwerpen van een product is het belangrijk om eerst goed de situatie waarin het product terecht gaat komen te analyseren. Dit heeft ten eerste invloed op de mogelijke verkoop en daarmee haalbaarheid van het product. Maar het heeft ook invloed op het ontwerpen van het product.

Een van de belangrijke veranderingen in de huidige samenleving is een

demografische verschuiving die plaatsvindt, de veroudering. Dit is op zich geen nieuw gegeven maar wel een heel belangrijke constatering. Op deze constatering wordt tegenwoordig in groeiende mate ingespeeld door allerlei

productontwikkelaars. Technisch complexe producten worden zo gemakkelijk mogelijk gemaakt, producten worden herontworpen voor ouderen en nieuwe producten worden bedacht.

De thuiszorgmarkt in Nederland bevindt zich nu dan ook in een sterke groei, die resulteert in een hevige concurrentiestrijd. Om mee te doen in deze strijd moet men met betere of goedkopere producten komen en dit komt natuurlijk de ouderen ten goede.

Onder andere door het tekort aan ruimte in zorgcentra blijven steeds meer mensen thuis wonen. Mensen willen zelf ook zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen, vanwege gewenning en het negatieve beeld dat men heeft over het

verzorgingstehuis. Zeker in het deel van de ouderen dat bovenmodaal verdient is men bereid om zoveel mogelijk nodige aanpassingen te doen, opdat men thuis kan blijven wonen. Dit thuis blijven wonen bevordert de thuiszorgmarkt nog meer.

Voor het ontwerpen is niet zozeer de markt en de huidige situatie van belang. Daar gaat het meer om een analyse van de doelgroep; welke beperkingen men heeft, wat men mooi vindt, wat men nodig vindt, etc.. Hiermee kan dan bij het ontwerpen rekening worden gehouden.

Zo is het een mogelijkheid om vormgevingselementen uit de periode waarin men opgegroeid is te toe te passen op het ontwerp. Het product hoeft niet op

producten uit die periode te lijken, maar enkele kenmerken kunnen net het gevoel van gewenning veroorzaken. Al is dit slechts een voorbeeld, het maakt duidelijk dat het voor de vormgeving belangrijk is veel te weten over de doelgroep.

Tot slot zijn er nog vele trends op het gebied van interieur en meubelen, maar hierover staat meer in hoofdstuk 1.1.1, 1.4.1 en 1.4.3.

32

V e r s l a g

In document Vormgeving van de Lifty (pagina 25-33)