• No results found

Conclusion and recommendations in Dutch

In document 'Succession planning in family SMEs' (pagina 91-94)

9 Conclusie

9.1 Conclusie

Dit hoofdstuk zal alle informatie van de gehele scriptie combineren, dit wil zeggen dat er een conclusie wordt getrokken en aanbevelingen voor de toekomst worden uiteengezet. Er is niet een echt probleem wat het lastig maakt om een hoofdvraag te formuleren, dit is omdat de onderzochte organisatie niet echt een probleem had. Het houden van pilot interviews maakte duidelijk waar het probleem lag omdat de mening van de ondernemers and de klanten werden vergeleken. Het werd duidelijk dat de opvolg planning was iets van veel waarde richting de toekomst van Voorneveld Architectuur. Aan de hand hiervan is de volgende algemene onderzoeksvraag van de scriptie geformuleerd.

Met welke factoren dient rekening gehouden te worden wanneer er sprake is van een planning wat betreft de opvolging in een familie MKB-ondernemer om de toekomst veilig te stellen?

Nadat de gevonden informatie uit de theorie en de informatie die naar voren kwam uit het praktijkvoorbeeld gecombineerd zijn, kan er gezegd worden dat er verschillen tussen zitten. The artikelen en boeken die zijn gebruikt om het onderwerp opvolg planning in familiare MKB bedrijven te onderzoeken, bespreken vooral de interne belanghebbenden die van invloed zijn. Vooral de gevestigde en de opvolger dienen in staat te zijn om een duidelijke visie naar de toekomst te hebben, ook een plan over hoe de overdrachtsplanning en de rollen vorm gegeven dient te worden zal gevormd moeten worden. Ook de werknemers worden vaak besproken in de theorie omdat deze de mensen zijn die moeten samenwerken met en de nieuwe eigenaar met zijn eigen ideeën dienen te accepteren. Kortom, de bestaande literatuur over overdrachtsplanning concentreert zich op de interne belanghebbenden van de organisatie.

Kijkende naar de uitkomsten van de case study bij Voorneveld Architectuur, wordt het duidelijk dat een aanvulling en vernieuwing op de bestaande literatuur is dat de externe belanghebbenden een belangrijke invloed hebben op de opvolgingsplanning van familie MKB ondernemingen. Omdat kleine en middelgrote ondernemingen vaak niet veel werknemers hebben, zijn ze niet afhankelijk van hen.

Ook het feit dat de opvolger al een aantal jaren in de onderneming werkt voordat hij de nieuwe directeur wordt, heeft een positieve invloed op de acceptatie van alle werknemers. Voorneveld Architectuur, de organisatie waar de case study heeft plaats gevonden, heeft nauw contact met de externe partijen zoals klanten en leveranciers. Samen met de leveranciers is Voorneveld Architectuur in staat om de verbouwing te realiseren voor de klanten. Omdat al deze organisaties waarmee ze samenwerken klein zijn, hebben ze nauw contact en is ieder afhankelijk van elkaar.

Aan de andere kant heeft Voorneveld Architectuur een informele relatie en een open manier van zaken doen. Omdat de klanten ook een belangrijke manier zijn om nieuwe klanten te verkrijgen door mond-tot-mond aanbevelingen, zal er rekening gehouden moeten worden met deze externe belanghebbenden wanneer sprake is van overdrachtsplanning. Ook de externe partij Euretco, welke de inkooporganisatie is, zal in de overdrachtsplanning dienen te worden opgenomen.

Zoals hierboven al eerder werd beschreven, er zijn verschillen tussen de bestaande literatuur en de case study. De theorie is getest door het doen van een case study bij een familie MKB onderneming die bezig is met overdrachtsplanning om deze voor de toekomst zeker te stellen. Er is veel geschreven over de interne belanghebbenden en hoe men hiermee rekening dient te houden tijdens de overdrachtsplanning. Door de case study werd duidelijk dat ook de externe belanghebbenden meegenomen dienen te worden wanneer een familie MKB onderneming bezig is met een overdrachtsplanning om de zekerheid te creëren richting de toekomst.

9.2 Aanbevelingen richting familie MKB ondernemingen tijdens een overdrachtsplanning

Familie MKB ondernemingen die bezig zijn met een overdrachtsplanning worden geadviseerd om een goed intern plan te hebben kijkende naar de theorie vanuit artikelen en boeken. Er zal een goede overeenkomst dienen te zijn over de ideeën en de toekomstige visie tussen de gevestigde en de opvolger, dit zal worden gecombineerd met een inter plan richting de werknemers zodat deze weten waar ze staan. De combinatie zorgt ervoor dat de werknemers de overdracht accepteren en zodat de hele organisatie is gemotiveerd om samen te werken richting de toekomst.

De case study bij een kleine family MKB organisatie genoemd Voorneveld Architectuur heeft bewezen dat ook de externe belanghebbenden belangrijk zijn om rekening mee te houden wanneer er een overdrachtsplanning plaatsvindt.

Vooral kleine ondernemingen werken meestal samen met andere kleine ondernemingen om in staat te zijn de projecten te realiseren, aan de andere kant zijn MKB ondernemingen meestal afhankelijk van de klanten door de mond-tot-mond aanbevelingen. De vaak nauwe relaties met deze partijen kan worden gebruikt om de toekomst van de organisatie zeker te stellen. Vooral voor de opvolger is dit belangrijk, omdat dit de persoon is die de onderneming voort zal zetten in de toekomst. Aanvullend aan de bestaande literatuur kan er gezegd worden dat naast de interne belanghebbenden, ook de externe belanghebbenden in acht genomen dienen te worden wanneer een organisatie bezig is met een overdrachtsplanning.

9.3 Aanbevelingen richting Voorneveld Architectuur

Wat duidelijk werd uit de pilot interviews was dat de belangrijkste succesfactoren vertrouwen en persoonlijk contact gegarandeerd dienen te worden in de toekomst.

Overdrachtsplanning is de manier voor een onderneming om richting de toekomst te gaan waar Bob als de opvolger, de organisatie zal overnemen van de gevestigde Ruurd. Het is moeilijk om te beschrijven wat de opvolger zal moeten doen om in staat te zijn het vertrouwen in de organisatie te houden, het is een eigenschap die niet op papier gezet kan worden voor de volgende generatie. Vertrouwen moet door de opvolger verdiend worden gedurende de jaren.

De uitkomsten van de case study intervieuws maken zien dat veel klanten niet precies weten wat Bob zijn taken zijn in de organisatie. Nu is het vooral Ruurd waarmee ze zaken doen, dit is omdat ze hem al lang kennen en ook omdat hij wordt gezien als de architect. Bob wordt gezien als de ondersteunende persoon wat dient te veranderen richting de toekomst. De klanten dienen ook de kwaliteiten van Bob te leren kennen, dan kan hij het vertrouwen kweken om in staat te zijn om een stabiele toekomst zeker te stellen.

Omdat klanten een belangrijke invloed hebben op de toekomstige staat van Voorneveld Architectuur, dienen de ondernemers rekening met hen te houden gedurende de overdrachtsplanning. De externe belanghebbenden zijn de klanten van de toekomst en ook bevelen ze de architecten aan via mond-tot-mond reclame richting nieuwe klanten. Bob zal als opvolger in staat moeten zijn om het vertrouwen van deze klanten te winnen door aandacht te schenken aan deze externe belanghebbenden, dit kan op een aantal manieren gedaan worden.

De uitkomsten van de case study in acht nemende, kunnen de volgende adviezen gegeven worden omtrent de externe belanghebbenden zoals de klanten.

Maak een planning en wees duidelijk wat er gedaan gaat worden in welke week

Focus op de architectuur en wijs een contact persoon aan die continue op de locatie aanwezig zal zijn om de werkzaamheden aan te sturen

Licht de klanten regelmatig in over de activiteiten en de voortgang hiervan

In document 'Succession planning in family SMEs' (pagina 91-94)