• No results found

Conclusies Veiligheidsanalyse 2015

In document Rekenkamercommissie Albrandswaard (pagina 61-64)

Deze bijlage bevat een integrale weergave van het hoofdstuk Conclusies uit de Veiligheidsanalyse Albrandswaard 2015.

Conclusies

Veiligheid blijft een van de belangrijkste onderwerpen voor de inwoners van de gemeente Albrandswaard. Inbraken en andere criminaliteit hebben een grote impact op het leven van inwoners. Ook (dreigende) rampen hebben impact op het individuele leefklimaat.

Tegelijkertijd is Veiligheid een ingewikkeld onderwerp omdat het zo veelzijdig is. Het gaat niet alleen om criminaliteit, maar ook om fysieke veiligheid. Het gaat om veiligheid op

bedrijventerreinen en in winkelstraten, maar ook om hennepkwekerijen. Veiligheid wordt bepaald door overlast in de wijken, maar ook door voor de bewoner ongrijpbare onderwerpen als ondermijning en radicalisme.

Het container begrip Veiligheid is in deze rapportage met behulp van het VNG-model meetbaar gemaakt door het op te splitsen in vijf veiligheidsvelden (zie blz.6). Deze veiligheidsvelden behelzen actuele veiligheidsonderwerpen die verder zijn opgesplitst in een aantal

veiligheidsthema’s. De partners met onderliggende rapportages vormen de sleutel tot

beantwoording van de vragen over de veiligheidsthema’s in de gemeente Albrandswaard. In de praktijk is gebleken dat de partners niet altijd over de juiste informatie beschikken of deze niet integraal delen waardoor witte vlekken ontstaan in het veiligheidsbeeld binnen de gemeente Albrandswaard. Met witte vlekken wordt bedoeld: het verschil tussen de benodigde informatie en verkregen informatie voor het vormen van een compleet beeld. In deze rapportage is met behulp van de veiligheids- en zorgpartners (intern en extern) per thema gezocht naar de impact en omvang van veiligheid in de gemeente Albrandswaard. Daarbij zijn ook de witte vlekken benoemd.

Veilige woon- en leefomgeving

- Overlast door verwarde dan wel van personen is toegenomen.

- In de aanpak van overlast door verwarde personen zet de gemeente actief in op de samenwerking met Delta Psychiatrisch centrum en de inwoners.

- High Impact Crimes en vermogensdelicten zoals straatroven, diefstallen en (woning en auto)inbraken laten een dalende trend zien. Dit geldt niet voor het aantal bedreigingen en diefstallen van motorvoertuigen, brom-/ snor-/ en fietsen. In dit kader is het terugdringen van deze vormen van criminaliteit een blijvend aandachtspunt.

- Positief is dat het aantal afgedane ZSM+ casussen toeneemt. De toename van het aantal afgedane ZSM+ casussen kan worden verklaard door volledige implementatie van de ZSM+ methodiek op één locatie.

- Het aantal MMA meldingen over drugs, gerelateerd aan problematiek rondom hennepkwekerijen, is in 2014 gedaald ten opzichte van 2013.

- Over het algemeen voelen de inwoners van Albrandswaard zich veilig in de gemeente.

Opvallend is dat senioren zich onveiliger voelen dan jongeren terwijl jongeren vaker slachtoffer zijn van een misdrijf dan ouderen.

- De inwoners zijn over het algemeen tevreden over de fysieke kwaliteit van de woon- en leefomgeving.

- Het samenbrengen van de verwachtingen van inwoners en de procedurele (on)mogelijkheden van de partners vormt een aandachtspunt.

61/72

Rekenkamercommissie Albrandswaard | Onderzoek gemeentelijk veiligheidsbeleid

41

- Burgerparticipatie vindt plaats –naar behoefte en op initiatief van inwoners- binnen de gemeente Albrandswaard.

Bedrijvigheid en veiligheid

- Ondernemers van zowel de winkelgebieden als de bedrijventerreinen ervaren enige mate van verkeersonveiligheid.

- Diefstal en inbraak vormen de meest voorkomende delicten binnen de drie winkelgebieden in Albrandswaard.

- Positief is dat in 2014 binnen de winkelgebieden geen vormen geregistreerd zijn van geweldsdelicten, vernieling of zakkenrollerij. Uitgaande van deze gegevens kan worden gesproken over een relatief veilig winkelgebied.

- Op de bedrijventerreinen kampt een deel van de ondernemers met overlast en misdrijven die de veiligheidsbeleving verminderen.

- De gemeente Albrandswaard heeft een aantal uitgaansgelegenheden waarbij de impact en omvang van incidenten beperkt is. Jeugdsociëteit de Foekepot vormt hierin een

aandachtspunt in verband met ervaren overlast door omwonenden.

- Evenementenveiligheid staat scherp op het netvlies binnen de gemeente Albrandswaard.

In 2014 is een start gemaakt met het actualiseren van het proces evenementen vergunningverlening met daarbij behorende voorschriften. Inmiddels zijn de standaardvoorschriften van de evenementenvergunning herzien.

- Binnen de gemeente zijn geen grote bezienswaardigheden of toeristische trekpleisters.

Ook worden vooralsnog geen grote evenementen georganiseerd die (tijdelijk) een grote toestroom van publiek kunnen veroorzaken.

Jeugd en veiligheid

- Het aantal meldingen jeugdoverlast in Albrandswaard is gelijk gebleven met uitzondering van Portland. Hier is het aantal meldingen flink gedaald.

- Het aantal Halt-verwijzingen en doorverwijzingen “Pak je Kans” geeft geen inzicht in de achterliggende problematiek bij probleemjongeren in de gemeente. Het is van belang dat signalen vanuit onder andere de partners, de Gosa-regisseur en de leerplichtambtenaar worden gekoppeld tot een totaal overzicht over de omvang en impact van de eventuele problematiek.

- De meeste onveiligheidsgevoelens met betrekking tot jeugd worden veroorzaakt door hangjeugd. Overlast van hangjeugd bestaat veelal uit het nuttigen van alcoholische dranken, het gebruik (en in sommige gevallen het verhandelen) van (soft)drugs en het achterlaten van verpakkingsmateriaal/lege flessen van eet- en drinkwaren op hangplekken.

- De verkeersveiligheid rondom scholen vormt een aandachtspunt; specifiek het verkeersonveilig gedrag (parkeren en wegrijden) door scholieren en ouders.

- De partners constateren een witte vlek in de informatie-uitwisseling tussen de

ketenpartners waarbij het doel, een sluitend beeld te vormen over de mate van sociale veiligheid in en om scholen, ontbreekt.

Fysieke veiligheid

- De inwoners van Rhoon en Portland ervaren overlast van hardrijdende verkeersdeelnemers.

- Binnen de gemeente is de kwetsbare doelgroep (65+) (senioren en veiligheid) in beeld gebracht. In dit kader worden voorlichting en preventie tips gegeven in meerdere bijeenkomsten.

- Tot slot geeft de inventarisatie van de vijf meest waarschijnlijke ramptypen binnen Albrandswaard een duidelijk beeld van de risico’s waarop de gemeentelijke

62/72

Rekenkamercommissie Albrandswaard | Onderzoek gemeentelijk veiligheidsbeleid

42

crisisorganisatie zich dient voor te bereiden. Daarbij vormt de (door)ontwikkeling en borging van de gemeentelijke crisisorganisatie een blijvend aandachtspunt.

Integriteit en veiligheid

- De veiligheidspartners zijn alert op signalen van polarisatie en radicalisering en grijpen in waar mogelijk. In Albrandswaard heeft één casus plaatsgevonden.

- Georganiseerde criminaliteit manifesteert zich steeds meer in de bovenwereld. De omvang van georganiseerde criminaliteit en specifiek ‘ondermijning’ vragen om een integrale aanpak door de partners.

- Er zijn geen incidenten geregistreerd voor werknemers met een publieke taak. De vraag is of incidenten worden geregistreerd als dezen hebben plaatsgevonden.

- Informatieveiligheid wordt een steeds belangrijker topic voor burgers, bedrijven en de overheid. Digitalisering van gemeentelijke documentatie maakt het beheer van deze gegevens kwetsbaarder voor cybercrime en vraagt om een samenhangend pakket van maatregelen voor de borging van kritieke processen.

- Het bevorderen en uitdragen van bestuurlijke en ambtelijke integriteit is een blijvend aandachtspunt.

63/72

Rekenkamercommissie Albrandswaard | Onderzoek gemeentelijk veiligheidsbeleid

43

In document Rekenkamercommissie Albrandswaard (pagina 61-64)