• No results found

CONCLUSIES EN AANBEVELINGEN

In document Notificatie voor snelle hulp (pagina 36-39)

7.1.1 Project

Ondanks dat er uitloop is geweest aan het einde van het project, zijn toch alle MUST functionaliteiten geïmplementeerd. De conclusie is dan ook dat de projectgang naar tevredenheid is uitgevoerd. Daarnaast heeft het project veel nieuwe kennis opgeleverd voor de developer. Tijdens het project ging het programmeren niet altijd even soepel en liep de planning uit. Desondanks is het projectresultaat toch opgeleverd. Het was een leuke uitdaging om de planning nog relatief goed door te laten lopen. De belangrijkste, les is geweest: het is moeilijk een goede planning te maken; vooral een planning die toch goed aanpasbaar is in bepaalde situaties, maar niet de gehele projectplanning in de war kan gooien.

Als de planning in het begin beter was geweest, was er vooraf een meer realistischere verwachting geweest over wat het project gaat opleveren. Dan had documentatie en programmeren meer door elkaar kunnen worden gepland waardoor de functionaliteiten op een ander tempo geïmplementeerd zouden kunnen worden. Dan was er al gestart met programmeren van de applicatie terwijl er dan nog andere aspecten moesten worden gedocumenteerd die geen invloed op het programmeren hebben.

Ook zijn er meer uren per dag gepland dan redelijk is. Er is namelijk gepland meteen werkdag van 8 uur productief per dag. Hier moet wel 2 uur per dag af om de inefficiënte minuten te compenseren. Een volle 8 uur productief werken is namelijk niet haalbaar. Je hebt altijd momenten dat je even met je gedachtes afdwaalt of geen inspiratie hebt om te schrijven of programmeren. Daardoor is 6 uur een betere schattig van het aantal productieve uren per werkdag.

7.1.2 Applicatie

De applicatie die is opgeleverd is een goede demoapplicatie. Het bewijst dat de gebruikte technieken goed met elkaar kunnen samenwerken en dat de oplossing voor het probleem technisch haalbaar is. Helaas zijn enkel de MUST functionaliteiten geïmplementeerd. Een technisch plan maken voor een Android applicatie is achteraf toch iets lastiger dan voor een doorsnee applicatie. Je zit immers vast aan een bepaalde structuur die door Android wordt gehanteerd. Dit is het verschil waardoor het klassendiagram anders is dan in het begin is gemaakt. Om het makkelijker te maken voor het systeem zijn er soms klassen bijgevoegd die niet eerder waren bedacht. Toch is er tevredenheid dat de applicatie in de relatieve korte tijd in elkaar is gezet en demowaardig is.

Logica - Notificatie service voor snelle hulp Conclusies en aanbevelingen

7.1.3 Maatschappelijk onderzoek

Technisch is het idee achter de applicatie dus mogelijk. Echter een aanbeveling is dat een maatschappelijk onderzoek naar de wenselijkheid van deze applicatie wordt aangeraden. Hoe zit het met de privacy en andere zaken waardoor mensen deze applicatie niet zouden willen gebruiken?

Moet je per se jezelf registeren of moet dat weg worden gelaten bij een echte release?

Wil je wel dat mensen in de buurt weten dat jij daar midden in de nacht als vrouw zijnde met een lekke band staat?

Dit zijn een paar van de vragen die zijn opgedoken tijdens de ontwikkeling van dit project. Het onderzoek moet onder andere deze vragen beantwoorden. Ook de vraag of deze applicatie door de maatschappij voldoende zal worden geaccepteerd, kan in dit onderzoek worden meegenomen. Daardoor kan een gemotiveerde keuze gemaakt worden over het nut van de applicatie en de ontwikkeling daarvan. Nu is slechts een demoversie gemaakt.

7.1.4 Verbeteringen voor de applicatie

Er zijn nog meer functionaliteiten beschreven die nog niet zijn geïmplementeerd. Zie hiervoor de bijlage.

Daarnaast zou ook de webserver aangepast kunnen worden. Momenteel wordt er gebruik gemaakt van een Google service om berichten te pushen naar de telefoons. Hiervoor zijn verschillende andere oplossingen mogelijk. Een goede verbetering zou zijn deze server zelf op te richten of te implementeren met andere oplossingen binnen Logica.

Één van de mogelijke oplossing is een server implementatie van het XMPP protocol, ook wel het oude jabber protocol. Deze techniek stelt je in staat om zelf een pushserver te creëren. Hierdoor zou nog veel meer mogelijk kunnen zijn.

Logica - Notificatie service voor snelle hulp Nawoord

8

NAWOORD

Naast het afstuderen kwam ik naar Logica toe om te ervaren hoe het is om een applicatie ontwikkeltraject mee te maken. Het ontwikkelingtraject dat ik heb gevolgd was er één met hobbels zoals ik zelf al had verwacht. Vooral bij het onderdeel programmeren omdat je daar erg afhankelijk bent of het meteen lukt of dat je veel tegenslag krijgt. Daarnaast kan het uitdenken van de architectuur meer tijd kosten dan je vooraf zou bedenken. Dit omdat je dan opeens een nog beter idee krijgt. Uiteindelijk ben ik wel tevreden dat ik dit traject heb doorlopen. Ik heb er veel van geleerd. Zoals: Wat er nou allemaal precies bij plannen komt kijken en het wat beter kunnen inschatten hoeveel uur ik met iets bezig ben. Deze twee dingen zijn goede leerpunten geweest.

Eerst de eisen voor de applicatie bij elkaar sprokkelen en onderzoeken hoe deze eisen het beste kunnen worden geïmplementeerd. Achter nieuwe technieken en oplossingen komen.

Kortom, het is een mooi leerproces geweest de afgelopen 20 weken.

Plannen is een vak apart. Dat is de grootste les die ik heb geleerd tijdens deze

afstudeerperiode. Enkel een urenschatting maken op basis van risico‟s is onvoldoende. Er zijn ook altijd wel externe invloeden die op de planning drukken die je niet altijd voorziet of hebt verwacht.

Voor Android ontwikkelen is iets wat ik leuk ben gaan vinden. Er lag al interesse in het

ontwikkelen voor Android voor ik hier ging afstuderen. Deze afstudeerstage heeft me geholpen om er achter te komen tot hoe ver deze interesse gaat om voor Android te ontwikkelen. Het lijkt me leuk om het grootste deel van mijn werkzaamheden te laten bestaan uit het ontwikkelen van software voor mobiele telefoons. Daarbij beginnen met het Android platform, daar gaat mijn directe interesse naar uit.

Logica is een interessante werkgever die ik zeker tijdens mijn carrière in de gaten ga houden. Het werk is er divers en voor elke richting is werk te vinden binnen Logica. Zo‟n grote speler in de markt mag je niet afschrijven als werkgever en dat zal ik dus ook niet doen.

Logica - Notificatie service voor snelle hulp Index

INDEX

4 +1 model, 19 Acceptatietest, 35 Android, 9, 10, 11, 15, 16, 17, 18, 19, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 33, 35, 36, 38 Client-Server, 19, 20 deployment, 21, 30 Extensibility, 18 GPS, 9 JAVA, 3, 6, 13, 17, 22, 23, 24, 25 Linux, 33 Logica, 3, 4, 5, 6, 10, 12, 15, 18, 25, 35, 37, 38 MoSCoW, 18 MVC, 19, 20, 29, 30 MySQL, 16, 21, 23, 25, 32, 33 package, 30 Phonegap, 22, 27 PHP, 16, 21, 23, 24, 25, 32, 33

Plan van Aanpak, 9, 11, 14, 15, 16, 25 Planning, 16 practice, 13 Privacy, 18 Probleemanalyse, 14 Probleemstelling, 15 Randvoorwaarden, 16 Rational Unified Process, 14 Response time, 18 RUP, 9, 14, 17, 18, 25, 26, 29 Scalability, 19 scenario, 19, 28 Security, 19 SMS, 14

Software Architect Document, 9, 18, 19, 29 Titanium, 22, 27 UML, 16, 19 Usability, 19 use case, 19, 28 Verankering, 15 VirtualBox, 33 Vision, 18 Working Tomorrow, 3, 5, 6, 10, 12, 13, 14 XML, 16, 20, 21, 23, 24, 25, 26, 29, 30, 31, 32, 33, 34 XMPP, 37

In document Notificatie voor snelle hulp (pagina 36-39)