• No results found

Nederland heeft tot op heden alleen ruimte gecreëerd voor producentenorganisaties in de sector groenten en fruit. De GMO-verordening biedt de mogelijkheid voor alle sectoren om producentenorganisaties op te richten. Hiermee kunnen de producenten het aanbod bundelen en hun marktpositie versterken. De regels betreffende subsidie zijn alleen van toepassing in de sector groenten en fruit.

De ruimte die de GMO-verordening biedt in de sector groenten en fruit voor uitbreiding van voorschrif- ten en voor oprichting van brancheorganisaties wordt in Nederland eveneens niet door uitvoeringsbeleid ingevuld. De mogelijkheden van Nederlandse producenten gericht op machtsvorming lijken beperkter dan van producenten in andere Europese landen.

Producenten hebben een concrete uitwerking van de uitvoering van de GMO-verordening op nationaal niveau nodig om helderheid te hebben over de ruimte die de GMO-verordening biedt. Deze uitwerking is nodig om de doelstellingen te kunnen vertalen naar noodzakelijke en gewenste maatregelen.

Ook is deze uitwerking nodig om verwarring over de toepasselijkheid van mededingingsregels in de land- en tuinbouw te voorkomen.

Het is mogelijk producenten en mededingingsautoriteiten duidelijkheid te bieden over de nationale uit- werking van de GMO-verordening, waardoor fricties met de mededingingsregels niet meer voorkomen. Nederland zou de regels kunnen uitwerken betreffende producentenorganisaties voor alle sectoren die onder de GMO vallen.

Nederland kan overwegen ruimte te geven aan het toestaan van uitbreiding van voorschriften opge- steld door producentenorganisaties.

Het belang van mogelijke brancheorganisaties kan onderzocht en besproken worden met partijen in de sector groenten en fruit en in de toekomst met partijen in andere sectoren door mogelijke uitbreidings- wijzigingen van de GMO-verordening. Nederland kan ook heroverwegen om bepaalde maatregelen in het

1 Nederlandse Mededingingsautoriteit, 15 mei 2012, Zaak 7036/ Paprika- Openbaar besluit, nr. 7036_1/386,, rnr.49. 2 Nederlandse Mededingingsautoriteit, 15 mei 2012, Zaak 7036/ Paprika- Openbaar besluit, nr. 7036_1/386,, rnr.50.

40

kader van crisispreventie en -beheer weer toe te laten om een gelijkwaardige positie met producenten in het buitenland te realiseren.

Het is van belang dat de sector meer bewust wordt van de beleidsmatige mogelijkheden welke de GMO-regeling biedt. De sector kan samen met de overheid naar de meest wenselijke en binnen de regeling passende aanpak zoeken.

Voor de champignonsector in het bijzonder geldt dat met de creatie van een aantrekkelijke en door de overheid goedgekeurde aanbodregeling een wenkend perspectief voor champignontelers ontstaat om gezamenlijk op te trekken en aan de regeling mee te gaan doen. Deze regeling kan als voorbeeld dienen voor soortgelijke aanpakken bij andere producten en/of productgroepen.

De NMa kan producenten meer zekerheid betreffende mogelijke acties in het kader van erkenning bieden door hen, al of niet verwoord in een informele zienswijze, door te verwijzen naar de erkennings- autoriteit.

41

5 Conclusies en aanbevelingen

5.1 Conclusies

Er zijn jaarlijks significante prijsverschillen van champignons tussen enerzijds de maanden mei/juni en ok- tober/november en anderzijds augustus en december. In bijvoorbeeld de maand mei zijn de prijzen 10,50 Euro per 100 kg lager dan de gemiddelde prijs terwijl in de maand december de prijzen 10,59 euro per 100 kg hoger zijn dan de gemiddelde prijs. Het relatieve prijsverschil bedraagt respectievelijk circa -8% en +8% ten opzichte van de gemiddelde prijs. Vanzelfsprekend heeft niemand baat bij onstabiele prijzen. De champignonsector kent zowel een belangrijke versmarkt als en verwerkte markt. Een gedeelte van het aanbod switcht al naar gelang de marktomstandigheden tussen vers en verwerkt. De voorspelbaarheid van het verwachten aanbod is hoog en ligt volgens de praktijk op ten minste 90%. Bovenstaande maakt het actief sturen van het aanbod in de vorm van een clearing house door telersverenigingen een aantrek- kelijk interventie-instrument. Het doel van een clearing house is om vraag en aanbod in de keten zo op el- kaar af te stemmen, dat een gebalanceerde situatie ontstaat waarin prijsvorming zonder oneigenlijke prijsdruk kan plaatsvinden. Een clearing house kan anticiperen door mogelijke overschotten in de markt te beperken door verwerking en opslag zodat een betere marktpositie wordt gerealiseerd met stabielere (hogere) prijzen. Ook telend Nederland kan hierop anticiperen met haar aanbod zodat een stabielere situa- tie zal ontstaan. Het opbouwen van onderling vertrouwen vereist onderlinge zichtbaarheid. De telersver- eniging krijgt door een clearing house hiermee een veel effectievere spilfunctie inzake het te produceren volume en de prijsvorming.

De GMO-verordening biedt voor producenten meer mogelijkheden met betrekking tot aanbodbundeling dan tot nu toe in Nederland ingezet wordt.

5.2 Aanbevelingen

Om vormen van onbalans bij champignons te regisseren is allereerst een zo accuraat mogelijk beeld nodig van de verschillende aanbodscapaciteiten en de te verwachten vraag in binnen- en buitenland. Dit betreft een drietal categorieën: 1) consumptie, 2) productie en 3) trends en incidentele effecten. Met behulp van marktinformatie van champignons kunnen de volumes binnen een bepaald geografisch gebied bepaald worden. Hierop anticiperend worden overschotten in de markt beperkt door het limiteren van het aanbod en door aanbodverwerking en opslag zodat een betere marktpositie wordt gerealiseerd met stabielere (hogere) prijzen. Afstemming van vraag en aanbod door marktgerichte productie van telers is alleen moge- lijk via een krachtige telersvereniging en het opzetten van het preventie-instrument clearing house. Het is van belang dat de sector meer bewust wordt van de beleidsmatige mogelijkheden welke de GMO-regeling biedt. De sector kan samen met de overheid naar de meest wenselijke en binnen de regeling passende aanpak zoeken.

Voor de champignonsector in het bijzonder geldt dat met de creatie van een aantrekkelijke en door de overheid goedgekeurde aanbodregeling een wenkend perspectief voor champignontelers ontstaat om gezamenlijk op te trekken en aan de regeling mee te gaan doen. Deze regeling kan als voorbeeld dienen voor soortgelijke aanpakken bij andere producten en/of productgroepen.

42

Literatuur

Accenture 2010. Visie op Nederlandse Champignon Versmarkt. 17 juni 2010.

Barents, R. and .P.J. Slot, 'Sectoral policies'. In: P.J.G. Kapteyn e. a.(ed.) The Law of the European Union and the European Communities, 2008, Alphen aan de Rijn, p. 1155.

Bremmer, J. en F. Bunte 2008. Kaders voor crisispreventie. Den Haag: LEI.

Bronkhorst, H.J., 'De nieuwe Communautaire marktordening in de sector groenten en fruit'. In: Agrarisch recht / Stichting De Pacht, 1997, nr. 58(1), p. 2.

Bronkhorst, H.J., 'De nieuwe Communautaire marktordening in de sector groenten en fruit'. In: Agrarisch recht / Stichting De Pacht, 1997. nr. 58(1): p. 7.

Heezik, M.C. van, 'Meer samenwerking bij toenemende marktwerking in de landbouwsector’. In: Tijdschrift voor Agrarisch Recht, 2009. nr. 9 (374-383), p. 375.

Heezik, M C. van, 'The Greenery B.V. versus diverse telers'. In: Tijdschrift voor Agrarisch Recht, 2011, nr. 7/8 (306-310):p. 309/310.

Herweijer, M., 'Juridisch onderzoek, ed. J. Broeksteeg en E. Stamhuis, Rechtswetenschappelijk onder- zoek: over object en methode'. 2003, Den Haag, p. 23-33.

LEI 2012. Marktstudie champignons; basis voor interventieplan. Powerpointpresentatie, Den Haag. Rijn, T. van, Landbouwbeleid en mededinging. SEW, 2007, nr. 2, p. 2.

Rijn, T.van, Landbouwbeleid en mededinging. Inleiding voor het colloquium 'Landbouwbeleid en mededin- ging' op de Coöperatiedag van de Nationale Coöperatieraad voor land- en tuinbouw, Bussum, 17 novem- ber 2005.

Rozemond, K., 'De methode van het materiële strafrecht, ed. Ars Aequi libri'. 2006, Nijmegen. p.29-40. SPSS 1999. SPSS Trends 10.0. Chicago, Ill.

Websites www.tuinbouw.nl

LEI Wageningen UR ontwikkelt voor overheden en bedrijfsleven economische kennis op het gebied van voedsel, landbouw en groene ruimte. Met onafhankelijk onderzoek biedt het zijn afnemers houvast voor maatschappelijk en strategisch verantwoorde beleidskeuzes. LEI Wageningen UR vormt samen met het Departement Maatschappijwetenschappen van Wageningen University en het Wageningen UR Centre for Development Innovation de Social Sciences Group.

Meer informatie: www.wageningenUR.nl/lei