• No results found

Door de inspanning van velen is de vaccinatiegraad in Nederland, ook internationaal gezien, al jaren hoog. De landelijk gemiddelde

vaccinatiepercentages liggen in het laatste verslagjaar (2013) voor alle vaccinaties voor zuigelingen, kleuters en schoolkinderen wederom ruim boven de 90% en voor zuigelingen zelfs boven de 95%. Uitzondering hierop vormt de deelname aan de HPV-vaccinatie. Verder is het aantal gemeenten met één of meerdere vaccinatiepercentages (HPV uitgezonderd) onder de 90 procent afgenomen. De meeste gemeenten met een laag vaccinatiepercentage behoren tot gemeenten waar relatief veel mensen wonen die om godsdienstige redenen vaccinatie afwijzen.

Over het algemeen zijn de vaccinatiepercentages vergelijkbaar met voorgaand verslagjaar. We zien een lichte toename voor de pneumokokkenvaccinatie bij zuigelingen maar de vaccinatiegraad blijft nog steeds wat achter bij DKTP en Hib. Er zal dit jaar onderzocht worden wat de mogelijke oorzaken van dit verschil zijn (specifieke weigering pneumokokkenvaccinatie, bewuste keuze van ouders voor een 2+1-schema, administratieve problemen of vertraging in het vaccinatieschema). Daarnaast zien we ook een lichte toename voor de tweede BMR-vaccinatie bij schoolkinderen. Deze laatste bevinding is belangrijk in het kader van de eliminatie van mazelen en rubella. Het blijft belangrijk extra aandacht te besteden aan de BMR-vaccinatie: de WHO-norm van 95% wordt voor de tweede BMR-vaccinatie landelijk gezien nog niet gehaald. De

vaccinatiegraad voor HPV is daarnaast met 2% gestegen.

De hepatitis B vaccinatiegraad op 2-jarige leeftijd voor kinderen, van wie één of beide ouders is geboren in een land waar hepatitis B endemisch voorkomt, lijkt wat lager te liggen dan voorgaand verslagjaar. Hier is op dit moment geen duidelijke verklaring voor en dit zal verder onderzocht moeten worden. In de praktijk van vaccineren is niets veranderd; mogelijk ligt de oorzaak in toevallige fluctuatie binnen een relatief kleine populatie of op administratief niveau.

Knelpunten bij de indicatiestelling van hepatitis B-vaccinatie, zoals voor kinderen met downsyndroom, zijn ondervangen nu in het RVP voor kinderen geboren op of na 1 augustus 2011 op universele hepatitis B-vaccinatie is overgegaan, ongeacht risicogroep.

Sinds 10 oktober 2010 zijn Bonaire, Sint Eustatius en Saba bijzondere

Nederlandse gemeenten geworden. In 2013 zullen deskundigen van Caribisch Nederland en het RIVM samenwerken aan verdere harmonisatie van het RVP met niet alleen aandacht voor het aanbod, maar ook voor registratie en vaststelling van de vaccinatiegraad, surveillance van veiligheid en effectiviteit, communicatie en deskundigheidsbevordering.

Gezien de regionale verschillen in tijdigheid van de eerste DKTP-vaccinatie, die mogelijk wijzen op verschillen in uitvoeringsbeleid, is er wellicht nog verdere verbetering van de tijdigheid mogelijk. Dit geldt in het bijzonder voor de groep (vroeg)prematuren, aangezien zij minder tijdig worden gevaccineerd dan à terme geboren kinderen. De gegevens zullen ook op organisatieniveau geleverd worden. Daarna kunnen de medisch adviseurs hierover in overleg gaan met de uitvoerende organisaties en op zoek gaan naar ‘best practices’.

Het is belangrijk dat de inspanningen voor een hoge vaccinatiegraad met kracht worden voortgezet. Allereerst voor een goede bescherming op individueel niveau. Daarnaast omdat er in Nederland een relatief grote groep niet- gevaccineerde personen aanwezig is en de dreiging van mazelen en polio, ziekten waarvoor groepsimmuniteit zeer belangrijk is, door import voortduurt zolang eliminatie respectievelijk eradicatie nog niet is bereikt. Continue aandacht en inzet van alle betrokkenen bij het RVP blijven noodzakelijk om de

Nederlandse bevolking ook in de toekomst afdoende te beschermen. Van zeer groot belang hierbij is het voorlichten van ouders over nut en noodzaak van een (tijdige en correcte uitvoering van het) RVP.

Literatuur

1. Abbink F, de Greeff SC, van den Hof S, de Melker HE. Het

Rijksvaccinatieprogramma in Nederland: het vóórkomen van de doelziekten (1997-2002). Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu; 2004 (RIVM-rapport 210021001).

2. van den Hof S, Conyn-van Spaendonck MAE, de Melker HE, Geubbels ELPE, Suijkerbuijk AWM, Talsma E, et al. The effects of vaccination, the incidence of the target diseases. Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu; 1998 (RIVM-rapport 213676008).

3. van Lier EA, Oomen PJ, Oostenbrug MW, Zwakhals SL, Drijfhout IH, de Hoogh PA, et al. Hoge vaccinatiegraad van het

Rijksvaccinatieprogramma in Nederland. Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153(20):950-7.

4. Conyn-van Spaendonck MAE. Rijksvaccinatieprogramma 2010. Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)/ Centrum

Infectieziektebestrijding (CIb); 2009.

5. Pebody R. Vaccine registers-experiences from Europe and elsewhere. Euro Surveill. 2012;17(17).

6. van Lier A, Oomen P, de Hoogh P, Drijfhout I, Elsinghorst B, Kemmeren J, et al. Præventis, the immunisation register of the Netherlands: a tool to evaluate the National Immunisation Programme. Euro Surveill.

2012;17(17).

7. van Lier EA, Oomen PJ, Oostenbrug MWM, Zwakhals SLN, Drijfhout IH, de Hoogh PAAM, et al. Vaccinatiegraad Rijksvaccinatieprogramma Nederland; verslagjaar 2006-2008. Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM; 2008 (RIVM-rapport 210021007). 8. Oostenbrug MWM. Vaccinatieschema's in Praeventis, notitie LVE.2007.027.

Bunnik: Landelijke Vereniging van Entadministraties, TNO Kwaliteit van Leven, Ordina Oracle Solutions; 2007.

9. Neppelenbroek SE, de Vries M, de Greeff S, Timen A. Meningokokken C campagne: 'da's goed gedaan?'. Evaluatie van een grootschalige vaccinatiecampagne in 2002. TSG. 2004(1):34-41.

10. World Health Organization. Global Vaccine Action Plan 2011–2020. World Health Organization; 2013 [bezocht op 7 mei 2013];

http://www.who.int/immunization/global_vaccine_action_plan/GVAP_doc_2 011_2020/en/.

11. World Health Organization. Global measles and rubella strategic plan: 2012- 2020. World Health Organization; 2012 [bezocht op 7 mei 2013];

http://www.who.int/immunization/newsroom/Measles_Rubella_StrategicPla n_2012_2020.pdf.

12. Waelput AJM, Weijerman ME. Downsyndroom: hoe vaak komt het downsyndroom voor en hoeveel mensen sterven eraan? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas

Volksgezondheid. Bilthoven: RIVM; 2010 [bezocht op 7 maart 2013]; http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en- aandoeningen/aangeboren-afwijkingen/downsyndroom/omvang/. 13. Centraal Bureau voor de Statistiek. Geboorte naar diverse kenmerken:

aantal levendgeborenen. Den Haag/Heerlen: CBS; 2012 [bezocht op 7 maart 2013];

http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=37422ned&D1=0 &D2=53,58-60&HDR=T&STB=G1&VW=T.

14. Gezondheidsraad. Het Rijksvaccinatieprogramma in Caribisch Nederland (publicatienummer 2012/13). Den Haag: Gezondheidsraad; 2012.

15. Schippers EI. Brief aan de Tweede Kamer (kenmerk PG/CI 3153156 d.d. 5 maart 2013) met 'Standpunt op advies Gezondheidsraad

Rijksvaccinatieprogramma Caribisch Nederland'.

16. Woestenberg PJ, van Lier A, van der Maas NAT, Drijfhout IH, Oomen PJ, de Melker HE. Delayed DTaP-IPV vaccination in preterm and low birth weight infants in the Netherlands. 36th Annual Meeting of the Netherlands Epidemiological Society (WEON), the Netherlands, Rotterdam, June 14-15, 2012.

GERELATEERDE DOCUMENTEN