• No results found

Dit hoofdstuk geeft antwoord op de hoofdvraag die gedurende het hele onderzoekstraject centraal heeft gestaan. Eerst is de conclusie oftewel fase 4 van het onderzoek uitgewerkt. Als laatste is de relevantie besproken van deze conclusie voor het beroepsproduct.

Figuur 15 Trechtermodel fase 4

6.1. Conclusie

Dit onderzoek geeft antwoord op de vraag: “Welke vervoersstromen zijn aantrekkelijk om vanaf de haven van Amsterdam over water duurzaam te vervoeren naar Haarlem Waarderpolder?”. Om deze vraag te kunnen beantwoorden moest eerst worden gekeken naar welke factoren bepalend zijn voor het succes van een vervoersstroom via de binnenvaart. Het gaat om de volgende succesfactoren: 1. Het moet een grote en/of zware lading betreffen;

2. Snelheid moet geen belangrijke rolspelen voor de goederenstroom; 3. Er moet belangstelling zijn voor vervoer over water.

4. Het moet een constante stroom betreffen;

5. Er moet bedrijvigheid langs de waterwegen liggen;

6. De juiste infrastructuur moet aanwezig zijn omtrent de waterwegen en laad- en losplekken; en Kenmerken goederenstromen

De eerste drie succesfactoren hebben te maken met de kenmerken van de goederenstromen. Op basis van productkenmerken kan worden gesteld dat de goederenstromen, bouw en stukgoederen het meest geschikt zijn voor vervoer over water. Bouwmaterialen zijn grote, zware en laagwaardige materialen. Hierdoor leent deze stroom zich voor de binnenvaart. Stukgoederen zijn iets lastiger om te vervoeren over water, omdat meer eisen worden gesteld aan het transport. Daarnaast moet het transport van hoogwaardige stukgoederen snel zijn. Indien het gaat om zware stukgoederen zonder een hoge waarde is vervoer over water geschikt. Express en pakketten én versproducten zijn

tijdskritieke stromen waardoor deze minder geschikt zijn. Facilitair is moeilijk in te delen op basis van productkenmerken, omdat deze stroom een verscheidenheid aan goederen bevat.

Ook op basis van de impact die de goederenstromen hebben op de stad, kan worden gesteld de focus moet liggen op bouw en stukgoederen. Deze twee stromen maken de meeste kilometers in de stad en veroorzaken de meeste CO2-emissies in Haarlem. De stad heeft het meeste baat bij een alternatieve duurzamere levering betreft de goederenstromen bouw en stukgoederen. Hierdoor zal voor bouw en stukgoederen een grotere belangstelling zijn voor de alternatieve leveringsmethode over water.

Mogelijke vervoersstroom van Amsterdam naar Haarlem

Uitgaande van deze resultaten is, in Haarlem Waarderpolder en het Amsterdams havengebied, gekeken naar mogelijkheden voor het opzetten van een vervoersstroom over water gericht op bouw

40

en stukgoederen. De Waarderpolder biedt een beperkt aantal laad- en losmogelijkheden. De Conradkade is momenteel de enige mogelijkheid om voor bedrijfsactiviteiten te gebruiken. Om hiervan gebruik te maken moet wel een ontheffing worden ontleend. Het is als gemeente mogelijk om in de toekomst, beleid te voeren om meer vervoer over water te stimuleren.

Bouw

Het Amsterdams havengebied werkt veel met bulkgoederen en er zijn veel bouwbedrijven

gestationeerd. Wanneer in de toekomst een weg moet worden aangelegd, kunnen de straatstegen en het zand vanuit Amsterdam worden aangeleverd. Het Amsterdamse havengebied biedt de meeste mogelijkheden, betreft een vervoersstroom over water richting Haarlem, voor bouwmaterialen. Er staan een aantal bouwprojecten gepland in Haarlem. Een aantal van deze projecten grenzen aan het water in de Waarderpolder. In Amsterdam is een bouwhub in aanbouw, deze biedt kansen voor de hele Metropoolregio Amsterdam. Deze bouwhub kan in de toekomst de bouwprojecten aan het water in Haarlem beleveren. Echter, zal het traject Amsterdam-Haarlem in de eerste levensjaren van de bouwhub kostentechnisch niet interessant zijn. Het is over een aantal jaar wel mogelijk om bouwprojecten in Haarlem vanuit deze hub te beleveren.

Stukgoederen

Heineken is het enigste bedrijf dat momenteel een stroom over water zou kunnen realiseren richting Haarlem. Heineken is de grootste leverancier van Haarlem. Het betreft vervoer van dranken. Op het moment gaat dit nog over de weg, maar door ontheffing te vragen op het bestemmingsplan van de Conradkade zou een stroom over water kunnen worden gecreëerd.

City Hub wil een hub plaatsen in de Waarderpolder. Deze hub kan in de toekomst worden beleverd via het water. Heineken en andere leveranciers van Haarlem kunnen in de toekomst wellicht gebruik maken van deze hub door goederen daar af te leveren door middel van binnenvaart. City Hub kan vervolgens de stad ontlasten door licht elektrische wagens in te zetten om de goederen aan te leveren bij de bedrijven. Ook in Amsterdam worden er plannen gemaakt om een goederenhub te plaatsen. Het plan is om deze hub ook in te zetten richting Haarlem. De toekomstige hubs in Haarlem en Amsterdam bieden dus kansen voor een vervoersstroom van stukgoederen over water richting Haarlem Waarderpolder.

Kortom, bouwmaterialen voor de aanlevering van projecten en de goederenstroom van Heineken zijn de meest aantrekkelijke vervoersstromen over water van het Amsterdams havengebied richting Haarlem (Waarderpolder).

6.1. Relevantie voor beroepsproduct

De gemeente Haarlem wil minder verkeersopstoppingen en minder CO2 uitstoot in de stad. Heel veel goederen komen uit Amsterdam. Daarom is in dit onderzoek gekeken naar de meeste geschikte vervoersstromen over water vanaf Amsterdam naar Haarlem. Uiteindelijk is de bedoeling dat voor de meest geschikte vervoersstromen een modal shift van weg naar water gaat plaatsvinden. Het

beroepsproduct bevat dan ook aanbevelingen voor het opstarten van een pilot voor een van deze stromen. Uit de conclusie is gebleken dat stukgoederen en bouwmaterialen zeer geschikte stromen zijn om te vervoeren over water. De stroom van Heineken blijkt een kans te zijn betreft een

vervoersstroom richting Haarlem (Waarderpolder). Momenteel is dit de enigste stroom, waar een pilot mee kan worden gedraaid. Daarom is ervoor gekozen om in het beroepsproduct te focussen op deze stroom.

41