• No results found

Conclusie centrale vraag

In document De image bites van Angela Merkel (pagina 44-52)

RQ2: In hoeverre komen de resultaten van de Q-methode overeen met hetgeen reeds uit de theorie is gekomen? In dit onderzoek komt naar voren dat respondenten veel verschillende variabelen meenemen in hun

5.2. Conclusie centrale vraag

Welke aspecten spelen een rol in de betrouwbaarheidsperceptie van Angela Merkel via image bites?

Uit dit onderzoek is gebleken dat veel diverse aspecten een rol spelen in de betrouwbaarheidsperceptie van Merkel via afbeeldingen. Uit de aantekeningen is naar voren gekomen dat zelfs de kleur ogen van een politicus een rol kan spelen in de betrouwbaarheid van een politicus. Zoals eerder vermeld zijn er op individueel niveau veel verschillende variabelen op te merken die meegenomen worden in het

betrouwbaarheidsoordeel rondom Angela Merkel. De ene respondent focust zich op camerastandpunten, de ander op kleding, gezichtsuitdrukking en houding en weer een ander let op het kleurgebruik en props, zoals vlaggen, militairen en logo’s. Iedere respondent nam zijn of haar eigen normen, waarden en

persoonlijke achtergronden mee in hun oordeel over de betrouwbaarheid van Angela Merkel. Iemand die bijvoorbeeld met een sceptische houding tegenover de politiek staat kan Merkel op een meer negatieve manier beoordelen dan iemand die politiek interessant vind.

Toch is bij de meeste respondenten één aspect overeen gekomen bij het bepalen van de betrouwbaarheid van Merkel via image bites en dat was de context waarin Merkel voortdurend verkeert. Continu is bijna bij elk experiment aangegeven dat studenten het belangrijk vinden om te weten in welke context/setting de betreffende foto is genomen. Hierbij spelen props, zoals logo’s, een grote rol om de context te kunnen ontcijferen. Studenten geesteswetenschappen kijken dus niet alleen louter naar de aspecten in de omgeving, maar ook naar de, al dan niet aanwezige, politieke omgeving in het algemeen. Een voorbeeld hiervan: Merkel in een vakantieomgeving wordt als minder betrouwbaar beschouwd, dan Merkel in een politieke omgeving. Merkel op foto 30 wordt als zeer betrouwbaar ervaren, omdat de context voor iedereen duidelijk is, namelijk de dagen na de aanslagen van Parijs waarbij diverse politieke wereldleiders met elkaar marcheren tegen terrorisme. Tot slot is het opvallend op te merken dat de respondenten in dit onderzoek met een hoge snelheid de hoeveelheid verschillende variabelen onder de loep nemen in hun oordeel over de betrouwbaarheidsperceptie van Angela Merkel via image bites.

De image bites van Angela Merkel Thesis Universiteit Leiden 2015/2016 6. Discussie en aanbeveling

Het selecteren van de 34 foto’s uit een totaal van 69 foto’s is naar mijn inzien niet geheel vlekkeloos gegaan. Hoewel de subjectiviteit van de onderzoeker bij de selectie van de uiteindelijk 34 foto’s zoveel mogelijk is voorkomen, is van te voren weinig rekening gehouden met de diverse variabelen die van invloed zouden kunnen zijn op de betrouwbaarheidsperceptie van Merkel. Telkens is slechts één variabele uitgekozen die in de foto prominent aanwezig was, maar dat is natuurlijk de interpretatie van de

onderzoeker. Blijkbaar kunnen in één foto tientallen verschillende variabelen aanwezig zijn en daar heb ik te weinig rekening mee gehouden. Mijn aanbeveling voor andere onderzoekers is om met twee personen een Excelbestand aan te maken en circa twaalf kolommen aan te maken met variabelen die eventueel zouden kunnen voorkomen in de foto, zie als voorbeeld bijlage B. Middels het waarderen van de foto’s van min twee tot plus twee voorkom je een binaire beoordeling en wordt zichtbaar in hoeverre een bepaalde variabele voorkomt in de betreffende foto. Hiermee kun je rekening houding bij het schrijven van de resultaten.

De resultaten uit dit onderzoek zeggen alleen iets over de groep WO studenten aan de faculteit Geesteswetenschappen. Het zou interessant worden wanneer dit onderzoek herhaaldelijk zou worden uitgevoerd onder diverse doelgroepen. Op deze manier kunnen resultaten beter met elkaar vergeleken worden en wordt duidelijk of diverse studieachtergronden ook andere resultaten opleveren met betrekking tot de betrouwbaarheid van een politicus. Respondent 41 is namelijk niet meegenomen in dit onderzoek, omdat hij een outlier voor dit onderzoek was. Hij studeerde gedragswetenschappen en het was opvallend dat hij een totaal andere q-sortering maakte dan de meeste geesteswetenschap studenten.

Wanneer dit onderzoek nogmaals wordt uitgevoerd, maar dan met een andere onderzoeksvraag, wees dan duidelijk waar de respondenten een mening over moeten geven. In dit onderzoek was voor sommige respondenten niet direct duidelijk dat ze de betrouwbaarheid van Angela Merkel als

staatshoofd

moesten beoordelen in plaats als een

gewoon

persoon. Dit kan namelijk invloed hebben op het gehele

sorteringsproces.

Verder moet bij een vervolgonderzoek rekening gehouden worden met het hoge interpretatiegehalte van foto’s. Afbeeldingen zeggen meer dan duizend woorden en dat bleek ook in dit onderzoek het geval te zijn. Iedere student beoordeelde de betreffende foto telkens op een net iets andere manier waardoor jezelf als onderzoeker zijnde veel moet interpreteren om tot eenduidige uitspraken te komen. Vanwege het hoge interpretatiegehalte is de subjectiviteit van verschillende individuen moeilijk te meten.

Dit interpretatiegehalte kun je minimaliseren door jezelf de volgende vraag te stellen: kan er beter na afloop van een experiment een interview plaatsvinden of tegelijkertijd met het experiment? In mijn ervaring bleek de beste oplossing dat studenten, tijdens het experiment, het nummer van de foto zeggen en direct beargumenteren waarom ze de desbetreffende foto op een bepaalde plek leggen. Zodoende kan elke foto en elke respondent op detailniveau met elkaar vergeleken worden en gaat het interpretatiegehalte omlaag en het betrouwbaarheidsgehalte omhoog. Doordat in veel handleidingen wordt aangegeven dat

De image bites van Angela Merkel Thesis Universiteit Leiden 2015/2016

pas na afloop enkele interviews worden gedaan, kwam ik pas gedurende het onderzoek erachter dat het betrouwbaarder lijkt om reeds tijdens het experiment de verschillende beargumentaties te horen en op te schrijven.

Om het daadwerkelijke kijkgedrag van een respondent te onderzoeken bij het beoordelen van afbeeldingen zou eens overwogen kunnen worden om eye-tracking toe te passen. Hierdoor kan inzichtelijk worden gemaakt waar men de focus op legt bij het bekijken van image bites en kan

bijvoorbeeld een top tien lijst worden gemaakt met de meest essentiële aspecten die door respondenten worden meegenomen bij de beoordeling van foto’s.

Tot slot is het wellicht een aanbeveling om in het vervolg evenveel vrouwelijke als mannelijke respondenten mee te nemen in het onderzoek. In dit onderzoek hebben 26 vrouwen en 14 mannen meegedaan aan het onderzoek en bleek, zoals eerder vermeld, verschil te zijn in de interpretatie van vrouwen en mannen.

De image bites van Angela Merkel Thesis Universiteit Leiden 2015/2016 Literatuurlijst

Aalberts, C. (3 februari 2011). Kennislink. Opgeroepen op 1 januari 2016, van

http://www.kennislink.nl/publicaties/politiek-presentatie-minstens-zo-belangrijk-als-inhoud Albaek, E. (2011). The interaction between experts and journalists in news journalism.

Journalism, 12 (3), 335-348.

Baarda, D., Goede, M. d., & Teunissen, J. (2009). Basisboek Kwalitatief Onderzoek (2 ed.). Groningen/Houten: Noordhoff Uitgevers.

Baberini, M., Coleman, C.-L., & Dani, P. S. (2015). Examining the effects of photographic attributes on sympathy, emotions, and donation behavior. Visual communication quarterly, 22 (2), 118-128. Boeije. (2012). Analyseren in Kwalitatief onderzoek. Den Haag: Boom Lemma Uitgevers.

Brants, K. (2008). Risico’s, schandalen en publiciteit. De nieuwswaardigheid van een

falende overheid. Amsterdam School of Communication Research. Amsterdam: University of Amsterdam.

Broek, J. v., Koetsenruijter, W., Jong, J. d., & Smit, L. (2015). Beeldtaal: perspectieven voor makers en gebruikers (2 ed.). Amsterdam: Boom Lemma Uitgevers.

Broersma, M. (2010). Journalism as Performative Discourse. The Importance of Form and Style in Journalism. In V. Rupar, Journalism and Meaning-Making. New York: Hampton Press. Caprara, G. V. (2007). The personalization of modern politics. European Review, 12 (2), 151-164. Cohens. (2016). Opgeroepen op 12 okotber 2016, van www.tilburguniversity.edu:

https://www.tilburguniversity.edu/nl/studenten/studie/colleges/spsshelpdesk/edesk/kappa/ Databank. (2016). Opgeroepen op 12 oktober 2016, van ww.nji.nl:

http://www.nji.nl/nl/Databank/Databank-Instrumenten/Databank-Instrumenten-Meer- informatie/Betrouwbaarheid

Dekker, P. (12 december 2006). Politiek vertrouwen. Opgeroepen op 12 januari 2016, van www.rijksoverheid.nl:

De image bites van Angela Merkel Thesis Universiteit Leiden 2015/2016

Dion, K., Berscheid, E., & Walster, E. (1972). What is beautiful is good. Journal of personality and social psychology, 24 (3), 285-290.

Edwards, J. l. (2012). Visual Literacy and Visual Politics: Photojournalism and the 2004 Presidential Debates. Communication Quarterly, 60 (5), 681-697.

Ekman, P., & Friesen, W. V. (1987). Universals and cultural differences in the judgments of facial expressions of emotion. Journal of personality and social psychology , 53 (4), 712-717.

Entman, R. M. (1993). Framing: Toward a Clarification of A Fractured Paradigm. Journal of Communication, 43 (4), 51-58.

Exel, J. v., & Graaf, G. d. (2005). Q methodology: A sneak preview. Pdf.

Gosman, M. (2013). De Onmogelijke politiek, Oftewel: geloof nooit een politicus die zegt dat hij het land zal veranderen. Groningen: Barkhuis.

Grabe, M. E., & Bucy, E. P. (2009). Image Bite Politics. Oxford: Oxford University Press, Inc.

Harris, R. (21 januari 2015). Evaluating Internet Research Sources. Opgeroepen op 16 december 2015, van http://www.virtualsalt.com/evalu8it.htm

Haumer, F., & Donsbach, W. (2009). The Rivalry of Nonverbal Cues on the Perception of Politicians by Television Viewers. Journal of Broadcasting & Electronic Media, 53 (2), 262-279.

Huovinen, A., & Weselius, H. (2015). 'No smiling, please, Ms Prime Minister!': Constructing a female politician on the cover of a news magazine. Catalan Journal of Communication & Cultural Studies, 7 (1), 3-20.

Jacobs, R. (2014). De crossmediale versterking van EenVandaag: een onderzoek naar de crossmediale mogelijkheden van EenVandaag. Pdf, Inholland, Media & Entertainment Management.

Jacobs, R., Mierlo, J. v., Ditzel, N., & Gent, R. v. (2015). Alle pijlen op Wilders gericht; Een case study van Jenkins' convergentiemodel toegepast op Wilders' zijn communicatie op Twitter. Pdf, Universiteit Leiden, Geesteswetenschappen, Leiden.

Jenkins, H. (2004). The cultural logic of media convergence. International journal of cultural studies, 7 (1), 33-43.

De image bites van Angela Merkel Thesis Universiteit Leiden 2015/2016

Joo, J. (2015). Visual persuasion in mass media: a computational framework for understanding visual communication. University of California , Computer sience. Los Angeles: ProQuest.

Koetsenruijter, W., & Hout, T. v. (2014). Methoden voor journalism studies. Den Haag: Boom Lemma Uitgevers.

Kooiker, R., Broekhoff, M., & Stumpel, H. (2007). Marktonderzoek (7 ed.). Groningen/Houten: Wolters- Noordhoff.

Lobinger, K., & Brantner, C. (2015). Likable, funny or ridiculous? A Q-sort study on audience perceptions of visual portrayals of politicians. Visual communication, 14 (1), 15-40.

Maoz, I. (2012). The Face of the Enemy: The Effect of Press - Reported Visual Information Regarding the Facial Features of Opponent Politicians on Support for Peace. Political Communication, 29 (3), 243-256.

Marland, A. (2012). Political Photography, Journalism, and Framing in the Digital Age: The Management of Visual Media by the Prime Minister of Canada. The International Journal of Press/Politics, 17 (2), 214-233.

McKeown, B., & Thomas, D. B. (2013). Q Methodology. Sage Publications, Inc.

Moriarty, S. E., & Popovich, M. N. (1991). Newsmagazine Visuals and the 1988 Presidential Election. Journalism Quarterly, 69 (3), 371-380.

Ross, K. (2011). Silent Witness: News Sources, The local press and the disapeared women. In T. Krijnen, C. Alvares, & S. v. Bauwel, Gendered Transformations: Theory and practices on Gender and Media. Bristol: Intellect.

Sampon, M. (Verslaggever). (24 januari 2015). Stemtinder. Editie NL [TV-uitzending]. Hilversum: RTL4. Sanghvi, M., & Hodges, N. (2015). Marketing the female politician: an exploration of gender and

appearance. Journal of Marketing Management, 31, 1676-1694.

Schill, D. (2008). The Visual Image and the Political Image: Finding a Place for Visual Communication in the Study of Political Communication. Pdf, International Communication Association, Montreal.

Schill, D. (2012). The Visual Image and the Political Image: A Review of Visual Communication Research in the Field of Political Communication. The review of communication, 12 (2), 118-142.

De image bites van Angela Merkel Thesis Universiteit Leiden 2015/2016

Schohaus, B. (2013). THE PERFECT CUT: The use of quotes in interpretation strategies on Dutch television news. Journalism Practice, 7 (4), 502-516.

Shiny. (18 oktober 2012). Tekens in de semiotiek: Icoon, Index en Symbool. Opgeroepen op 12 januari 2016, van mens-en-samenleving.infonu.nl: http://mens-en-

samenleving.infonu.nl/communicatie/97303-tekens-in-de-semiotiek-icoon-index-en- symbool.html

Valentino, N. A., Hutchings, V. L., & White, I. K. (2002). Cues that Matter: How Political

Ads Prime Racial Attitudes During Campaigns. American Political Science Review, 96 (1), 75-90. Verhoeven, N. (2007). Wat is onderzoek (3 ed.). Amsterdam: Boom Onderwijs.

Verhoeven, N. (2010). Wat is onderzoek? (3 ed.). Den Haag: Boom Lemma Uitgevers. Verhoeven, N. (2011). Wat is onderzoek? (4 ed.). Den Haag: Boom Lemma.

Verser, R., & Wicks, R. H. (2006). Managing Voter Impressions: The Use of Images on Presidential Candidate Web Sites During the 2000 Campaign. Journal of Communication , 56, 178-197. Vick, K. (9 december 2015). Person of the year: Chancellor of the Free World. Opgeroepen op 10 december

2015, van time.com: http://time.com/time-person-of-the-year-2015-angela-merkel/ Zoonen, L. v. (1998). Women and the Media "Finally, I Have My Mother Back" Politcians and their

families in popular culture. Press/politics, 3 (1), 48-64.

Zoonen, L. v. (2004). De direct gekozen burgemeester: vier scenario's voor persoonlijke politiek. University of Amsterdam, The Amsterdam School of Communication Research. Den Haag: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties.

Zoonen, L. v. (2005). Entertaining the Citizen: When Politics and Popular Culture Converge. Rowman & Littlefield.

Zoonen, L. v. (2009). Stand van de Wetenschap: Popularisering en Personalisering in Politieke Communicatie. Tijdschrift voor communicatiewetenschap, 37 (2), 155-176.

Zwieten, M. v., & Willems, D. (2004). Waardering van kwalitatief onderzoek. Huisarts en Wetenschap, 47 (13), 631-635.

De image bites van Angela Merkel Thesis Universiteit Leiden 2015/2016

De image bites van Angela Merkel Thesis Universiteit Leiden 2015/2016

In document De image bites van Angela Merkel (pagina 44-52)